Gy. Németh Erzsébet hírlevele

 

 

Kedves Barátom!

 

Köszönöm támogatását, hogy az országban az elsők között összegyűjtve a szükséges számú ajánlást jelölt lehetek az ellenzéki előválasztáson!

Az előválasztás arra szolgál, hogy Önök, a mostani kormánnyal elégedetlen emberek dönthessék el, hogy a 106 egyéni választókerületben kik állnak majd szemben jövő tavasszal Orbán jelöltjeivel, valamint, hogy ki legyen az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

A változás már az előválasztással elkezdődött. Vegyen részt Ön is az országépítő munkában, és szavazzon szeptember 18-26. között egy olyan ellenzéki jelöltre, aki nemcsak le tudja győzni a Fidesz emberét, de utána kormányozni is tud!

 

Tudnivalók az előválasztásról

 

Úgy gondolom, hogy mivel most először rendezünk előválasztást, hasznos sorra venni a tudnivalókat.

Az első forduló szeptember 18. és 26. között van. Ön ekkor két szavazólapot kap.

Az egyik szavazólapon arról szavazhat, hogy a választókerületben melyik jelölt képviselje az ellenzéki pártokat. Ez a választás egyfordulós – aki a legtöbb szavazatot kapja, az lesz az ellenzék jelöltje jövő tavasszal az országgyűlési képviselőválasztáson. Ebben a kérdésben nincs második forduló.

A mi választókerületünk a Budapest 2. választókerület, itt indulok a DK jelöltjeként, a Liberálisok, a Jobbik, az LMP és a Lokálpatrióták Újbudáért Egyesület támogatásával.

 

A másik szavazólapon megjelölheti, hogy a felsoroltak közül Ön szerint ki lenne a legalkalmasabb miniszterelnöknek. Ez a választás kétfordulós. Az első fordulóban az dől el, hogy melyik három miniszterelnök-jelölt jut be a második fordulóba.

Hol lehet szavazni?

Miniszterelnök-jelöltre bármelyik szavazósátorban, egyéni jelöltre viszont csak a saját körzetében szavazhat! Rám tehát csak az újbudai szavazósátrakban szavazhat.

Szavazni személyesen szavazósátrakban lehet szeptember 18-26., illetve a második fordulóban október 4-10. között, a sátrak nyitvatartási ideje alatt (általában reggel 8 és este 8 között).

A szavazáshoz csak egy lakcímkártyára és egy érvényes, fényképes igazolványra (személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány) lesz szükség.

Itt lesznek állandó szavazósátrak:

Budapest, Móricz Zsigmond körtér

nyitvatartás: 2021.09.18-26. 8:00-20:00 óra között

Budapest, Bikás Park, metrókijáró

nyitvatartás: 2021.09.18-26. 8:00-20:00 óra között

Budapest, Nagyszeben tér

nyitvatartás: 2021.09.18-26. 8:00-20:00 óra között

A szavazósátrak pontos nyitvatartásáról és esetlegesen további helyszínekről érdeklődjön az elovalasztas2021.hu oldalon vagy a 20/977-7478-as telefonszámon.

 

Felszólaltam a DK kongresszusán

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy felszólalhattam a Demokratikus Koalíció múlt vasárnapi kongresszusán. Az alábbiakban egy kis kivonatot olvashatnak az ott elmondott gondolataimból:

Mindenki emlékszik 2018. április 8.-ra, a választás estéjére. 2018-ban nem volt összefogás, sem széleskörű pártszövetség, sem visszalépések, mindenki azt mondta, hogy ledolgozhatatlan hátrányból indulok. Mégis, a Fidesz jelöltje, aki pénzt, paripát, fegyvert bevetve tudott ellenem kampányolni teljes kormányzati hátszéllel, meglepetésre csak kevesebb, mint egyetlen százalékkal tudott győzni Újbudán. Kevesebb, mint egy százalékkal, mindenfajta összefogás nélkül. Mindenki tanult abból az estéből. Meggyőződésem, hogy 2022-ben semmi sem akadályozhatja meg, hogy az újbudaiakkal együtt legyőzzük a Fideszt.

Újbuda a legnépesebb budapesti kerület, Magyarorszáötödik legnagyobb önkormányzata. Azért indulok a DK képviselőjelöltjeként az előválasztáson, hogy ne csak a legnépesebb kerület legyünk, hanem a fejlődés mintakerülete is. Újbuda a főváros „nyugati kapuja”, összeköttetés a város és Európa között. Azt szeretném, hogy meghosszabbítsuk a 4-es metrót Gazdagréés Őrmező irányába, európai színvonalúvá tegyük Kelenföld Városközpontot, korszerűsítsük a paneleket, és folytassuk a kulturális negyed fejlesztését.

Ezek olyan kihívások, amelyekhez kell a főváros és kell a kormány is, aki pedig mindezt véghez akarja vinni Újbuda képviselőjeként, annak értenie kell a kormányzati és a fővárosi munkát is. Aki erre vállalkozik, nem kezdhet el most ismerkedni a városfejlesztéssel, a kormányzással és a kerület működésével, hanem otthonosan kell mozognia benne. Én készen állok erre, és minden, amit eddig az életemben tanultam akár önkormányzati, akár fővárosi, akár parlamenti képviselőként, az mind azért volt fontos, hogy Újbuda javára tudjam fordítani.

Jövő tavasszal Újbudán legyőzzük a Fideszt, de ez még nem elég ahhoz, hogy véghez vigyem, amire vállalkoztam. Ahhoz az is kell, hogy olyan ember legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és Orbán Viktor kihívója, aki nem csak a győzelemre képes, hanem tud kormányozni is. Éppen ezért fontos nekem és Újbudának is, hogy Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje legyen majd ez az ember.

 

Szívügyünk a panelprogram

A 2022-es sikeres választás után felálló új kormány újraindítja a Fidesz által leállított panelprogramot és kiterjesztjük azt az 1947 előtt épült társasházakra is, méghozzá önrész nélkül, teljes mértékben uniós forrásból finanszírozva – ez Dobrev Klára szívügye. Újbudán ez a program rengeteg család életét fogja segíteni!

Itt az ideje, hogy a magyarok ne akkor halljanak az uniós pénzekről, amikor este megnézik a híradót, hogy melyik politikus mennyit lopott, hanem érezzék a saját bőrükön, lakhatásukon, körülményeiken, hogy az EU nekik, teljes jogú európai polgároknak segít. Ez akkor lesz érezhető, ha a felújított, korszerűsített panel- és társasházakban sokkal kevesebbe kerül majd a fűtés és hűtés, és mindez környezetbarát módon valósul meg.

 

Ilyen nem volt 15 éve: miniszterelnök-jelölti viták a televíziókban

Magyarországon szégyenszemre 2006-ban volt az utolsó miniszterelnök-jelölti televíziós vita, akkor Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor között. Azóta Orbán soha semmilyen nyilvános vitára nem volt hajlandó, úgy zajlottak le a választások, mint a pártállami időkben: vita nélkül.

Másfél évtizednyi szünet után most ismét lesz vita.

Ezzel teljesül az előválasztás egyik célja, az, hogy visszahozzák a magyar közéletbe a vita kultúráját. Nem volt kérdéses egyik párt számára sem, hogy egy demokratikus országban egy választás során a jelöltek számára biztosítani kell a vita lehetőségét.

A pártelnökök már korábban megállapodtak abban, hogy a szükséges számú ajánlást összegyűjtő miniszterelnök-jelöltek három vitán vesznek részt: kettőt az első forduló előtt, illetve közben, egyet pedig a két forduló között tartanak – ez utóbbin már csak a második körbe jutott jelöltek vitáznak.

Több médium jelentkezett a viták lebonyolítására, tőlük a vitákat szervező hatpárti testület objektív szempontok alapján kért összehasonlító ajánlatokat. Ilyen szempont volt többek között: a vita elérhetősége a választók számára, az előválasztási folyamat és a vita népszerűsítésére tett vállalások, valamint a felvételek utólagos felhasználási joga.

Végül a három vita közül az elsőt szeptember 12-én az ATV, a másodikat szeptember 24-én az RTL Klub, harmadikat egy október 4-10. közötti napon az RTL Klub közvetíti.

A miniszterelnök-jelölti vitákon felül több tucat egyéni képviselőjelöltek közötti vitára is sor kerül a következő hetekben. Ezek szintén fontos részeit képezik az előválasztásnak, a demokrácia megerősítésének.

A pártok minden előválasztási vita megszervezésében részt vevő médiumnak, szervezetnek, egyesületnek köszönik, hogy segítik a Fidesz által kiüresített, lebutított közélet újjászervezését.

Az én választókerületem, a 2-es számú újbudai választókerület ügyeiről is lesz vita, ennek részleteiről következő hírlevelemben adok tájékoztatást.

 

Dobrev Klára az első jelölt

Az Országos Előválasztási Bizottság elsőként vette nyilvántartásba a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltjét, Dobrev Klárát. Gratulálunk, és kérjük, az előválasztáson is támogassák jelöltünket, az Európai Parlament alelnökét!

 

Fővárosi közgyűlés után

fővárosi közgyűlés után az ATV stúdiójában a fővárosi vétóról beszélve elmondtam: az évek során megtapasztaltam, hogy ennek a kormánynak nem lehet hinni. Lendületből rúg fel minden megállapodást, még a saját kormányhatározatait sem tartja be.

Törvény van arról, hogy 12 milliárdot kell a fővárosi közösségi közlekedésre adnia a kormánynak, mégsem kapja meg Budapest ezt a pénzt. Kormányhatározat van a Lánchíd esetében a 6 milliárdos támogatásról, fogalmunk sincs, mikor kapjuk meg. Március óta nem tudunk leülni a Biodóm ügyében tárgyalni, mert a kormány nem hajlandó megbeszélni, mi lesz azzal a torzóval, amit itt hagytak a fővárosiaknak.

 

A főváros nemet mond

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta, hogy a főváros nem járul hozzá a budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez, amennyiben a kínai kommunista magánegyetem, a Fudan kapja meg a Diákváros területeinek jó részét, és ha kormány nem tartja magát az Egészséges Budapest Programban vállalt kötelezettségeihez.

Budapest vezetése egyetért abban, hogy a kormány a Fudan-törvénnyel nyíltan és egyértelműen felrúgta a Diákvárosról szóló megállapodást.  „Innentől kezdve nem tudunk mást tenni, mint hogy a lehető legvilágosabban jelezzük, hogy mi tartjuk magunkat ennek a megállapodásnak a szelleméhez és a szövegéhez” - nyilatkozta a főpolgármester az ügyben, akit a közgyűlés felkért arra, hogy dolgozza ki a részletes javaslatot.

Mindeközben a bíróság rekordgyorsasággal jegyezte be a kínai Fudan Egyetem magyarországi intézményének megágyazó vagyonkezelő alapítványt, a kormány pedig máris közel 14 milliárd forint értékű közvagyont adott át az alapítványnak ingatlan és számlapénz formájában. A hétfőn bejegyzett Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány alapító okirata pedig kimondja, hogy az alapító az alapítvány részére juttatott vagyont nem vonhatja el és nem követelheti vissza.

 

Gy. Németh Erzsébet

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.
Több forrásból megerősített információnk szerint Karácsony Gergely azt tervezi, hogy egy esetleges előválasztási, majd választási győzelem esetén ciklust felezne Márki-Zay Péterrel – vagyis két évig Márki-Zay, két évig Karácsony irányítaná a kormányt. Ez lehet visszalépésének (egyik) feltétele, de arról nem tudunk, hogy Márki-Zay Péternek mi az álláspontja az ötletről.
2021.október 8.
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét megkérdezte az ATV Híradója az OEVB döntése kapcsán, miszerint nem szerepelhet a szavazólapon az ő és Karácsony Gergely neve egy sorban az előválasztás második fordulójában.
2021.október 6.
Ha nem is mindegyikük, a megkérdezett politikai elemzők jellemzően Karácsony Gergelyt tartják a legesélyesebb jelöltnek. Az előválasztási verseny azonban nincs előre lefutva.
2021.október 4.