Bővülhet az egynapos sebészeti szolgáltatások köre a kerületben

A Szegedi úti szakrendelőben lehetővé válhat az egynapos sebészeti szolgáltatás bővítése.

Ezzel nem csak a XIII. kerületiek ellátásának színvonalát emelhetik tovább, de tehermentesíthetnek más, jelentős sebészeti várólistákkal rendelkező egészségügyi intézményeket Budapesten. A XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat Szegedi út 17. szám alatti szakrendelőjében rendelkezésre áll az egynapos sebészeti beavatkozásokra alkalmas műtő, illetve az annak működését biztosító személyzeti és technikai struktúra. 

2007-től több mint 13 ezer egynapos sebészeti műtétet végeztek itt. Ezek orvosi szakterületei: sebészet, ortopéd sebészet, szemészet, fül-orr- gégészet, urológia, nőgyógyászat.

2017 végén a legkorszerűbb altatógép, műtőlámpa, műtőasztal váltotta a korábbi, még jól működő, de már nem a legmodernebb eszközöket. A XIII. kerület egynapos sebészetén rendkívül rövid a várakozási idő. A beteg még a gyakori szürke hályog esetében is 3-4 héten belül túlesik a műtéten.

Az intézmény szerint érdemes lenne újabb orvosi szakterületeket bevonni a XIII. kerület egynapos sebészeti ellátásába. Elsőként is a baleseti sebészetet és a kézsebészetet, amelyek esetében a páciensnek nem kellene kórházba mennie, hogy kivegyék a korábban elvégzett traumatológiai beavatkozások során használt szögeket, lemezeket, drótokat, hanem „helyben” történhetne a korábbi műtétekkel megkezdett végleges helyreállítás.