Aláírták a katalán függetlenségi nyilatkozatot, de még nem léptették hatályba

Barcelona-Madrid-Budapest, 2017. október 11. szerda (MSZF)

  Carles Puigdemont katalán elnök és a katalán parlament függetlenségpárti összes képviselője kedden nyilatkozatot írt alá Katalónia függetlenné nyilvánításáról – jelentette a Magyar Békekör katalán forrásból szerdán. Afüggetlenségi nyilatkozat abban az esetben lép hatályba, ha a spanyol kormánnyal folytatandó tárgyalások sikertelennek bizonyulnak, a katalán parlament pedig jóváhagyja az elszakadást Spanyolországtól – tudatta a Békekör

     "A Katalán Köztársaságot független és szuverén jogállamként, demokratikus társadalomként hozzuk létre" - olvasható a dokumentumban.

      A nyilatkozat megjelöli az igazságszolgáltatási rendszer és a köztársaság legfontosabb intézményeit, és átmeneti időszakra vonatkozó törvényt hirdet ki.

     "Elindítjuk a demokratikus, az emberek akarata alapján mindenre kiterjedő, befogadó és jogilag kötelező erejű alapító folyamatot” - áll a nyilatkozatban.

     "Megerősítjük eltökéltségünket, hogy a spanyol kormánnyal feltétel nélküli tárgyalás kezdődjön az egyenjogúság és a kölcsönösen előnyös együttműködés kereteinek megteremtése céljából” – írják.

      A katalán kormány felszólította a nemzetközi közösséget és az Európai Uniót, hogy kísérje figyelemmel a Madriddal folytatandó tárgyalásokat, egyúttal megerősíti elkötelezettségét az európai folyamat mellett. Barcelona kötelezettséget vállal, és szavatolja, hogy egyoldalúan teljesíti az EU-val és a spanyol állammal szembeni jogi normákat.

     "Felhívjuk az államokat és a nemzetközi szervezeteket, hogy a Katalán Köztársaságot független és szuverén államnak ismerjék el" - olvasható a dokumentumban.

     A nyilatkozatot Katalónia elnöke, Carles Puigdemont, elnökhelyettese, Oriol Junqueras, a katalán parlament elnöke, Carme Forcadell és jogalkotó több mint 72 képviselője írta alá – jelentette a Magyar Békekör.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB