2021, május 21 - 08:00 Sajtószemle

Megegyeztek az EU-s Covid-igazolványról

https://hu.euronews.com/2021/05/20/megegyeztek-az-eu-s-covid-igazolvanyrol

Felszállt a fehér füst. Sikerült megállapodni az Európai Bizottság javaslatáról az EU-s digitális Covid-igazolványról. Üdvözlöm az ideiglenes megállapodást az Európai Parlamenttel és az Európai Tanáccsal - jelentette be Didier Reynders biztos a Twitteren.

Rekord idő alatt hoztuk létre ezt az eszközt, hogy megőrizhessük a szabad mozgást minden EU-s állampolgár számára - tette hozzá a biztos. A védettségi dokumentum célja ugyanis a nemzetközi utazások megkönnyítése.

A bizottsági javaslat alapján az igazolvány három információt tartalmazhat:

  1. ha valakit beoltottak a koronavírus elleni vakcinák egyikével
  2. ha valaki a közelmúltban átesett a betegségen, és így szerzett védettséget
  3. ha valakinek friss negatív eredményű teszteredménye van.

Reynders a megállapodás után azt mondta, hogy a vakcinák kérdésében változatlan az európai álláspont: csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcináról állítanak majd ki igazolványt, de az egyes tagállamok dönthetnek úgy, hogy elfogadják a Sinopharmmal illetve a Szputnyikkal oltottak igazolását.

A biztos az Euronews kérdésére válaszolva arról is beszélt, hogy minőségi többségre lesz szükség a Tanácsban, és többségre az EP-ben az elfogadáshoz. Azaz nem lesz lehetősége vétózni egyik tagállamnak sem.

Százmillió euró a megfizethető és elérhető tesztelésre

A megfizethető és elérhető tesztelés biztosítása érdekében az Európai Bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy az Unió Szükséghelyzeti Támogatási Eszközéből legalább 100 millió eurót a SARS-Co V-2 fertőzést érzékelő tesztek megvásárlására költ. Ezeket a teszteket csak a koronavírus-igazolvány kiállításához lehet felhasználni.

A támogatással különösen azok járnak jól, akik naponta vagy gyakran ingáznak határon át munkába vagy iskolába, rokonokhoz, orvoshoz, a határ túloldalán élő szeretteiknek viselik gondját vagy szomszédos országban dolgoznak kulcsfontosságú munkakörben.

(...)

Választás

Hamarosan útjára indulhat az a hírszolgálat, amely a független és ellenzéki médiumokat hangolná össze a kormánypárti sajtóval szemben – írja a Népszava.
2021.június 14.