A Duna áradása akadályozza a Hableány felszínre hozását – vasárnap Velencében is hasonló baleset történt, szerencsére halálos áldozatok nélkül

Instagram, Banksy

Instagram, Banksy

  • Instagram, Banksy
  •  MTI Balogh Zoltán
  •  MTI Mónus Márton
  •  open.online

Korábbi cikkek a témában:

Hamarosan elkezdik az elsüllyedt kishajó kiemelését a Dunából – az eltűnt utasokat még mindig keresik

Őrizetben a Viking Sigyn kapitánya

Elsüllyedt egy városnéző hajó szerdán este, már hét halottról tudunk

Hajóbaleset: még nem tudni, pontosan hogyan is történt, de sok kérdést előhozott az eset a dunai hajózással kapcsolatban

Egy lehorgonyzott turistahajónak ütközött egy irányíthatatlanná vált tengerjáró luxushajó Velencében, a kikötői hatóságok szerint legalább négyen könnyebben megsérültek - jelentette vasárnap az MTI. 

A baleset a San Basilio nevű hajóállomásnál történt, a Giudecca-szigettel szembeni csatornaszakaszon, az egyik fő hajózási csatorna bejáratánál, ahol a hajók a nyílt tengerről beúsznak a városba. Az MSC Cruises genfi székhelyű nemzetközi hajózási vállalat Opera nevű luxushajója hangosan dudált, ahogy közeledett a kikötőhöz, mire a járókelők futásnak eredtek. A 2679 utas szállítására alkalmas, 54 méter magas és 275 méter hosszú Opera manőverezését két kisebb vontatóhajó segítette. A vontatás közben következett be a motorhiba, vagy szakadt el az egyik vontatókötél, amelynek következtében a több emeletes tengerjáró ellenőrizhetetlenné vált. (Aki még nem látott volna ilyen hatalmas hajót beúszni Velence kellős közepébe, mellékeltük Banksy tiltakozó képét.) A luxushajó ezt követően belerohant a mólóba és az ott horgonyzó kisebb turistahajóba, amelyen helyi források szerint 130 turista tartózkodott. Az ütközéskor többen vízbe estek. A baleset után Velencében azonnal leállt a forgalom. Felfüggesztették a vasárnapra meghirdetett ünnepi hajós felvonulást is. 

Régóta vita tárgyát képezi, hogy kitiltsák-e a tengerjáró hajókat a lagúnaváros egyre zsúfoltabb vízi útjairól. Ez 2004 óta napirenden szerepel, de eddig sohasem vezették be. 2017-ben a velenceiek saját kezdeményezésre népszavazást is rendeztek, amelyen megerősítették, hogy ki akarják tiltani a tengerjárókat Velencéből. A referendum jogilag azonban nem volt érvényes. 

A római közlekedési minisztérium vasárnap bejelentette, hogy június végére rendelettel akarja kitiltani az óriás turistahajókat a velencei csatornákról. Évente mintegy 600 tengerjáró hajó "hajt be" Velencébe: 40 ezer tonna súly feletti óriásokról van szó, amelyek egyenként több ezer turistával érkeznek a városba. Kínálatukban szerepel, hogy egészen a Szent Márk térig behajóznak. A természetvédők többször felhívták a figyelmet a tengerjárók mozgása és szennyezése okozta környezeti károkra.

Most pedig jöjjenek a budapesti hajóbaleset friss híre:

A vasárnap kora délutáni híradás szerint egyelőre sem a magyar, sem az osztrák, sem pedig a dél-koreai búvárok nem látnak lehetőséget a merülésre. A szakemberek abban bíznak, hogy apad a folyó, és enyhül a sodrása. Továbbá megpróbálják leárnyékolni az elsüllyedt hajót, hogy a búvárok könnyebben mozoghassanak.

Szombaton a Fővárosi Törvényszék egy hónapra elrendelte a szerdai dunai hajóbaleset ügyében meggyanúsított hajóskapitány letartóztatását. A megalapozott gyanút egyebek mellett a helyszíni szemle jegyzőkönyve, fényképfelvételek, kamerafelvételek támasztják alá.

Dél-Korea sürgeti, hogy kerüljön mihamarabb megállapításra a hajóbaleset oka, és az is, hogy ki a felelős. A balesetet követően fellelt holttesteket szombat estére a hazánkba érkezett hozzátartozók azonosították. Temetésükről az utazási iroda segítségével gondoskodnak.

A hozzátartozókon kívül mentőcsapat is érkezett Dél-Koreából, de a munkát hátráltatja a már lassan, de apadó Duna sodrása. A mentőcsapat megérkezése után azonnal végigkutatta a folyó partját, ötven kilométer hosszan, de sajnos eredmény nélkül. Ők is a hétfőt várják, hogy döntsenek a vízalatti kutatás idejéről és mikéntjéről. Javaslatukra a kiemelésig valamiféle háló-rendszerrel veszik majd körbe az elsüllyedt hajótestet, nehogy az áradás bármit - vagy bárkit - magával sodorhasson, jelent meg a Yonhap dél-koreai hírügynökség tájékoztatójában.