75 éve omlott a Dunába a Margit híd

(forrás: Fortepan)

75 évvel ezelőtt, 1944. november 4-én omlott a Dunába a németek által aláaknázott Margit híd pesti szárnya - írja az Index. A szombat déli csúcsforgalomban történt katasztrófa oka a mai napig ismeretlen, mint ahogy az áldozatok pontos száma is, a becslések száztól hatszázig terjednek. 

A IV. Béla király lányának nevét viselő átkelőhely megépítéséről 1870-ben döntöttek. A Margit híd a főváros második állandó hídjaként 1872 és 1876 között épült, 1876. április 30-án avatták fel. Tervpályázatát 1871-ben írták ki, melyen az első díjat Ernest Goüin francia mérnöknek ítélték, és a Societé de Construction de Batignoles nyerte el a szerződést a híd megépítésére. A 607 méter hosszú Duna-hidat 1876-ban adták át, a Margitszigetre levezető szárnyhíd 1900-ra készült el.

A második világháború végén a Budapestet megszállva tartó németek a szovjet Vörös Hadsereg közeledtekor valamennyi budapesti Duna-hidat aláaknázták. Az átkelők közül elsőként a Margit híd pesti szárnya robbant fel. Azt csak a középső pillér nagyobb tömege akadályozta meg, hogy a híd egésze a mélybe zuhanjon.

A pesti oldalon szakadt le a két ív. Villamosok, autók zuhantak a vízbe, egy 6-os villamos két összetört kocsija még kilátszott a vízből, sebesültek jajveszékelése hallatszott. A hídrácsokon holttestek hevertek, a kavargó vízben hullák, fuldokló sebesültek. Hajók, csónakok, a rendőrség motorosai nyüzsögtek a híd körül, próbálták menteni, akit még lehetett - mesélték a szemtanúk.

1948. augusztus 1-jén adták át az újjáépített hidat.