Egészséges Budapest Program: források és feladatok

http://www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/egeszseges_budapest_program_forr...

Két minisztériumnak szóló utasítással, azonnali határidővel megjelent a friss Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely az ún. Egészséges Budapest Program idei évben elkölthető összegéről és a kórházakra leosztott szakmai tartalomról és forrásokról közli a részleteket. A 1425/2017. (VI. 29.) Korm. határozat melléklete megmutatja tehát, hogy a 2017. évi hazai költségvetési forrásból tervezett, 40 000,0 millió forintot miként kívánja felhasználni a fővárosi egészségügyi ellátás átalakítására a kormány.

A kormány egyetért azzal, hogy a 40 000,0 millió forint összegből 18 300,0 millió forintra 2017. évben kötelezettségvállalás történjen, és annak kifizetésére a 2018. évi központi költségvetés terhére kerüljön sor - írták. A listából kiderül, hogy a közvetlenül érintett fővárosi kórházakon túl az építészeti és infrastrukturális beruházások, valamint az orvostechnológiai fejlesztések érintik még például a ceglédi, a váci, a törökbálinti, visegrádi kórházakat is, sőt, még a nagykőrösi rehabilitációs szakkórháznak is szánnak szerepet és pénzt. Az EBP Előkészítési Irodája az idei program működtetésére 500 millió forintot kap a határozat szerint.

Az összesített táblázatból kiolvasható felosztási arányok alapján 21 milliárd 700 millió forintot terveznek elkölteni az orvostechnológiai fejlesztésekre, az építészeti és egyéb infrastrukturális feladatokra pedig 18 milliárd 300 millió fontot irányoz elő a határozat. A kórházak és feladatok szerinti listát a Magyar Közlöny 104-es számának 10263. oldalától találják

x  x  x

Már ebben az évben 40 milliárd forintot fordítanak a közép-magyarországi régió egészségügyi hálózatának rekonstrukciójára, ami a következő években a kormány további döntései nyomán 700 milliárdra is bővülhet - mondta Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa az MTI-nek pénteken. A régióban négymillió ember ellátásáról gondoskodik az egészségügyi hálózat, ennek 24 intézménye újul meg a következő években.

Ezek közül is kiemelkedik a zöldmezős dél-budai centrum a XI. kerületben, továbbá az észak-pesti centrum, mint a Honvéd Kórházhoz kapcsolódó bővítés a Róbert Károly körúton, ahová az egykori Dózsa György úti MÁV-kórház kapacitásai is átkerülnek. A harmadik pedig a dél-pesti centrum lesz a Haller úton, ahol többek között a Fiumei úti baleseti intézetet is integrálják a Szent István és Szent László kórházzal, valamint az Országos Kardiológiai Intézettel - ismertette Cserháti Péter.

A 10 évre tervezett program idei, 40 milliárdos részéről csütörtökön napvilágot látott kormányhatározat szerint ebből 21,2 milliárdot fordítanak eszközbeszerzésre, orvostechnikai fejlesztésekre. Például a Szent János kórházba ennek segítségével kerülhet MR- és érfestő berendezés. Egy korszerű MR-készülék ára hozzávetőleg félmilliárd forint, egy érfestő mintegy 300 millió is lehet - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszteri biztosa.

A 40 milliárd másik felét a beruházások megkezdéséhez szükséges tervezésekre, közbeszerzési, engedélyezési eljárásokra fordítják. Miután javarészt 300 milliós összeghatár feletti projektekről van szó, uniós közbeszerzéseket is ki kell majd írni - fűzte hozzá a szakember.

A kormány várhatóan júliusban ismét foglalkozik a kérdéssel, majd ősszel újabb kormányhatározatban véglegesítik a projekteket, melyekkel a kórházi és járóbeteg-ellátás régiós uniós források híján elmaradt fejlesztését pótolják. Az ellátó rendszer fejlesztése mellett humánerőforrás programot is terveznek, illetve az egészségügyi oktatás és kutatás területén is fejlesztések várhatók, például a Semmelweis Egyetem a betegellátás fejlesztésével együtt mintegy 90 milliárd forintos keretből szeretné ilyen tevékenységének infrastruktúráját megújítani - mondta a miniszteri biztos.

EBP - FŐVÁROSI KÓRHÁZSTRUKTÚRA - SZUPERKÓRHÁZ

cikkfeltöltő: 
GB