A Fidesz bojkottált, a fél ellenzék kivonult Rendkívüli parlamenti ülés a túlóratörvény miatt

https://index.hu/belfold/2019/01/03/a_fidesz_nelkul_ul_ossze_a_parlament/

10761811216 HUSZ4633

  • DULL SZABOLCS

   1 ÓRÁJA

   Összellenzéki tüntetés lesz szombaton

   Tóth Bertalan mindenkit tüntetni hív szombat délután 14 órára, a Hősök terére, ahol ígérete szerint összellenzéki tüntetés lesz a szakszervezetekkel kiegészülve. 

  • DULL SZABOLCS

   1 ÓRÁJA

   Közösen tesz fogadalmat az ellenzék

   Megérkeztek a jobbikosok és az LMP-sek is. Tóth Bertalan MSZP-elnök azt mondja, közösen tesznek fogadalmat, amely az ellenzéki öt ponton alapul. Az ellenzékiek újra elszavalják kórusban a parlamentben elhangzott követeléseiket:

   • a rabszolgatörvény azonnali visszavonását;
   • kevesebb rendőri túlórát;
   • független bíróságokat;
   • Európai Ügyészséget;
   • független közmédiát.
  • DULL SZABOLCS

   1 ÓRÁJA

   Az ellenzék a Parlament lépcsőjére vonult

   MSZP-s, párbeszédes, DK-s és momentumos politikusok állnak ki a gyorsan lezavart ülés után a Parlament épületének lépcsőjére a hatalmas szélben. Bangóné Borbély Ildikó az MSZP Facebook-közvetítésében azt mondta, hogy még a Jobbik és az LMP képviselőit várják.
   10761972560 HUSZ4651
   Fotó: Huszti István

   Szerinte a Fidesz képviselői azért nem voltak jelen az ülésen, mert "nem aludták ki magukat, vagy befizették magukat síelésre". A Fidesz persze tudatosan maradt távol, mert nem kíván asszisztálni ehhez az ellenzéki akcióhoz. 

  • NYILAS GERGELY

   1 ÓRÁJA

   A Parlamenten kívülre is ellenállást hirdet az ellenzék

   Hiba volt, hogy az áprilisi választások előtt nem jött létre az az ellenzéki összefogás, ami most végre a rabszolgatörvény kapcsán kialakulni látszik

   – mondta az ülésteremből kivonuló szocialisták elnöke. Tóth Bertalan szerint minden parlamenti és parlamenten kívüli eszközt igénybe fognak venni a harchoz és az ellenálláshoz, amely már nemcsak a túlóratörvényről, hanem a független igazságszolgáltatásról, sajtószabadságról, az egészségügy és az oktatás helyzetéről szól.

   Most már nem játsszuk el a Fidesz szabályai szerint látszatdemokráciát.

   Az érvénytelen ülés – amelyet a Fidesz bojkottja ellehetetlenített – arra alkalmas volt, hogy felolvassák az öt pontot, és esküt tegyenek az ellenállás folytatására. Tóth szerint ehhez viszont fontos a valódi összefogás megteremtése, és reméli, hogy ez összejön az önkormányzati választásra.

   Ami a sztrájkokat illeti, az a szakszervezetek szervezkedésén múlik, de az ellenzéki pártok mindenben támogatják őket.

  • DULL SZABOLCS

   1 ÓRÁJA

   Szél Bernadett nem tudott bevinni egy momentumost

   Szél Bernadett független képviselő a Facebook-oldalán jelezte, hogy a Momentum egyik elnökségi tagját, információnk szerint Buzinkay Györgyöt akarta bevinni az ülésre (minden képviselőnek papíron joga van vendégeket hívni a Parlamentbe). Ám a momentumos nem jutott be.

   Ma reggeli meglepetés: Momentum kitiltva a parlamentből! Kövér ma szintet lépett: letiltotta a beléptetést így nem tudott bejönni a Momentum elnökségi tagja, akit meghívtunk, vendégként jött volna ma a parlament rendkívüli ülésére.

   Fekete-Győr András Momentum elnök az Indexnek ezt úgy kommentálta

   "Kövér László kommunista tempóra kapcsolt. Mi is az 5 pontot elszavalni mentünk, de nem engedtek be minket Szél Bernadett kíséretében. Vissza fogunk még térni."

   (...)

  • A teljes cikk itt olvasható: https://index.hu/belfold/2019/01/03/a_fidesz_nelkul_ul_ossze_a_parlament/
cikkfeltöltő: 
GB