Hétköznap 12 óra meló, szombaton nyolc, a pluszpénz meg 5 százalék – így léptetik életbe a munkáltatók a rabszolgatörvényt

https://nepszava.hu/3019257_hetkoznap-12-ora-melo-szombaton-nyolc-a-plus...

Máris megjelentek a 400 túlórát tartalmazó szerződések, pedig még nem is lépett hatályba a törvény.

Dávid Ferenc közgazdász az ATV Start műsorában arról beszélt: olvasott olyan szerződést, ami még nem volt aláírva, és tele volt szakmai hibákkal. Például olyan hibák voltak benne, hogy a túlórát 5 százalékos pótlékkal díjazták, miközben annak 50 százalékosnak kell lennie. Hozzátette: ez vélhetően csak elírás, bár több helyen is így szerepel. Mint mondta, a törvénymódosításban a túlóráztatás a komolyabb dolog, mert nagyon túlterheltté válhatnak a dolgozók. A 36 hónap utáni kifizetés csak kollektív szerződéssel működhet, és a szakszervezetek által meggátolható, ahol nincs szakszervezet, ott meg sem köthető. A 400 óra szakszervezet nélkül a munkáltató utasítására is kiterjeszthető – közölte, hozzátéve: nagy gondot jelenthet az is – mivel a túlóráztatás váratlanul is elrendelhető –, hogy előfordulhat, a dolgozó nem mehet el a gyerekért az iskolába, vagy nem maradhat otthon vele, ha beteg.

„Ahol van szakszervezet, ott védettebbek a kollégák, ahol nincs, ott nehéz a helyzet”

– mondta Dávid Ferenc.

Azt javasolta, hogy ha van egy 100-150 fős cég, ott feltétlenül alakítsanak szakszervezetet. Bemutatott egy másik, már aláírt szerződést, mely azt tartalmazza: 68 órát kell dolgoznia egy hét alatt a munkavállalónak, olyan formában, hogy 5x12 órát dolgozik, és a hatodik napon még 8 órára behívható túlórázni. Ez egy Békés megyei kisváros üzeménél található, amely a kormánnyal ilyen stratégiai megállapodást köthetett. Ez a kisváros egyébként 4500 fős, maga a cég telephelye több száz fős, így a munkavállalónak nincs is lehetősége máshova menni dolgozni – tette hozzá. A tervezett sztrájkkal kapcsolatban Dávid Ferenc azt mondta, hogy az okozott kár egyelőre felmérhetetlen. A lényege, hogy minél kevesebben vegyenek részt, minél nagyobb kárt okozva.

cikkfeltöltő: 
GB