Civil Európa Hírlevél, 2019. január 11. - 18. évfolyam 1. szám

A. BESZÁMOLÓ A KONZULTÁCIÓRÓL
Még nem ért ugyan véget, de a Bizottság kérésére elkészült az első helyzetértékelő jelentés az Európa jövőjéről szóló online konzultációról és a párhuzamosan szervezett civil párbeszédekről. 2018. december 12-ig Európa szerte 76.142-en töltötték ki a kérdőívet. Mi magyarok igen előkelő helyen szerepelünk, Franciaország (22.869 fő) és Németország (10.021 fő) után rögtön mi jövünk 7.830 kitöltött kérdőívvel. Ha összehasonlításként csak a visegrádi négyeket nézzük, akkor még inkább kiemelkedő a magyar érték: Lengyelországból 4.249, Szlovákiából 844, míg Csehországból mindössze 718 válasz érkezett. Köszönjük olvasóinknak is, hogy ilyen aktívan vettek részt a konzultációban.

Ami a tartalmi kérdéseket illeti, nagy meglepetés nem okozott a top három téma ami a leggyakrabban felmerült a válaszadók részéről, vagyis mely területeken várnák el, hogy aktívan lépjen fel az EU: közös kül-és védelmipolitika (24%), (2) migráció és menekültügy (23%) és (3) környezetvédelem (22%). Szorosan követi ezt a antidiszkrimináció, a szociális egyenlőtlenségekkel kapcsolatos kérdések (19%), a közös gazdaságpolitika, az adózás és az adóelkerülés kérdései (19%), illetve a tagsággal kapcsolatos kötelezettségek betartása (18%) ügye.

Érdekes megnézni még, hogy tagállamokra lebontva, mely kérdések jelentek meg az átlagnál gyakrabban. A közös kül- és védelmipolitika különösen fontos volt eddig a német, a bolgár, a görög és az osztrák válaszadóknak. A korrupció ügye Bulgária, Románia és Magyarország esetében, a migráció és a menekültügy Szlovákia, Málta, Ciprus és Horvátország, míg a megújuló energiaforrások ügye Belgium, Finnország, Litvánia, Dánia és Hollandia számára bizonyult kiemelkedően fontosnak.

A konzultáció még nem ért véget, a tervek szerint egészen az európai parlamenti választásokig még ki lehet tölteni a kérdőívet.

A kérdőív itt elérhető:
https://ec.europa.eu/consultation/runner/Future-of-Europe

A jelentések itt olvashatóak:
https://ec.europa.eu/commission/progress-reports-citizens-dialogues-and-consultations_hu

 
B. NYÍLT LEVÉL
Még bő két hónap és az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Vagy ki tudja? Aki naponta próbálja követni a Brexittel kapcsolatos híreket, az mostanában csak kapkodja a fejét. Jelenleg úgy áll a dolog, hogy a brit parlament január 15-én szavaz a Theresa May kormányfő által beterjesztett megállapodásról.

Az év elején a brit egyetemeket összefogó szervezetek, melyek összesen 150 felsőoktatási intézményt képviselnek, is elérkezettnek látták az időt, hogy véleményt mondjanak és nyílt levelet írtak a kormányfőnek.

A levélben aggodalmukat fejezik ki a megállapodás nélküli kilépéssel kapcsolatban (No deal Brexit): álláspontjuk szerint ez mindenképpen káros az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményeire, az ott dolgozókra, kutatókra és tanulókra nézve. A szektor 21 milliárd fonttal járul hozzá a GDP-hez és 994 ezer munkahelyet biztosít, ami még brit mértékkel is jelentősnek számít. A levelet aláírók egyszerűen szeretnék tudni, hogy mire számítsanak, legfőképpen ami a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos európai programokat illeti. Szeretnének valamilyen biztosítékot is kapni arra, hogy a brit kormány kipótolja majd azt a pénzt, amit EU forrásból kaptak eddig az egyetemek. Viszonyításképp csak egy adat: a Horizon 2020 kutatási program 2014-es bevezetése óta a brit egyetemek 11,4 milliárd eurót nyertek el a pályázatokon.

A nyílt levél itt olvasható:
https://www.universitiesuk.ac.uk/news/Documents/no-deal-brexit-open-letter-jan-19.pdf

C. PLOVDIV ÉS MATERA
Az Európa Kulturális Fővárosa kezdeményezést 1985-ben Melina Mercouri, az akkori görög kulturális miniszter hívta életre, mely azóta Európa egyik legrangosabb kulturális kezdeményezésévé vált. A cím elnyeréséhez a pályázó városnak programjába egyszerre kell az adott város lakosait aktívan bevonnia és európai dimenziót is adni a kezdeményezésnek. A mindenkori bíráló bizottság célja persze az is, hogy a programnak köszönhetően minél több európai várost ismerjen meg az érdeklődő közönség.

2019-ben Plovdiv (Bulgária) és Matera (Olaszország) lesznek Európa Kulturális Fővárosai.

Plovdiv az első bolgár város, mely viselheti a címet. Az év szlogenje az „Együtt”: az elképzelések szerint Plovdiv együttműködik majd Várna, Szófia és Veliko Tarnovo városokkal, de lesz közös színházi előadás nyugat-balkáni, roma és török közösségek művészeivel és az érdeklődők megismerkedhetnek a cirill ábécével is. Nyáron egy spanyol utcaszínház „Szélkert” címmel utca performance-okat mutat be, a város egy negyedében francia, belga és olasz vándorszínészek pedig tábort állítanak majd fel. A „Szabadság a művészeten át” program keretében pedig olyan képzőművészeti alkotások kerülnek majd bemutatásra, melyek a plovdivi börtön lakói készítettek. A nyitó ünnepségre január 11-13. között kerül sor.

Talán nem merészség azt állítani, hogy Matera nem a leglátogatottabb olasz város, de Bariból kis erőfeszítéssel könnyen megközelíthető. Az a kis erőfeszítés pedig megéri: Matera méltán híres barlanglakásairól, melyek az UNESCO kulturális világörökségének részét képezik. A dél-olasz kisváros pályázatának mottója a „Nyitott jövő”. A szervezők elképzelése szerint az év során a hangsúly a társadalmi és kulturális befogadáson és az együttműködésen alapuló innováción lesz. Természetesen lesz kiállítás a földalatti építészetről, de megpróbálják „újraolvasni” a reneszánsz kultúrát és felfedezni, hogy a prím számok és tágabb értelemben a matematika milyen hatást gyakorol a mai napig a művészetekre. Lesz egy ősbemutató is: először mutatják majd be szabadtéri előadásként Mascagni Parasztbecsület című operáját. A nyitó ünnepségre január 19-20-án kerül sor, melynek fénypontja a helyi és nemzetközi „rezesbandák” felvonulása lesz, mivel a környéken hagyomány, hogy minden településnek van egy ilyen zenekara.

2023-ban a címet majd Veszprém viselheti.

Plovdiv honlapja:
https://plovdiv2019.eu/en

Matera honlapja:
https://www.matera-basilicata2019.it/en/

D. INGYENES WIFI
Még tavaly novemberben írtunk hírlevelünkben arról az EU-s pályázatról, melynek keretében magyarországi települések pályázhattak WIFI4EU utalványra. A kezdeményezés lényege, hogy a kiválasztott települések az EU támogatásának köszönhetően wifipontokat hoznak létre a városházákon, közkönyvtárakban, múzeumokban, parkokban, tereken vagy más közösségi helyszíneken, ahol még nem áll rendelkezésre ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolat. A 2800 wifipont a vállalások szerint minimum 3 éven át fog működni. Valamennyi WiFi4EU hálózati pont ingyenes és reklámmentes lesz, és használatukhoz a felhasználóknak nem kell majd megadniuk személyes adataikat.

A tagállamokból több mint 13 ezer pályázat érkezett be és a most kihirdetett eredmények szerint 2800 település élhet a lehetőséggel. Magyarországról 91 település nyert, többek között Abasár, Borsodbóta, Lovászpatona, Palkonya vagy Zalalövő.

Akik most lemaradt, annak bíztatásként azt tudjuk mondani, hogy a tervek szerint még idén év elején új pályázatot ír ki a Bizottság.

A nyertesek listáját itt olvashatja:
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/winners-wifi4eu-call-announced

A WIFI4EU program honlapja:
https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/wifi4eu-ingyenes-wifi-hozzaferes-az-europaiak-szamara?lang=hu

E. KULTURÁLIS HIDAK
A Kulturális Hidak az EU Kreatív Európa programjának keretében létrehozott kezdeményezés, melynek célja az ukrajnai kulturális szektor fejlesztése. A program keretében minden évben szakmai tanulmányutakat szerveznek az Európai Unió valamely tagállamába, hogy az ukrajnai szervezetek kapcsolatokat építhessenek a helyi kulturális élet szereplőivel, határokon átnyúló együttműködések jöjjenek létre, illetve partnerekre találjanak.

2018 őszén már két ilyen tanulmányútra sor került: egy-egy csoport Spanyolországba és Szlovéniába utazott el. 2019-ben a tervek szerint ismét két út valósul meg és január 31-ig még pályázhatnak az EU valamely tagállamában működő, kultúrával foglalkozó szervezetek, hogy megszervezzék az utat.

További információ és pályázati kiírás:
https://drive.google.com/file/d/1ZfutHYCd4URNTC1_I1yc4KLZtThZKWy9/view

F. ÖSZTÖNDÍJ FRANCIA NYELVTANÁROKNAK
Január 21-ig még pályázhatnak magyarországi középiskolában tanító francia nyelvtanárok vagy végzős francia szakos hallgatók nyelvi ösztöndíjra. Az egy hónapos ösztöndíj lehetőséget ad arra, hogy a kiválasztottak Franciaországban részt vegyenek egy továbbképzésen, bővítsék pedagógiai, kulturális és nyelvi ismereteiket.

További információ:
https://www.franciaintezet.hu/articles/education/coin-des-enseignants/bourses-linguistiques-et-pedagogiques-2019.html?fbclid=IwAR3OuQA2WTW5LBvKbfmydnGkEQru2_QR0KkEYCdOL-FatxbcLQIA8qII9Sw

 

G. MUNKATÁRSAT KERES A MAGYAR TERMÉSZETVÉDŐK SZÖVETSÉGE
Magyarország egyik legnagyobb környezet- és természetvédelmi civil szervezete, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) főállású Energia program munkatársat keres budapesti irodájába. 

Az Energia program munkatárs feladatai:

Elsősorban az MTVSZ energiaátmenet programjának (https://mtvsz.hu/energiafordulat)  keretében:

- Szakpolitikai háttéranyagok, tanulmányok, szemléletformáló anyagok készítése döntéshozók és a lakosság számára;

- Hálózatépítésben való részvétel, kapcsolattartás hazai és nemzetközi civil partnerekkel, döntéshozókkal, érdekképviseleti csoportokkal, szektorok közötti együttműködés kialakítása, partner önkormányzati projektek megvalósításának segítése;

- Részvétel nemzetközi rendezvényeken, elsősorban a Közép-kelet-európai Bankfigyelő Hálózat (bankwatch.org) és Föld Barátai (foeeurope.org) találkozóin és skype megbeszéléseken;

- Szakmai rendezvények szervezése, koordinálása;

- Részvétel projekt beszámoló és adminisztrációs részfeladatokban.

Jelentkezéshez magyar és angol nyelvű önéletrajzot, továbbá magyar nyelvű motivációs levelet kérünk elküldeni az allas(kukac)mtvsz.hu e-mail címre, az email tárgyában az "Energia program munkatárs" feltüntetésével. Jelentkezési határidő: 2019. január 14.

További információ és részletes kiírás:
Botár Alexa, éghajlat és energia csoportvezető, MTVSZ, allas(kukac)mtvsz.hu

https://mtvsz.hu/energia_program_munkatarsat_keresunk

H. ÁLLÁSOK KÜLFÖLDÖN
Business Development Manager – European Business Summits
http://www.ebsummit.eu/job.php

Media Officer – Euronews
https://jobs.euronews.com/?page=advertisement_display&id=122

Events Coordinator – International Association of Young Lawyers
https://www.aija.org/en/vacancy-events-coordinator

Network and Information Security Officer – EU Agency for Network and Information Security
https://www.enisa.europa.eu/recruitment/vacancies

 

cikkfeltöltő: 
GB