AZ 1945 NYERTE A 24. TITANIC KÖZÖNSÉGDÍJÁT

AZ 1945 NYERTE A 24. TITANIC KÖZÖNSÉGDÍJÁT

Török Ferenc 1945 című alkotása nyerte a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját. A megrázó erejű filmet – melyet Ragályi Elemér fényképezett és melynek főszereplője Rudolf Péter – a Titanicon láthatta először a hazai közönség.

Tony Palmer Leonard Cohen 1972-es európai turnéjáról készített legendás dokumentumfilmje, a Bird on a Wire kapta a közönségtől a második legtöbb szavazatot, a Rumble: The Indians Who Rocked the World című zenei doksi pedig a harmadik legnépszerűbb filmnek bizonyult.

2017. április 6-13. között Budapesten, három helyszínen futott, és hat kategóriába osztva 34 filmet mutatott be a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi mellett idén idén a fesztivál idejére mozivá alakult „Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE” –n is folytak vetítések.

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon idén hét alkotás versenyzett. A Frédéric Strauss francia kritikusból, Dragomán György íróból és Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas rendezőből álló háromtagú zsűri a svéd Amanda Kernell lenyűgöző elsőfilmes alkotásának, a SZÁMI VÉR (Sami Blood) című svéd-norvég-dán játékfilmnek ítélte a Hullámtörők-díjat.

 

1945

Rendező: Török Ferenc

Főszereplők:
Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Szirtes Ági, Szarvas József, Nagy-Kálózy Eszter, Angelus Iván, Nagy Marcell, Znamenák István, Terhes Sándor, Székely B. Miklós

Író: Szántó T. Gábor (Hazatérés című novella)

Forgatókönyvíró: Szántó T. Gábor, Török Ferenc

Operatőr: Ragályi Elemér HSC

Vágó: Barsi Béla HSE

Zeneszerző: Szemző Tibor

Látványtervező: Rajk László

Díszlet-berendezés: Kiss Dorka

Hang: Zányi Tamás HAES

Producer: Angelusz Iván, Reich Péter, Török Ferenc

Játékidő: 91 perc /fekete-fehér/

Forgalmazó: Katapult Film
Bemutató: 2017. április 20.

 

1945 augusztus 12, 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból.  Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés…

„Ez a mozi nem ítélkezni akar, ennél többre vállalkozik. Akkor játszódik, amikor még látszólag van esély egy napfényes úton elindulni, s egy olyan évet jár körül, melynek sötét emléke máig velünk él. Ez nem holokausztfilm, hanem egy dráma, ami a falusi társadalom életét boncolgatja. Azt, hogyan hatottak a történtek a magyar lakosságra, nem pedig azt, hogyan hatottak a zsidókra.”  /Angelusz Iván producer/

Az 1945, a 2017-es Berlinalén, a Miamiban  megrendezett Filmfesztiválon, és a 24. Titanic nemzetközi Filmfesztiválon is közönségdíjat kapott.

 

A Variety szerint az 1945-ben meglepően kevés a párbeszéd, a témájáról "többet mutat, mint amennyit beszél", és hatásának kulcsát az operatőr, Ragályi Elemér csodálatos felvételei alkotják. A színészek teljesítménye mellett elismerésre méltó Szemző Tibor zeneszerző elfeledett zsidó dallamokra építő munkája is. 

 

„Az 1945 egy westernből táplálkozó vidéki ballada, profi forgatókönyvvel, biztos kezű rendezéssel, emlékezetes képekkel (Ragályi Elemér volt az operatőr),
és bivalyerős színészekkel, élükön Rudolf Péterrel.”
/Index - Klág Dávid/

 

„Tökéletesen felépített és részletesen kidolgozott cselekmény, amiben a falu számtalan tipikus figurájának jut idő arra, hogy bemutatkozzon, és pár jelenetben az egész sorsát elmesélje. Ehhez széles szereplőgárda kellett, nagy színészi merítéssel, mintha egy Hungarian All Star Orchestrát látnánk.”
/Origo - Gyárfás Dorka/

 

„Az 1945 legnagyobb értéke, hogy műfajfilmektől megszokott professzionalizmussal és feszességgel, bizonyos értelemben szórakoztató módon tud egy rendkívül fontos, a jelenkor társadalmát érintő problémáról, a szembenézésről, illetve annak hiányáról beszélni.” 
/Élet és Irodalom – Gyenge Zsolt/

 

cikkfeltöltő: 
GB