A béke megkerülhetetlen – Putyin fogadta Tillersont

Moszkva-Budapest, 2017. április 13. csütörtök (MSZF

 Noha Oroszország agressziónak minősítette és elítélte az amerikai rakétatámadást Szíria ellen, nem csapta be az ajtót Rex Tillerson amerikai külügyminiszter előtt, hanem álláspontjának határozott leszögezésével a bonyolultabbá vált helyzetben is a békés megoldás felé vett irányt, és erre ösztönözte Washingtont is – értékelte a Magyar Békekör Tillerson moszkvai tárgyalásainak eredményét.  

     Putyin elnök közölte vele, hogy kész újból érvénybe léptetni az április 8-án felfüggesztett repülésbiztonsági megállapodást azzal a feltétellel, hogy Washington világosan kötelezi magát eredeti szándékának teljesítésére: az orosz légierővel folytatott közös harcra a Szíriát megszálló terrorszervezetek ellen.  Megfigyelők szerint az orosz vállalás válaszul születhetett Trump elnök Tillerson által továbbított üzenetére, miszerint Amerika nem akar további csapást mérni Szíriára, és nem tervezi Szíria megszállását sem.  „Oroszországnak és az Egyesült Államoknak magas szintű kapcsolatban kell maradnia egymással mind diplomáciai, mind katonai téren” – jelentette ki Tillerson Lavrovval tartott közös sajtótájékoztatóján, csütörtökön, Moszkvában. Tárgyalásuk konkrét eredményei a következők:

  1. Munkacsoportot hoznak létre az orosz-amerikai viszony „stabilizálására”, hogy később komolyabb kérdésekkel is foglalkozni tudjanak.
  2. A kétoldalú kérdések kezelésére különleges képviselőket neveznek ki az orosz és az amerikai külügyminisztériumban. Feladatuk lesz az Obama adminisztráció idején leépült kapcsolatok okainak feltárása és kiküszöbölése, indulatoktól mentesen.
  3. Megalkuvás nélküli háború mellett kötelezték el magukat a terrorizmus ellen.
  4. Megállapodtak az Obama-kormány idején szünetelt tárgyalások folytatásában a stratégiai stabilitásért és a fegyverzetkorlátozásért.
  5. Putyin jelezte készségét a felfüggesztett szíriai repülésbiztonsági megállapodás újbóli hatályba helyezésére azzal a feltétellel, hogy az USA vezette légierő-koalíció egyértelműen megerősíti eredeti szándékát: a közös harcot az orosz légierővel az Iszlám Állam és az An-Nuszra terrorszervezet ellen.
  6. Egyetértettek Észak-Korea atomfegyverektől való mentesítésében.
  7. Együttműködnek a kibernetikai bűnözés elleni harcban.

     Lavrov közölte: Orosz részről bizonyítékokat tártak az ENSZ Vegyi Fegyverek Tilalmával foglalkozó szakosított Szervezete (OPCW) elé a harcigáz állítólagos bevetése ügyében. Az OPCW mindeddig nem reagált rá, mint ahogyan arra sem, hogy független szakértőket küldjön a helyszínre a tények megállapítására. „A késlekedés arra utal, hogy az OPCW nem érdekelt az igazság kiderítésében” – adott hangot véleményének. „Senkit sem akarok vádolni, de ragaszkodunk a független vizsgálathoz, hogy megállapítsák, mi történt április 4-én” – mondta.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB