Gregor Gysi, az Európai Baloldali Párt elnökének levele Orbán Viktornak

A mai napon Gregor Gysi, az Európai Baloldali Párt elnöke az alábbi levelet küldte Orbán Viktor miniszterelnöknek:

 

Tisztelt Orbán Miniszterelnök Úr!

 

A Budapesten élő Vajnai Attila úrnak, az Európai Baloldali Párt politikai titkárságának és végrehajtó testülete tagjának ügyében írok most Önnek. Vajnai úr a feleségével együtt 2017. szeptember 10-én, egy vasárnapi séta során a zsidó közösség korábbi gettójának területén találkozott egy utcai árussal, aki fasiszta és nemzetiszocialista szimbólumokat árult. Ezek között [lemezborítókon] Adolf Hitler fényképe és horogkereszt szerepeltek. Párttagunk, Vajnai Attila felhívta az árusnak a figyelmét arra, hogy a magyar jog szerint tevékenysége illegális, és felkérte őt, hogy hagyja abba a szimbólumok értékesítését. A szóban forgó személy nem fogadta el a felszólítást, amelyet követően Vajnai úr telefonon felhívta a rendőrséget és felkérte őket arra, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket. A helyszínre megérkező rendőrség azonban azon a véleményen volt, hogy Magyarországon a fasiszta vagy a náci szimbólumok értékesítése engedélyezett, amelyet a lehető legjobb indulattal sem tudok elképzelni, hogy igaz. Vajnai úr elmondása szerint a rendőrök megbilincselték őt és előtte erőszakosan leteperték a földre. Vajnai úr nem értette, hogy valójában mi történik vele, hiszen ő a magyar törvények végrehajtása mellett állt ki, de a rendőrség úgy kezelte őt, ahogy azt az előbbiekben leírtam.

 

Az Európai Baloldali Párt nevében rendkívül határozottan tiltakozom a Vajnai Attila ellen alkalmazott rendőri bánásmód ellen, és remélem, hogy Ön is egyetért jelen tiltakozásommal, osztja a véleményemet és intézkedéseket is fog tenni az esetben érintett rendőrtisztekkel szemben. Véleményem szerint fennáll a gyanú, hogy feladataik ellátása során a rendőrök bűncselekményt követtek el. Hálás lennék Önnek, ha mielőbb választ adna jelen levelemre.

 

Ezt a levelet nyilvánosságra fogom hozni, és tudomásul vételre másolatban meg fogom küldeni az Európai Parlament elnökének Antonio Tajani úrnak, az Európai Bizottság elnökének Jean-Claude Juncker úrnak és az Európai Tanács elnökének Donald Tusk úrnak is. Ezen túlmenően, a levelet továbbítom a német elnöknek, Dr. Frank Walter Steinmeier úrnak, a német Bundestag elnökének Dr. Lammert Norbert úrnak, a Német Szövetségi Tanács elnökének Malu Dreyer úrnak és a német kancellárnak dr. Angela Merkel asszonynak, valamint a német külügyminiszternek Sigmar Gabriel úrnak is.

Tisztelettel:

Gregor Gysi
elnök
Európai Baloldali Párt

 

 

---------------------------

Európai Baloldal

Sajtóiroda

http://amiidonk.hu

 

 

További információ:

 

Vajnai Attila

elnök

cikkfeltöltő: 
GB