Gyurcsány Ferenc: Veszélyhelyzet IGEN, teljhatalom NEM!

Gyurcsány Ferenc hírlevele

 

Kedves Barátom!

 

A kormány arra tett kísérletet, hogy a járványra hivatkozva időtlen időkig tartó teljhatalmat szerezzen, ennek ellenőrzéséből pedig kizárja a Parlamentet és az országgyűlési képviselőket. Úgy tettek, mintha a járványt nem a szakszerű járványvédelem állítaná meg, hanem a még több hatalom időbeli és minden más korlát nélkül.
Mondanom sem kell, a Demokratikus Koalíció nemet mondott a kormány teljhatalom-törvényére. Mi készek vagyunk meghosszabbítani a veszélyhelyzetet, akár többször is, amíg a járvány tart, de csak 4 nagyon világos feltétellel:

1. a felhatalmazás ne örökre szóljon, hanem korlátozott időre,

2. a felhatalmazást csak a járvány és a válság kezelésére lehessen használni,

3. a felhatalmazás tegye lehetővé, hogy a frakcióvezetők sürgősségi alkotmánybírósági jogorvoslatot kérjenek, ha úgy látják, hogy a kormány jogsértő döntést hoz,

4. a felhatalmazás semmi esetre se korlátozza a sajtó szabadságát.

Józan, egyszerű és nagyon is érthető feltételek egy olyan kormánnyal szemben, amelyre az ország fele semmijét sem merné rábízni, nem hogy a hazáját teljes egészében. Ugyanakkor fontos hangsúlyoznom: az fel sem merül bennünk, hogy a veszélyhelyzetet ne hosszabbítanánk meg a kormány kérésére. Megtettük volna tegnap is, megtennénk ma is, és a fenti feltételekkel megtennénk holnap is. Az már a kormány döntése, hogy a veszélyhelyzetet teljhatalomra akarta cserélni, ezért természetesen ennek felelősségét is a kormánynak kell viselnie. Erről beszéltem a napirend előtti felszólalásomban a parlamentben, ha lemaradtál, itt tudod bepótolni:

MEGNÉZEM A VIDEÓT!

Csak mellékesen jegyezném meg, hogy az óvatosságunk fontosságát maga a Fidesz erősítette meg, amikor a napokban benyújtott egy olyan törvényt, amellyel a járvány alatt lopva veszi el a budapesti színházak kétharmadának a maradék függetlenségét is, és a kormány alá rendeli őket. A járvány tehát nem írt felül semmit, sőt kiváló alapot szolgáltat arra, hogy a Fidesz ezeket az időket is a kultúra bekebelezésére használja. A parlamentben szemtől szemben mondtam el a véleményemet erről is:

MEGHALLGATOM A FELSZÓLALÁST!

A DK most is teszi a dolgát, ezért tettünk már 50 javaslatot a kormánynak a járvány kezelésére is. Kérlek tegyél meg Te is minden tőled telhetőt, vigyázz magadra és vigyázz szeretteidre!

 

Barátsággal,


Gyurcsány Ferenc
pártelnök

 

Demokratikus Koalíció

Gyurcsány Ferenc

 

cikkfeltöltő: 
GB