Fidesz-közelben az élvonalbeli futballklubok java

https://nepszava.hu/3032626_fidesz-kozelben-az-elvonalbeli-futballklubok-java

Az Újpest labdarúgócsapatát birtokoló Roderick Duchatelet az NB I egyetlen külföldi klubtulajdonosa, napjainkban a csapatok többsége a nagyobbik kormánypárthoz köthető vezetés alatt áll.

Újabb vár esett el – sokan ekképpen kommentálták a múlt hétfői hírt, amely szerint a Bozó Zoltán és Mendelényi Dániel vezette Metalcom csoporthoz tartozó befektetőcég, a Reditus Equity Zrt. vásárolta meg a Honvéd Futball Club Kft. 100 százalékos üzletrészét George F. Hemingway-től, egészen pontosan a Quinex America LLC-től, a The Hemingway Group leányvállalatától. A Metalcom fideszes kötődése elvitathatatlan: Bozó Szentesen 2014-ben a párt polgármesterjelöltje volt, a cég pedig egyebek mellett arról is ismert, hogy hozzá köthető a déli határvonalon húzódó kerítés üzemeltetése és részben a megépítése is.

„Ismerik az eddigi munkásságomat, amelynek fényében nincs értelme kommentálnom ezt a felvetést” – felelte Bozó Zoltán, amikor az új tulajdonosi kör múlt csütörtöki bemutatkozó sajtótájékoztatóján az RTL Klub tudósítója megkérdezte, mi a véleménye arról, hogy többen immáron a Honvédot is kormányközeli együttesként tartják számon.

Az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság tizenkettes mezőnyében napjainkban nem kell nagyítóval keresni a Fideszhez köthető háttérrel működő sportklubokat: a Honvéd mellett a Ferencváros, a MOL Vidi, a Mezőkövesd, az MTK Budapest és a felcsúti Puskás Akadémia mindenképpen e körbe sorolható, keretes összeállításunkból az is kiderül, hogy miért.

Érdekesség, hogy pillanatnyilag egyetlen klub, a tavalyi bronzérmes és kupagyőztes Újpest van csupán külföldi tulajdonban. Noha a Magyar Nemzet egy hete arról írt, hogy a Roderick Duchatelet kezéből hamarosan a MOL Vidi elnökéhez, Garancsi Istvánhoz kerülhet a patinás lila-fehér klub tulajdonjoga, a belga üzletember a sajtóhírre reagálva a Nemzeti Sport érdeklődésére kijelentette: nincs napirenden az általa 2011-ben megvásárolt budapesti klub eladása.

Élvonalbeli tabella másként - a mostani sorrendnek megfelelően sorra vettük, kik állnak a klubok mögött

1. FTC A Ferencváros elnöke 2011 óta Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és alelnöke. Irányítása alatt a futballcsapat egy bajnoki címet és három Magyar Kupát nyert, a nemzetközi kupasorozatok selejtezőjében viszont a legtöbbször csalódást okozott. 2. MOL Vidi A Garancsi István tulajdonában álló Futball-F 2007 Sportszolgáltató Kft. 2007 decemberében vásárolta meg az akkor még Videotonként szereplő székesfehérvári futballklub 81 százalékát (később a többit is). Az üzletember és Orbán Viktor barátsága közismert, a miniszterelnök a csapat külföldi meccseire például rendszeresen Garancsi István vendégeként utazik magánrepülővel. 3. Újpest Az egyetlen "kakukktojás", a belga Roderick Duchatelet tulajdona.  4. Debrecen A csapatot működtető társaság, a DVSC Futball Szervező Zrt. elnöke Szima Gábor, de klubtulajdonos a város is. Szima ugyan politikai szerepet soha nem vállalt, sokat köszönhet a Fidesznek, mivel korábban kizárólag ő és a néhai Andy Vajna cégei kaptak jogot kaszinók üzemeltetésére. 5. Honvéd A klub tulajdonosváltásáról a törzsszövegben írtunk. 6. Mezőkövesd A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egykori vezetője, Tállai András a korábbi években tao-pályázatokon feltűnően jól "kaszáló" mezőkövesdi futballklub mögött álló Mezőkövesdi SE elnökségének tagja. A fideszes politikus korábban az egyesület elnöke, azelőtt társadalmi elnöke volt. 7. MTK Budapest Az elnök Deutsch Péter, aki testvérével, a Fidesz-alapító Deutsch Tamással együtt vezeti az MTK-t. Az EP-képviselő 2010-ben három nappal azt követően lett klubelnök, hogy megalakult a második Orbán-kormány. 8. Paks Noha korábban az FTC kiemelt szponzora, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. állt a futballcsapat mögött, a javarészt önkormányzati forrásból „táplálkozó” Paksi FC tulajdonosa 100 százalékban a Paksi Sportegyesület. 9. Puskás Akadémia Az Orbán Viktor által alapított felcsúti klubot működtető alapítvány kuratóriumi elnöke Mészáros Lőrinc. 10. Kisvárda A csapat névadó szponzora a helyi baromfifeldolgozó, a Master Good Kft., amely pályázatok útján komoly állami támogatásra tett szert a korábbi években. Seszták Miklós ugyan papíron nem kötődik a klubhoz, annak felemelkedése azokra az évekre esik, amikor a korábbi fejlesztési miniszter a kormányban politizált. 11. DVTK A péntek óta a Népszavát is tulajdonoló Leisztinger Tamás 2011-ben vásárolta meg a Diósgyőrt. A klubot működtető cég 52 százaléka az övé, az önkormányzat kisebbségi tulajdonosként van jelen. 12. Haladás A szurkolók által valaha a „legnagyobb királyként” emlegetett Illés Béla cége, a Halmill Kft. a többségi tulajdonos, a szombathelyi klub tehát nem tekinthető Fidesz-közeli csapatnak.

Eredmények: stadion majdnem mindehol épült

A magyar labdarúgás 2010, azaz a második Orbán-kormány színre lépése óta érzékelhetően új lendületet kapott, mivel a kormány nemzetstratégiai ágazatként tekint a sportra, azon belül pedig külön hangsúlyt fektet a futballra. Mindez klubszinten a leglátványosabban a Videoton, majd később a már MOL Vidi néven szereplő székesfehérvári együttes eredményein mutatkozott meg, a fehérvári csapat ugyanis 2012 és 2018 őszén is bejutott az Európa-liga csoportkörébe. Egyik alkalommal sem vallott szégyent: a két sorozat csoportszakaszában olyan magasabban jegyzett csapatokat győzött le vagy késztetett komoly küzdelemre, mint a portugál Sporting, a svájci bajnok FC Basel, a görög PAOK vagy éppen a világhírű Chelsea. A fehérváriak kétszeri El-szereplésén túl ugyanakkor klubszinten az elmúlt kilenc évből – Fidesz-közeli emberek színre lépése ide vagy oda – egyéb nemzetközi mércével mérhető eredményt nem tud felmutatni a magyar klubfoci. Az infrastruktúra terén viszont látványos a fejlődés. Beszédes adat: a ma élvonalbeli 12 együttes közül a Ferencváros, a Vidi, a Debrecen, az MTK Budapest, a Puskás Akadémia, a Kisvárda, a DVTK és a Haladás teljesen új stadiont kapott az évek alatt, a mezőkövesdi és a paksi aréna jelentősen átépült, a Honvéd új arénája pedig jövőre készül el (a felsoroltak közül elsőként a felcsúti létesítményt adták át 2014 áprilisában). Az építkezéseket soron kívüli támogatásokkal (például Debrecen és Felcsút), Nemzeti Stadionfejlesztési Programmal és azon belül súlyos milliárdokkal segítette a kabinet.  Novemberben adják át a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja által áprilisban jelzettek szerint nettó 143 milliárd forintba kerülő új Puskás Arénát, ezen túl pedig több alacsonyabb osztályú együttes otthona is (részben vagy teljesen) megújult 2010 óta.

cikkfeltöltő: 
GB