Gyurcsány Ferenc üzenete - 2018. június 6.

Kedves Barátom!

 

            Magyarország felett viharfelhők gyülekeznek - és most nem az időjárásra gondolok. Mint arról talán Ön is értesült, az Európai Bizottság vizsgálata arra jutott, hogy a kormány korrupt közbeszerzési rendszere miatt vissza kell követelni Magyarországtól az eddig kifizetett uniós pénzek 10%-át. Ez rengeteg pénz; komoly büntetés. Abban mégis biztosak lehetünk, hogy a büntetést nem azok fogják megfizetni, akik loptak, hanem mindenki más rajtuk kívül.

            A Demokratikus Koalíció éppen ezért az Európai Unió vezetőihez fordult. Nem azt kezdeményeztük, mint a Fidesz tette ellenzékben, hogy fagyasszák be a Magyarországnak szánt támogatások kifizetését. Nem ez a megoldás, mert ezzel Magyarországot büntetnénk. Mi azt kezdeményeztük, hogy ne büntessék meg Magyarországot, ne csökkentsék a támogatásunkat, ellenben vonják magukhoz a pályázati pénzek elosztásának jogát. Azt akarjuk elérni, hogy a pénzekről ne a magyar miniszterelnök emberei döntsenek, hanem egy független európai testület. Így az EU - még ha akaratlanul is tenné - nem az adófizetőket, hanem a közösből korrupt módon gazdagodókat büntetné.

            Mi, európai pártként továbbra is hiszünk abban, hogy a megoldás Európában van, sok minden más mellett ebben az ügyben is. Tudnia kell, hogy ezt ma csak a Demokratikus Koalíció képviseli az ellenzékből. Tesszük a dolgunkat, ahogy eddig, hogy csak azokkal a viharfelhőkkel kelljen megbirkóznunk, amikhez elegendő egy esernyő is. Még ha nyáron jobban szeretjük is a napsütést.

 

Barátsággal,

Gyurcsány Ferenc

cikkfeltöltő: 
GB