Bige László nem alkuszik, inkább bezárja szolnoki vegyigyárát

https://index.hu/gazdasag/2019/06/12/bige_szolnok_vegyigyar/

D  MJ20121115008

Bige László milliárdos vállalkozó négy napja az RTL Híradójának nyilatkozva azt mondta, személyes bosszúhadjáratot folytatnak ellene. Azt állította, hogy szándékosan akarják tönkretenni, pontosan tudja, hogy ki áll a háttérben, és kinek a magánérdeke miatt indult el ellene az összes hatóság.

Szerdára már nyilvánvalóvá tette, hogy

EGYESEK HATÓSÁGI SEGÉDLETTEL, INGYEN SZERETNÉK MEGSZEREZNI A VAGYONÁT, DE NEM ALKUSZIK, INKÁBB BEZÁRJA NAGY MÚLTÚ SZOLNOKI VEGYIGYÁRÁT.

Bige a Népszavának azt mondta, hogy a végkielégítések kifizetésével napokon belül megkezdik a szolnoki Bige Holding – az egykori szolnoki Tiszamenti Vegyiművek – dolgozói elbocsátását. A kiváltó ok a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság május 31-i határozata, amiben bizonyos, a kénsavgyárukban tapasztalt rendellenességekre hivatkozva megtiltották az üzem működését. Bige László a határozat megállapításait egészében szabálytalannak és végrehajthatatlannak tartja.

Bige LászlóBige László

Fotó: Balázs Attila / MTI

A határozat többek között az úgynevezett óleumtorony szigetelése és betonszarkofágja sérüléseinek megszüntetését, bizonyos tartályok műszaki hibáinak feltárását és kijavítását, a tárolt veszélyes anyag mennyiségének a megengedett szint negyede alá csökkentését és minderről biztonsági jelentés készítését írja elő. A Bige Holding azonban úgy véli, hogy a felsorolt hiányosságok elhárítása szintén veszélyes üzem, amit ugyanakkor a határozat tilt. A veszélyes anyagok szintcsökkentése nemcsak hogy ellehetetlenítené a termelést, de a tilalom miatt egyenesen bűncselekmény, az erre utasítás pedig felbujtás.

 

Mindezért a vállalkozó nem lát más kiutat, mint a nyereséges gyár mielőbbi bezárást, az összes – dolgozói, beszállítói, banki – tartozás azonnali kifizetését. Ugyanakkor maga és vezetőtársai is értetlenül állnak a kialakult helyzet előtt, és elsősorban az állandó alvállalkozóikkal együtt 250 dolgozó, valamint a magyar ipar szempontjából rendkívül sajnálják, hogy ilyen lépésekre kényszerülnek.

Sőt, bár Bige továbbra sem nevezi meg, hogy ki vagy mely körök akarják megszerezni ingyen a vagyonát, azt feltételezi, hogy nem a Bige Holding lesz az egyetlen támadási felület ellene. A lapnak azt mondta,

HASONLÓ HATÓSÁGI TÁMADÁSOKRA A JÖVŐBEN IS SZÁMÍT. A KÖVETKEZŐ CÉLPONT A KISEBB SZOLNOKI EGYSÉG MELLETT KÖZPONTI MŰTRÁGYAGYÁRA, EGYSZERSMIND LEGÉRTÉKESEBB VAGYONELEME, A PÉTFÜRDŐI NITROGÉNMŰVEK LEHET.

Bige László szolnoki gyárát először tavaly novemberben szállta meg több száz rendőr és katasztrófavédő. A rendőrség akkor azt közölte: a hulladékgazdálkodási törvény megsértése és más bűncselekmények miatt nyomoznak. Azóta is folyamatosan vizsgálták a céget. A rendőrök 9-szer, a katasztrófavédők 12-szer voltak kint fél év alatt. Bige László május végén két napot őrizetben is töltött

A milliárdos kanosszájáról itt írtunk hosszabb, elemző cikket:

KAPCSOLÓDÓ

Össztűz a műtrágyakirályra

Össztűz a műtrágyakirályra

Bige László kalandos története: volt kajakedző, használtgumi-kereskedő, majd top-milliárdos, most viszont nincs könnyű helyzetben.

(Borítókép: A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei egy gyakorlaton Szolnokon a Bige Holding területén 2012. november 15-én. Fotó: Mészáros János / MTI)

cikkfeltöltő: 
GB