Fórumra várják a lakókat a Szent István király-szobor elhelyezéséről

(forrás: Fővárosi Közgyűlés)

Korábbi cikkek a témában:

Döntöttek: felfüggesztik a Szent István király-szobor elhelyezési munkálatait

Elvitték Lukács György szobrát a Szent István parkból

Döntöttek: a Szent István park déli részén állítják fel Szent István szobrát

Mégsem lesz új Szent István-szobor a Szent István parkban?

Egyeztetésre hívják a civileket a Szent István-szobor Szent István parkban történő elhelyezéséről. A fórum február 12-én lesz 17.30-kor az Újlipótvárosi Klub-Galériában.

A Fővárosi Közgyűlés 2017-ben döntött Szent István-szobor felállításáról a XIII. kerületi Szent István parkban. Ennek érdekében 2019 során nyílt, országos pályázat lebonyolításával került kiválasztásra Harmath István szobrászművész alkotása, amelyet 2019 novemberében helyeztek volna el a park területén.

A felállítás előtt azonban a helyi lakosság azzal a kéréssel fordult a Fővárosi Önkormányzathoz, hogy függessze fel a szobor elhelyezését, mivel a szobor a park legnagyobb, egybefüggő zöld területére került volna, ami csorbította volna a park használatát.

A helyi civil szervezetek kérését meghallgatva 2019. november 5-én a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy Szent István szobrának a parkban való elhelyezését felfüggeszti.

Továbbá, hogy a Fővárosi Önkormányzat a szobor alkotójával, a BTM-Budapest Galériával, a helyi civil szervezetekkel, valamint a XIII. kerületi önkormányzattal helyszíni szemlén megvizsgálja az elkészült alkotás Szent István parkon belüli, másik helyszínen történő felállításának lehetőségeit.

A Fővárosi Önkormányzat az előzetes helyszíni szemlén megállapította, hogy esztétikai és zöldfelületi szempontokból a Szent István parkban kizárólag a Pozsonyi úthoz közeli, úgynevezett „óra parcella" részén található olyan terület, amely alkalmas lehet az alkotás elhelyezésére megfelelő tereprendezéssel. A területen két lehetséges helyszín kínálkozik a szobor felállítására:

  • „A": félköríves, burkolt terület, ahol jelenleg padok állnak;
  • „B": a Herzen utcához közeli, jelenleg elkerített parkrész füves területe.

Aki szeretne véleményt mondani a tervekről, jöjjön el a fórumra!