A Budapesti Nyári Fesztivál száz program két helyszínen

Zenés sajtótájékoztató a Rákóczi rendezvényhajón

 

Ízelítőt ígért Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója a keddi szezonnyitó sajtótájékoztatón, de szerénykedő volt a bejelentés. Számos műfajban adtak elő részleteket a két színház, a Városmajori és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad idei száz programot ígérő évadából az ezer főt számláló „társulatnak” az eseményen megjelent tagjai.

Az igazgató mellett félkörívet alkottak, de a nézők soraiban is helyet foglaltak a művészek, akik valamilyen minőségben részesei lesznek a szezonnak. Nagy-Kálózy Eszter kezdte a sort, Arany János A tölgyek alatt című őszikéjét szavalta el, mivel a kétszáz éve született, és a Margitszigethez érzelmi szálakkal kötődő költő tiszteletére a Petőfi Irodalmi Múzeummal együttműködve Arany-sétákat szervez a Nyári Fesztivál a margitszigeti művészek promenádján. A színésznő egyébként a tavaly is nagy sikert aratott, és idén ismét műsorra tűzött Így szerettek ők című produkció egyik résztvevője is, többek között az azonos című könyv szerzőjével, Nyáry Krisztiánnal együtt, aki szintén részt vett az eseményen.

Két karmester ült a karéjban, egyikük Hamar Zsolt, aki a Nemzeti Filharmonikusok élén vezényli a június 9-i margitszigeti nyitókoncertet, amelyet a reformáció ötszázadik évfordulójának szentelnek. Egyebek mellett Mendelssohn V., Reformáció szimfóniája is felcsendül, a szólista pedig az amerikai hegedűvirtuóz Hilary Hahn lesz. A másik karnagy, Halász Péter, aki az Operagála világsztárokkal sorozat idei premierjét vezényli. Ailyn Pérez amerikai szoprán, Gabriele Vivani olasz bariton és Ramé Lahaj koszovói tenor fogja kedvenc repertoárdarabjaival, illetve duetteket és tercettekkel megörvendeztetni a közönséget.

Műfajváltásként Sándor Péter a Sztárcsinálókból énekelt egy dalt. A művész nemcsak az ókorban játszódó első magyar rockoperában fogja Nérót alakítani a Városmajorban, hanem a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon az idei szezonban is műsorra tűzött sikerdarabban, az Evitában is színre lép, Che szerepében.

Talán túlsúlyba került idén a zene, de próza is bőven lesz a műsorban – jelezte Bán Teodóra. A Városmajori Szabadtéri Színpad immár hagyományos Színházi Szemléjén most is vidéki és határon túli – ezúttal csíkszeredai, kecskeméti, miskolci, nyíregyházi, szabadkai és szombathelyi – társulatok legfrissebb előadásai versengenek a nézők kegyeiért és szavazataiért.

A musical műfajt George Gershwin és Cole Porter művei nélkül bajosan lehet értelmezni. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves zenés-színész osztályának tagjai a két amerikai zeneszerző műveiből összeállított George & Cole című zenés színházi show egy részletét adták elő. Amint a Novák Eszterrel közösen vitt osztályát Selmeczi György jellemezte: hosszú pályafutása alatt precedens nélküli és minden várakozását felülmúlja a tizenhét színészjelölt magas színvonalú teljesítménye.

Gershwin zenéje a Porgy és Bess című jazz-opera margitszigeti koncert-show jellegű világpremierjén is felcsendül, méghozzá híres, az Egyesült Államokból érkező afroamerikai énekesek tolmácsolásában.

Komolyabb vizekre evezve: Verdi A trubadúr című művét Dinara Alieva, Riccardo Massi, Komlósi Ildikó és Kálmándy Mihály szereplésével tűzik műsorra, ezúttal utoljára a hagyományos Vámos László-féle rendezésben. Vendégszereplésre érkezik a Béjart Ballet Lausanne, névadójuk, a XX. század emblematikus táncművésze Balett az életért című koreográfiájával.

De a Doktor Zsivágó című musical – ebből a Larát játszó Kisfaludy Zsófia előadásában hallhattunk részletet –, valamint a Hot Sardines, a Soweto Gospel Choir és a ghanai származású soul-énekesnő, Y’Akoto estje is szerepel egyebek mellett a margitszigeti programban. Egy estére „kertmozivá” is átalakul a legendás játszóhely, amikor ismert filmslágerek csendülnek fel. Ezekhez Szabó Ádám harmonikás ébresztett kedvet a sajtótájékoztatón.

Végezetül a Kék Duna keringő csendült fel a televíziós komolyzenei tehetségkutató felfedezettje, Szüts Apor fergeteges előadásában, jelezve, hogy a szabadtéri évad zárásaként a fesztivál a Virtuózok fellépésével köszönti augusztus 20-át. Stílszerű volt a produkció azért is, mert az eseménynek a Rákóczi rendezvényhajó szolgált helyszínül. Ezzel is igyekeznek felhívni a közönség figyelmét arra, hogy a margitszigeti színházi eseményekre legcélszerűbb a MAHART színházi és menetrend szerinti hajójáratával érkezni, amely a BKK sűrített, az előadások időpontjához igazított különjárataival együtt egész nyáron át zavartalanul üzemel.

 

Bővebb információ és online jegyvásárlás: www.szabadter.hu

Mátraházi Zsuzsa

Zenés nyár a Városmajorban

Látványos zenés előadások és különleges koncertek egész nyáron Buda kedvenc nyári színházában

 

Közel hetven programmal, két zenés- és egy táncbemutatóval, Színházi Szemlével, matinékkal, színházi előadásokkal és a műfajok legszínesebb skáláján mozgó koncertprogrammal várja egész nyáron visszatérő és új vendégeit a Városmajori Szabadtéri Színpad. Az elmúlt években kiemelt koncerthelyszínné is vált hangulatos játszóhely június 10-én nyit a FIRKIN fergeteges zenés-táncos bulijával, másnap pedig egész napos Vakációváró fesztivállal indul a szezon, hogy aztán augusztus végéig szolgáltasson színes és izgalmas programokat az egész családnak.

 

Buda népszerű szabadtéri színháza a Budapesti Nyári Fesztivál egyik fő helyszíneként idén is egész nyáron, június 10. és augusztus 31. között kínál változatos és tartalmas szórakoztató programokat a család minden korosztálya számára. A Városmajori Szabadtéri Színpad 2017-es repertoárjában az eddigieknél is nagyobb szerepet kap a zene, amely egyedi módon tölti be a budai színpad hangulatos környezetét.

 

Az idei nyári évad két kiemelt bemutatója is ebbe a koncepcióba illeszkedik. A Sztárcsinálók című népszerű rock-musical sztárszereposztásban, Sándor Péter főszereplésével kerül színre három alkalommal a tatabányai Jászai Mari Színház vendégjátékában, valamint ősbemutatóként az ország kedvelt együttese, a Group’n’Swing eredeti és fergeteges sodrású Holdfény Mulató című koncertshow-ja mutatkozik be. A Városmajor harmadik bemutatója szintén ősbemutató: Gyulai Júlia a Coincidance Társulatával a sport és a tehetség kapcsolatát kutatja legújabb, Fairplay – Sportóriások legendája című táncelőadásában. A nyár végén közkívánatra újra műsorra tűzik a tavalyi évad nagysikerű bemutatóját, az Így szerettek ők című koncertszínházi előadást Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Gryllus Dorka, Simon Kornél, valamint a szerzők, Nyáry Krisztián és a Kaláka közreműködésével.

 

Az immár elmaradhatatlan Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában a tavalyi évad legjobb, nem budapesti szórakoztató előadásai között Peter Shaffer Amadeusa (Szabadkai Népszínház Magyar Társulata) és a bohózatok nagymesterének, Feydeau-nak A hülyéje (Miskolci Nemzeti Színház) című komédiája mellett négy kiváló zenés előadás, a Mágnás Miska (Katona József Színház, Kecskemét), a Tisztelt Ház (Csíki Játékszín, Csíkszereda) és a hetvenes évek emblematikus musicalje, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról (Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza) méretteti meg magát a szakmai zsűri és a közönség tetszése előtt.

 

A prózai és zenés-szórakoztató előadások mellett a nyár egyik legizgalmasabb koncertkínálatából is válogathatnak az érdeklődők. Ismert és népszerű előadók lépnek fel különleges műsoraikkal és egyszeri formációkkal, visszatérő és új együttesek. A szezon immár hagyományosan nyárindító hétvégével kezdődik június 10-én: a FIRKIN akusztikus koncertjéhez kapcsolódóan whiskey- és sörkóstolóval, extra programokkal, június 11-én, vasárnap pedig egész napos Vakációváró fesztivált szerveznek Pinokkió c. matinéelőadással, délután pedig Kaláka koncerttel. Ezt követően minden vasárnap délelőtt gyerekszínházi előadásokkal várják a családokat.

 

Augusztus végéig közel 20 világzenei, klasszikus- és könnyűzenei koncertből áll a bőséges kínálat, olyan népszerű előadók különleges programjaival, mint Myrtill, Szalóki Ági, Szőke Nikoletta és Takács Nikolas, Falusi Mariann és Horgas Eszter, de a program része a világzene magyar királynője, Palya Bea és az egyedi stílusú Budapest Bár is. A magyar autentikus zenét a francia manouche swing világával egyedülálló módon cimbalommal ötvöző Swing á la Django a ma élő legnagyobb gipsy-jazz gitárművészével, Stochelo Rosenberggel, valamint Roby Lakatos világhírű hegedűvirtuózzal és Bangó Margittal együtt lép fel, de a hasonló műfajban mozgó, mégis egyedülálló stílusú Canarro együttes is sztárvendéggel, a belga Tcha Limbergerrel lép először a Városmajor színpadára. A budai színház visszatérő előadói között köszönthetjük továbbá a komolyzenét népszerűsítő Rákász Gergelyt, vagy a hagyományos jótékonysági koncertet adó Vásáry Tamást és a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekart. Ez tényleg Prima! címmel a legendás Louis Prima dalaiból mutat be válogatást a Molnár Dixieland Band Gájer Bálint, Koós Réka és Lázár István közreműködésével.

 

További információk: www.szabadter.hu/varosmajori-szabadteri-szinpad

 

 

cikkfeltöltő: 
GB