Bástyalövés a Fidesznek

http://nepszava.hu/cikk/1137181-bastyaloves-a-fidesznek

Távíjász bemutatót terveznek Egerbe, ami ugyan veszélyes és előre bosszantja a helyieket, de megtartják. Mert a fideszes országgyűlési képviselő, Nyitrai Zsolt nagyon szeretné ezt.

„Bástyalövés lesz Egerben!!! Mónus József, a Fehér Farkas, augusztus 11-én, 15 óra 52 perckor lő majd íjjal a várból a Dobó térre” – harangozta be Facebook-oldalán a különleges eseményt Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a kormányzat stratégiai társadalmi kapcsolatainak összehangolásáért is felelős miniszterelnöki megbízott, aki információink szerint lobbierejét is latba vetve bábáskodott a kétséges kimenetelű „bravúr” létrejöttén. A képviselő lelkesedése különös annak fényében, hogy a város józanabb erőit a hideg rázza ki a mutatványtól, ostobaságnak és veszélyesnek tartják. A színfalak mögött napok óta megy az iszapbirkózás azért, hogy megakadályozzák nyilazást: a hétvégi egri végvári vigasságokat beharangozó hét eleji sajtótájékoztatón még óvatosan kikerülték ezt a témát, tegnap délután azonban bejelentették, hogy Mónus József mégis kilövi vesszejét a vár Dobó bástyájából a Dobó térre.

Az ügyre rálátó forrásunk szerint Mónus József a várost és a végvári vigasságok szervezőit kikerülve közvetlenül Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselőt kereste meg az ötlettel, ő pedig lelkes támogatója lett. Hiába jelezték több egyeztetésen is kételyeiket a hozzáértők, a bástyalövés „meg lesz tartva”. Úgy tudjuk, egy polisztirolból készült, s az egri Dobó téren elhelyezett ágyút vesz célba majd a várból a „Fehér Farkas”, s erre lövi ki több nyílvesszejét. Az esemény idejére a tér közepét kiürítik, ám kordon mögül nézheti a közönség a „becsapódást.” Az eseményt a Fidesz házi biztonsági cége, a Valton Security biztosítja. Azt, hogy mennyiért, még nem közölték az illetékesek.

Mónus József nem tagja a Magyar Íjász Szövetségnek, amely elhatárolódik mutatványtól, szakmaiatlannak és veszélyesnek tartja azt. Román Péter a szövetség Észak-magyarországi régióelnöke, s számos rangos íjászverseny bírája lapunknak azt mondta: alapszabály, hogy „látótávolságon belül” vagyis a nyílvessző képzeletbeli meghosszabbított vonalában nem lehet semmilyen élőlény, vagy érték, amelyben kár eshet. Márpedig a Dobó tér teli van házakkal, éttermekkel, irodákkal, s ha le is zárják a célpont környékét, történhet olyan technikai hiba, amely emberéleteket veszélyeztethet. Más íjászok arról beszéltek a Népszavának, hogy a távíjászatnak ez a módja nem olyan nagy szakmai bravúr, számos világbajnok íjászunk van, aki képes hasonlóra. Más kérdés, hogy egyikőjük sem lőne emberek közé, sőt, még embert formázó bábura sem, ez alapelv. – Ez egy veszélyes sportág, mindent megteszünk a versenyeken is a biztonságért, s eget rengető butaságnak tartom, hogy valaki emberéleteket veszélyeztessen egy látványos attrakció miatt – mondta egyikük.

Kerestük Nyitrai Zsoltot, aki azt mondta lapunknak, próbáljuk meg az esemény pozitív oldalát nézni, s ne riogassunk azzal, hogy valakit esetleg fejen lőnek egy nyílvesszővel. – Mónus József nem először csinál ilyen mutatványt, több történelmi várból kilőtt már távoli célpontra. Inkább örüljünk, hogy a kezdeményezésemre nemrég nemzeti emlékhellyé nyilvánított egri várból is megteszi ezt, növelve ezzel a város vonzerejét – mondta.

 

Mónus, a Fehér Farkas

A tradicionális távlövő íjász gépészmérnökként végzett Nyíregyházán, s az íjászatot 2006-ban kezdte elsajátítani – írja a wikipédia. Ő tartja a legmesszebbre leadott sikeres találat rekordját is: 2012-ben a 453 méteres távolságból leadott hat lövéséből egy nyílvesszővel eltalálta a 140x140 centiméteres méretű céltáblát. Mónus József két évvel ezelőtt azzal került be a híradásokba, hogy Hajdúdorog határában, miközben készült a következő versenyére, véletlenül keresztüllőtte saját kézfejét és az egyik ujját.

 

Doros Judit

cikkfeltöltő: 
GB