Alapkő letétel a Klapka utcában

Április 4-én, ünnepélyes keretek között került sor a XIII. Kerületi Önkormányzat újabb különleges beruházásában megvalósuló építkezés megkezdésére. A következő hónapokban a Klapka szolgáltatóház KÖZTI Zrt. által készített, Média Építészeti Díjat nyert terve valósul meg, a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás nyertese a LATEREX Építő Zrt. lett. A munkák szakszerű elvégzését az önkormányzat megbízásából a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. ellenőrzi.

Az alapkő letételén megjelent Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselőt, az önkormányzat vezetőit, a képviselő-testület több tagját, az önkormányzati intézmények, civil szervezetek, valamint a tervező, a kivitelező, a lakosság és a sajtó képviselőit dr. Palatka Lívia, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója köszöntötte, majd dr. Tóth József polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

-Minden beruházás számos következménnyel jár a környezetére – mondotta dr. Tóth József -, és a megvalósításra kerülő szolgáltatóházzal szemben támasztott elvárásaink megfogalmazásánál tudatosan számoltunk ezzel a körülménnyel. A beruházás multiplikátor hatását azzal a céllal igyekeztünk erősíteni, hogy a felépülő lakások mellett élelmiszerbolt, vendéglátó és szolgáltató vállalkozások is helyet kaphassanak a területen, növekedjen a zöldfelület nagysága, és érvényesülhessenek a rekreáció, a kikapcsolódás szempontjai is.

Sajnos háromnegyed éves csúszással kezdődhet meg a munka, mivel a területen álló előző épületben az állam másfél százalékos tulajdonrésszel rendelkezett, amit igyekezett felhasználni a beruházás fékezésére. Mindezek ellenére 2018 első félévében sor kerülhet az új épület önkormányzati birtokbavételére, és az év második felében beköltözhetnek majd a bérlők, és a szolgáltatások üzemeltetői is, amelyeket pályázati úton fogunk kiválasztani.

Az ünnepi beszéd elhangzását követően dr. Tóth József polgármester, és a kivitelező LATEREX Zrt. gazdasági igazgatója, Lestyán Erzsébet elhelyezték az épület alapkövében az utókornak szánt időkapszulát.

Az épületnek helyet adó telek a Róbert Károly körút, a Lehel út, a Váci út és a Dózsa György út által határolt terület középpontjában helyezkedik el. A környék lakosságának kereskedelmi ellátása nem kielégítő, ezért különösen indokolt egy „kisközpont” igényes építészeti arculatot tükröző, a városrésznek egyedi megjelenést adó építészeti-kertészeti mikrokörnyezet megteremtése. A szolgáltatóház létrehozásával a terület rekreációs, szolgáltató funkciója erősödik, a gyalogos és kerékpáros forgalom kap nagyobb hangsúlyt.

Kiemelt szerepet kap a „zöld gondolat” megvalósítása, az energiafelhasználást csökkentő környezetbarát műszaki és technológiai megoldások. A mediterrán hangulatú udvar néhány igényes fa telepítését is lehetővé teszi.

Az új épület pince, földszint és 4, részben 5 emeletes lesz. A két elem között húzódó, szűkülő, majd térré terebélyesedő passzázs, vagy bevásárló utca átlósan metszi a területet, lerövidítve a Tüzér és Kassák utcák közötti gyalogutat, találkozási pontot képezve és lehetővé téve a szabadtéri aktivitás minden formáját. Jó időben a térre kitelepülő vendéglátóhelyek mediterrán hangulatot teremtenek. Az új létesítmény déli oldalán játszó-pihenő zöldtetőként domb alakul ki. Legfelül a klíma- és szellőző gépház, valamint a 4 kétszintes lakás felső szintje helyezkedik el. A zöld „dombba” tervezték az élelmiszer áruházat és néhány kisebb üzletet. A pinceszinten 4 akadálymentes, 2 elektromos üzemű gépkocsi parkolóhely és további 74, összesen 100 parkolóhely létesül. Az elektromos üzemű járművek parkolóhelye töltőberendezéssel is rendelkezik, továbbá 36 kerékpár tárolót is telepítenek.

A földszint + 5 emeletes, oldali épület alsó 2 szintjén a különböző nagyságú üzlethelyiségek, szolgáltató egységek sorakoznak, központi aulatérre nyílóan. A két szint között látványfelvonó pár biztosítja a közlekedést. Utcaszintjén a gyors időtartamú szolgáltatások elhelyezése célszerű. A 2. 3. és a 4. emeleti lakások (szintenként 11, összesen 33 db) egy belső, 3 szintes, átszellőztetett üvegtetővel lefedett udvart ölelnek körbe. Közülük 23 db 44 m2-es, 3 db 60 m2-es, 4 db kétszintes, 77 m2-es, 3 db 90 m2-es alapterületű. Az első két szinten 17 üzlethelyiség kerül kialakításra, melyek alapterülete 20-300m2között lesz.

A beruházás várható befejezése 2018. III. negyedéve.

A beruházás kizárólag saját, XIII. kerületi önkormányzati forrásból valósul meg, hitelfelvétel nélkül, amely összértékben bruttó 4 milliárd 236 millió forint.