Cáfol a virológus: nem mutatták ki a krími-kongói vérzéses láz vírusát a margitszigeti kullancsokból, csak a vírust terjeszteni képes kullancsot találtak

a vérzéses lázt hordozó kullancs (forrás: wikipédia)

A klímaváltozás miatt újfajta betegségek terjedhetnek el Európában. 

Korábbi cikkek a témában:

Klímaváltozás: vérzéses lázt hordozó kullancsot találtak a Margitszigeten

A Magyar Kullancsszövetség elnöke az M1 aktuális csatornán azt mondta: az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának, a PTE kutatói a krími-kongói vérzéses láz vírusát is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban (...), és a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják".

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológusai és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézetének (MTA ÖKEI) munkatársa cáfolja, hogy a krími-kongói vérzéses láz vírusát (KKVLV) kimutatták Margit-szigeti kullancsokból - közölte a PTE. Az egyetem "a lakosság korrekt tájékoztatása és megnyugtatása érdekében" adott ki közleményt.

A PTE virológusai és az MTA ÖKEI munkatársa azt írta, hogy Kapiller Zoltán István "nyilatkozatában összemosott több fontos információt". Közlésük szerint valóban megtalálták a vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett nőstény példányát 2009-ben egy Margit-szigeten élő sünön, de a vírus magyarországi jelenlétét nem mutatták ki, arra közvetlen bizonyíték nincs. Hozzátették: a PTE virológusai valóban végeznek kutatásokat a vírussal, de kizárólag a nevezett vírus, vagy azzal szoros rokonságban álló vírusok ellen termelődött antitesteket azonosítottak mindeddig vadnyulakban és rágcsálókban.

A PTE és az MTA ÖKEI munkatársai a közleményben leszögezték: Kapiller Zoltán István szavaival szemben szó sincs a krími-kongói vérzéses láz vírusának magyarországi jelenlétéről, emellett a vírus az elnök nyilatkozatával szemben emberről emberre jellemzően közvetlen kontaktus, elsősorban vér útján terjed, nem pedig cseppfertőzéssel.

A történet előzménye, hogy tavaly ősszel Földvári Gábor parazitológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a 24.hu-nak azt nyilatkozta: szerinte a levegőben van egy újabb járvány kitörése a globális emberi tevékenység és a klímaváltozás miatt.

A vonuló madarak bármikor, bármilyen idegenhonos kullancsot behozhatnak Magyarországra. A melegebb éghajlathoz szokott élősködők a klímaváltozás miatt túlélhetik a magyar telet. Van félnivalónk, a Hyalomma marginatum kullancsfaj, mely Afrikában őshonos és az úgynevezett krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja, már kimutatható Magyarországon: a margitszigeti sünökben találtak belőlük, vagyis képesek ezek a halálos betegséget terjesztő kullancsok túlélni, fejlődni és talán szaporodni is ebben a környezetben - mondta akkor a parazitológus, aki szerint reális a veszélye, hogy ez az idegenhonos kullancs és vele együtt a krími-kongói véres láz kórokozója megtelepedjen Magyarországon.