Délután a Budapest Pride-é lesz a pesti belváros

https://index.hu/belfold/2018/07/07/budapest_pride_elozetes/

pride2018 (1)

Délután lesz az egy hónapon át tartó Budapest Pride LMBTQ-programsorozat legnagyobb-, egyben zárórendezvénye, a fővárosi felvonulás. A szervezők délután kettőre hirdették meg a gyülekezőt a Városligeti fasorhoz, a 15.30-kor induló menet a tervek szerint 17.30-ra az Andrássy út-Nagymező utca-Bajcsy Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon érkezik majd a Kossuth Lajos térre. A kis utcákból elvileg lehet majd csatlakozni a menethez, kivéve néhány pontot, ahol vélhetően  teljes zárás, átjárhatatlan rendőri biztosítás lesz (a részletes útlezárási tervekhez görgessen a cikk végére).

pride

KAPCSOLÓDÓ

A rendőrség fokozott ellenőrzést rendelt el szombat 0 órától vasárnap reggel 8-ig az V., VI., VII., IX., XIII. és XIV. kerületekben, azaz pont a felvonulásban és a koncertben érintett területeken.

35 ország

A felvonulás mellett 35 ország nagykövetsége állt ki közös közleményben, köztük az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Egyesült Királyság, Németország, Olaszország is. Azt írták, támogatásukról biztosítják a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösségeket, valamint jogukat a békés és törvényes önkifejezésre. "Elismeréssel illetjük az LMBTQ civil szervezetek napjainkban végzett fontos jogvédő munkáját.  Az emberi jogok tiszteletben tartása — beleértve az igazságosságot, egyenlőséget, diszkriminációmentességet, szólásszabadságot, valamint ezen jogok háborítatlan gyakorlását —,  valamint a jogállamiság azok az alapok, amelyekre a demokratikus államok épülnek." Az országok listáját, és a közlemény teljes szövegét  itt olvashatják.

A kormány és a kormánypártok nem csatlakoznak a rendezvényhez. Bősz Anett, a Liberálisok egyetlen parlamenti képviselője nyílt levélben hívta meg Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt, a Fidesz alelnökét a Pride-ra, mire Novák nyílt levélben köszönettel elutasította a meghívást. De azt kívánta Bősznek, érezze jól magát, és arra kérte, 

amennyiben keresztény közösségek elleni gyűlöletet ébresztő megnyilatkozást tapasztal, lépjen fel az ellen a lehető leghatározottabban.

Figyeljen, ha közlekedne

A felvonulás miatt változik a kisföldalatti, a 2-es metró, az M3-as metrópótló, valamint több villamos, busz és troli közlekedése szombat délután, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írták, az érintett útszakaszokat 14 órától kordonozzák, a vonulás útvonalán változó időszakokban a gyalogos keresztirányú mozgás is tilos lesz.

A fontosabb zárások:

 • 14 órától várhatóan 17 óráig lezárják az Andrássy utat a Hősök tere és az Oktogon között,
 • 14 órától várhatóan 20 óráig lezárják és kordonozzák az Alkotmány utca-Kossuth Lajos tér útvonalat és a vele párhuzamos utcákat.
 • 13 órától 17 óráig lezárják és kordonozzák a Városligeti fasort a Dózsa György út és a Lövölde tér között;
 • 16 és 17 óra között lezárják az Oktogont,
 • 17 órától 17.30-ig lezárják és kordonozzák a Bajcsy-Zsilinszky utat a Nyugati tér és az Andrássy út között

Ami a főbb BKK-változásokat illeti:

 • A 2-es metró Kossuth téri állomását 15 órától várhatóan 17.30-ig lezárják, a metrószerelvények megállás nélkül áthaladnak az állomáson.
 • A 2-es villamos 14 órától várhatóan 20 óráig rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekedik.
 • A 4-6-os villamos az Oktogon várhatóan 16 és 17 óra közötti lezárása idején rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér felől az Oktogon helyett a Nyugati pályaudvarig közlekedik.
 • A 4-6-os villamospótló autóbusz ugyanebben az időszakban rövidített útvonalon, a Pál utca (Corvin-negyed megálló) és a Király utca/Erzsébet körút között közlekedik. A menet elhaladásáig gyalogosan sem lehet keresztüljutni az Andrássy úton. 
 • A kisföldalatti (1-es metró) várhatóan 14 és 17 óra között nem áll meg a Vörösmarty utca, a Kodály körönd és a Bajza utca állomáson, várhatóan 16 és 17 óra között pedig az Oktogon állomáson sem.
 • A Bajcsy-Zsilinszky út lezárása idején az M3-as metrópótló busz és a 9-es autóbusz várhatóan 17 óra és 17.30 között mindkét irányban a Nyugati tér-Teréz körút-Oktogon-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út módosított útvonalon közlekedik, nem érinti az Arany János utca megállót.

Módosul emellett egy időre a 70-es, 72-es, 73-as, 76-os, 78-as trolibusz, a 15-ös, 105-ös és 115-ös autóbusz útvonala. A részleteket a BKK honlapján találja meg.

 

 

cikkfeltöltő: 
GB