Civil Európa Hírlevél, 2017. december 01. - 16. évfolyam 15. szám

A. MEGHÍVÓ
"KÉZ A KÉZBEN: SZOLIDARITÁS ÉS ÖNKÉNTESSÉG,
avagy egy elnöki kezdeményezés szemrevételezése"
nemzetközi konferencia

Kiindulópontunk Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének 2016 szeptemberében tett javaslata. Lényege, hogy célszerű létrehozni az Európai Szolidaritási Testületet, mely fiatalok számára kínál értelmes és hasznos cselekvési lehetőségeket, hogy kifejezésre juttathassák: a szolidaritás fontos emberi érték. A gondolat gyakorlatba átültetése elválaszthatatlan a jól ismert önkéntességtől.

Rendezvényünk célja kettős: megismertetni a Juncker-féle elképzelést, beszámolni az eddig történtekről és ami talán még fontosabb: civil barát javaslatokat tenni, hogy ne csak a hivatali magasságokban megfogalmazódó elképzelések uralják a terepet. Ugyanis nem egyszer bebizonyosodott már: a civil oldal is tud megfontolásra érdemes elképzelésekkel előrukkolni.

Szívesen látunk és fogadunk mindenkit, fiatalt és kevésbé fiatalt egyaránt, hiszen közös ügyről, a szolidaritásról és az önkéntességről van szó.

Konferenciánk időpontja: 2017. december 12. (kedd) 10.00-13.00 óra
Helyszíne: Aranytíz Kultúrház
1051 Budapest, Arany János u. 10.
Legközelebbi metróállomás: Kossuth tér (M2), Arany János utca (M3)

A rendezvény tervezett programját a mellékletben olvashatja.
Magyar-angol szinkrontolmácsolást biztosítunk. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát jelentkezési lap kitöltésével jelezze: https://goo.gl/forms/RMZ791qxheJql5xz1

Jelentkezési határidő: 2017. december 9.

A résztvevők a konferencián megkapják Balázs Péter Hogyan tovább, Európa? című könyvét.

Részvételére és közreműködésére számít a házigazda Európa Ház

A konferencia az Európai Bizottság "Európa a polgárokért" programja segítségével kerül megrendezésre. A támogatás miatt az Európa Ház külföldről támogatott szervezetnek minősül.  

B. KÖLTÖZÉS
Szeptember 7-i számunkban írtunk már arról, hogy a Brexit következtében két európai ügynökségnek is költöznie kell. November 20-án szavazott az Európai Tanács, így Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Amszterdamba, az Európai Bankhatóság (EBA) pedig Párizsba költözik majd. Az EMA esetében a szavazás során szoros verseny alakult ki Barcelona és Amszterdam között. A döntést még az Európai Parlamentnek is meg kell erősítenie, de váratlan fordulatra már senki nem számít. 

További információ:
http://www.consilium.europa.eu/hu/press/press-releases/2017/11/20/european-medicines-agency-to-be-relocated-to-city-country/

 

C. AZ EURÓPAI IDENTITÁS ERŐSÍTÉSE
Habár az oktatás és a kultúra kérdései alapvetően tagállami hatáskörbe tartozik, az Európai Unió évek óta fontos kiegészítő szerepet játszik ezeken területeken is. Elég csak, ha az Erasmus programra gondolunk, aminek a köszönhetően az elmúlt 30 évben több mint 9 millió ember tanult, oktatott vagy önkénteskedett egy másik tagállamban. 

Ezekre a sikerekre is alapozva az Európa jövőjéről szóló vita keretében a Bizottság ambiciózus tervvel, az európai oktatási térség kialakításával állt elő. Az elképzelés szerint az oktatás területén történő szorosabb együttműködés elősegítené a közös európai értékek, az összetartozás és a szolidaritás elvének elismerését, elősegítené a kritikus gondolkodást, segítene a populizmussal és az idegengyűlölettel szembeni küzdelemben.

A tervezetet a november 17-én Göteborgban tartott szociális csúcs keretében is megvitatták. A tervek szerint lenne uniós diákigazolvány, fokoznák az együttműködést a tagállamokban kidolgozásra kerülő tantervek terén, az un. Sorbonne-folyamat keretében tovább erősítenék a felsőoktatási diplomák és középiskolai végzettségek kölcsönös elismerését és persze nem feledkeztek meg az idegennyelv-ismeretről sem: 2025-re szeretnék, ha minden középiskolát elvégző diák az anyanyelve mellett két idegennyelvet is beszélne. 

További információ:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-4521_hu.htm 

https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/communication-strengthening-european-identity-education-culture_en.pdf

 

D. ÜNNEPI KONCERT
A civil szervezetek előtt jól ismert, számos jótékonysági koncertet adó Szalóki Ági koncertjére hívjuk olvasóinkat. Az Ensemble Sospiri régizenét játszó együttes meghívott vendégeivel közös december 14-i műsorában a magyar tradicionális karácsonyi énekek, valamint nyugat-európai régizenei darabok csendülnek fel. két énekesnő, Szalóki Ági és Bodrogi Éva együtt, saját zenei gyökereikre építve, közös kapcsolódási pontokat keresve alakította ki a program zenei anyagát, hidakat, kapcsolatot keresve a magyar, és más európai népek „Megváltó-várós” zenei gyöngyszemei között.

Közreműködik:

Szalóki Ági – népi ének 
Bodrogi Éva – barokk ének 
Szalai Péter – ütők
Kónya István – lantok
Szászvárosi Sándor – viola da gamba

Jegyeket a Vigadó jegypénztárában vagy az alábbi linken keresztül lehet venni: http://vigado.hu/programok/-/event/10184/mindez-vilag-orvendezzen-/11051

 

E. ÁLLÁS LEHETŐSÉGEK BRÜSSZELBEN
Green Budget Europe – Office Manager
https://green-budget.eu/jobs/ 

European University Institute – HR Officer
https://www.eui.eu/About/JobOpportunities/AdministrativePosts 

 

F. A HÍRLEVÉLRŐL
A Civil Európa az Európa Ház elektronikus hírlevele civilekről és az Európai Unióról.  

Szerkesztőség: Civil Európa Hírlevél/Európa Ház
P: 1389 Budapest 62., Pf. 113.
T: (1) 356-8440, E: info@eucivil.hu, I: www.eucivil.hu

cikkfeltöltő: 
GB