2021, május 22 - 08:25 Sajtószemle

Kijöttek a részletes szabályok, a spontán gyűlés tilos lesz

a gyűlésekre vonatkozó korlátozások 2021. június 14. után szűnnek meg.

https://hang.hu/belfold/2021/05/21/kijottek-a-reszletes-szabalyok-a-spontan-gyules-tilos-lesz/

https://index.hu/belfold/2021/05/21/szabalyok-koronavirus-lazitasok/

 

Nyaralhat az is, akinek nem lett meg az oltást igazoló kártyája
A védőoltást igazoló applikáció is alkalmas erre, erről az új szabályokat tartalmazó rendelet részletezi az előírásokat.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/applikacio-oltas-eeszt-igazolas.729612.html

 

Lakásfelújítási hitel: tömegek kérik a 6 milliós kölcsönt
Szinte mindenki a maximális 6 millió forintos vagy ahhoz közeli összeget igényel, amikor támogatott lakásfelújítási hitelt kér a banktól.
A hiteldíj magáért beszél, de vannak, akik más hiteltípust kérnek a bonyolult államilag támogatott jelzáloghitel helyett. A piacon eközben
megjelent egy különleges konstrukció is, amely az állami támogatás betörlesztésén alapul.
https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/lakasfelujitas-hitel-bank-otthonfelujitasi-tamogatas-kamattamogatas-thm-kolcson-jelzalog.729478.html

 

„Magyarországon nem beszélhetünk már az állam és egyház elválasztásáról”
Egyre több közfeladatot látnak el az egyházak, miközben a kereszténység politikai ideológiává is vált Magyarországon. A Kovász Közösség szervezésében
egyházi szereplők és kutatók beszélgettek arról, hogy mit vár egymástól Magyarországon az egyház és az állam, milyen kérdések merülhetnek
fel a jövőben és milyen viszonyokat tartanának ideálisnak.

https://hang.hu/magyar-hang-plusz/2021/05/21/magyarorszagon-nem-beszelhetunk-mar-az-allam-es-egyhaz-elvalasztasarol/

Nagyívű magánkórházi fejlesztés indul, tíz város érintett

https://infostart.hu/belfold/2021/05/21/nagyivu-magankorhazi-fejlesztes-indul-10-varos-erintett

 

Összegyűjtöttünk minden információt, amit az uniós Covid-igazolványról tudni lehet
https://hvg.hu/eurologus/20210521_unios_covidigazolvany_kisokos

 

Itt a nyomtatvány, amivel Ausztriába lehet utazni

Ausztriában május 19-től élnek a lazítások, és meg is határozták, milyen tesztek és oltások birtoklásával lehet beutazni az országba.
https://24.hu/kulfold/2021/05/21/koronavirus-ausztria-utazas-nyomtatvany/
 

Virológus: Óriási különbségek vannak a vakcinák között

Óriási különbség van a vakcinák között, nem mindegyik ugyanolyan jó, ezt mindenki tudja, aki egy kicsit is megért a vakcinák működéséből –
mondta Duda Ernő virológus a Kommcast Extra című műsorban a hvg.hu szemléje szerint.
Duda szerint kizárólag az emberi hülyeségen múlik, mikor lesz vége a járványnak.
https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/koronavirus-fertozes-jarvany-vakcina-duda-erno.729550.html

 

Rusvai Miklós: Kár a Pfizerért
A magyar kormány bejelentése, miszerint Magyarország nem rendel többet a Pfizer/Biontech vakcinájából az uniós beszerzésen keresztül, meglepte Rusvai Miklós virológust.

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/koronavirus-jarvany-covid-19-oltas-vakcina-pfizer-eu-magyar.729561.html

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.