Civil Európa Hírlevél, 2017. szeptember 7. - 16. évfolyam 12. szám

A. AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ELNÖKÉNEK ÉVÉRTÉKELŐJE
2010 óta immár hagyománnyá vált, hogy minden év szeptember elején, az Európai Parlament őszi nyitó ülésszakán mondja el az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédét, melyet vita követ Európa jövőjéről. Idén sincs ez másképp. Szeptember 13-án, csütörtökön 9.00 és 11.50 között akár élőben is követhetjük Jean-Claude Juncker beszédét, majd az európai parlamenti képviselők vitáját.

Biztosak lehetünk abban, hogy Juncker beszélni fog a Brexitről, az EU gazdasági helyzetéről és természetesen biztonságpolitikai kérdésekről is. Talán arról is többet tudhatunk majd meg, hogy mit gondol a Bizottság elnöke a lehetséges két-sebességes Európáról.

Témajavaslatot vagy véleményt az évértékelő twitter oldalán keresztül lehet küldeni. 

Ha szeretné élőben meghallgatni a vitát vagy üzenetet küldeni:
http://www.soteu.eu/

 

B. NEMZETKÖZI KONFERENCIA A DUNÁRÓL BUDAPESTEN
Emelkedőben van az EU makro-regionális politikájának csillaga: a sort 2009-ben a balti-tengeriek nyitották meg, amit a 2011-es magyar EU-elnökség alatt elfogadott Duna Stratégia követett. 2014-ben az Adria és Ion tengeri, majd 2016-ban az Alpok Régió iratkozott fel a sorba.

A különbségek ellenére a négy makro-régiót számos közös vonás köti össze. Mindez olyan új együttműködési lehetőségeket teremt, melyek nemcsak a 2020-as Stratégia megvalósítását, hanem az azt követő időszak eredményes munkavégzését is elősegítik. A folyamatban egyre fontosabb szerepet játszanak a társadalmi szereplők.

Ebben az évben a Duna Stratégia soros elnöki tisztét Magyarország tölti be; ennek kiemelkedő jelentőségű állomása a Budapesten október 18-19-én megrendezésre kerülő VI. Éves Fórum. Az eredményes előkészítéséhez és sikeres megrendezéséhez civil oldalról is szeretnénk hozzájárulni.

Ezt a célt szolgálja az „Állampolgárok hangja: Együtt. Erősebben.” című nemzetközi részvétellel rendezett tanácskozásunk, melynek sajátossága, hogy mind a négy makro-régióból érkeznek résztvevők. Ennek fényében különösen fontos a színvonalas és reprezentatív magyar civil részvétel.

Örömmel vennénk részvételét a tanácskozáson, melyet 2017. szeptember 29-én szervezünk Budapesten.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Magyar-angol szinkrontolmácsolást biztosítunk.

Ha részt kíván venni, kérjük töltse ki a jelentkezési lapot és 2017. szeptember 24-ig küldje vissza. A visszaigazolt résztvevőket tájékoztatjuk a Budapest központi helyén lévő tanácskozás helyszínéről.

A rendezvényt a Duna Stratégia Magyar Elnöksége, Budapest Főváros Önkormányzata és a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatja. A házigazda tisztét az Európa Ház tölti be, együttműködve több civil szervezettel, így a TESZ-szel és a Danubiana Hálózattal.

Időpont:
2017. szeptember 29. (péntek)
9.00-16.15 között

Jelentkezési lap:
https://goo.gl/forms/leCRwVW8NMBk8OfU2

Jelentkezési határidő:
2017. szeptember 24. (vasárnap)

 

C. CIVIL PÉNZEKRŐL BRÜSSZELBEN
Talán nem véletlen, hogy az ősz brüsszeli civil nyitóeseménye szeptember 6-án egyszerűen fogalmazva a pénzzel foglalkozott. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság által szervezett telt házas rendezvény előadói és hallgatói arra a kérdésre keresték a választ, hogyan működik, milyen formákat is ölt a civil szervezetek finanszírozása EU-s forrásokból. A témát már korábban figyelemmel kísérőt nagy meglepetések nem érhették, mivel újra megerősítést nyert, hogy civil megítélés szerint igencsak szűkösek a közvetlenül Brüsszelben - mindenek előtt az Európai Bizottság által – kiírt pályázati források. Ráadásul a Bizottság egyrészt nem szeret 5-10.000 eurós „aprópénzzel” bajlódni; az alsó határ valahol az 50.000 euró környékén húzódik meg és akkor még az un. Európai dimenzióról (vagyis, hogy több ország civiljei álljanak össze és valami olyat csináljanak, ami egész Európának hasznos) még nem is beszéltünk.

A lengyel civil előadótól megtudhattuk, hogy náluk jelentős mértékben szűkül az önkormányzatiság, a mozgástér és a kormányzati akarat érvényesülése egyre több területen tapasztalható.

Amire nincs és várhatóan nem is lesz központi (brüsszeli), vagyis általános érvényű szabályozás, az az EU-s támogatások, források civil hozzáférési mechanizmusa tagállami szinten. Nem kecsegtet eredménnyel a az itthon már többször hangoztatott elképzelés sem, hogy a civileknek szánt EU-s forrásokat tagállami szinten a kormányzattól független közvetítőkön keresztül tegyék hozzáférhetővé az adott ország civiljei számára. „Majd, ha fagy” - mormolta erre mellettünk az ügyet jól ismerő, befizető EU-s tagállamból érkezett diplomata. 

A rendezvényről további információ:
http://www.eesc.europa.eu/en/agenda/our-events/events/financing-civil-society-organisations-eu 

 

D. BUDAPEST NEM PÁLYÁZOTT
2017. március 29-én nyújtotta be Theresa May, brit miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikke iránti kérelmét, vagyis indította el a kilépési tárgyalásokat. Az egyelőre két évre tervezett tárgyalások alatt számos gyakorlati kérdést kell megtárgyalniuk a feleknek, de a Brexit az EU-s intézményrendszerre is hatással van. Jelenleg ugyanis az Egyesült Királyság ad otthont az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) és az Európai Bankhatóságnak (EBA).

2017. június 20-án az Európai Tanács döntött arról, hogyan pályázhat egy-egy tagállam az ügynökség befogadására, az ajánlatokat Július 31-ig lehetett benyújtani. A határidőig Európai Gyógyszerügynökség befogadására összesen 19 város jelentkezett (Amszterdam, Athén, Barcelona, Bécs, Bonn, Brüsszel, Bukarest, Koppenhága, Dublin, Helsinki, Lille, Milánó, Porto, Pozsony, Szófia, Stockholm, Valletta, Varsó és Zágráb), míg az Európai Bankhatóságnak nyolc város (Bécs, Brüsszel, Dublin, Frankfurt, Luxembourg, Párizs, Prága és Varsó) adna szívesen otthont. Magyarország egyik helyre sem adott be pályázatot. Budapest ad otthont az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek (EIT), de ez nem lehetett akadálya a pályázatnak, hiszen számos olyan tagállam van, ahol jelenleg is több ügynökség működik, míg például Bulgáriában, Romániában vagy Szlovákiában egyelőre még nincs ilyen.

Az Európai Bizottság szeptember 30-ig nézi át a dokumentumokat, majd tesz javaslatot. A végleges döntést a tagállamok miniszterei hozzák majd meg, a tervek szerint még idén novemberben. 

Az EU ügynökségei:
https://europa.eu/european-union/about-eu/agencies_hu 

Az Európai Gyógyszerügynökség elhelyezésére beadott pályázatok itt olvashatóak:
http://www.consilium.europa.eu/hu/policies/relocation-uk-based-agencies/ema/ 

Az Európai Bankhatóság elhelyezésére beadott pályázatok itt olvashatóak:
http://www.consilium.europa.eu/hu/policies/relocation-uk-based-agencies/eba/ 

Európai Innovációs és Technológia Intézet (EIT) honlapja:
https://eit.europa.eu/hu/in-your-language

 

EHOZZÁADOTT CUKOR NÉLKÜL
Az Üdítőital Gyártók Európai Szövetsége (UNESDA) úgy döntött, hogy önkéntes vállalásként nem forgalmaz több hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalt az EU tagállamaiban működő középiskolákban. Terveik szerint 2018 végéig sikerül elérniük, hogy az általános iskolák után a középiskolákban sem lesznek már elérhetőek a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalok. Az UNESDA tagjai már korábban vállalták, hogy sem TV-ben, sem a nyomtatott sajtóban, sem a közösségi médiában közvetlen reklámokkal nem célozzák a 12 év alatti korosztályt. Céljuk, hogy ezekkel az intézkedésekkel is támogassák ez EU gyermekelhízás elleni törekvéseit. 

További információ:
http://www.unesda.eu/responsibility-sustainability/secondary-schools/ 

Az EU akcióterve a gyermekelhízás ellen:
https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/nutrition_physical_activity/docs/childhoodobesity_actionplan_2014_2020_en.pdf

 

FROBERT SCHUMAN ÖSZTÖNDÍJ
Október 15-ig még van egy kis ideje mindazoknak, akik szeretnének pályázni az Európai Parlament Robert Schuman gyakornoki programjára. Évente átlagosan 25.000-en jelentkeznek a 600 rendelkezésre álló helyre. Olyan fiatal diplomások jelentkezését várják, akik már minimum alapképzésben részt vettek és már rendelkeznek diplomával. Beszélnek idegen nyelveket és érdeklődnek az Európai Unió és intézményei iránt. 

További információ és jelentkezési lap:
http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/hu/20150201PVL00047/Szakmai-gyakorlatok 

 

G. A HÍRLEVÉLRŐL
A Civil Európa az Európa Ház elektronikus hírlevele civilekről és az Európai Unióról. 

cikkfeltöltő: 
GB