Amott kereskedelmi háború, emitt egyenjogú együttműködés – Hetek kontra Sanghaj

Peking-Budapest, 2018. június 11. hétfő (MB)

     Szembeállította egymással a Hetek csoportjának (G/7) kudarcba fulladt quebeci csúcskonferenciáját és a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) lelkes és ambiciózus csingtaói csúcsértekezletét a kínai Global Times – tudatta a Magyar Békekör.

     Míg a Hetek egymásnak estek, hogy saját érdekeiket juttassák érvényre a többiekével szemben, egymást sértegették, Trump pedig hátat fordított az egész társaságnak a „Mindenekelőtt Amerika” filozófia jegyében, a Sanghaji Együttműködési Szervezet szellemét a kölcsönös bizalom, az egyenjogúság, az eszmecsere, a kultúrák sokféleségének tisztelete és a fejlődéshez fűződő közös érdek hatotta át. A békés, egyenjogú együttműködésen alapuló új világszemlélet – idézte a Békekör az angol nyelvű kínai lapot.

      A Hetek protekcionista megközelítésével szemben az SCO az egyenjogú, nyitott világkereskedelemre helyezte a hangsúlyt. Az SCO ragaszkodott az érvényes nemzetközi szabályokhoz, szemben az amerikai kormánnyal, mely rendre megszegi és felrúgja a nemzetközi együttműködés alapjául szolgáló normákat.

     „A nemzetközi közösségnek el kell utasítania az Egyesült Államok önérdeket szolgáló csukott ajtó politikáját” – írta a Global Times, utalva a Kínával szembeni amerikai vámokra is.+++

Kiadta: MB

Magyar Békekör/Facebook