2019, október 24 - 08:06 Sajtószemle

"Nem kerültünk közelebb az álmainkhoz" - így ünnepltek a pártok

Orbán Viktor miniszterelnök zárt térben, a Zeneakadémián mondott beszédet este, délután az ellenzéki pártok emlékeztek. Karácsony Gergely főpolgármester szerint Budapestnek a köztársasági eszme őrzőjének is kell lennie.

https://hvg.hu/itthon/20191023_Oktober_23_orban_karacsony_gyurcsany_fekete_gyor

Nem volt teltház Orbán beszéde alatt a Zeneakadémián

A kezdés előtt néhány perccel félház volt a Zeneakadémián, ahol az ünnepi műsor keretében Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott. Orbán beszédére még egy sort megtöltöttek fiatalokkal, ám így is maradt jócskán üres szék, de így is szokatlan volt a látvány.

https://hvg.hu/itthon/20191023_Nem_volt_telthaz_Orban_beszede_alatt_a_Zeneakademian

Orbán Viktor Wass Alberttel üzent október 23-án videó

Orbán Viktor miniszterelnök 2019. október 23-án úgy döntött, hogy nincs is méltóbb módja az emlékezésnek az 1956-os forradalomra annál, mint hogy megossza egy vitatott múltú, a szélsőjobboldallal szimpatizáló erdélyi író, Wass Albert egyik versét az ismert szélsőjobboldali színművész, Dörner György előadásában.

Orbán Viktor miniszterelnök 2019. október 23-án úgy döntött, hogy nincs is méltóbb módja az emlékezésnek az 1956-os forradalomra annál, mint hogy megossza egy vitatott múltú, a szélsőjobboldallal szimpatizáló erdélyi író, Wass Albert egyik versét az ismert szélsőjobboldali színművész, Dörner György előadásában.

Wass Albert az elmúlt évtizedben vált a szélsőjobboldalra tolódott Fidesz íróidelájává. Wass írói teljesítményének megítélése se egyértelmű, politikai felfogása pedig egyértelműen vita tárgyát képzi. Bár Szily László kollégám a minap megjelent publicisztikájában azt túlzásnak érezte, hogy megválasztása után egyik első interjújában Karácsony Gergely főpolgármester szimplán lenácizta, de ettől még tény, hogy - bár ez akkoriban nem volt kirívó - Wass tőröl metszett antiszemita volt, aki nem is titkolta a zsidósággal szembeni förtelmes nézeteit.

https://444.hu/2019/10/23/orban-viktor-wass-alberttel-uzent-oktobre-23-an

Karácsony: „Tíz napja a választáson megállítottuk a romlást, az értékvesztést”

„Olyan régen voltunk együtt, hogy nem tüntetünk, hanem kiállunk valami mellett” – kezdte első október 23-ai beszédét főpolgármesterként Karácsony Gergely, amivel össze is foglalta, mitől volt egészen szokatlan ez az este a Városháza előtt, már azon kívül, hogy az eddig lezárt parkolóban osztályvezető-helyettesek autói helyett emberek álldogáltak.

A rendezvény lineupja Hajós Andrással, Valahol Európában-énekléssel, Göncz Árpád-idézetekkel, és szórványos „köztársaság!”-skandálással ugyanis elég hasonló volt az utóbbi évek szinte bármelyik közepes méretű ellenzéki megmozdulásához. Csak éppen most nem a reménytelen ellenzéki lét, hanem egy választási győzelem után még mindig kitartó hangulat volt a keret.

https://444.hu/2019/10/23/karacsony-tiz-napja-a-valasztason-megallitottuk-a-romlast-az-ertekvesztest

Dulakodás volt a Zeneakadémiánál, egy DK-st elvitt a mentő

Flashmobot tartott a Demokratikus Koalíció a Zeneakadémia előtt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet. A helyszínen megjelent Bede Zsolt, a Vadhajtások embere is, aki szóváltásba keveredett a DK-sokkal.

Háromnegyed 8 felé az egyik DK-s önkormányzati képviselőt, Domokos Ágnest elvitte a mentő. Arató Gergely DK-s politikus a hvg.hu-nak azt mondta, Domokos a vállát fájlalta. Varga Gergely DK-s aktivista szerint Bede Domokos mellébe mart bele. A képviselőt a Fiumei útra szállították a mentők, Bedét pedig a rendőrök vitték el. Elértük Domokos Ágnest, aki azt mondta, a kórházi látlelet szerint zúzódásokat szenvedett.

https://hvg.hu/itthon/20191023_Dulakodas_volt_a_Zeneakademianal_egy_DKst_elvitt_a_mento

Itt visszanézheti élő közvetítésünket a Városháza parkolójából

https://index.hu/belfold/2019/10/23/karacsony_gergely_varoshaza_park_budapest_elo_kozvetites/

Orbán és az amerikai nagykövet alsóneműre vetkőzve trécselt a miniszterelnöki különgépen

Cornstein nem nagyon fogta vissza magát, amikor az Orbánhoz fűződő személyes kapcsolatáról kérdezte a Times. Elmesélte például, hogy amikor hazafelé repültek a Trump-találkozóról a miniszterelnök különgépén, akkor - hogy is adjam ezt vissza magyarul - 

a hosszú naptól kimerült két férfi „alsóneműre vetkőzött, szunyókált és trécselt a kanapékon”.

https://444.hu/2019/10/22/orban-es-az-amerikai-nagykovet-alsonemure-vetkozve-trecselt-a-miniszterelnoki-kulongepen

New York Times: A budapesti amerikai nagykövet aktívan szabotálja az amerikai diplomáciát

Nemrég arról írt a New York Times, hogy Orbán Viktor is befolyásolatta Donald Trump amerikai elnököt az Ukrajnával szembeni fenyegetőzésben, most viszont újabb erős állításokat tettek egy cikkben. A lap arról ír, hogy David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete aktívan szembemegy az amerikai külüggyel, amikor Orbánnal barátkozik.

A hosszú cikkben szerepel például, hogy

·         Cornstein a CEU rektora szerint aktív szerepet vállalt abban, hogy az egyetem elköltözzön Magyarországról, a bécsi költözést eleve ő találta ki.

·         Rendezett egy partit július negyedikére, amely majdnem százmillió forintba került, és amelyre Paul Ankát is Budapestre utaztatta, hogy Orbánnak szerenádozzon.

·         Arról beszélt Trumpnak, hogy a budapesti nagykövetség tele van Obama-árvákkal, majd Trump megkérdezte tőle, hogy akkor miért nem rúgja ki őket.

·         Amikor Budapestre érkezett egy kongresszusi vizsgálóbizottság, Cornstein váratlanul megjelent az egyetlen olyan találkozón, ahol háromnegyed órán keresztül a magyar korrupcióról hallhattak volna, majd magához ragadta a szót és nem engedte beszélni a szakértőket.

·         Orbán repülőjén alsónadrágban utazott haza a miniszterelnökkel a Trump-találkozó után, mert nagyon fáradtak voltak.

·         Annyira jóban van a magyar miniszterelnökkel és az embereivel, hogy gyakran a saját telefonjáról SMS-ezik velük, ami az amerikai külügy szerint arról szólhat, hogy a magyarok megvezetik a 81 éves milliárdost.

·         És szerepel benne egy csomó korábban is ismert tény, mint az orosz Nemzetközi Beruházási Bank beengedése és a Szabad Európa Rádió elleni szabotázskísérlet is.

A cikk összességében nem fest jó szakmai képet Cornsteinről, aki a lap szerint szembemegy az amerikai külügy érdekeivel és diplomatáival. A nagykövet szerintük úgy gondolja, hogy érti, mit akar Trump, és hidat szeretne építeni Orbán felé, ezért barátságos vele.

https://24.hu/belfold/2019/10/22/new-york-times-a-budapesti-amerikai-nagykovet-aktivan-szabotalja-az-amerikai-diplomaciat/

Kövér: Nem biztos, hogy jó ötlet volt Göncz Árpádot köztársasági elnökké választani

Ambivalens érzései vannak Kövér Lászlónak, ha a rendszerváltásra gondol. A házelnök csaknem két órán át beszélt az NKE-n.

– Tisztelt hölgyeim és uraim. Nyugaton a helyzet reménytelen – jelentette ki Kövér László házelnök kedd este, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak. Az intézmény a Ludovika Szabadegyetem sorozat részeként azért hívta meg a Fidesz emblematikus figuráját, hogy a párt megalakulásáról beszéljen. Kövért először a megjelenésért, másodszor pedig a köszönésért tapsolták meg az érdeklődök. A házelnök stábja ugyanakkor résen volt: hiába volt baráti a környezet, Kövér beszélgetőtársa leszögezte, a sajtó nem tehet fel kérdéseket, az egyetemisták viszont – írásban – igen. Itt derült ki, hogy Kövér még ilyen helyzetben is képes „felrobbanni”, például amikor azt fejtegette, hogy Biszku Béla „hiába halt már meg, egy utolsó, mocskos gyilkos.” – Szégyen a magyar társadalomnak és a rendszerváltásnak, hogy nem a börtönben érte a halál – jelezte Kövér László. Kövér – minden tisztelete mellett – Göncz Árpád egykori államfőt is szóba hozta, akiről azt mondta: „mai fejjel visszagondolva nem biztos, hogy jó ötlet volt köztársasági elnökké választani a rendszerváltás után.” A házelnököt megkérdezték arról is, hogy miért tűnt el a Fidesz kommunikációjából a fiatalság és a szabadelvűség. – Azért, mert már nem vagyunk fiatalok.

“A fékek és egyensúlyok rendszere, én nem tudom, önök mit tanulnak, de az egy hülyeség, azt felejtsék el, annak semmi köze se jogállamhoz, se demokráciához (...) az a baj, hogy egyesek komolyan veszik, hogy fékezni kell a demokratikus akaratkinyilvánítás eredményeképpen létrejött kormányt. És úgy gondolják, hogy az a demokrácia, ha a küllők közé állandóan bedugják a botot.”

https://nepszava.hu/3054566_kover-nem-biztos-hogy-jo-otlet-volt-goncz-arpadot-koztarsasagi-elnokke-valasztani

Fidesz: 1956 az internacionalista baloldal diktatúrája elleni lázadás volt

MTI MAGYAR NEMZET

1956 a szabadságszerető magyar nép lázadása volt az internacionalista baloldal diktatúrája ellen – közölte a Fidesz szerdán az MTI-vel.

1956 arról szólt, hogy a magyar nép maga akart dönteni hazájáról. Békés, vér nélküli forradalomban emelte fel szavát, hogy Magyarország szabad, független és demokratikus ország legyen – tudatták.

Ötvenhat hősei egy olyan szabad hazáért harcoltak és áldozták az életüket, amely szuverén, amelyet nem mások irányítanak, amely maga dönt sorsáról, a gazdaságáról, amelyet nem bábok vezetnek, amelynek senki nem diktálhatja, hogyan és kivel éljenek a magyarok, amelytől senki nem veheti el a kultúráját és a nemzeti szuverenitását – fogalmazott a nagyobbik kormánypárt.

A magyar mindörökre szabadságszerető nép, amely soha többé nem felejti az internacionalista baloldal diktatúráját és azt sem, hogy a diktatúra úgy érkezett, hogy bábokat nevezett ki és felszabadításnak hirdette magát – áll a közleményben.

https://magyarnemzet.hu/belfold/fidesz-1956-az-internacionalista-baloldal-diktaturaja-elleni-lazadas-volt-7426655/

A szerb államfő kiáll Borkai mellett

Aligha kapott eddig magasabb szintről támogatást Borkai Zsolt a botránya kirobbanása óta, mint Aleksandar Vucic szerb államfőtől. A politikust a TV Prva műsorában kérdezték a múlt hét eseményeiről, ahol többek között a magyarországi önkormányzati választások is szóba kerültek.

kijelentette: Orbán Viktor sokkal nagyobb és komolyabb vezető nála, aki 5,5 százalékos gazdasági növekedést biztosított az országának, ami a legmagasabb egész Európában. Szerinte Magyarország így messze erősebb, mint valaha volt, Orbán népszerűsége pedig a legmagasabb Magyarországon.

A pozitív jelzőkből azonban Borkai Zsoltnak is jutott. A győri polgármester Vucic szerint „nagyon rátermett” ember és bár korábban 68 százalékos (valójában 61 százalékos – a szerk.) támogatottsággal lett polgármester, most is 53 százalékot kapott (valójában 44 százalékot – a szerk). Mindezek után a szerb államfő kijelentette: büszke a szerbek és a magyarok barátságára, ahogy az Orbán Viktorral való barátságára is.

https://magyarhang.org/kulfold/2019/10/23/a-szerb-allamfo-kiall-borkai-mellett/

Putyin és Erdogan megállapodtak a kurd területek sorsáról

Oroszország bevonul arra a területre, ahonnan az USA kivonult, a kurdokat pedig elűzték. 

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök hosszú tárgyalások után úgy határozott Észak-Szíria jövőjéről, hogy abba sem a területen eddig lakó kurdoknak, se a korábban velük együtt harcoló amerikaiaknak nem volt már beleszólása. 

A térségnek új ura van, aki úgy döntött: a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciának ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból - beleértve Tel Rifaat és Manbídzs városát is. Az Iszlám Állam elleni áldozatos küzdelmük után ezt a területet senki sem próbálta elvenni a kurdoktól, amíg Donald Trump amerikai elnök - talán véletlenül - nem engedélyezte Törökországnak, hogy háborút indítson ellenük. 

https://444.hu/2019/10/22/putyin-es-erdogan-megallapodtak-a-kurd-teruletek-sorsarol

Vajda Mihály: Tán tényleg az lenne a jó, ha megkoronáznánk Orbánt, megnyugodna

Lennének alatta főhercegek, alhercegek, hűbérlánc, restaurálnánk a feudalizmust. Nagyinterjú harminc évről, illetve inkább százról Vajda Mihály filozófussal.

https://24.hu/belfold/2019/10/23/vajda-mihaly-rendszervaltas-orban-kadar-horthy/

Von der Leyennek várnia kell, Orbán még elbukhatja a bővítési biztosi posztot

A tervek szerint ezekben a napokban kellene szavaznia az Európai Parlamentnek az új Európai Bizottság beiktatásáról. Mivel azonban három biztosjelölt – köztük a magyar Trócsányi László – elbukott a meghallgatáson, és az utódjukról sincs még végleges döntés, a bizottság megválasztása minimum decemberre csúszhat. A román kormányválság miatt az is előfordulhat, hogy az Európai Néppárt még egy biztosi posztot megszerez, ami a kiszemelt bővítési portfólió elveszítését is jelentheti az Orbán-kormánynak.

https://24.hu/kulfold/2019/10/23/von-der-leyen-europai-bizottsag-bovites/

Brexit: elfogadta Johnson tervét a parlament, de a menetrendjét nem

A kedd esti szavazás eredményének különös jelentőséget ad ugyanakkor az, hogy a brexitfolyamat kezdete óta a londoni alsóház először szavazott meg egy olyan megállapodást – még ha egyelőre csak elvi szinten is –, amely a kilépési feltételeket rögzíti. Az előző brit miniszterelnök, Theresa May kormánya háromszor terjesztette az alsóház elé a tavaly novemberben elért eredeti brexitegyezményt, de a képviselők mindháromszor leszavazták a tervezetet.

Ennek módosításáról Boris Johnson a múlt héten állapodott meg az uniós vezetőkkel. Noha a módosított megállapodást támogatta,

a miniszterelnök ütemtervét viszont leszavazta kedd este a londoni parlament, az alsóházi képviselők 322 nem, 308 igen szavazat ellenében utasították el a kormány feszes, akár az október 31-i brexitet is lehetővé tévő menetrendjét.

https://24.hu/kulfold/2019/10/22/brexit-alsohaz-megszavazta-kilepesi-feltetelek/

A szabadság biciklije

Pilhál György Magyar Nemzet

Egy héttel az önkormányzati választások után a diadalittas ellenzék változatlan vehemenciával ünnepli magát. Szombaton maga Gyurcsány Ferenc habzóborász hirdetett igét hívei előtt. Szózatában egyebek közt a korrupció elleni fellépésre szólította fel gyülekezetének frissen megválasztott képviselőit. Emlékeztetett, hogy nyolc évvel ezelőtt azért alapították meg a Demokratikus Koalíciót, mert hittek abban, hogy becsülettel lehet szolgálni a hazát. „A becsületes hazát ugyanis – emelte föl mutatóujját a szemlőhegyi rabolt villa lakója – csak becsületes politikusok tudják képviselni.”

Vicces gondolatokat osztott meg Tóth Bertalan, a szocialisták vezére is. Tőle tudjuk, hogy az erős ellenzéki szövetség létrehozásában az MSZP motorként működött közre, és ez a siker alapot ad majd a további építkezésre. A legderűsebb az a rész volt, ahol kijelentette, „az MSZP rendszerváltó párt (tényleg ezt mondta, becsszó), amely egyszer már segített átvezetni Magyarországot az államszocializmusból a liberális demokráciába”.

A Népszava sem akart kimaradni a kabarématinéból. Friss Róbert humoristának az tetszett, hogy Karácsony Gergely csütörtökön betolta kerékpárját a budapesti Városháza udvarára, sőt miután leszállt róla, gondosan leláncolta. „Olyan politikusok vezessék az országot, akik megválasztásuk után is mi vagyunk, akik a mi […] biciklinken érkeznek meg a hatalom sáncai mögé.” Akik csak a bicikliláncaikat veszíthetik.

Mi, kevésbé viccesek a Stefánián, az olasz nagykövetség előtt töltöttük a szombat délutánt. Matteo Salvinit és Olaszországot éltettük, a Nabucco szabadságkórusát hallgattuk. Fogtuk egymás kezét.

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/a-szabadsag-biciklije-7419311/

Boross Péter: 1956 a magyar megmaradás titka

MAGYAR NEMZET

Az 1956-os forradalom és szabadságharc a titka annak, hogy miért maradt meg a magyarság Európában - jelentette ki Boross Péter volt miniszterelnök kedden Budapesten, a Műegyetem előtti 56-os emlékműnél rendezett ünnepségen.

A volt kormányfő, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke úgy fogalmazott: 1956 a magyarázat arra, hogy milyen belső, lelki tényezők vezérlik ezt a nemzetet, amikor idegen áramlatok, vagy érdekek, vagy hatalmak akarnak eluralkodni rajta. 

Az ünnepségen jelen lévő 56-os forradalmárokat megszólítva közölte: az idősek kötelessége, hogy "ezt a tudatot átplántálják a következő generációkba".

https://www.origo.hu/itthon/20191022-oktober-23-boross-peter-1956-a-magyar-megmaradas-titka.html

Salvini: A magyar nép rendkívüli volt 1956-ban és most is az

Matteo Salvini hangsúlyozta: „amilyen bátrak voltak 1956-ban a magyarok, olyan bátor politikai vezetőik vannak ma is”.

„Olaszok és magyarok kulturálisan közel állnak egymáshoz, és hasonlóképpen gondolkodunk, ami a migrációt, a haza és a határok védelmét, a keresztény értékek megőrzését, a család védelmét, valamint a Soros György és az Európai Unió részéről fenyegető külső beavatkozások megakadályozását illeti” - mondta.

Megjegyezte, hogy a Liga számára példaértékű a magyar gazdaság „robbanásszerű” fejlődése is.

A Magyarország római nagykövetségén tartott megemlékezésen  Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek elnöke mondott beszédet.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20191022-salvini-a-magyar-nep-rendkivuli-volt-1956-ban-es-most-is-az

Karácsony: Közvetlenül a budapestiekhez fordulunk a stadionberuházások ügyében

A Városligettel kapcsolatban pedig a főpolgármester közölte: újabb építmények helyett meg kell növelni a zöldfelületet.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kedden a Facebook-oldalán reagált Orbán Viktor miniszterelnök hétfői nyilatkozatára, mely szerint a kormány „nem szeretne a főváros felelős vezetői által nem kívánt fejlesztéseket végrehajtani Budapesten”. Karácsony úgy véli, ez jó kiindulópontja annak az együttműködésnek, amelyben kiszámítható partner lesz. „A programom képviseletére kaptam felhatalmazást és erős mandátumot múlt vasárnap. Ehhez ragaszkodom, ennek végrehajtásával igyekszem megszolgálni a bizalmat” – fogalmazott. Mint írta, a programnak három fontos alapköve van:

·         presztízsberuházások helyett a budapestiek életminőségét javító fejlesztések kellenek,

·         a város kizöldítése elengedhetetlen,

·         és Budapest jövőjéről a budapestiek bevonásával kell dönteni.

 

https://nepszava.hu/3054546_karacsony-kozvetlenul-a-budapestiekhez-fordulunk-a-stadionberuhazasok-ugyeben

 

Szili Katalin szerint ma a bevándorlókat és a „gendert” értik kisebbség alatt Európában

Lázár Gergő    |   Ma   |   14:05

Amikor már azt hinné az ember, hogy Szili Katalin jótékonyan eltűnt, a semmiből felbukkan Olaszországban, hogy 1956 szelleméről beszéljen. A miniszterelnöki megbízottként funkcionáló egykori szocialista politikus elmondta, ’56 szelleme azt üzeni, hogy a szolidáris,„ nemzetekre épülő Európa építéséhez kell keresni a közös nevezőt. Emellett azt is kimelte, hogy szerinte a család apából, anyából és gyermekből áll. A gyermekeiket egyedül nevelő anyák és apák továbbra sem számítanak családnak ezek szerint.

Szili azt is kifejtette, hogy Európa ma bevándorlókat és „gendert” ért inkább kisebbség szón. Hogy ezt mégis honnan a búbánatból vette, arról fogalmam sincs, ekkora ökörséget ugyanis elég régen hallottam. De persze amellett, hogy bevándorlózott, azért megköszönte az olaszoknak azt, hogy támogatták a magyar menekülteket ’56-ban. Ehhez a szép párhuzamhoz én már csak gratulálni tudok.

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc szelleme azt üzeni, hogy a szolidáris nemzetekre épülő Európa építéséhez kell keresni a közös nevezőt – összegezte Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Olaszországban elmondott ünnepi beszédeit szerdán az MTI-nek Bolzanóból telefonon nyilatkozva.

https://kolozsvaros.com/rovidek/szili-katalin-szerint-ma-a-bevandorlokat-es-a-gendert-ertik-kisebbseg-alatt-europaban/

 

Andor Mihály Cseppben a tenger

itt áll előttünk egy vegytiszta példája annak, hogy létezik és működik az MSZP-Fidesz összefogás. A törökbálinti példáról van szó.

A nem létező törökbálinti MSZP vezetője úgy gondolkodott, hogy a választói megszokás talán 6% körül hoz a pártnak (ennyit kapott Törökbálinton az MSZP az Európa Parlamenti választásokon), és az elég lesz ahhoz, hogy egyrészt segítsen a Fidesznek, másrészt vezetőjük – mint öt évvel ezelőtt – kompenzációs listán bejusson a testületbe. Ezért aztán elindult polgármesterjelöltként, és minden körzetben állított jelöltet. A terv sikeréhez bevetett egy további trükköt: meggyőzte pártjának a helyi viszonyokat nem ismerő központját és néhány 0,1%-os (vagyis nem létező pártot), hogy ő képviseli az igazi összefogást. Így aztán az MSZP jelöltjei a Párbeszéd Magyarország, a Magyar Liberális Párt és a Szolidaritás közös jelöltjeként indultak, amivel valóban megtévesztettek néhány embert.

A terv azonban csak részben vált be: egy körzetben valóban az MSZP-re adott szavazatok hiányoztak ahhoz, hogy a Törökbálint Holnap jelöltje nyerjen a Fidesz jelöltjével szemben, az MSZP főnöknek pedig összejött a kompenzációs hely. A képviselői helyek többségét azonban a Törökbálint Holnap nyerte.

Azt hiszem, hogy ameddig az MSZP nem zárja ki sorai közül az ilyen Fidesszel összejátszó ügyeskedőket, addig aligha lehet komolyan venni megújulási nyilatkozatait.

https://kolozsvaros.com/2019/10/23/cseppben-a-tenger/

 

39 holttestet találtak egy kamionkonténerben Essexben

39 holttestre bukkantak a brit rendőrök Essexben egy ipari parkban. A 38 felnőt és egy tinédzser holttestét egy teherautó áruszállító konténerében találták meg.

A hatóságok már őrizetbe vették a jármű sofőrét, egy 25 éves északír férfit, akit gyilkossággal gyanúsítanak. A rendőrség szerint a férfi Bulgáriából érkezett Nagy-Britanniába még szombaton.

A BBC-nek nyilatkozó helyi rendőrparancsnok, Andrew Mariner szerint beosztottjai most az áldozatok azonosításán dolgoznak, de ez szerinte "hosszú folyamat" lesz. (via BBC)

https://444.hu/2019/10/23/39-holttestet-talaltak-egy-kamionkontenerben-essexben

 

Az amerikaiak ukrajnai ügyvivő nagykövete szerint Trump igenis kért valamit Zelenszkij elnöktől

Egyre tarthatatlanabbá válik Donald Trump és hívei védekezése, mely szerint szó se volt arról, hogy az elnök valamit valamiért alapon függesztette fel az Ukrajnának szánt hadisegélyt. Ukrajnai különmegbízottja és EU-s nagykövete már két hete utalt rá meghallgatásán, hogy az elnök a hivatalos diplomáciát megkerülve próbált nyomást gyakorolni Ukrajnára, kedden aztán az Egyesült Államok jelenlegi ukrajnai top-diplomatája, a nagykövetet ügyvivőként (Chargé d'affairs) irányító William B. Taylor minden korábbinál egyértelműbb megerősítését adta annak, ami Trump Volodomir Zelenszkij elnökkel folytatott telefonbeszélgetése alapján is egyértelműnek tűnt:

Donald Trump valóban azért függesztette fel az Ukrajnának szolgált hadisegélyt, hogy rábírja Ukrajnát a politikai riválisai elleni büntetőeljárás megindítására.

https://444.hu/2019/10/23/az-amerikaiak-ukrajnai-ugyvivo-nagykovete-szerint-trump-igenis-kert-valamit-zelenszkij-elnoktol

 

Hatalmas magyar siker, tízmillió eurót nyert az MTA, a CEU és a Károly Egyetem közös hálózatkutatási projektje

Az MTA hétfőn közleményben tudatta, hogy az elnöke, Lovász László, Barabási Albert-László matematikus és a cseh Jaroslav Nešetřil vezetésével a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a prágai Károly Egyetem együttműködésében hatéves kutatási program indulhat közel 10 millió euróból azért, hogy jobban megértsük a bennünket körülvevő nagy hálózatokat. Az átszámítva mintegy 3 milliárd forintos támogatásból – amelyet az Európai Kutatási Tanács (ERC) biztosít – a három kutató és kollégáik arra kereshetik a választ, hogy milyen matematikai szabályszerűségek érvényesek a nagy hálózatokra a sejtekben zajló folyamatoktól az emberi agyon keresztül a Facebookig – hangzik a közlemény, amely szerint a projekt a következő  kérdések megválaszolásában segíthet:

·         Milyen sebességgel terjednek a hírek és álhírek a Facebookon?

·         Mitől függ egy járvány terjedési sebesége?

·         Több ezer közül mely fehérjék működését érdemes gyógyszeresen befolyásolni ahhoz, hogy helyreállítsuk egy sejt vagy szövet egészséges működését?

·         Miként képes rugalmasan áthuzalozni magát az agy egy sérülést követően? 

A közleményben szerepel, hogy a matematika régóta foglalkozik hálózatokkal, a gráfelméletnek nevezett tudományág számos eredményét használják a számítógép-programozástól az ipari tervezésen át a csomagkihordásig. Az utóbbi években azonban a technológiai lehetőségek robbanásszerű fejlődésével egyre több tudományterület és iparág művelői szembesülnek óriási, akár elemek milliárdjait tartalmazó hálózatokkal, amelyek megértése elengedhetetlen kulcsfontosságú kérdéseik megválaszolásához.

 

https://168ora.hu/itthon/hatalmas-magyar-siker-tizmillio-eurot-nyert-az-mta-a-ceu-es-a-karoly-egyetem-kozos-halozatkutatasi-projektje-157909

963 millióval támogatja a kormány a Vajdasági Birkózóakadémia létrehozását

Elhelyezték a Vajdasági Birkózóakadémia alapkövét a szerbiai Magyarkanizsán szerdán.

https://24.hu/sport/2019/10/23/vajdasag-birkozoakademia

Fekete-Győr András: Alternatív médiát fogunk építeni

A Momentum Mozgalom szerdán délután háromtól a budapesti Jászai Mari téren tartott 1956-os megemlékezést. A párt az esemény leírásában azt írta:1989. október 23-án Magyarország végre megszabadult a szovjet elnyomástól, és kikiáltották a köztársaságot.

Azóta eltelt 30 év, és 30 évvel a rendszerváltás után azt látjuk, hogy még nem érkezett el az a szabadság, amiért ‘56 hősei küzdöttek. A küzdelem folytatódik, és ebben nekünk is szerepet kell vállalni.A helyszínen tudósítónk szerint körülbelül százan jelentek meg.

Az első felszólaló Kerpel-Fronius Gábor többek közt arról beszélt, hogy nagyon örül annak, hogy ebbe a „posványba” az elmúlt önkormányzati választás egyfajta új életet hozott.

A momentumos politikus szerint most „végre felemelhetjük kicsit a fejünket és elkezdhetünk öntevékenyen azon dolgozni, hogy végre az önkormányzatiság valódi ön-kormányzat legyen”.

Fontos első lépést tettünk meg a választással, de még nagyon nagy út vár ránk

– fogalmazott Kerpel-Fronius, aki szerint még mindig sokan hisznek abban h a hatalomhoz való alkalmazkodás jó üzlet és kifizetődő életstratégia.

https://24.hu/belfold/2019/10/23/momentum-mozgalom-1956-oktober-23-megemlekezes/