Botrányos körülmények között indul az új országos kormányközeli rádió

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/06/06/botrany-orszagos-kereskedelmi-radio...

A 24.hu értesülése szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa már azelőtt leszerződött az országos kereskedelmi rádiós frekvenciára az Andy Vajnával és Mészáros Lőrinccel is összefüggésbe hozható, eredetileg POP FM néven pályázó, de a műsorsugárzást várhatóan Retro Rádiónéven megkezdő Hold Reklám Kft.-vel, hogy a bíróság elbírálhatta volna a hullámsávra ugyancsak pályázó Class FM (Advenio Zrt.) folyamatban lévő jogorvoslatait.

A frekvenciát 2016 novemberéig már használó Class FM így hiába él a Médiatörvény adta jogorvoslat lehetőségével, hiszen ha később számára kedvezően dönt a bíróság, már lehetetlen lenne visszaállítani az eredeti állapotot. Ennek oka, hogy a frekvenciát addigra már egy harmadik fél, a Hold Reklám Kft. használja majd és a Retro Rádió lesz rajta hallható.Emiatt a bíróság a Class FM számára legkedvezőbb esetben is csupán kártérítést tud megítélni.

Napok alatt elinduló országos rádió

A Hold Reklám Kft.-nek 120 napja (4 hónapja) lett volna az indulásra a szerződéskötéstől számítva, de mivel információink szerint már a pályázati eljárás végeredményét megelőzően, előre beszerezték a technikai berendezések zömét, és a Class FM fellebbezésének következményeitől is tartani lehetett, ezért nem használják ki a 120 napot, sőt rapid indulásról határoztak. Úgy tudjuk, napokon belül, legkésőbb a június 11-i héten megkezdik a tényleges műsorszolgáltatást Retro néven, várhatóan reggelente Hepi Endrével és Hudák Anitával.

Sok a kérdőjel a tesztadás körül is

Nem csak a Hold Reklám Kft., de a Class FM is az idővel csatázik. Hiszen múlt héten pénteken és szombaton egykori frekvenciáján – amire ő is pályázott, de a Médiatanács kizárta formai hibára hivatkozva – már a tervezett országos kereskedelmi rádió tesztsugárzása szólt, ami egyelőre egy sípszó folyamatos továbbításából állt, valamint abból, hogy egy TESZT felirat jelent meg a rádiókészülékeken. Úgy, ahogy ezen a YouTube-on talált videón is látszik. (...)

Az NMHH hallgat

A sugárzást lehetővé tevő frekvenciaengedélyt egyébként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság állíthat ki, de több napja hiába keressük a médiahatóságot amiatt, hogy ki és mikor írta alá részükről az engedélyt, a hatóság nem válaszolt. Arra sem reagál, hogy ha volt engedély, akkor azt hogyan adhatták ki annak ellenére, hogy a Class FM tulajdonosa, az Advenio Zrt. a múlt héten fellebbezést nyújtott be a Médiatanács határozata ellen. A Class FM szerint az országos kereskedelmi rádiós pályázat lebonyolítása hazai és nemzetközi jogszabályokba ütköző módon zajlott. Folyamatban van a Class FM azon pere is, amelyben a rádió azt kifogásolta, hogy a Médiatanács 2016 novemberében nem hosszabbította meg a Class FM médiaszolgáltatási jogosultságát további öt évvel. A Class FM az ezen per kapcsán született múlt heti bírósági ítéletet is megfellebbezte. Úgy tudjuk, ezenkívül a Class FM kezdeményezte azt is, hogy a bíróság ideiglenes intézkedéssel függessze fel a Hold Reklám Kft.-vel a hatósági szerződés megkötését. Igen ám, csakhogy a más ügyeken akár fél évnél is tovább, törvénytelenül ücsörgőMédiatanács ezúttal annyira gyors volt, hogy már alá is írta a médiaszolgáltatásra vonatkozó hatósági engedélyt a Hold Reklám Kft.-vel.

Földes Ádám a Class FM vezérigazgatója a múltheti tárgyaláson 
Fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Már módosították is a szerződést a névváltások érdekében

(...)

A teljes cikk itt olvasható: 

https://24.hu/fn/gazdasag/2018/06/06/botrany-orszagos-kereskedelmi-radio...

cikkfeltöltő: 
GB