25 éves a PALLAS PÁHOLY!

25 éve, 1993. szeptember 20-án nyitotta meg Göncz Árpád a Magyar Köztársaság Elnöke  a Pallas Páholyt, a   Kossuth Nyomda Irodalmi Klubját az Alkotmány utcában

Emlékkönyvünkbe ekkor ezt írta:

 "Jó érzés volt megnyitnom ezt az új otthont - a kultúra a könyvművészet, a szellem, s talán az értelmiség új otthonát, műhelyét,- mert remélem, mindkettő lesz-, ahová hétköznap dolgozni, ünnepnap barátokkal találkozni jár az ember"

Elnök Úr, többször látogatott el hozzánk! Később  egy alkalommal ezt jegyezte be az emlékkönyvbe:

 "Kérlek Titeket, hogy az általatok teremtett otthon melegét ne engedjétek kiszökni, még akkor sem, ha ajtótokat szélesre, tárjátok, hogy minél többen jöhessenek közétek"

Az évente átlagosan kétszáz eseményt, rendezvényt találkozást kezdeményező-, befogadó intézmény  jelszava így szólt:

"a Pallas Páholy a találkozások és a párbeszéd helye!"  

A sok ezer  résztvevő és a személyes kapcsolatok, valamint a média révén  formális és informális kapcsolatok, hálózatok és intellektuális "csomópontok" jöttek létre. Egyesek ma is léteznek.    Ma is szükség lenne ilyen helyekre,  befogadó szellemi körökre, terebélyesedő  hálózatra  amit --szándéka szerint-- mintaként jelentett a Pallas, de  aminek létrejöttét a baloldali politika nem ismerte fel.

Az emlékezés --különösen napjainkban-- alkalmat adhat tanulságok levonására is. Főként azoknak, akik tehettek volna azért, hogy ez és számos más  széthulló szellemi bázis ne nosztalgikus emlékké,  váljon, hanem cselekvésre, összefogásra  ösztönző erőforrássá.

A Pallas Páholy Egyesület 2015 januárja óta a Vegyipari Dolgozók Székházában VDSZ van bejegyezve.

Itt kaptunk helyet a létezésre  és lehetőséget a működésre. 

 

Portálunk a www.klubhalo.hu változatlanul napi frissítéssel működik. Ezzel  kapcsolatokat igyekszünk  fenntartani és szervezni, kezdeményezéseket karolunk fel.

A  www.klubhalo.hu nyitó oldalán egy, a Páholyban készült fotó "válogatás" látható!

Kíváncsiak vagyunk jelenlegi és volt tagjaink, barátaink, szimpatizánsaink emlékeire, véleményére, gondolataira a  napi@klubhalo.hu – n is!

dr. Gáspár István

Az Egyesület Elnöke

 

 

cikkfeltöltő: 
GB