Buktak már bele vadászatba miniszterek

D  AS20110317010 (1)

Bukott már bele vadászatba spanyol igazságügy-miniszter, illetve horvát belügyminiszter is. A svéd expénzügyminiszter pedig már azzal is bajba került, hogy gyaníthatóan kedvezményes áron vadászott. Nemzetközi analógiák Semjén Zsolt ügyéhez.

A Magyar Nemzet információi szerint egy Farkas József nevű szállodaipari üzletember finanszírozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes svédországi luxusvadászatait. A lap értesülései alapján az üzletember nem rokona Semjénnek, ami azért lényeges, mert a politikus párttársai korábban ezt állították. Ami viszont lényeges lehet: Farkas egy állami támogatásokkalvastagon kistafírozott vállalkozó. Akinek a szállodaavatóján épp Semjén mondott beszédet.

Spanyol bukás

A nemzetközi politikai életben nem példa nélküliek a vadászati botrányok. 2009-ben Madridban ilyen ügybe bukott bele Mariano Fernandez Bermejo igazságügy-miniszter. A helyzet azonban itt fordított volt, a miniszter nem elfogadott egy luxusvadászatot, hanem ő volt a meghívó fél.

Mariano Fernandez BermejoMariano Fernandez Bermejo

Fotó: Jean-Christophe Verhaegen / AFP

Ez azért volt különösen súlyos ügy, mert a vendég Baltasar Garzon bíró volt, aki éppen az ellenzéki pártokhoz kötődő üzletembereket vizsgálta ebben az időben. Az ügy szövevényes volt, mert Bernejo egy ideig azzal védekezett, hogy csak véletlenül találkozott Andalúziában Garzonnal, de aztán szép sorban kiderült az igazság, végül a miniszter lemondott.

A király bocsánatot kért

Három évvel később János Károly spanyol királynak már pusztán azért is meg kellett követnie a nemzetét, mert 2012-ben részt vett egy botswanai vadászaton. Bocsánatkérő nyilatkozatában, az akkor 72 éves király azt írta, „fel kellett volna fognom, hogy a gazdasági válság közepén (Spanyolországot különösen érzékenyen érintette a Lehman-csőd után kialakult ingatlanválság) nem illik drága vadászaton részt vennem.”

János Károly spanyol királyJános Károly spanyol király

Fotó: Chema Moya / MTI

Horvát háborús bűnös

2008-ban a horvát belügyminiszter, Ivica Kirin is belebukott egy vadászatba. Ám az ő bűne nem a korrupció volt, hanem az, hogy egy Mladen Makrac nevű háborús bűnös tábornokkal vadászott nagy egyetértésben, pedig a horvát belügyminisztérium különleges rendőrségének egykori parancsnoka ellen nemzetközi elfogatóparancs élt.

Ivica KirinIvica Kirin

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Svédországban is volt már ügy

(...)

A teljes cikk itt olvasható: https://index.hu/gazdasag/2018/03/12/bakot_lottek_-_kulfoldi_politikusok...

 

cikkfeltöltő: 
GB