Dobrev Klára: Orbán bukása után a legőrültebb dolgokra is fel kell készülni

A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.

https://24.hu/belfold/2021/07/22/dobrev-klara-interju-orban-viktor-arnye...

Dobrev Klára szerint a Fidesz agymenései már nem érdekelnek senkit, a párt 2,5 milliós szavazóbázisából is csak a keméymag vevő a bírálatokra adott konteókra, a gyurcsányozásra, sorosozásra, brüsszelezésre. A 168 Órának azt mondja, a választókat főleg a brutális infláció, a benzinár és az érdekli, miként lehet majd kormányozni a kétharmados törvények ellenében, hogyan szerzik vissza az elsinkófált vagyonokat.

A DK miniszterelnök-jelöltje az előválasztást megelőző pártalkukat természetesnek és tisztességesnek tartja és azzal magyarázza, hogy azok nélkül az ellenzéki pártok magukat véreztetnék ki a jövő évi választás előtt. A versenyhelyzetben is vigyázniuk kell egymásra, mert a Fidesszel „nem lesz tisztességes” a verseny.

Az előválasztás után a 106 képviselőjelölt a miniszterelnök-jelölt vezetésével fogja kidolgozni a kormányprogramot. Dobrev Klára, ha ő lesz a listavezető, árnyékkormányt alakít.

Szerinte ugyanis az új kormányfőnek egypercnyi kegyelmi ideje sem lesz, mindenben előre meg kell állapodni és fel kell készülni mindenre, mert nem lehet tisztességes átadás-átvételre számítani. Az árnyákkormány erőt sugalló lépés, ami a felmérések szerint 200-250 ezer bizonytalan szavazónál döntő lehet.

Ha Jakab Péter nyeri az előválasztást, ő is beáll mögé, mert az a tét, hogy ha Orbán Viktor marad, akkor lassan kivezeti az országot az Európai Unióból Türkmenisztán és Oroszország felé. Szerinte ez jobban érdekli az ellenzéki választókat is, mint a Jobbik múltja, mert számukra

Orbán legyőzése nem zsurnalisztikai kérdés, hanem politikai szükségszerűség.

Dobrev Klára szerint az ellenzéknek, ha győz, az őrültebbnél őrültebb forgatókönyvekre is fel kell készülnie. Arra is, ha Áder János nem ad kormányalakítási megbízást, nem hívja össze az Országgyűlést és Matolcsy György hirtelen egekbe emeli az alapkamatot. Erre is lesz megoldásuk, ahogy arra is, hogy az Alaptörvény illegitim passzusait hatályon kívül helyezzék, az új alkotmányt pedig népszavazással erősítsék meg.

Ne csináljunk már úgy, mintha Magyarországon jogállam lenne. A mostani Alaptörvény nem a nemzet törvénye: egy párt fogalmazta meg, ugyanaz a párt szavazta meg, amely a legcsekélyebb erőfeszítést sem tett arra, hogy a törvényét széles körű támogatás övezze.

Dobrev Klára szerint Orbán Viktor alkotmányos trükkökkel bebetonozta hatalmát, ezért nem elég legyőzni a választáson, a rendszerét kell darabokra szedni, hogy soha többé ne épülhessen Magyarorságon se fideszes, se szocialista, momentumos, jobbikos, DK-s, LMP-s NER.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.
Nem mindegy, melyik médium közvetíti a kormányfőjelöltek disputáját, mert annak is tétje van, ki hol tudja elérni és mozgósítani híveit.
2021.szeptember 1.