Abszolút rekord az előválasztáson: csaknem százezren szavaztak

A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.

https://infostart.hu/belfold/2021/10/13/abszolut-rekord-az-elovalasztaso...

„A kétszereplőssé vált miniszterelnök-jelölti versengés feltüzelte az ellenzéki szavazókat és kedden megdőlt a részvételi rekord Magyarország első országos előválasztásán” – írják az Előválasztás 2021 Facebook-oldalon.

A keddi adatok:

  • Sátorban megjelent: 77 432 fő
  • Interneten keresztül adta le szavazatát: 19 348 fő

 

„Összesen tehát 96 780 polgár voksolt kedden

arra, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen a 2022 után kezdődő új korszak miniszterelnöke” – írják.

Felhívják a figyelmet arra, hogy ez az eddigi legmagasabb részvételi adat az országos előválasztás történetében. Hétfőn a hétköznapok csúcsa dőlt meg csaknem 85 ezer szavazóval.

 

Az összesített részvétel három nap után 260 173 fő.

„Az összes eddigi résztvevő nagyjából negyede, 67 300-an új szavazók, akik az első fordulóban nem, csak a másodikban vettek részt – közölték. – Az új szavazók adatait digitálisan is rögzíteni kell a szavazási tableteken. Akik már az első fordulóban is szavaztak, azoknak az igazolványos azonosítást követően elegendő csak az értéknyilatkozat kitöltése és aláírása a részvételhez.”

Emlékeztetnek arra is, hogy szerda este 18.30-tól másfél órán keresztül vitázik Dobrev Klára és Márki-Zay Péter az RTL Klubon. A vita moderátora Rábai Balázs lesz. Megjegyzik, hogy az első fordulós vitát 670 ezren követték hagyományos televíziós közvetítés keretében és közel 50 ezren online.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.