A baloldal fellegvára volt, most bulvártévét csinálnak belőle a Fidesznek

  • A Fidesz által sokáig üldözött Hit Gyülekezete 10 évig finanszírozta az egyetlen balos tévécsatornát, az ATV-t.
  • 2010 után mégis rengeteg kormányzati pénz jelent meg a felekezet környékén. És egyre több. 
  • A gyülekezet és az ATV átvette a kormány migránsozását, a TV2-ből töltötték fel az állományt, és egyre sűrűbben fordul elő, hogy felülről beleszólnak a szerkesztői munkába.
  • A folyamat ma ott tart, hogy az egyházat egykor üldöző Semjén Zsolt tart teológiai előadásokat az egyház akadémiáján.

"FRIDERIKUSZRÓL ELHITTÜK, HOGY ANYAGI VITA MIATT LÉPETT LE, BÁNÓVAL ÖSSZEVESZTEK, OLGÁT NEM TUDTÁK MEGTARTANI. AZTÁN MEGJELENT HAJDÚ PÉTER MINT KISFŐNÖK: MÉSZÁROS ANTÓNIA HELYÉRE HOZTA DEMCSÁKOT ÉS A TÖBBI TV2-S FIGURÁT. ÉRTEM ÉN, HOGY BULVÁRTÉVÉT CSINÁLNAK BELŐLÜNK A FIDESZNEK, DE LEGALÁBB SZÓLHATTAK VOLNA.”  

 

Az ATV egyik munkatársától származik a fenti idézet, aki szerint a tévé vezetősége másfél év alatt lebontotta a csatorna 15 évig építgetett közéleti portfólióját a 2018-as választás előtt. Más jelenlegi és több volt kollégával beszéltünk az ATV-ben, aki  egyetért az állítással. Az elmúlt években egymás után szűntek meg a csatorna közéleti vitaműsorai: az Újságíróklub után vége lett a Csatt, a Hírvita, a Tét és a Szabad szemmel című programnak is, és mióta kitört a bevándorlási válság, a baloldali bástyaként megismert tévé több kérdésben a kormánypártok felé hajlik. Egy szerkesztő szerint 

 

"(...) KIZÁRT, HOGY TAVASZ UTÁN BALOLDALI MARADJON AZ ATV. IGAZÁBÓL MÁR MOST IS NONSZENSZ, HOGY FORMAILAG AZ”.

 

2016 májusában az ATV elköszönt a heti három műsort gyártó Friderikusz Sándortól, aki három éven keresztül készített politikai témájú beszélgetéseket. A hivatalos indok megszaladt költségekről szólt, az érintett szerint viszont szándékosan fárasztották ki állandó ígérgetéssel, és a növekvő politikai nyomás miatt kellett mennie. Nyáron bejelentették a TV2-től eltanácsolt Hajdú Péter érkezését, az Esti Frizbi bulvárműsor pedig átvette Mészáros Antónia politikai magazinjának vasárnap esti idősávját. 

December közepén a csatorna emblematikus műsorvezetője, Kálmán Olga felmondott és a Hír TV-hez távozott. Néhány nappal később az ATV-t és a Hit Gyülekezetét irányító Németh Sándort Andy Vajna TV2-tulaj oldalán fotózták le a Nobuban. Januártól aztán Hajdú hívására egymás után érkeztek a csatornához a TV2 volt celeb-műsorvezetői, Vujity Tvrtkótól Kárász Róbertig. Sokat elárul a prioritásokról, hogy eközben a kemény politikai riporterként megismert Krizsó Szilvia színházi talkshowt vezet a vasárnap esti műsorsávban. Hajdú augusztusban, a 24.hu-nak adott interjújában nem is titkolta ambícióit:

 

„AZT GONDOLOM, A VÁLASZTÁSOK UTÁN KELL KIVONNI A POLITIKÁT, HISZEN, HA KÉTHARMADDAL NYER A FIDESZ, A KUTYÁT SEM ÉRDEKLI MAJD.” 

 

A hit százmilliókat mozgat 

Az agrártelevízióként indult ATV 2003 óta van a protestáns pünkösdista-karizmatikus Hit Gyülekezete mozgalom (HGY) tulajdonában. Németh Sándor felekezete a rendszerváltás óta tudatosan mozgott a politika irányába: a demokratikus ellenzék oldalán jelen voltak az SZDSZ megalakulásánál és kitartottak a liberálisok mellett Hack Péter 2002-es távozásáig. 1990 után az MDF kormány destruktív szektaként tartotta számon a HGY-t, az 1994-es kormányváltást követően viszont nyugalom köszöntött a hívekre: megalakulhatott az egyházi utánpótlást képző Szent Pál Akadémia, a több ezresre duzzadt közösség pedig birtokba vehette a Budapest Sportcsarnokot gyűléseihez.  (...)

A teljes cikk itt olvasható: https://tldr.444.hu/2018/01/10/a-baloldal-fellegvara-volt-most-bulvartev...

cikkfeltöltő: 
GB