Budapest főkertésze: Hiába tudták, hogy veszélyes az Alkotmány utcai fa, politikai okok miatt nem lehetett kivágni

Egy olvasónk videóra vette, hogy a vasárnapi viharban kidől egy egyébként is ferdén álló fa az Alkotmány utcában.

https://index.hu/belfold/2020/06/14/kidolt_fa_alkotmany_utca_bardoczi_sandor_vita/

Bardóczi Sándor, budapest tájépítésze, "főkertésze" (januári interjúnkat itt olvashatják vele) erre reagálva nyilvános Facebook-posztban azt írta, hogy a videón jól látszik, "miért nem hagyhatjuk a veszélyesnek nyilvánított fákat meg a parkokban, vagy a fasorban". Leírta, hogy a fa miért dőlt meg, hogy a gyökerei sem voltak jó állapotban, és azt is hozzátette, hogy a szakemberek nem jókedvükben gallyaznak vagy vágnak ki fákat. 

A dolog azonban itt kezdett igazán érdekes lenni: egy kommentelő azt írta, hogy már 2019-ben jelezték a Főkertnek, hogy veszélyesen áll a fa, de nem történt semmi. Bardóczi erre azt felelte, hogy 

A KERÜLET NEM ADTA MEG A FAKIVÁGÁSI ENGEDÉLYT A FŐKERTNEK.

Tarlós István fakivágási moratóriumot hirdetett meg augusztusban. Ezt számos kerületben követték. Az ok politikai. Ezért fontos mindenkiben tudatosítani, hogy nem minden fakivágás az ördög műve. Vannak egészségi okokból, veszélyhelyzet megelőzése miatti fakivágások. Ezek rendben vannak. És vannak olyanok, amit építési szándék generál, na ott van helye a politikai vitának. Nincs 3 hete, hogy a Főkert munkatársait vizes zacskókkal dobálták meg néhány hasonló állapotú fa kivágása miatt a lakók a Gyulai Pál utcában, miközben arról lehetett olvasni Kocsis Máté okleveles favizsgáló közösségi médiafelületein, hogy Pikó András polgármester “egészséges fákat” vágott ki a Rókus kórháznál. A közvélemény hiszterizált ezekben a kérdésekben, ezért gondoltam fontosnak megmutatni az érem másik oldalát.

A fát egyébként a Járókelő.hu-n keresztül is jelentették már korábban.

cikkfeltöltő: 
GB