Fertőző a titkolózás: az NNK kioktat, de továbbra sem tudni, mennyi volt a kórházi Covid-fertőzés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken közleményben próbálta magyarázni, hogy mégsem kaptak olyan sokan kórházban koronavírus-fertőzést, mint ahogyan a sajtó értelmezte a tisztifőorvos csütörtökön napvilágra került levelét.

https://nepszava.hu/3085356_fertozo-a-titkolozas-az-nnk-kioktat-de-tovabbra-sem-tudni-mennyi-volt-a-korhazi-covid-fertozes

Karácsony Gergely főpolgármester érdeklődésére, hogy május vége óta hogyan alakultak a fővárosban és országosan a fertőzöttségi adatok, Müller Cecília azt írta: 

„A járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal COVID-19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el. A fővárosi kórházak nozokomiális járványaihoz 713 fertőzött és 184 elhunyt személy tartozik.”

 

Ebből számolták ki a lapok, hogy ha összesen 4258 fertőzött volt, akkor minden negyedik diagnosztizált beteg kórházi fertőzésként kapta el a kórt. Valamint, ha összesen 595-en haltak meg, akkor a koronavírus minden második hazai áldozata egészségügyi intézményben fertőződött meg. Az NNK utóbb megjelent közleménye szerint viszont nem lehet így számolni, mert a definíció szerint minden olyan esetet nozokomiális, azaz kórházi fertőzésnek minősítenek, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, függetlenül attól, hogy hol fertőződött meg a beteg. Az új koronavírus fertőzés (COVID-19) lappangási ideje pedig 1-től 14 napig terjed. Tehát ha egy kórházban ápolt betegnél ez idő alatt jelentkeznek a koronavírus fertőzés jellemző tünetei, még nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött-e meg, vagy már a lappangási időben került felvételre. Az NNK ezt magyarázó közleménye „járványügyi szakértelem szükséges a járványügyi adatok megfelelő értékeléséhez” címmel jelent meg. - Müller Cecíliától is elvárható lett volna, hogy értékelje az adatokat a főpolgármester számára – kommentálta a történteket lapunknak Falus Ferenc egykori tisztifőorvos. Szerinte ezeket a számokat csak az tudja értelmezni, aki a háttéradatokat is ismeri. Legalább a magyarázatot értékelni kellett volna, ha egyébként a tisztifőorvos a háttéradatokba nem kíván betekintést adni. Az átadott számokból az nem derül ki, hogy az adatgyűjtő mit tekintett nozokomiális fertőzésnek. Magyarul a tisztifőorvos által közölt számokból valójából tényleg nem következik semmi. S bár az NNK kioktatja a nyilvánosságot, hogy mire nem jók a tisztifőorvos által közölt adatok, helyénvaló tájékoztatást ők sem nyújtanak. Így továbbra sem lehet tudni, mennyi volt a kórházi Covid-fertőzés, s azok milyen súlyosak voltak (az idősotthonokban történt megbetegedésekről Müller Cecília már több körben, intézményre lebontva tájékoztatta a nyilvánosságot). Ez a fajta információvisszatartás következetes politikának tűnik a járványvédekezés irányítóinál. Ugyanis amikor a főpolgármester a már említett levelében azt kérte a város felkészüléséhez, hogy a tisztifőorvos küldje meg a Koronavírus-kutató Akciócsoport elemzéseit, Müller Cecília a kutatók szerzői jogaira hivatkozva elhárította a kérést. Azaz saját hatáskörében nem kívánta megosztani a fővárossal azokat az információkat, amik segíthetnék közel kétmillió állampolgár felkészülését a vírus második hullámára a következő hetekben.

cikkfeltöltő: 
GB