Az égető létszámhiányt a nyitvatartás rövidítésével próbálják kezelni a kormányablakokban

https://nepszava.hu/3041331_az-egeto-letszamhianyt-a-nyitvatartas-roviditesevel-probaljak-kezelni-a-kormanyablakokban

Heti hét órával rövidül az ügyfélfogadás a fővárosi kormányhivatalokban. Hivatalos indoklás nincs.

A pénteki munkaidő lejárta előtt nem sokkal tájékoztatást kaptak a fővárosi kormányhivatali dolgozók, melyben azt közölték velük, hogy július 1-től, azaz hétfőtől módosul az ügyfélfogadási rend az I.-XXIII. kerületi kormányablakokban, értesült az index.hu. A módosítás rövidítést jelent: kedden egy, majd szerdától péntekig napi két órásat. Ez összesen 7 óra csökkenés hetente. A kormanyablak.hu-n már az új nyitvatartás van fenn.

György István kormánymegbízott a kerületi polgármestereknek is kiküldött egy körlevelet erről, értesült a portál. Bár a kormánymegbízott nem indokolta a lépést a körlevélben, a döntés oka az égető emberhiány lehet: jelenleg 615 fő hiányzik a fővárosi kormányhivatal intézményeiből, ami miatt már két kormányablak be is zárt. Országosan egyébként 4000 dolgozóval van kevesebb a szükségesnél, ami nem is meglepő, tekintve, hogy a rendkívül alacsony bérek mellett egyre több feladat terheli az ott munkát vállaló közalkalmazottakat.

Korábban a hvg.hu értesülései szerint válságtanácskozást hívott össze a Miniszterelnökség közszolgáltatásokért felelős államtitkára a kormányablakoknál előállt durva létszámhiány orvoslására. A hét órával rövidebb nyitvatartás ötlete itt születhetett meg.

A kormányhivatalok hivatalosan tagadják, hogy munkaerőhiány lenne.

cikkfeltöltő: 
GB