Folytatódik a lomtalanítás Budapesten, bár lesznek olyan kerületek, amik kimaradnak

 FKF Zrt.)

(forrás: FKF Zrt.)

Bár a fővárosiak befizetései nem jutnak el maradéktalanul a szolgáltatóhoz, az FKF újraindítja a lakossági lomtalanítást Budapesten. A koronavírus-járvány miatt azonban hét kerületben elmarad idén a lomok begyűjtése, a kimaradt kerületek lakói részére külön kompenzációs szolgáltatási csomagot állított össze az FKF.

Korábbi cikkek a témában:

Tüttő: január óta nem kapta meg a pénzét az FKF a szemétszállításért, jövő hétre elfogy a pénzük

Az FKF Nonprofit Zrt. vezetése úgy döntött, hogy július 6-án újraindítja a lakossági lomtalanítást Budapesten. Annak érdekében, hogy a szolgáltatás a leghamarabb folytatódhasson, a program a kerületi önkormányzatokkal korábban egyeztetett menetrend szerint indul újra. Ennek megfelelően elsőként a XIV. kerületben kerül sor a nagydarabos hulladék elszállítására – tájékoztatta szerkesztőségünket az FKF Zrt.

A három hónapos rendkívüli járványhelyzet miatt Budapesten összesen 61 nap, így 61 körzet lomtalanítása maradt el, amit a szoros éves lomtalanítási programba már nem lehet közvetlenül beilleszteni, hiszen munkaszüneti és ünnepnapokon, valamint bizonyos időjárási viszonyok mellett a tevékenység  szünetel. Az FKF ennek ellenére keresi a lehetőségét, hogy  belső erőforrásainak átcsoportosításával, valamint további intézkedések révén a hátralévő kerületek lomtalanításának teljesítése mellett az elmaradt kerületek lakossága se szenvedjen hátrányt. 

Ennek érdekében az FKF az érintett hét kerület (III., VIII., XII., XV., XVI., XXI., XXII.) lakói részére kompenzációs szolgáltatási csomagot állított össze, amely szintén július 6-tól érhető el. A csomagban az FKF az érintett kerületi lakosok részére - telefonon történő előzetes időpont egyeztetést követően - 150 kg helyett, az év végéig 400 kg/fő lom díjmentes beszállítására biztosít lehetőséget a XV. kerület, Károlyi Sándor utca 166. és XXII. kerület, Nagytétényi út 335. címen található hulladékudvaraiban. Az érintett kerületek lakosainak emellett a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban további 400 kg lom díjmentes leadására is lehetőségük van - írta a szolgáltató.

A kedvezmény csak személyesen, a jogosultság igazolásával – lakcímkártya, személyigazolvány, illetve a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj befizetését igazoló szelvény bemutatásával – vehető igénybe. További információk a csomag részleteiről elérhetőek a www.fkf.hu oldalon.

Minden környezettudatos budapesti lakosnak lehetősége van ezeken felül, hogy a feleslegessé vált, de más számára még használható tárgyaikat, bútoraikat nyitvatartási időben ingyenesen leadják az FKF két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában (1151 Budapest, Károlyi Sándor utca 166. és 1186 Budapest, Besence utca 1/A).

A kerületi lomtalanítási időpontok folyamatosan aktualizált listája, valamint minden további szükséges információ elérhető a társaság honlapján.

Budapesten az éves egyszeri, lakossági lomtalanítás a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás része. Számos hasonló méretű európai nagyvárosban (pl. Bécs, München, Hamburg) a lomtalanítás nem a közszolgáltatás része, így ezekben a nagyvárosokban az elszállítás megrendelése esetén a lakóknak meg kell téríteniük annak költségét - jelezte az FKF.

„Az FKF annak ellenére döntött az újraindítás mellett, hogy finanszírozási helyzetét rendkívül megnehezíti az NHKV Zrt. (közismert nevén a Kukaholding) magatartása, mellyel a járványhelyzetben is maradéktalanul teljesítő közszolgáltatót és több ezer elkötelezett, példamutatóan helytálló munkavállalóját hozza nehéz helyzetbe. Az NHKV Zrt. még mindig adós a budapestiek 2019. évi hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjbefizetéseinek egy részével. Ráadásul a 2020. év első öt hónapjának szemétdíj-befizetései sem érkeztek meg maradéktalanul a szolgáltatást a járványhelyzet alatt is magas színvonalon ellátó FKF-hez. Az FKF sajnálja, hogy a fővárosiak befizetései immár nem teljes mértékben fordítódnak a budapesti hulladékszállítási és -kezelési feladatokra, hanem részben más, a társaság által nem ismert célokra költik azokat” – írta közleményében a társaság.