2019, november 9 - 07:59 Sajtószemle

Orbán szerint a tüntetés legalább akkora felfordulást okozott mint Erdogan biztosítása

Köszönetet szeretnék mondani a budapestieknek, mert minden ilyen diplomáciai nagyüzem kényelmetlenségeket okoz," mondta a miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnök látogatása után a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. Orbán Viktor hozzátette: főleg, hogy ha vitatott személyiség is érkezik  és tüntetések is vannak, mert szerinte azok

legalább akkora felfordulást okoznak, mint a vendégek biztosítása.

A török elnök budapesti látogatását kritizáló ellenzékről kijelentette:

"kétségkívül arról van szó, hogy nem értik a dolgot. Nem rossz indulatot látok a viselkedésükben, hanem inkább a tudatlanságot." 

Szerinte nem akarják megérteni, hogy ha nem Erdogan a török elnök, akkor nincs, aki megállítsa az Európába tartó migrációt. 

"Az, hogy a kurdok ügyeit hozzák fel, csak a tudatlanságukat bizonyítja"

mondta a miniszterelnök, hiszen az Irak területén élő kurd közösséget támogatja a kormány, többek közt magyar katonai kiképzőkkel.

"Szerintem ez egy bonyolult gépezet, megértem, hogy ellenzékből nehéz ezt átlátni. Örülök annak, hogy a magyar közvélemény, hogy (..) ezt a külpolitikát támogatja, a közlekedési kényelmetlenségekkel és a szellemi bonyolultságokkal egyetemben."

https://444.hu/2019/11/08/orban-szerint-a-tuntetes-legalabb-akkora-felfordulast-okozott-mint-erdogan-biztositasa

Orbán: Erdoğan elmozdítása a bevándorláspártiak álma

péntek reggeli interjú a Kossuth Rádióban

Orbánnak fájt, hogy álmokat kellett feladnia

„Érzékeny veszteséget szenvedett el a Fidesz az önkormányzati választáson” – ismerte el Orbán, aki szerint ez is mutatja, hogy az ellenzéket komolyan kell venni, még akkor is, ha oktalanul diktatúrát kiáltanak, amelynek legékesebb cáfolata épp az önkormányzati választás eredménye.

Karácsony Gergely azonban „szerencsére nem játszott diktatúrásdit” – mondta Orbán az új főpolgármesterrel folytatott megbeszélése kapcsán. Orbán szerint Budapest nem csak egy város, hanem a nemzet szíve, „olyan, mint a zsidóknak Jeruzsálem”, és ezt érti Karácsony is, még ha sok, Orbán szerint fontos fővárosi fejlesztési projektről le is kellett mondania. „Visszajött a régi baloldali kormány összes embere, most meg kell állapodni egy fejlesztési listában” – mondta Orbán, hozzátéve: fájt, hogy több tételről le kellett mondania, például a Liget kapcsán, amely „a nyugati világ legnagyobb” kulturális fejlesztése lett volna. „Álmokat kellett feladni” – mondta a projekt visszavágása kapcsán, amelyeket a fővárosi közgyűlés támogatása híján nem folytathat.

Sajnálja, hogy „le kellett húznia a listáról” az Új Nemzeti Galéria felépítését, a Magyar Innováció Háza és a városligeti színház visszaépítését. Örült viszont, hogy Karácsony a Regnum Marianum templom visszaállításának tervével „megengedőbb volt”.

 

https://index.hu/belfold/2019/11/08/orban_erdogan_elmozditasa_a_bevandorlaspartiak_alma/

AZ ORBÁN-BARÁT FREUND TAMÁS KAPTA A LEGTÖBB SZAVAZATOT AZ MTA ELNÖKI POSZTJÁRA, DE A JELÖLŐBIZOTTSÁG SZERINT ÉRVÉNYTELEN A SZAVAZÁS

 

A jelölőbizottság több okból is úgy döntött, hogy a november elejére összeállt lista nem tükröz valódi közgyűlési akaratot. A közvéleménykutatásban ugyanis a szavazati joggal rendelkező 562 tudósnak a fele sem vett részt, a potenciális következő elnökre például összesen 263 szavazatot adtak le. A főtitkári posztra még kevesebb, összesen 234, míg az alelnöki posztokra egyenként 200 körüli szavazat érkezett. A bizottság az alacsony részvételi arányra alapozta azt a véleményét, hogy a szavazás végeredménye nemigen tükrözi a közgyűlés valódi akaratát.

https://qubit.hu/2019/11/08/az-orban-barat-freund-tamas-kapta-a-legtobb-szavazatot-az-mta-elnoki-posztjara-de-a-jelolobizottsag-szerint-ervenytelen-a-szavazas

Ezt csinálta Erdogan este, miközben megbénult Budapest közlekedése

fotók

Az Anadolu Agency fotósa megörökítette, mit csinált Erdogan, miközben a budapestiek az utcán várakoztak.

A társaságában az első képen Adnan Polat üzletember látható, őt részletesen ebben a cikkben mutattuk be.

https://kepek.444.hu/2019/11/08/ezt-csinalta-erdogan-este-mikozben-megbenult-budapest-kozlekedese

Erdogan feleségével parádézott, majd fontos pozícióba nevezte ki a drog- és korrupciós ügybe keveredett volt párttársát

Botrányos jelenetek színesítették csütörtökön a kispesti önkormányzat alakuló ülését, főleg akkor, amikor az időközben az MSZP-ből kizárt Lackner Csaba képviselő átvette a megbízólevelét. Az Index beszámolója szerint anyázás, fütyülés, “Add vissza, Csabi”-skandálás és "kokaincsászár"-ozás közben történt meg a hivatalos aktus.

Az, hogy Lackner a körülötte zajló botrány ellenére átvette a megbízólevelét, nem volt meglepetés, mert ezt előre bejelentette a Facebookon. Az viszont annál inkább, hogy a súlyos vádakkal illetett politikust Gajda Péter MSZP-s polgármester fontos közfeladattal bízta meg, amennyiben a  Szociális és Lakásügyi Bizottság alelnöki posztjára jelölte majd szavaztatta meg. Az ezt firtató ellenzéki kérdésre Gajda annyit válaszolt, hogy 

"ameddig valaki képviselő, addig dolgozzon!"  

Fontos hangsúlyozni, hogy Lackner Csabáról eddig nem sikerült semmi terhelőt bebizonyítani, még azt sem, hogy a neki tulajdonított felvételeken tényleg ő szerepel-e, ugyanakkor az is tény, hogy saját eddigi pártja - aminek Gajda ma is tagja - bűnösnek tarthatja, hiszen az MSZP október 29-én kizárta a tagjai közül. 

https://444.hu/2019/11/08/erdogan-felesegevel-paradezott-majd-fontos-pozicioba-nevezte-ki-a-drog-es-korrupcios-ugybe-keveredett-volt-parttarsat

Trumpnak majdnem összejött Ukrajna megzsarolása

Csak a vakszerencsén múlt, hogy végül nem jött be Donald Trump zsarolása. Az amerikai elnök közvetítőin keresztül, illetve 2019. július 25-i telefonbeszélgetésük során személyesen is jelezte Zelenszkijnek, hogy "szívességet vár tőle". A telefonbeszélgetésben csak utalt rá, hogy az Egyesült Államok "nagyon jó volt Ukrajnához". Közvetítői ennél már direktebbek voltak. Gordon Sondland, akit EU-nagyköveti poszttal jutalmaztak bőkezű kampányadományaiért, a héten váratlanul kiegészítette korábbi vallomását, amiben még tagadta, hogy a hadisegély visszatartásával zsarolták volna Ukrajnát. Felfrissült emlékezete szerint valóban közölte az ukránokkal, hogy a 391 millió dollárnyi segély átutalásának feltétele, hogy az ukrán hatóságok "nyomozást" indítsanak két hajánál fogva előrángatott, légből kapott vádakon alapuló ügyben, melyek "vizsgálata" nagyban segítené Trump újraválasztási kampányát.

https://444.hu/2019/11/07/trumpnak-majdnem-osszejott-ukrajna-megzsarolasa

Trump csalt az alapítványával, beismerte, kétmillió dollár büntetést fizet

Donald Trump amerikai elnök peren kívüli egyezség keretében kétmillió dolláros büntetés megfizetéséről állapodott meg a New York-i ügyészséggel, mert az alapítványát 2016-ban magáncélokra használta.

A New York-i ügyészség még 2016-ban emelt kifogást, és Letitia James főügyész tavaly júniusban pert indított a Donald J. Trump Alapítvány ellen. Azzal vádolták meg a jótékonysági szervezetet, hogy a pénzét nem az alapítvány eredeti céljainak megfelelően, azaz adómentességet élvező jótékonykodásra, hanem Trump személyes, nem egyszer politikai céljaira használta fel.

https://444.hu/2019/11/08/trump-csalt-az-alapitvanyaval-beismerte-ketmillio-dollar-buntetest-fizet

Lehet buzi, szarházi MLSZ, de ne legyenek rasszisták

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor interjút adott az M4-nek, a sportcsatorna újabb részleteket közölt honlapján a beszélgetésből.

Újra elmondta, hogy felzaklatta a Honvéd Craiova elleni Európa Liga meccse, de az európai szövetség (UEFA) alapelve, hogy a pályán elért eredményt nem változtatják meg.

„Mint UEFA-alelnök sem venném a bátorságot, hogy befolyásolni próbáljam a fegyelmi vagy a fellebbviteli bizottsági tagokat, mert valószínű egy súlyos fegyelmi büntetésnek néznék elébe. A fegyelmi eljárás rendjét és a fegyelmi szabályzat módosítását, mint az UEFA alelnöke, van módom befolyásolni, nem is voltam tétlen.

Az én javaslatom volt - aminek a hasznát már mi is élveztük -, hogy zárt kapus mérkőzésnél 14 éves gyerekek bemehessenek és ne üres stadionban kelljen játszani"

– mondta.

Az MLSZ elnöke arról is beszélt, hogy ha továbbra is rasszista marad a magyar lelátók közege, akkor a pontlevonás a következő lépése az UEFA-nak, mert visszaesők vagyunk. Megérti a szurkolók indulatát, de azt kéri, inkább őt szidják.

https://index.hu/sport/futball/2019/11/08/csanyi_sandor_uefa_rasszizmus_pontlevonas/

Köszönőlevél a TEK-nek

Föld S. Péter 

Kedves Terrorelhárítási Központ! Olvastam a csütörtökön este kiadott közleményeteket, amelyben megköszönitek a budapestiek türelmét és együttműködését, amelyet állításotok szerint az ideiglenesen hazánkban állomásozó Erdogan török elnök látogatásakor tanúsítottunk. Javítsatok ki, ha tévednék, de vérforraló cinizmust olvastam ki a közleményetek szövegéből.

Mi, budapestiek nem voltunk sem türelmesek, sem együttműködők. Iszonyú dühösek voltunk és elkeseredettek, Haragudtunk rátok, gyűlöltünk benneteket. Nálatok jobban csak azokat utáltuk, akik megbíztak benneteket ezzel a feladattal.

Nem türelmesek és együttműködők voltunk, hanem semmibe vettek. Kényszerhelyzetben voltunk, engednünk kellett a fizikai erőszaknak. Ezt ti is tudjátok, és remélem, kellően szégyellitek magatokat emiatt. Tudjuk, hogy az Erdogan nevű tömeggyilkos diktátor a védett férfiak közé tartozik, és bárhová megy, biztosítani kell vonulásának vonalát. Amit azonban ti csütörtökön biztosítás címén elővezettetek, az túlment minden normális határon. Jó, tudjuk, nem a saját ujjatokból szoptátok a szívatásunkat, mindenki számára nyilvánvaló, hogy megbízótok, a legkisebb magyar bosszújáról van szó. Orbán Viktor rágott be ránk, budapestiekre, amiért nem a Fidesz jelöltjét, Tarlós Istvánt választottuk főpolgármesternek.

https://hirklikk.hu/kozelet/koszonlevel-a-tek-nek/356672

Visszaüt a migránspropaganda: Ferencvárosban az Erdogan-féle magániskolától féltik a lányokat

A helyiek attól félnek, hogy meg fogják erőszakolni a lányokat az amúgy terrorszervezetekhez köthető alapítványi iskola diákjai.

Az emberekben nyomott hagyott a migránsok elleni propaganda, és már Erdogan magániskolájával kapcsolatban is olyan félelmek jelennek meg a helyiek körében, hogy lányokat fognak megerőszakolni - mondta az ATV-ben Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere.   A kerületben a török elnök lobbiszervezete, a Maarif Alapítvány nyitna iskolát. A szervezet egyik egyik fő célja - Erdogan politikájának népszerűsítése mellett –, hogy fokról fokra visszaszerezhesse a Fetullah Gülen alapítványaihoz tartozó nemzetközi iskolahálózat tagjait.  A Maarif azonban több szálon kötődik különböző iszlamista terrorszervezetekhez, jelenlegi alelnöke, Osman Nuri Kabatepe pedig alapítója volt az IHH-nak, annak az állítólagos segélyszervezetnek, amely majdnem minden komolyabb iszlamista terrorszervezethez ezer szállal kötődik, és amit a CIA már 1996-ban radikális szervezetnek minősített. Baranyi Krisztina levélben fordult az iskola miatt Pintér Sándorhoz, azt tudakolva, hogy elvégezték-e az ilyenkor szükséges biztonsági ellenőrzéseket, készült-e megfelelő alaposságú kockázatelemzés, valamint készült-e átfogó jelentés a biztonsági kockázatokat feltáró ellenőrzésekről. Választ eddig nem kapott.

https://nepszava.hu/3056425_visszaut-a-migranspropaganda-ferencvarosban-az-erdogan-fele-maganiskolatol-feltik-a-lanyokat

Csinos hiányt hozott össze a kormány

Októberben 271,8 milliárd forinttal nőtt az államháztartás hiány, ám a tízhavi deficit így is csak 575 milliárd forint – derül ki a PM számaiból.

Az év végére 997 milliárd forintos deficitet engedélyez a hatályos költségvetés, ami azt jelenti, hogy az év utolsó két hónapjában a hiány akár 425 milliárd forinttal is nőhet. A decemberi egyenleg önmagában akár többletes (szufficites) is lehetne, így az év hátralévő részében akár 500-700 milliárd forintos költekezés mellett is tartani tudja a hiánycélt a kormány.

https://nepszava.hu/3056501_csinos-hianyt-hozott-ossze-a-kormany

Simon Zoltán Félnek

Nem tudom, a belügyminiszter mikor sétált utoljára egyedül, biztosítás nélkül a főváros utcáin, de javaslom, a következő napokban véletlenül se próbálkozzon az ilyesmivel. Tartok tőle, hogy a pesti nép, az istenadta nép még meglincseli. A lassan a fekete VW mikrobuszát is kihízó főnökéről nem is feltételezem, hogy gyalogosan megmártózna a pesti utcák fertőjében: utoljára tán az Egyetem térre ment testőrök és személyi biztosítás nélkül, jó harminc évvel ezelőtt, amióta pedig örökös miniszterelnök, a felcsúti házának kertjébe felhúzatott stadionba is négykeréken, testőri kísértettel jár.

Hogy miért? Mert fél. A diktátorok, autokraták folyton rettegnek, hol attól, hogy leváltják őket, vagy merényletet követnek el ellenük, hol egyszerűen csak attól, hogy az utcán járva a kisgyerekek ujjal mutogatnak rájuk: nézd anya, azon a bácsin nincsen ruha!

https://nepszava.hu/3056406_felnek

Amerikai diplomata: Törökország etnikai tisztogatást hajt végre Szíriában

Mindezt nem lehet másként nevezni, mint háborús bűnnek – írta a washingtoni külügynek készített jelentésében William Roebuck.

https://nepszava.hu/3056413_amerikai-diplomata-torokorszag-etnikai-tisztogatast-hajt-vegre-sziriaban

Fidesz: Az ellenzéki akciók hozzájárultak a közlekedési zavarokhoz

MTI MAGYAR NEMZET

A Fidesz szerint a török államfő budapesti tartózkodása idején a szokottnál is nagyobb közlekedési kellemetlenséget a különböző, többórás vonulásos ellenzéki tüntetések és akciók okozták.

A nagyobbik kormánypárt péntek délutáni nyilatkozatát megelőzően Barkóczi Balázs DK-szóvivő arra szólította fel a rendőrséget és a Terrorelhárítási Központot, hogy azonnal vizsgálják ki, miért bénult meg a főváros közlekedése Erdoğan csütörtöki látogatása miatt.

„Amikor Karácsony Gergely és Gyurcsányék a közlekedési lezárásokat kérik számon, akkor mondják el az igazságot is, hogy a török elnök itt-tartózkodása idején a szokottnál is nagyobb közlekedési kellemetlenséget éppen a különböző, több órás vonulásos ellenzéki tüntetések és akciók okozták, többek között Gulyás Márton Soros-aktivista mindent megtett azért, hogy lebénuljon a város” – olvasható a Fidesz közleményében.

https://magyarnemzet.hu/belfold/fidesz-az-ellenzeki-akciok-hozzajarultak-a-kozlekedesi-zavarokhoz-7476335/

A kispesti Momentum szégyent hozott a pártjára

Bácskai Balázs MAGYAR NEMZET

A Momentum Mozgalom csütörtökön nagy hangon, látványos képeken demonstrált Recep Tayyip Erdoğan török elnök Budapestre érkezése ellen. Az egyik ilyen képen egy fiatal szőke lány tart egy táblát a kezében, amelyre az van írva, hogy „Gyerekgyilkos Erdoğan”. A táblán látható képen nehéz sorsú gyerekek látszanak. A kispesti Momentum „Gyerekgyilkos diktátorokkal parolázni szégyen” feliratú posztban osztotta meg ezt és más képeket a közösségi médiában.

Csakhogy aki ezen értelmezés szerint gyerekgyilkosokkal parolázott, az például Gajda Péter kispesti polgármester, akihez Erdoğanné ellátogatott a XIX. kerületbe, sőt, a polgármester részesült a „gyerekgyilkosok” pénzéből is, mivel Erdoğanné 10 millió forintot ajánlott fel a kispesti Szivárvány Óvoda kipofozására. Ennek egyébként örülhet Somogyi László vállalkozó, Somogyi Lászlóné önkormányzati képviselő férje, hiszen újabb munka van a láthatáron, és jó városházi kapcsolatai révén talán megcsíphet valamennyit a – a Momentum értelmezésében – gyerekek vérével szennyezett pénzből.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-kispesti-momentum-szegyent-hozott-a-partjara-7474706/

Nem a faktor vége

Nagy Áron MAGYAR NEMZET

Elsőre megnyugvás helyett csupán a néma düh munkál az emberben a Borkai Zsolt lemondásáról szóló hírek hallatán, e döntés látszólag ugyanis most éppoly magának való, önérdekű, mint az adriai orgia volt. Pedig ami ma gyáva menekülésnek tűnik, egy hónappal ezelőtt még férfias lépésként hatott volna – ami méltó egy olimpikonhoz, egy felelős politikushoz, tisztességes a győriekkel és Borkai politikai közösségével szemben. Akkor azt írtuk volna, hibázott, de ha a családja képes megbocsátani neki, akkor nekünk is meg kell.

Így viszont a megbocsátásról aligha eshet szó. S mindez egy hónap miatt.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/nem-a-faktor-vege-7468511/

Felszökött a föderalisták láza

NÉGY LEHETSÉGES OPCIÓ KÖZÖTT DŐL MAJD EL AZ EURÓPAI UNIÓ ÉS A KONTINENS SORSA

Fricz Tamás MAGYAR NEMZET

Mi az unió valójában? Egy sajátos államszövetség, amelyet kezdetektől a napjainkig a nemzetekfelettiség és a nemzeti szuverenitás elve egyaránt jellemez, más fogalmakkal föderatív és konföderatív működési formák egyaránt jelen vannak a szövetség mindennapjaiban.

mindkét oldalon élesebben és radikálisabban jelennek meg a föderális, illetve szuverenista alapelvek, s ezzel az unión belüli konfliktus és törésvonal is tovább éleződik. Másképpen fogalmazva: válságba került az unió, mert a szembefeszülő politikai akaratok valóban kioltják a közös fellépés lehetőségét, s ez az unió cselekvésképtelenségével fenyeget, vagy ez már létre is jött, s az uniót a világ geopolitikai küzdelmében az eljelentéktelenedés réme fenyegeti.

Adott tehát a kérdés: mi lesz most? Mi a kiút, ha van egyáltalán, milyen forgatókönyvek lehetségesek?

Megítélésem szerint négy opció képzelhető el.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/felszokott-a-foderalistak-laza-7463021/

 

Hadházy: a Szőcs Géza-féle “sámándobos” cég tovább égeti a közpénzt

35 ezer euróért tavaly felújították, majd bezárták az állami tulajdonú Valor Hungariae Zrt. lengyelországi irodáját – tudatta értesülését szokásos Korrupcióinfóján Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. A szczecini lerakatnak valamiféle innovációs missziót kellett volna teljestenie, a teljes projektre közpénz-százmilliókat adott a kormány. A háttércég azonos a Szőcs Géza-féle sámándob-működtetővel.

Kormányhtározattal tolt további 400 millió forintot a NER az ekkor Kárpátok-Alpok Zrt.-nek nevezett, jelenleg Valor Hungariae néven futó közpénzcsapdába még 2017-ben. Az állami cégnek úgynevezett Ablak Magyarországra 2020 programot kellene/kellett volna ebből produkálnia.

Emlékeztetőül: ez az a cég, aminek a milánói világkiállításra készült botránypavilon, a “sámándob” további sorsát kellett volna kieszelnie. A húzónév akkor és azóta is Szőcs Géza volt kulturális államtitkáré a társaságban, de más NER-barát holdudvaroncok is szerepet kaptak benne. Nemrég megírtuk, hogy a sámándobprojekt rendezése mennyire jól sikerült:

 

https://blog.atlatszo.hu/2019/11/hadhazy-a-szocs-geza-fele-samandobos-ceg-tovabb-egeti-a-kozpenzt/

 

Szijjártó: Jó kezekbe került a bővítés ügye, új lendületet kaphat a bővítés politikája

MH/MTI

A tárcavezető Genfben részt vesz a Világgazdasági Fórum által rendezett Stratégiai Párbeszéd a Nyugat-Balkánról című rendezvényen, amelyen hét nyugat-balkáni állam- és kormányfő, illetve hat - köztük négy uniós - külügyminiszter is részt vesz.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország olyan ország, amely nemcsak beszél a politikai céljairól, hanem tesz is azok érdekében.

„Így hát azzal, hogy magyar uniós biztos fogja felügyelni az EU bővítését, új lendületet kaphat ez az egyébként korábban sikeres, az elmúlt időszakban azonban inkább csak kudarcokat halmozó európai uniós politika” - mondta a tárcavezető. Hozzátette, hogy az EU és Magyarország érdeke teljes mértékben egybeesik a Nyugat-Balkán bővítésének tekintetében.

„Ez a biztonsági érdekünk, hiszen újabb migrációs nyomás várható a nyugat-balkáni útvonalon” - mondta Szijjártó Péter.

 

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20191108-szijjarto-jo-kezekbe-kerult-a-bovites-ugye-uj-lenduletet-kaphat-a-bovites-politikaja

 

Fidesz: Wittinghoff Tamás is mondjon le polgármesteri címéről

MH/MTI

Czuczor Gergely, a Fidesz budaörsi elnöke pénteki közleményében felidézte: Győr megválasztott polgármestere, Borkai Zsolt lemondott tisztségéről, mert nem tudja méltó módon ellátni városának képviseletét. „Méltatlanná válásának háttérében a polgármesterről még a választási kampányban előkerült és a média által felkapott szexvideó áll” - tette hozzá.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere „morálisan és politikailag megbukott”, „hazugságaival, támadó fellépésével, mesterkedéseivel sem tudja elleplezni a tényt, hogy méltatlanná vált Budaörs képviseletére” - írta. 

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191108-fidesz-wittinghoff-tamas-is-mondjon-le-polgarmesteri-cimerol

 

Dízelautó-kitiltási botrány: Óriási felháborodást okozott Karácsony legújabb ötlete

ORIGO

Óriási a felháborodás Karácsony Gergely balliberális főpolgármester azon ötlete miatt, miszerint ki kéne tiltani a dízeles autókat Budapestről. Sokak szerint csak a valós problémák eltereléséről szól Karácsony ötlete, míg mások szerint teljes káoszt hozna a városba, ha megvalósulna ez az intézkedés. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb árut dízellel szállítják. Cégek juthatnának csődbe, sok embernek meg megoldhatatlan anyagi gondot jelentene, ha Karácsony végig tudná vinni akaratát.

Az emberek többségét megdöbbentette a különböző fórumokon Karácsony Gergely azon kijelentése, miszerint elképzelhető a dízelautók kitiltása Budapestről. A főpolgármester azt is világossá tette, hogy ő nem szeretne járműveket látni a rakpartokon, sőt arra is célzott, hogy rövidesen hétvégén autómentessé teszti a Duna mindkét partját. 

 

https://www.origo.hu/itthon/20191108-felhaborodas-karacsony-dizelauto-kitiltas.html

Gajda szerint Lackner tévedésből kapott bizottsági helyet

Az előzetesen megbeszélthez képest egy másik előterjesztés került a képviselők elé Kispesten a közgyűlés alakuló ülésén, így juthatott bizottsági poszthoz a kokainbotrányba keveredett volt MSZP-s Lackner Csaba.

Mérce információi szerint a momentumos képviselők egy másik listát kaptak kézhez a bizottsági helyekről, mint amiről végül az ülésen szavaztak, és az eredeti listán még nem szerepelt Lackner Csaba. A momentumos Paróczai Anikó, miután a testület Lacknert beszavazta a szociális és lakásügyi bizottságba, jelezte Gajda Péter polgármesternek, hogy problémás ez az eljárás. A polgármester úgy reagált, véletlenül hibás listát nyújtottak be, és újra fognak szavazni a bizottsági helyről.

https://hvg.hu/itthon/20191108_Lackner_bizottsagi_helye_hibas_listara_hivatkozik_a_polgarmester

Wintermantel Zsolt a Facebookon szidja utódját, mert kirakta az uniós zászlót a városházára

A volt polgármester azt sem titkolja, hogy eddig elvi okokból nem került ki az EU-s lobogó az épületre.

Sok szabadideje lehet az önkormányzati választások óta Wintermantel Zsoltnak, Újpest volt polgármesterének. A fideszes politikus nemcsak azt posztolta ki Facebook-oldalára, mennyire zavarja, hogy utódja, a momentumos Déri Tibor a magyar, az újpesti és a székely zászló mellé képes volt az Európai Unió zászlóját (!) is kitenni a városházára, de az értetlenkedő kommentekre is szívesen válaszol.

„Az érdemi tettek és a valós munka helyett a szimbolikus politizálás jól ismert pótcselekvés. Megszoktuk. De azért joggal fel lehet tenni a kérdést, hogy a ma kikerült EU-s zászlóval fémjelzett intézményrendszer hogyan és miként áll ki az erdélyi magyarok alapvető jogaiért, mennyiben és hogyan lép föl az aljas diszkrimináció és a magyarság ellehetetlenítése ellen?!” – tette fel a kérdést posztjában Wintermantel.

https://hvg.hu/itthon/20191108_Winternantel_Zsolt_a_Facebookon_szidja_utodjat_mert_kirakta_az_unios_zaszlot_az_ujpesti_varoshazara

Új céget gründoltak a NER-ben milliárdokat szerző ügyvédek

2010-től 30-szorosára nőtt másik cégük vagyona, ehhez is kellhet a vagyonkezelő társaság.

 

·         Az ügyvédi iroda és a Fidesz kapcsolata.

·         Az ügyvédi iroda és az MTVA kapcsolata.

·         Az ügyvédi iroda és a MÁV kapcsolata.

https://hvg.hu/360/201945_toulen_befektetnek_akormany_ugyvedjei

 

Repedezik az ellenzéki szövetség, a konfliktusok erősödni fognak

Juhász Attila, a Political Capital elemzője szerint is természetes jelenség az, hogy feszültségek keletkeztek az amúgy is tagolt ellenzéki oldal képviselői között, életszerű, hogy a konfliktusok erősödni fognak, hiszen pártjaik riválisai egymásnak.

– Ez a folyamat folytatódni fog – magyarázza a pesterzsébeti esetre és Baranyi Krisztina első közgyűlési napjára utalva.

Szerinte a Fidesz a konfliktusok felnagyítására fog törekedni, arra, hogy az önkormányzatokban az ellentétek mélyüljenek, és kevésbé tudjanak koncentrálni a helyi kormányzásra.

– A céljuk az is, hogy a jövőbeni választási együttműködést is ellehetetlenítsék – teszi hozzá.

Pulai András szerint vannak olyan ellenzéki politikusok, akik megtanulták, hogy az összefogás sikerre vezet, mások szeme előtt viszont az „örök ellenzéki lét” lebeg.

– Tanulási folyamaton kell végigmennie minden résztvevőnek: a régi és az új ellenzéki szereplőknek is. De az is igaz, hogy a nyerőfélben lévő ellenzéki pártok, a Momentum és a DK most igyekeznek megmutatni saját, önálló arcukat. Ám ennek előbb-utóbb vége lesz: vagy erőfölénybe kerülnek, vagy a választók megállítják őket azzal, hogy ne verjétek szét a tíz év sok próbálkozása útján létrejött ellenzéki összefogást.

https://168ora.hu/itthon/ellenzek-budapest-szovetseg-egyuttmukodes-176954

 

Fekete-Győr András: Bújjon elő a Fidesz a háborús bűnös török elnök fenekéből, ha mondani akar valamit

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön román ügynöknek titulálta Fekete-Győr Andrást, a Momentum Mozgalom elnökét, miután az ellenzéki politikus nem a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjét, hanem a román liberálisok jelöltjét, Dan Barnát támogatja a román elnökválasztáson. Fekete-Győr az RMDSZ-t a Fidesz szövetségesként jellemezet, a liberális jelöltben pedig garanciát lát a magyar kisebbség védelmére.

Az ellenzéki politikus érzékelhetően felháborodott Gulyás szavain, Facebookon közzétett válaszában úgy reagált,

„Gergely, nem hallom, mit mondtok, úgy visszhangzik... Kicsit kijjebb csúsznátok a háborús bűnös Erdogan fenekéből? De csak miután kijjebb csúsztatok a kárpátaljai magyarságot háborúval veszélyeztető Putyinéból is.”

A pártelnök kitart Dan Barna támogatása mellett, Gulyást pedig emlékeztette, hogy a Fidesz engedi be az orosz ügynököket a Nemzetközi Beruházási Bankon keresztül Magyarországra.

https://168ora.hu/itthon/fekete-gyor-andras-gulyas-gergely-hataron-tuli-magyarok-romania-elnokvalasztas-momentum-mozgalom-176963

 

Tömeges felmondások jönnek az óvodákban, ha a kormány átviszi a tervét

Nyáron módosították a köznevelési törvényt, és bár ennek közép- és általános iskolákat érintő részét már sokat kritizálta a szakma, az óvodákat érintő módosítások felett elsiklott. Pedig pont a legfontosabb jogokat veszik el az önkormányzatok által felügyelt intézményektől, nehéz helyzetbe hozva mind a szülőket és a gyerekeket, mind a pedagógusokat. Több óvodapedagógus is arra gyanakszik, hogy hasonló központosítást készít elő a kormány, mint tette a Klebelsberg Központ létrehozásakor. Sokan azt mondják, ha ezt meglépik, elhagyják a pályát. A bizonytalanságot fokozza, hogy a szakmai szervezetekkel még csak nem is egyeztetnek.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ovoda-iskolaerettseg-magan-felmentes-oktatasi-hivatal-vizsgalat.694718.html

 

HA AZ ÚJ ELLENZÉK NEM KÉPES LEGYŐZNI AZ MSZP-T ÉS A DK-T, AKKOR ORBÁNT SE FOGJA

azonnali

A napokban több magánbeszélgetésben elmondtam azt a lenyűgözően frappáns meglátásomat, hogy

az az ellenzék, amely nem képes kinyírni az MSZP-t és a DK-t, nem érett meg arra, hogy az ezeknél sokkal okosabb és veszélyesebb Orbán Viktort (illetve pártját) kinyírja.

 

Mindez amiatt merült fel, mert mint tavasszal a hó alól a vetés, úgy bújnak elő kilenc szűk esztendő után a régi jó maszopos és szadeszes elvtársak, és ülnek be az előzőleg fideszes váltótársaik által kellemesen langyosra befingott felügyelőbizottsági székekbe. Horváth Csaba, akit csak azért nem terjesztünk fel a Fingszagrendre, mert Hans-Ulrich Rudel deluxe vaskeresztje mintájára meg kellene alapítanunk hozzá a Diétás Magyar Múzsa Fingszagrendje Lovagkeresztjét a Tölgyfalombokkal, a Kardokkal és a Csillagokkal (továbbá a Sassal, az Oroszlánnal és a Méhészborzzal) eközben hosszú hajrát nyitott, hogy ciklusa végére hunvaldabb legyen a Hunvaldnál.

Egy csomó budapesti, aki meg dühből rájuk szavazott, most meg néz, hogy jé, ezekből nem bérmaruhás hajadon lett, hanem az a fajta csontsovány, de nagyon elszánt éhes farkas, amelyik Jack London történetekben szokta üldözni az eltévedt trappert, akinek fogytán a lőszere. 

https://azonnali.hu/cikk/20191108_ha-az-uj-ellenzek-nem-kepes-legyozni-az-mszp-t-es-a-dk-t-akkor-orbant-se-fogja

 

A Momentum panaszt tett az ügyészségen a NAV házkutatása miatt

Arra kérik az ügyészséget, hogy szüntessék meg a lefoglalást, ugyanis a NAV-osok korábban ezeroldalnyi dokumentumot, pendrive-okat és a költségvetési analitikát is elvitték a Momentum Mozgalom könyvelőjétől. A Párbeszéd pártigazgatója arra számít, hogy napokon belül házkutatást tart a NAV náluk is. A Jobbik pedig még mindig törleszti az ÁSZ vizsgálat utáni büntetést.

 

https://hvg.hu/itthon/20191108_Bepanaszolta_a_Momentum_a_NAVot_az_ugyeszsegnel

Feljelentést tesz az LMP az ingyen használt Duna Aréna ügyében

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, mert a gyanú szerint Hosszú Katinka klubja, az Iron Aquatics, gazdasági tevékenység keretében, ingyenesen használhatta a Duna Arénát – olvasható a párt közleményében.

A Duna Aréna és Hosszú cégének ügyét épp a 24.hu tárta fel nemrég:

https://24.hu/belfold/2019/11/08/hosszu-katinka-duna-arena-szerzodes-feljelentes-lmp/

 

Közben Karácsony is összefutott Isztambul főpolgármesterével, és mégsem állt le tőle Budapest

Ekrem Imamoglu, Isztambul ellenzéki főpolgármestere posztolta ki a Facebookra azt, hogy Berlinben egy konferencián összefutottak Karácsony Gergellyel, Budapest új ellenzéki főpolgármesterével.

Mindez csak azért érdekes, mert pont egy nappal azután történt, hogy Orbán Viktor Budapesten fogadta Törökország elnökét, Recep Tayyip Erdogant, majdnem teljesen megbénítva ezzel Budapestet. 

https://24.hu/kulfold/2019/11/08/kozben-karacsony-is-osszefutott-isztambul-fopolgarmesterevel-es-megsem-allt-le-tole-budapest/

Egymásra talált a Fidesz és a Mi Hazánk, patthelyzet az ellenzéki vezetésű Tatabányán

Miután a tatabányai önkormányzati választáson, a lehetséges 18 helyből az ellenzéki együttműködés (Összefogás Tatabányáért) pont kilenc, míg a Fidesz nyolc, a Mi Hazánk pedig egyet szerzett meg, esélyes volt, hogy már a szerdai alakuló ülésen patthelyzet alakuljon ki.

Legalábbis abban az esetben, ha a várost elvesztő Fidesz és a frissen bejutott Mi Hazánk közösen az ellenzéki polgármester és frakció ellen szavaz. Szerdán az alakuló közgyűlésen pedig

pontosan ez történt

Az esetről beszámoló helyi oldal szerint a Fidesszel együttszavazott a Mi Hazánk abban, hogy ne fogadják el az új SZMSZ-t. A Fidesz azzal érvelt a tudósítás szerint, hogy nem volt elég ideje tanulmányozni az anyagot, illetve a bizottsági tagok névsorát se. A Mi Hazánk képviselője, Boda Bánk ugyanezt hangoztatta.

https://24.hu/belfold/2019/11/08/fidesz-ellenzek-mi-hazank-tatabanya/

A másfél éve tartó hódmezővásárhelyi kommentháború ellenzéki tábornokának adatait is lekérték a városházi adatlopásban

Márki-Zay Péter polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy valaki ezernél is több hódmezővásárhelyi polgár adatait kérte le a városházán úgy, hogy ezek az adatok nem voltak összefüggésben a munkájával. A polgármester azt mondta, tudják, melyik városházi dolgozó jelszavával történtek a lekérdezések, és a szóban forgó dolgozó az önkormányzati választás után felmondott, de a városvezetés mégis ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az ügyben, hiszen nem bizonyítható, hogy nem élt-e vissza valaki más a dolgozó belépési jelszavával.

Az ügy elég szövevényes, a lekérések között szerepelnek ellenzéki és kormánypárti véleményformálók, fideszes politikusok és civilek is, Márki-Zay alpolgármestere, Kis Andrea például ezt mondta a sajtótájékoztatón:

„Az ügy napvilágra kerülése után hátborzongató volt viszontlátni a kiskorú gyermekeink adatait, vagy azt a folyamatot, ahogy egy álnéven tevékenykedő, népszerű vásárhelyi internetes véleményformáló személyét lépésről lépésre felkutatták, és így őt beazonosították”.

https://444.hu/2019/11/08/a-masfel-eve-tarto-hodmezovasarhelyi-kommenthaboru-ellenzeki-tabornokanak-adatait-is-lekertek-a-varoshazi-adatlopasban

Ne Magyarországról mondjuk meg, ki az erdélyi magyarok jó képviselője! – Fekete-Győr András a Mandinernek

„Nekünk az USR-PLUS a szövetségesünk, ami a romániai Momentum” – mondja Fekete-Győr András arról, miért Dan Barna román elnökjelölt mellett áll ki pártja a romániai államfő-választáson. A politikus kifejtette: „Felmértem, hogy megosztó lépést teszek ezzel, de mi hosszú távon gondolkodunk a szövetségi politikáról és a román-magyar együttélés kérdéséről”.

Miért Dan Barnát támogatják Kelemen Hunor helyett a romániai elnökválasztási kampányban?

Szakítanunk kell azzal, hogy Magyarországról mondjuk meg, ki lehet az egyedüli jó képviselője az erdélyi magyaroknak. Vissza kell adnunk a döntés lehetőségét azoknak, akiket a mindennapjaikban érint, hogy Románia elnöke Kelemen Hunor, Klaus Iohannis vagy Dan Barna. Látszik, hogy az erdélyi magyarok nem igazán vevők az RMDSZ és a Fidesz politikájára ezen az elnökválasztáson. Az ő magyarságukat valamiért mégsem kérdőjelezik meg. Kelemen Hunor, az RMDSZ jelöltje a korábbi RMDSZ-es jelöltekhez képest is rosszabbul áll a közvélemény-kutatásokban. Ugyanis időközben az erdélyi magyarok is elkezdték feltenni ugyanazokat a kérdéseket, amiket a magyarországi magyarok: melyik jelölt alatt fog fejlődni Románia? Melyik jelölt alatt lesz Románia egy szabad, demokratikus, európai ország? Melyik jelölt tud békét teremteni Románia és Magyarország, az erdélyi magyar és román közösségek között? 

https://mandiner.hu/cikk/20191108_fekete_gyor_andras_interju_momentum_romanok

Visszaküldik a törökök Európába az ISIS harcosait

Az Iszlám Állam 1200 szövetségesét tartják fogva Törökországban.

Törökország hétfőn megkezdi az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elfogott külföldi harcosainak hazatelepítését – közölte Süleyman Soylu török belügyminiszter pénteken. A tárcavezető nem mondta el, hogy az intézkedés mely országokat érinti.

Számos európai ország megtagadta, hogy visszafogadja az Iszlám Állam soraiban harcoló állampolgárait és családtagjaikat. Nagy-Britannia eddig több mint száz szélsőségest fosztott meg állampolgárságától. Törökország az utóbbi időben többször hevesen bírálta az európai országokat, mert nem hajlandók visszafogadni az Iszlám Állam soraiban Irakban és Szíriában harcoló állampolgáraikat. Soylu hétfőn azt mondta: a hontalanná vált dzsihadistákat is visszaküldik származási országukba. Egyelőre nem tudni, Törökország hogyan valósítja meg ezt.

https://mandiner.hu/cikk/20191108_visszakuldik_a_torokok_europaba_az_isis_harcosait

Karácsony 13 órát vonatozott Berlinbe repülés helyett

A környezetbarátabb megoldást választotta.

Karácsony Gergely péntek délelőtt a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy a fal leomlásának 30. évfordulója alkalmából Berlinbe látogatott, ahol a megemlékező rendezvények keretében találkozni fog több főpolgármester kollégájával is, akikkel el is kezdik a közös munkát, például Varsóval és Prágával.

A budapesti főpolgármester hozzátette, repülés helyett a 13 órán át tartó éjszakai vonatutat választotta. Csatolt egy képet is magáról, és feltette a kérdést: látszik, ugye?

https://magyarnarancs.hu/belpol/karacsony-13-orat-vonatozott-berlinbe-repules-helyett-124411

Kivágnak 200 fát a Normafánál, hogy többen tudjanak parkolni

Magas kőriseket és 250 négyzetnéternyi cserjést irtanak ki, hogy legyen hol parkolni. A kivágott fákat nem kell pótolni. Ilyen áron épül a Normafa kapuja.

220, többségében magas kőris és 250 négyzetméternyi cserje kivágására adott engedélyt a Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Főosztálya a XII. kerületi Önkormányzatnak, hogy a Natura 2000-es területen parkolót alakítsanak ki. A fák pótlására nem kötelezték az önkormányzatot — tudta meg a 24.hu.

A parkolót a „Normafa kapuja” nevű fejlesztés keretében alakítják ki. Nem ez az első eset, hogy a „Normafa kapuja” miatt fákat vágnak ki, tavaly az Eötvös utcában kapcsolták be a láncfűrészeket, közfelháborodást okozva.

A XII. kerület Önkormányzata kérdésünkre közölte: a Normafa rehabilitációjának fontos része, hogy megszüntessék, hogy hétvégenként a Normafára látogatók az autóikkal gyakran járdán, természetvédelmi területen parkolnak szabálytalanul. Mint írták:

https://24.hu/belfold/2019/11/08/normafa-parkolo/

Szerelmesek a hatalomba

Széky János Élet És Irodalom

Ben Cardin demokrata szenátor kedden a washingtoni Brookings Intézet fórumán fölidézte júliusi magyarországi látogatását. „Úgy éreztem magam, mintha Kínában volnék; ezt azért mondom, mert Kínában minden tisztviselő, akivel találkoztam, ugyanazt a választ adta minden kérdésemre. Ezek olyan beszédtémák [talking points: a kifejezés vitatémát, előkészített érvet is jelent – SZ. J.] voltak, amiket a kormányuk adott a szájukba, megkövetelve, hogy ezekkel válaszoljanak bármire, amit mondunk. És ezt tapasztaltam Budapesten is. Minden egyes kormánytisztviselő a tényeket meghazudtoló információt adott nekünk. (...) Magyarország, a NATO-szövetségesünk, többé nem demokrácia.”  Utána elmesélte, hogy a kongresszusi küldöttséggel elment az Aurórába, ahol megjósolták, az amerikaiakkal való találkozásnak biztosan lesz valamilyen visszahatása (az eddigi zaklatások után). És lám, két hete bűnözők megtámadták az Aurórát, a kormány pedig nem tett semmit.

A hetvenhat éves Cardin világra nyitott politikus, viszonylag nehéz átverni, és tudja hová illeszteni a külföldön látott dolgokat. Hogy a magyar viszonyokat alaposan ismeri, legalább azóta tudjuk, hogy 2013-ban igen kritikusan szólt a NER-ről az ottani Helsinki Bizottság által szervezett kongresszusi meghallgatáson, nem zavartatván magát Szájer József és Gulyás Gergely már akkor is előregyártott talking pointjaitól (Aur szisztem íz gud, ÉS, 2013/12., márc. 22.). De ha nem tiszteletlenség ezt mondani, még ő is fejlődött az Obama-korszakhoz képest. A tételesen sorra vett alapjogok megsértésének rosszallása helyett – amit Kim Lane Scheppele némi gúnnyal kipipálós módszernek nevezett, mert ugyan alkalmas egy rezsim elítélésére, de nem derül ki belőle az egésznek mint rendszernek a romlottsága – itt már a kormányzás minőségéről, az állam karakteréről beszél, és kimondja az ítéletet: ez olyan, mint Kína. Ami tudvalevőleg nem demokrácia.

https://www.es.hu/cikk/2019-11-08/szeky-janos/szerelmesek-a-hatalomba.html