Civil Európa Hírlevél

2017. augusztus 10. - 16.

A. SZÍVÜGYÜNK A DUNA
A folyó budapesti szakasza igazán nem panaszkodhat: méltó keretet adott a közelmúltbeli vizes világbajnokságnak, most a szigetlakók ezrei csodálják és mindjárt itt van az augusztus 20-i tüzijáték, ami elképzelhetetlen a Duna nélkül.

Bár nem ezekkel a látványosságokkal kíván versenyezni, de a maga módján hasonló fontossággal bír az EU Duna Régió Stratégiájának 2017. október 18-19-én Budapesten rendezendő éves fóruma, mely egyben a magyar elnökség széleskörű nemzetközi részvételű záróeseménye. Nem túlzás azt állítani, hogy a 2011-es magyar EU-elnökség idején elfogadott és a térség 14 országát összefogó Duna Stratégia nekünk magyaroknak "bejött".

Erről azok a civilek is meggyőződhettek, akik ott voltak a 2017. március 9-én "A mi folyónk" címmel rendezett szakmai rendezvényünkön (erről hírlevelünk 5. számában írtunk), vagy június 29-én, a Nemzetközi Duna Napon eljöttek velünk Bécsbe megtudni, milyen együttműködési lehetőségeket kínál a folyó.

A magunk módján készülünk tehát az októberi dunás hazai záróeseményre. Olyan javaslatokat szeretnénk az ügy iránt változatlanul érdeklődőkkel megvitatni, melyek alkalmasak arra, hogy a Stratégia meghatározóan állami szereplői számára is bebizonyosodjon: a társadalmi részvétel és a közreműködés a sikeres végrehajtás fontos eleme. 

A civil előkészítő programokról a következő hírleveleinkben olvashat.

B. ÉS MI MAGYAROK HOL ÁLLUNK?
Augusztus elején hozta nyilvánosságra az EU Statisztikai Hivatala a szokásos tavaszi Eurobarometer közvélemény-kutatás eredményeit. A tagállamokban május 20-30. között kérdezték meg az állampolgárokat és a feldolgozott adatok alapján a válaszadók összeurópai szinten a terrorizmus kérdését találják az EU előtt álló legfontosabb kihívásnak (44%, ez 12% növekedés a legutóbbi felmérés óta). Másodikként nevezték meg a migrációt (38%, 7% csökkenés). Az ezután következő területek látványosan „leszakadnak”, a gazdasági helyzet 18%-kal a harmadik, negyedik helyet csípte el a tagállamok közpénz költése (17%, változatlan) és csak ezt követi a munkanélküliség (15%, 1% csökkenés ). Hat olyan terület van, ami kevesebbet, mint 10% kapott: klímaváltozás, áremelkedés/infláció, környezetvédelem, adózás, nyugdíjak és energiaügyek.

Amikor a kérdezőbiztosok azt a kérdést tették fel, hogy a válaszadót személy szerint melyik terület érinti a leginkább, akkor EU28 szinten az emelkedő árak (28%), az egészségügy és a társadalombiztosítás (17%) kerültek a lista tetejére. A terrorizmus és a migráció csak 6-6%-ot kapott.

Az is kiderült, hogy az EU-s állampolgárok 42%-a bízik az EU intézményeiben, ez 10%-os növekedés a legutóbbi felmérés óta. Összehasonlításként összesen 37%-uk bízik a nemzeti kormányokban és 36% a nemzeti parlamentekben. Összességében 40% válaszolta azt, hogy pozitív az EU-ról alkotott képe, Írországban ez az adat 58%, míg Görögországban mindössze 18%.

Ami Magyarországot illeti, a válaszadók 60%-a migrációt és 55%-a a terrorizmust jelölte meg, mint az EU előtt álló legfőbb kihívást. Arra a kérdésre viszont, hogy személyesen, saját életében mely területek a legfontosabbak, akkor 41% az egészségügyet és a társadalombiztosítást említette és 27% a migrációt. Ezt követték 22%-kal a gazdasági helyzet kérdései. Ugyanezekre a kérdésekre Szlovákiában 30% a gazdaság helyzetét és 26% a munkanélküliséget jelölte meg, míg Csehországban 29% az emelkedő árakat és 23% a migrációt.

A válaszadó magyarok 46%-a inkább bízik az EU-ban és intézményeiben, ami 4% emelkedés az előző felméréshez képest, viszont csak 36% mondja azt, hogy pozitív képe van az EU-ról (-1% csökkenés).

A teljes felmérés itt olvasható: http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/Survey/getSurveyDetail/instruments/STANDARD/surveyKy/2142

A Magyarországra vonatkozó adatok magyarul:
http://www.europarl.europa.eu/pdf/eurobarometre/2017/2019ee/two_years_until_the_2019_european_elections_hu_hu.pdf

C. HA 10 EURÓPAI CIVIL ÖSSZEHAJOL...
A kör Németországtól Szerbián át Olaszországig terjed és mi is lehetne az összekötő kapocs? Természetesen Európa földszintes megközelítésben. Az Európa Ház által kezdeményezett közös gondolkodás eredménye pedig egy olyan versenyképes pályázat lett, mely a közelmúltban támogatást kapott az EU Európa a Polgárokért programjától. Kezdődhet a másfél évig tartó végrehajtás.

A hat szakmai programról, így az európai szintű civil párbeszédről, az európai állampolgárságról vagy at európai szolidaritási testületbe történő bekapcsolódásról hírlevelünk későbbi számaiban találhat majd olvasnivalót a kedves érdeklődő. S hogy érzékeltessük a dolog időbeli kifutását: a záróeseményként 2019 februárjában felkészítő programot szervezünk a 2019 késő tavaszán esedékes európai parlamenti választásokról. Nincs is ez olyan nagyon messze! Tessék csak megkérdezni a jelenlegi EP képviselőket!

Az Európa a Polgárokért program pályázati eredményei itt olvashatóak:

https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/selected_applicants_remem_2017.pdf 

https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/civ_list_of_selected.pdf 

https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/publication_results_tt_2017_1.pdf

https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/publication_website_nt_2017_r1.pdf

D. TÖBB NÉMETET?
A Brexit számos gyakorlati következménnyel jár az Európai Unió és intézményei számára. Az egyik ilyen a nyelvhasználat ügye: marad az angol vagy esetleg mindenki lelkesen elkezdhet méginkább franciául vagy németül tanulni? A franciák hosszan és viszonylag eredményesen lobbiztak mindig is Flaubert nyelvének használatáért. Most beindultak a németek is.

A Süddeutsche Zeitung híradása szerint a Bundestag három tagja lobby-csoportot alakított, hogy elérjék az EU egyre többet használja a németet. A csoport tagjai már találkoztak Günther Öttinger német biztossal és egy levelet is küldtek Angela Merkel kancellárnak kérve őt, hogy mindent tegyen meg azért, hogy a németet egyre gyakrabban használja az Európai Unió.   

E. ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK BRÜSSZELBEN

1. CCRE - Project Officer – Cohesion Policy project
Do you have solid knowledge of Cohesion Policy? Are you experienced in EU project management?
Then it’s your lucky day: apply now to join our team and become our Project Officer on a Cohesion Policy project.
This position is a fixed term contract ending in October 2018. Please read the application pack for more information.
Deadline: 27 August.
More info: http://www.ccre.org/en/article/jobs

2. CCRE - Communication Officer – Cohesion Policy project
What are the benefits, opportunities and obstacles of Cohesion Policy?

If you are able to…

  • convincingly articulate an answer to this question in English, German and French
  • successfully get your messages across to international audiences
  • skilfully master press & media relations, social media, video and more

…then you are exactly the person we are looking for.
Apply now to join our team as our Cohesion Policy project Communication Officer.
This position is a fixed term contract ending in October 2018. Please read the application pack for more information.
Deadline: 27 August.
More info: http://www.ccre.org/en/article/jobs

3. CCRE - Administrative Assistant – Cohesion Policy project
We are looking for an Administrative Assistant to join our team. You will be in charge of all logistic, administrative and financial issues regarding a new project we are undertaking.
Do you have what it takes? We would be happy to hear from you.
This position is a fixed term contract ending in October 2018. Please read the application pack for more information.
Deadline: 27 August.
More info: http://www.ccre.org/en/article/jobs

 

F. A HÍRLEVÉLRŐL
A Civil Európa az Európa Ház elektronikus hírlevele civilekről és az Európai Unióról. 
Szerkesztőség: Civil Európa Hírlevél/Európa Ház
P: 1389 Budapest 62., Pf. 113.
T: (1) 356-8440, E: info@eucivil.hu, I: www.eucivil.hu

 

cikkfeltöltő: 
GB