A három éve meghalt Andrassew Ivánra emlékeznek

https://index.hu/kultur/media/2018/01/10/andrassew_ivan_dij_ujsagiro_samli/

Január 15-én Andrassew-napot tart az emlékének ápolására alakult civil társaság. Andrassew Iván író, újságíró, a Népszabadság egykori főszerkesztő-helyettese 2015-ben halt meg.

"Ivánt sokan szerették, amiért íróként, publicistaként, riporterként, polgárjogi aktivistaként egyaránt a tisztességes cselekvéslehetőségeit firtatta és mutatta fel. Az emlékének ápolására alakult társaságunk ezért minden évben kitüntet valakit, aki ugyancsak ezt az utat járja. Ő választhat egy példányt Andrassew legendás sámligyűjteményéből" - írják a társaság tagjai a Sámli-díjról a közleményükben.

Tavaly Scipiades Erzsébet újságírónak ítélt a kuratórium egy Andrassew Iván által faragott míves sámlit, idén a hagyaték egy további darabját egy civil szervezet kapja.

Andrassew IvánAndrassew Iván

Fotó: Sámli díj / Facebook

Az emlékesten Czene Gábor újságíró moderálásával pódiumbeszélgetésre kerül sor Iványi Gábor lelkész, az Oltalom egyesület elnöke, Jámbor András újságíró, a Kettős Mérce Egyesület vezetője és Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság alelnöke részvételével.

Ezt követően Péterfy Gergely író képzelt beszélgetése kerül színpadra, amelynek résztvevője a szerzőn kívül a közelmúltban elhunyt három kiváló újságíró, publicista, Andrassew Iván, Bächer Iván és Megyesi Gusztáv.

A Sámli díjat Sárközi Tamás professzor, az Andrassew Iván emlékének ápolására alkult civil társaság tagja adja át.

Az esemény időpontja 2018. január 15., 19. óra, a helyszíne pedig a Spinoza Színház a Dob utca 15. alatt.

  •  
cikkfeltöltő: 
GB