2019, november 8 - 07:54 Sajtószemle

A török vezér huszárok kíséretében vonult be a Budai Várba fotók

A magyar vezér ennek szemmel láthatóan örült.

A büszke huszárok nem állták útját a nagy tiszteletű Recep Tayyip Erdoğannak, ezúttal egyenesen díszsorfalat álltak neki. A vörös szőnyeg is dukált!

https://magyarnarancs.hu/nagytotal/a-torok-vezer-huszarok-kisereteben-vonult-be-a-budai-varba-124391

Erdogan Budapestre jön, az ellenzék tiltakozik – percről percre a nap eseményei a Mércén

https://merce.hu/2019/11/07/erdogan-budapestre-jon-az-ellenzek-tiltakozik-percrol-percre-a-nap-esemenyei-a-mercen/

"Nem akarunk diktátorokat vendégül látni! Van nekünk sajátunk"

Nagy tömegben tüntetnek Erdogan török elnök budapesti látogatása ellen. Délután két órakor indultak az Oktogonról, majd a Margit hídon át, óriási kurd zászlót tartva a fejük felett a Széll Kálmán tér felé haladtak tovább.

Tudósítónk szerint rengetegen hoztak magukkal kurd zászlókat, és „terrorista Erdogan!” skandálásokat hallani. A másik sláger egy kétsoros költemény, így szól: „Gyerekgyilkos jött a Várba // Basszuk ki a bús picsába!”

https://444.hu/2019/11/07/nem-akarunk-diktatorokat-vendegul-latni-van-nekunk-sajatunk?

„Erdogan az ördög megtestesítője”

Magyarországon élő kurdokat kérdeztünk arról, mit szólnak a török elnök budapesti látogatásához.

https://24.hu/belfold/2019/11/07/erdogan-budapest-kurdok/

Miért lett az iszlamista Erdogan szövetségese a kereszténységet védelmező Orbán?

Erdogan elnök, a török illiberalizmus mestere régen keresi azokat a politikusokat, akikkel szövetkezhet a nyugat ellen: Orbán Viktor a lehető legjobb alany erre, hiszen az EU egyik tagállamának miniszterelnöke. Az is  biztosan összeköti a két politikust, hogy egykori mesteréből faragott utóbb ellenséget: Erdogan Fethullah Gülenből, Orbán pedig Soros Györgyből.

https://24.hu/kulfold/2019/11/07/erdogan-orban-illiberalizmus-torokorszag/

"Magyarországon a törököket gúnyolni elfogadhatatlan" - így hízelgett Orbán Erdogannak

„A magyarok szerint a török egy nagy nemzet. Mi is egy ősi, történelmi nemzet vagyunk. Tisztelnünk kell egymást, és ennek megfelelően kell viselkednünk. Mi mindig meg fogjuk adni a tiszteletet Törökországnak, vagy kompenzáljuk őket, ha nem így történik. Magyarországon a törököket gúnyolni elfogadhatatlan. Ez a filozófia alapja az együttműködésnek" - fejtegette a szerdai közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor hatalmas tiszteletköröket futva Recep Tayyip Erdogan előtt.

Törökország nélkül nem lehet megállítani a migrációt, ezért Törökország és Magyarország stratégiai partnerek - kezdte a szerdai sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök elismetélve azt a kormányzati érvet, miért van szükség ilyen szoros kapcsolatra azzal az országgal, amelyik Szíriában bevetette a hadseregét civil áldozatokat szedve.

Egy éven belül másodszor látogat hazánkba Recep Tayyip Erdogan, török elnök. Legutóbb tavaly októberben volt Magyarországon meglátogatva a felújított Gül Baba türbét. Most fontos bejelentésekre készült a két fél, miközben a török elnök látogatása ellen az Oktogonnál tüntetők tiltakoztak.

https://magyarnarancs.hu/belpol/erdogan-sajtotajekoztato-orban-124392

Nem mindennapi fotó: Erdogan kedvéért teljesen kiürítették az Andrássy utat

Meglehetősen szokatlan képet készített az AFP fotósa a teljesen üressé vált – egyébként mindig nyüzsgő –Andrássy útról, ahol a rendőrökön kívül egy lélek sem tartózkodik. A készültség oka Recep Tayyip Erdogan török elnök látogatása, ami miatt rendkívüli forgalmi szabályokat vezettek be Budapesten.

https://24.hu/belfold/2019/11/07/foto-belvaros-erdogan-latogatas-andrassy-ut-ures/

Orbán és Erdogan: 10 közös pont, ami után nem csoda, hogy ilyen jól megértik egymást

https://444.hu/2019/11/06/orban-es-erdogan-10-kozos-pont-ami-utan-nem-csoda-hogy-ilyen-jol-megertik-egymast

A világ egyik újabb fontos vezetője jön Budapestre

origo

Ahogy többször megírtuk: Magyarország az Orbán-kormány határozott külpolitikájának köszönhetően mára elérte, hogy az egész világban viszonyítási pont a magyar kormány és a magyar miniszterelnök véleménye. A világ legnagyobb hatalmú politikusai az utóbbi években egymás után jöttek Budapestre, vagy éppen Orbán Viktor látogatta meg őket. A miniszterelnök idén a világ összes nagyhatalmának vezetőjével tárgyalt vagy tárgyal, beleértve az amerikai, a kínai, az orosz, a török, a francia elnököt és a német kancellárt is. Vlagyimir Putyin múlt héten volt Budapesten, hétfőn a német külügyminiszter.  Recep Tayipp Erdogan török államfő ma érkezik Budapestre.

Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP pártszövetség 2010 óta három országgyűlési választást nyert meg kétharmados aránnyal. Közben a világon is példanélkülien bátor gazdaságpolitikával kivezették az országot a szocialista kormányok okozta csődből.

https://www.origo.hu/itthon/20191106-erdogan-budapesti-latogatas.html

Erdoğan felesége egy kispesti óvodának vitt pénzt

Gajda Péter kispesti polgármester a Facebook-posztjából derült ki, hogy Erdoğan felesége nem ment Áder Jánoshoz és Orbán Viktorhoz a férjével, hanem egy kispesti óvodába látogatott el.

Mint a polgármester írja, a kerületet 10 éve testvérvárosi kapcsolat köti Isztambul-Pendikhez, így esett Emine Erdoğan választása a Kispesti Szivárvány óvodára, ahol kollégáival fogadta.

 

Több mint 10 millió forintot hozott az itt zajló török-magyar programok keretében az intézmény eszközfejlesztéséhez és további felújításához, amit ezúton is köszönünk!

https://index.hu/belfold/2019/11/07/erdogan_felesege_kispest_ovoda_penz_tamogatas/

Karácsony Gergely: Véres kezű háborús bűnösökkel barátkozik a kormány

Karácsony Gergely, Budapest frissen megválasztott főpolgármestere is kilátogatott a kurdok melletti szolidaritási demonstráción. Kérdésünkre elmondta, azért gondolta fontosnak kijönni az eseményre, a választópolgároknak meg kell tudniuk, hogy kicsoda valójában az az ember, aki miatt ma Budapesten nem lehet közlekedni, és hogy milyen mély bugyrokban van az a politika, amivel a magyar kormány barátkozik. „Mindezt ráadásul egy olyan kormány teszi, amely különösen fontosnak érzi a határon túli magyar kisebbségek képviseletét” – tette hozzá.

https://merce.hu/pp/2019/11/07/erdogan-budapestre-jon-az-ellenzek-tiltakozik-percrol-percre-a-nap-esemenyei-a-mercen/karacsony-gergely-veres-kezu-haborus-bunosokkel-baratkozik-a-kormany/

Orbán Viktor: Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt

Sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Várkert Bazárban. Az eseményen bejelentették, hogy tíz megállapodás született a két ország között. Emellett a magyar miniszterelnök beszélt Törökország szerepéről a migráció megállításában, itt azt mondta, hogy Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt. Orbán Viktor az Origo kérdésre elmondta Várhelyi Olivér hivatalos bővítési biztosi jelöléséről, hogy az unió bővítése olyan ügy, amely külön konferenciákat érdemelne. Ennél hálátlanabb portfólió nincsen jelenleg. Szó esett még kereskedelmi és kulturális kérdésekről is. Erdogan megköszönte Magyarországnak, hogy mindig is kiállt Törökország uniós felvétele mellett, illetve Törökország szíriai hadműveleteiről is szólt.

Csütörtök délután közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan.

Orbán Viktor: Törökország nélkül nem lehet megállítani az Európába irányuló migrációt

Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy a két ország együttműködésének a kerete a legfelsőbb szintű stratégiai tanács, ami 2013-ban jött létre. Ekkor egyeztek meg az évenkénti találkozásról.

https://www.origo.hu/itthon/20191107-recep-tayyip-erdogan-orban-viktor-sajtotajekoztato-osszefoglalo.html

Erdogan: jövő szeptemberben megkezdődik a tanítás a török iskolában - percről percre

A török elnök és a magyar miniszterelnök sajtótájékoztatója percről percre.

http://www.atv.hu/belfold/20191107-orban-es-erdogan-a-nyilvanossag-ele-allt-percrol-percre

Gulyás Gergely: Törökország Magyarország szövetségese

Magyar Hírlap

Európa egészének legfontosabbika Törökország és Magyarország szövetsége a NATO-ban, valamint a migráció megállításában - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök budapesti látogatásával kapcsolatban.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20191107-kormanyinfo

Kormányinfó: Fekete-Győr András román ügynök

Gulyás Gergely a főpolgármesterrel való tárgyalásokról tájékoztat, illetve a középfokú nyelvvizsgával kapcsolatos visszakozásról is beszél. Változik a közbeszerzési törvény. Fekete-Győr András román ügynök. Debrecen nem lesz új magyar főváros. A kórházak finanszírozásában rendszerhiba van, mondja a Miniszterelnökséget vezető miniszter 9 év Fidesz-kormányzás után.

Minden korábbi jogszabályi kötelezettségét tartja a kormány, mondja Gulyás. " A kormány nem boldog a főváros akaratát illetően", mondja Gulyás, a nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztését töri derékba Karácsony, utal a Liget Projekt Új Nemzeti Galériára vonatkozó fővárosi elutasító megítélésére, tudniiillik, hogy azt a főváros nem akarja megépíteni. Karácsony nem akarja megszüntetni a BKK-t Tarlóstól ellentétesen. Az atlétikai vb stadionjáról november végéig fog nyilatkozni Karácsony, a kézilabda-csarnokot és a Bozsik stadiont pedig támogatja, mondja Gulyás. Vagy vidéken szervezik meg az atlétikai vb-t, vagy lemondják, mondja Gulyás később.

A Budapest-törvényt azért nem fogadta el a kormány, mert a szabályozás adott és jó, egy külön törvény csak politikai termék lenne.  

Az Egészséges Budapest programra 42 milliárd forint van a központi költségvetésben, Gulyás bízik a korrekt munkakapcsolatban a politikai nézetkülönbségek ellenére.

https://hvg.hu/itthon/20191107_Kormanyinfo

Borkai az ellenzéknek: „Kuplerájt csinálnak a Városházából!”

Óriási botrány kerekedett a győri Városházán, miután nem engedték be az érdeklődőket a győri közgyűlés – elvileg nyilvános – alakuló ülésére. Az eseményt azért övezi fokozott érdeklődés, mert a testület azt követően tartja meg alakuló ülését, hogy szerdán a korábban korrupciós botrányba keveredett, majd október 13-án megválasztott polgármestere, Borkai Zsolt bejelentette lemondását.

Borkai maga is részt vesz az alakuló ülésén, sőt esküjét is letette.

Helyszíni közvetítésünkben látszik, ahogyan a Városháza biztonsági szolgálata eltorlaszolja az ülésterem bejáratát, visszatartva több tucat, egyre dühösebb érdeklődőt. A lakosok között ott volt Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője is, akit szintén nem engedtek be.

Kérdésére az egyik biztonsági ember azt mondta, mindezt a jegyző utasítására teszik.

Az erősen foghíjas ülésteremben kezdetét vette az alakuló ülés, mindeközben a dühös, visszatartott győri polgárok jól hallhatóan a díszterem ajtaján dörömbölnek és hangosan fújolnak. Íme az egyik ajtónálló biztonsági őr:

A jelenlévő újságírókat, így helyszíni tudósítónkat is az ülésterem karzatára küldték fel, interjú készítésére, kérdések feltevésére nincs elehetőségük.

Az előtérben egyébként kivetítőn lehet követni az alakuló ülés történéseit.

Délután fél négy előtt a rendőrség is kiérkezett, hogy biztosítsa a helyszínt.

Jussunk be valahogy”

– ezzel a javaslattal érkezett a helyszínre a jobbikos Varga-Damm Andrea, aki korábban meghívót kapott az ülésre, és kijelölt helye volt a díszteremben. Eközben ellenzéki aktivisták is megjelentek a Városházán, akik „Korrupció, kokain, kurvák” feliratú táblákat mutattak fel.

Borkai Zsolt egyébként az ülésen elmondott beszédében kirohanást intézett az ellenzék irányába, amiért megkérdőjelezték  polgármesterválasztás eredményét. Az ülésre érkező elégedetlen győriekre utalva Borkai azt mondta az ülésen, hogy az ellenzék

„kuplerájt csinált a Városházából.”

Az ellenzék erre kinevette Borkait. Glázer Tímea, az ellenzék korábbi MSZP-s polgármesterjelöltje azt javasolta, Borkai menjen el egy drogtesztre. Erre Borkai azt felelte, hogy

„fogjuk meg egymás kezét, és menjünk együtt.”

https://merce.hu/2019/11/07/botrany-a-gyori-varoshazan-nem-engedik-be-a-lakosokat-a-kozgyules-alakulo-ulesere/

Megdobálták óvszerrel a közgyűlésről távozó Borkait - videó

Botrányosra sikerült a közgyűlés alakuló ülése Győrben. Több tucatnyi ember próbált bejutni a díszterembe, de a civilek közül senkit sem engedtek be. Az alakuló ülés után kiabálás és fütyülés fogadta a díszteremből kilépő képviselőket. A Borkai Zsolt polgármesterhez többen is felfújt gumi óvszereket dobtak.

http://www.atv.hu/belfold/20191107-megdobaltak-ovszerrel-a-kozgyulesrol-tavozo-borkait-video

A Bírói Egyesület szerint most fegyelmivel akarnak nyomást gyakorolni a bírókra

Mint arról beszámoltunk, fegyelmi eljárást kezdeményezett a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) egyik bírája, egyben az Országos Bírói Tanács egyik tagja, Vasvári Csaba ellen a Fővárosi Törvényszék még Handó Tünde által megbízott elnöke, Tatár Kis Péter, mert Vasvári egy ügyében az Európai Unió Bíróságához fordult két kérdéssel.

Vasvári egy török származású svéd férfi büntetőügye kapcsán azt kérdezte az EU bíróságától, hogy rendben van-e, ha nincs tolmács, illetve hogy összeegyeztethető-e a jogállamisággal és a bírói függetlenséggel az, hogy Handó a pályázati eljárás kikerülésével nevezett ki bírókat, így pedig Vasvári szerint egyetlen magyar vagy külföldi állampolgár sem lehet biztos abban, hogy pere befolyásmentesen kerül egy adott bíróhoz. Ez utóbbi kérdést előbb a Legfőbb Ügyész kifogásolta a Kúrián, ahol igazat is adtak neki, most pedig a Fővárosi Törvényszék elnöke indított fegyelmit Vasvári ellen.

Ezzel kapcsolatban a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) csütörtökön a közleményében arról ír, hogy megdöbbenéssel értesültek a dologról, mert súlyosan veszélyezteti a bírói függetlenséget, ha bírót egy konkrét ügyben hozott határozata miatt igazgatási vezetője részéről retorzió érheti, mert ez ellentétes az Alaptörvényben és az Európai Unió alapokmányaiban lefektetett jogállamisági kritériumokkal.

https://hvg.hu/itthon/20191107_A_Biroi_Egyesulet_szerint_most_fegyelmivel_akarnak_nyomast_gyakorolni_a_birokra

Offshore-ba hajló céggel bőkezű az Erzsébet-alapítvány

Noha elmarad a Fonyódligeti Erzsébet-tábor felújítása – csak a zánkai tábort renoválják –, a felújítás tervezésére, a lebonyolítására és tanácsadásra szerződött, offshore-gyökerű DVM Design Kft. mégis a vállaltnál 68 millió forinttal drágábban dolgozik a táborokat tulajdonló Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány számára – derítette ki lapunk. Erről a közbeszerzési iratok egyike tanúskodik.

A dokumentum szerint a cég fonyódligeti táborra vonatkozó szerződését szeptember végén felbontották. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy ott már semmiféle munkát nem kell végeznie a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe is beágyazott vállalkozásnak. A szerződés felmondásáról – miként a zánkai tábor újabb műszaki fejlesztéseiről és a pénzek átcsoportosításáról – az alapítvány kuratóriumának szeptemberi ülésén határoztak.

https://magyarhang.org/belfold/2019/11/07/offshore-ba-hajlo-ceggel-bokezu-az-erzsebet-alapitvany/

Menekülnek az emberek Törökországból – küszöbön a polgárháború?

privátbankáér.hu

Erdogan elnök tovább folytatja hadjáratát a kurdok pártja és a politikai ellenzéke ellen. A sorozatos letartóztatások és az illegális fegyverek nagy száma miatt valós opció lett a polgárháború kitörése. Az ország szellemi és pénzügyi elitjéből ezrek kezdtek el pakolni: ha tényleg kivándorolnak, akkor Törökország egy második Pakisztánná válhat.

https://m.privatbankar.hu/makro/menekulnek-az-emberek-torokorszagbol-kuszobon-a-polgarhaboru-300000

Kiújultak a harcok, több tucat áldozata van a szíriai kurdok ellen indított török offenzívának

Mintegy 30 kurd harcos és őket támadó Törökországgal szövetséges lázadó halt meg szerdán az észak-szíriai Rakka tartományban fellángolt harcokban - jelentette a szíriai háború fejleményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

https://168ora.hu/kulfold/ujabb-aldozatai-vannak-a-sziriai-kurdok-ellen-inditott-torok-offenzivanak-176891

Kiosztották a posztokat a fővárosban: visszatért Demszky helyettese és két volt miniszter is

https://24.hu/belfold/2019/11/05/fovaros-bizottsag-cegek-demszky-szocialista-miniszter/

Itt a lista, jól keresnek majd a Karácsony Gergely által rehabilitált szocialisták

A jelek szerint Karácsonyék egyik esetben sem a maximum összeget határozták meg, de a korábbinál magasabb fizetéseket, tehát megemelték a 2014-ben megszavazott, Tarlós-féle fizetéseket. A 444.hu cikke szerint Ráadásul a legtöbbször nagyobb mértékben tették, mint amennyivel öt év alatt nőtt a minimálbér (ez 2015-ben 105 ezer forint volt, jövőre 161 ezer lesz).

A bruttó fizetések az alábbiak szerint alakulnak majd:

https://24.hu/belfold/2019/11/07/karancsony-gergely-fovaros-budapest-szocialista-fizetes/

Támogatói benyújtották a számlát Baranyi Krisztinának

A polgármester információink szerint két, a kampányban őt sokat segítő ellenzéki képviselőt javasolt alpolgármesternek: a kerület 3-as választókörzetében megválasztott LMP-s Reiner Rolandot és az 1-es körzetben győztes, momentumos Mátyás Ferencet. Csakhogy Mátyás – részben magánéleti okokra hivatkozva – nem fogadta el a jelöltséget, a Momentum helyi szervezete szerda reggeli tanácskozásán pedig úgy döntött, hogy a nyári előválasztáson alulmaradt Jancsó Andreát javasolja helyette alpolgármesternek – akit pedig Baranyi eredetileg tudatosan távol akart tartani a tisztségtől.

A Momentumban nagyrészt úgy látják, hogy a mostani patthelyzet mögött a két politikus személyes konfliktusa áll, és ezt elsősorban nekik, kettőjüknek kellene fel-, illetve megoldaniuk. A korábbiak alapján azonban itt többről lehet szó a személyes konfliktusnál: több forrásból származó információink szerint Jancsó jó kapcsolatot ápol a ferencvárosi MSZP vezetőjével. Pál Tibor kormánypárti kapcsolataira és a kerületi vezetőkhöz köthető két éve feltárt parkolási botrányban való érintettségére Baranyi számtalanszor utalt korábban, azt pedig, hogy Jancsó neve nyár elején Pál javaslatára került egyáltalán elő a helyben sokkal aktívabb és ismertebb Baranyiéval szemben,

https://hvg.hu/itthon/20191107_baranyi_krisztina_ferencvaros_mszp_jancso

Titokban, Fidesz-közeli papok szentelték fel a Puskás Stadiont

Az eseményen – amiről a stadion hivatalos oldala sem számolt be – a fotó tanúsága szerint megjelent Köves Slomó, az EMIH nevű, kormánybarát zsidó kisegyház vezetője is. Németh elbeszélése szerint mindannyian áldást mondtak az arénára, amit végül a római katolikus egyház papja szentelt fel.

https://24.hu/belfold/2019/11/07/fidesz-kozeli-papok-felszentel-puskas-stadion-hit-gyulekezet-koves-slomo/

Három lehetséges jelöltje is van a Fidesznek Borkai Zsolt helyére az időközi polgármester-választásra

Egyikük Németh Zoltán, aki 1990-től a Fidesz tagja. Németh 2014 októberében az önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjeként szerzett mandátumot a megyei közgyűlésében, a megyei közgyűlés elnöke jelenleg is.

Felmerült még Fekete Dávid neve is, aki jelenleg az egyik alpolgármester. Fekete 2004 óta tagjai Fidelitasnak, 2007 óta pedig a Fidesznek. 2009 óta a Győri Fidelitas ügyvezető alelnöke, 2011 óta a Győr-Moson-Sopron Megyei Fidelitas elnöke. 2010 januárja és szeptembere között Győr Megyei Jogú Város Közgyűlése Városstratégiai Bizottságának külsős tagja volt. 

Úgy tudni, hogy a Fideszben az is szóba került, hogy Pálinger Katalin olimpiai ezüstérmes magyar válogatott kézilabdakapust indítanák el az időközin.

https://168ora.hu/itthon/harom-lehetseges-jeloltje-is-van-a-fidesznek-borkai-zsolt-helyere-az-idokozi-polgarmester-valasztasra-176885

Horváth Csaba: A zuglói parkolási szerződés erkölcsileg aggályos, de szakmailag jó

Kedden megírtuk, hogy Zugló a november 7-ei testületi ülésen a frissen megválasztott polgármester, Horváth Csaba előterjesztése nyomán új parkolási üzletre készül. (A tendert még az előző, Horváth előtti ciklusban írták ki). 76 automatát vásárolnak, és négy évre szerződést kötnek Kupper András cégével. Azzal a Kupper Andrással, akit pont egy zuglói ügy kapcsán több tízezer rendbeli parkolási csalás miatt korábban elítélt a bíróság, cége engedély nélkül szedett parkolási díjat az Állatkerti úton. Kupper évtizedek óta a budapesti parkolás legnagyobb ásza. Övé volt a hírhedt Centrum parkolási birodalom, cégei vezetői, 23 személy, jelenleg is a vádlottak padján ül parkolási csalás vádjával. 

Horváth Csaba szerdán délben a zuglói hivatalban sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol lényegében azt mondta, hogy valóban erkölcsileg aggályos Kupperékkal üzletet kötni, de Kupper csak kisebbségi tulajdonos, és maga a megállapodás tartalma jó Zuglónak és egyébként is kényszerpályán vannak, ez a közbeszerzés lényegében lezárult. A fizetős parkolási terület bővítése lakossági igény.

https://444.hu/2019/11/06/horvath-csaba-a-zugloi-parkolasi-szerzodes-erkolcsileg-aggalyos-de-szakmailag-jo

A DK tegnap még támogatta, ma már kihátrál a necces zuglói parkolási szerződés mögül

Szerdán Horváth Csaba sajtótájékoztatón védte meg a szerződést. Itt felsorakozott mögötte a Momentum, a párbeszéd, az MSZP és a DK-s képviselő is, Horváth Zsolt. Ma viszont a DK sajtóközleményben hátrál ki a szerződés mögül. 

DK: Nem támogatjuk az új zuglói parkolási szerződést

Számos politikai, erkölcsi aggályt vet fel az új, már beterjesztett XIV. kerületi parkolási szerződés. A Demokratikus Koalíció álláspontja szerint ebben a kérdésben csak a zuglói polgárok véleményének megismerése után szabad felelős és körültekintő döntést hozni. Amíg ez nem történik meg, és az aggályok sem oszlanak el, a DK arra kéri a zuglói közgyűlést, hogy az előterjesztést ne vegye napirendre. Ha mégis megtörténik, a DK zuglói képviselői ezt az előterjesztést, szerződést nem szavazzák meg.”

https://444.hu/2019/11/07/a-dk-tegnap-meg-tamogatta-ma-mar-kihatral-a-necces-zugloi-parkolasi-szerzodes-mogul

Horváth Csaba meghátrált, levette a napirendről a zuglói parkolási szerződés ügyét

Egyelőre mégsem szavaz Zugló képviselő-testülete arról a parkolásról szóló előterjesztésről, ami alapján újabb négy évre kötne szerződést az önkormányzat a gyanús üzletekben érintett Kupper András cégével – tudta meg a 24.hu. Értesülésünket Horváth Csaba, a frissen megválasztott MSZP-s polgármester is megerősítette, aki eredetileg benyújtotta a szerződéskötésről szóló előterjesztést.

https://24.hu/belfold/2019/11/07/zuglo-parkolas-horvath-csaba-mszp-kupper-andras/

Fővárosi pusztaötös

Pilhál György Magyar Nemzet

Színes főpolgármester-helyettesi csapat segíti majd Karácsony Gergely munkáját. A brigád összetétele sokunkat meglepett. (Állítólag magát a főpolgármestert is, de ebbe most ne menjünk bele…)

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/fovarosi-pusztaotos-7468046/

Fekete-Győrék virtuális világa

AZ ELMÉLETBŐL A GYAKORLATBA ÉRKEZVE IDEGENÜL MOZOGNAK, NINCSENEK EMBEREIK ÉS IDEÁIK

Ballai Attila Magyar Nemzet

Kezdem azzal, mit kedvelek a Momentumban. Rövid leszek: a nevét. Mert az hiteles. A Demokratikus Koalícióban a koalíció arcátlan lódítás, az LMP mára nemhogy más, de semmiféle politikára nem képes, a Párbeszéd legfeljebb monológ, a feledésre ítéltetett Együtt maga volt a különállás, a Jobbiknál rosszabbikat elképzelni is nehéz, de a Momentumnak legalább valóban volt egy momentuma.

A 2024-es budapesti olimpiai pályázat elleni akció. Még csak azt sem hiszem, hogy a társaság minden idők legjelentősebb magyarországi rendezvényét akarta lerombolni; sokkal inkább önmagát felépíteni, megmutatni bármi áron.

biztatnám, hogy minél több magyarországi településre látogasson el, kisebbekre is, ismertesse meg magát, pártját, virtuális és – ha van – valós világképét, lehetőség szerint vigyen magával „okospadokat” is. Meglesz az eredménye, mi pedig örülni fogunk neki.

Még hatásosabb lenne, ha kísérlet formájában, egy velünk párhuzamos, 93 ezer négyzetkilométeres laboratóriumban reprodukálnák: e társaság Hadházystul, Karácsonyostul, a visszaszivárgó múmiákkal együtt mire menne, ha négy évre a kezébe kapná az egész országot. Hogy 2002 és 2010 között ezt már megtapasztaltuk? Ne higgyük! Az október 13-i látszat csalt, odaát folyamatos a lejtmenet.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/fekete-gyorek-virtualis-vilaga-7466966/

Fürjes Balázs: Budapesti ügyeket nem tárgyal Karácsony nélkül a kormány

HÍR TV

Száz éve nem látott budapesti fejlesztésre mondott nemet az új Fővárosi Közgyűlés azzal, hogy leszavazta a Liget Projekt folytatását – jelentette ki Fürjes Balázs Budapest és fővárosi agglomerációért felelős államtitkár a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

A politikus megismételte: a kormány korrekt együttműködésre törekszik a fővárossal, de az elmaradt infrastrukturális, egészségügyi beruházások miatt a politikai felelősség a főváros új vezetőt terheli. Fürjes Balázs elmondta: szerette volna, ha az érintett beruházások mellett szakmai érveket lehetett volna felhozni, de erre nem kerülhetett sor.

„Szuperkórház nem, Nemzeti Galéria nem, Innováció Háza nem, legalábbis ezeket nem szeretné a főpolgármester. Mennyire tűntek kiforrottnak Karácsony Gergely elképzelései?” – kérdezte Velkovics Vilmos műsorvezető.

https://magyarnemzet.hu/belfold/furjes-balazs-budapesti-ugyeket-nem-targyal-karacsony-nelkul-a-kormany-7470761/

Most akkor demokrácia van?

Mennyiszer hallhattuk, olvashattuk azt, hogy Magyarországon nem lehet a kormányt törvényesen megbuktatni, nincs demokrácia, nem működik a jogállamiság, a sajtószabadságot két lábbal tiporják és a Fidesznek kedvező módon torzít a választási rendszer

Nagy Ervin Magyar Hírlap

Sőt: önkény van kialakulóban, mely minden diktatórikus rendszer sajátossága, és mindezt nem lehet törvényes úton legyőzni. Ezért kell az ellenzéknek utcára vonulnia, ezért kell tüntetni, tiltakozni és ha kell, akár erőszakot alkalmazni. (Ez nagyjából meg is történt...) És ezért kell a nyugatot, Európa politikusait és az unió egyes intézményeit segítségül hívni, végül pedig ezért kell a világot telekürtölni azzal, hogy nincs plurális alapú demokrácia Magyarországon. (Ez is megtörtént.)

Most, az önkormányzati választások után azonban fel van adva a lecke a huhogóknak. Vajon az egy-egy kisebb győzelmet arató ellenzéki politikus, a főpolgármester, a fővárosi kerületek újdonsült polgármesterei, az őket támogató pártok vezetői milyen véleményt fognak megfogalmazni az elkövetkezendő évben a hazai demokráciáról? 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20191107-most-akkor-demokracia-van

Debrecen bejelentkezett az atlétikai vb-re és a Városligetben elmaradt beruházásokra

Debrecen erős bástyája maradt a Fidesznek, és rögtön le is csaptak azokra a lehetőségekre, amik a fővárosi változásokkal kínálkoznak. Papp László polgármester a város csütörtöki közgyűlésén arról beszélt, hogy mivel Karácsony Gergely főpolgármester és Orbán Viktor kormányfő a szerdai kormányülésen egymással egyeztetett, aminek eredményeképpen a Városligetben várhatóan nem épül majd meg a Magyar Innováció Háza, „ezt Debrecen prioritásként kezeli”, és „azt a javaslatot terjesztette a polgármester a közgyűlés elé, hogy Debrecen együttműködik a kormánnyal a Magyar Innováció Háza projekt megvalósításában”.

https://index.hu/belfold/2019/11/07/debrecen_atletikai-vb_liget_innovacio/

Erdoğan a jövő héten Trumppal találkozik Washingtonban

Szűk egy héttel azután, hogy Magyarországra látogat, Donald Trump amerikai elnökkel is találkozik Recep Tayyip Erdoğan török államfő. A november 13-i, washingtoni találkozót a török elnöki hivatal közölte a vezetők közötti telefonbeszélgetést követően, írja az MTI. Trump a telefonbeszélgetés után – helyi idő szerint szerdán – a Twitteren megerősítette, hogy Erdoğan a jövő héten felkeresi. Az amerikai elnök szerint nagyon jó telefonbeszélgetés zajlott közte és a török vezető között, amelynek során érintették a török-szíriai határ kérdését, a terrorizmus felszámolását és a kurdokkal szembeni ellenségeskedés lezárását. Trump megírta azt is, hogy a török elnök tájékoztatta: „az Iszlám Állam nevű terrorszervezet több harcosát elfogták."

https://index.hu/kulfold/2019/11/07/erdogan_a_jovo_heten_trumppal_talalkozik_washingtonban/

David Cornstein: "korábban fogalmam sem volt, mit csinál egy nagykövet"

Segít Washingtonban, ha ezt kérik tőle, de csak ha mindkét félnek előnyös. Orbánt már 2013 óta ismeri. A szabadságjogokért nem dolga felemelni a szavát.

"Mivel korábban fogalmam sem volt, mit csinál egy nagykövet, megpróbálták megtanítani" - nyilatkozta a HVG-nek David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arról, amikor kérésére 80 életévében megkapta a tisztséget. Egész életében üzletember volt, de mint mondta, biztos volt abban, hogy eddig bármit csinált, a nagyköveti munka izgalmasabb lesz. Részben ezért is akarta ezt - hogy részese lehessen az "izgalmas" közép-európai folyamatoknak. Mégis, mint fogalmazott, "első helyen a családi örökségem miatt szerettem volna Magyarországra jönni. Másodsorban, amikor 2013-ban itt voltam, kávéztam egyet Orbán Viktorral, akit megismertem". Magánélete után a kétoldalú kapcsolatok kerültek sorra, ezekről a nagykövet úgy nyilatkozott:

"úgy gondoltam, és Donald Trump elnök is úgy érezte, hogy párbeszédet kell kezdeményezni, hogy annak révén felépítsük a kapcsolatot. Aztán felépül a bizalom, amelynek révén jöhetnek a mindkét fél számára fontos eredmények".

Elutasítja azt, amivel több neves amerikai lap is vádolta már, mi szerint sokkal inkább Orbánt képviseli hazájában, mint fordítottan. Ugyanakkor ezt is nyilatkozta az interjú során: "ha kapok egy telefont a magyar kormánytól, hogy segítsek Washingtonban, akkor, ha ez előnyös az USA és Magyarország számára egyaránt, megteszem, s ugyanezt mérlegelem, ha Washingtonból kapok egy hívást, hogy segítsek Budapesten". Arról, hogy más bírálói szerint szó nélkül elmegy a szabadságjogok magyarországi korlátozása mellett, azt mondta, egy nagykövetnek ez nem dolga.

https://nepszava.hu/3056293_david-cornstein-korabban-fogalmam-sem-volt-mit-csinal-egy-nagykovet

Hargitai Miklós Búcsú Matolcsytól

Aligha túlzás tehát azt állítani, hogy a magyar gazdasági unortodoxia atyja egyszerre tett utalást követendő új irányként az euró, és az Európai Unió keleti alternatívájára. Mindannyian tudjuk, hogy sem egyik, sem másik nem vezethető le a magyar jogból: hogy az euróról mit mond a törvény, azt fentebb már rögzítettük, az meg történelmi tény, hogy Magyarország lakossága népszavazáson, példátlanul magas, 84 százalékos szavazati aránnyal döntött az EU-csatlakozás mellett, és ezt a többségi álláspontot azóta sem merte egyetlen komolyan vehető politikai szereplő sem nyíltan megkérdőjelezni.

Innentől pedig csak az lehet a kérdés, mikor mond le hivatalosan is a közmegbízatásáról az a vezető, aki mindezzel láthatóan nem tud, és nem is akar azonosulni.

 

https://nepszava.hu/3056251_bucsu-matolcsytol

 

Wittinghoff Tamás: Irány Strasbourg! – Budaörs ellen döntött az Alkotmánybíróság

2016. október 19-én arról döntött a képviselő-testület, hogy Alkotmánybírósághoz, ombudsmanhoz, valamint további hazai és európai jogorvoslati fórumokhoz fordult Budaörs Város Önkormányzata a kivetett úgynevezett szolidaritási hozzájárulás miatt, amely nyomán mintegy 2,3 milliárd forintot von el az állam Budaörstől.

Elsőfokon nyert Budaörs, viszont másodfokon vesztett a magyar állammal szemben városunk. Az állam teljes egészében jogszerűen járt el a költségvetés a szolidaritási hozzájárulás bevezetésével – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium 2017 októberében.

Budaörs önkormányzata viszont az Alkotmánybírósághoz fordult két ügyben. Egyrészt álláspontja szerint jogszerűtlenül vetett ki Budaörsre évi több, mint kétmilliárd forintos szolidaritási hozzájárulást az Országgyűlés. Másrészt, mert az önkormányzat szerint sérült a város tulajdonhoz való joga, amikor a helyi tankerület vagyonkezelői jogot szerzett Budaörs iskolaépületei felett.

Az Alkotmánybíróság szerint azonban az iskola államosítása jogszerű volt, a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatos panaszt pedig visszautasította, mert a testület szerint az Alaptörvény tiltja, hogy költségvetési kérdésekben ítélkezzen – számolt be róla elsőként az rtl.hu.

 

http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2019/11/07/wittinghoff-tamas-irany-strasbourg-budaors-ellen-dontott-az-alkotmanybirosag

 

ÉLJÜNK MÁR EGY OLYAN VILÁGBAN, AHOL AKÁR SZARNAK IS TARTHATJUK WASS ALBERTET!

Karácsony Gergely és Fekete-Győr András kijelentései is bizonyították, hogy jelenleg képtelenek vagyunk háromdimenziós emberként elképzelni a határon túli magyarságot. Emiatt pedig se politikában, se kultúrában nem lehet értelmes véleményt formálni.

Akár nagy hírnek is mondhatnám, hogy újra fellángolt a hazaárulósdi, de hát Magyarországon a hazaárulás olyan, mint a TAO: mindenki beszél róla, a legváratlanabb helyeken tűnik fel, de igazából élő ember nem tudja megmondani, mit is jelent pontosan. Hazaáruló éppúgy lehet egy egyszerű tolvaj, mint az, aki mondjuk nem ért egyet a magyar miniszterelnökkel, de hazaárulóztak már le azért, mert kimentem focimeccsre, és azért is, amiért kicsit elmosolyodtam rajta, hogy szívatják Magyarországot az EU-ban.

Ami miatt viszont stabilan meg lehet kapni a haza/nemzetáruló jelzőt, az a határon túli magyarság, illetve az ebben a témában tett gyakorlatilag bármilyen kijelentés.

https://azonnali.hu/cikk/20191107_eljunk-mar-egy-olyan-vilagban-ahol-akar-szarnak-is-tarthatjuk-wass-albertet

A VATIKÁN MÁR SZERVEZI A SALVINI-ELLENES JOBBOLDALT – MARIO DRAGHI A JELÖLT?

A katolikus egyház nem nézi jó szemmel, hogy az olasz jobboldalt Matteo Salvini vezetné. A politikus nézeteit több püspök is összeegyeztethetetlennek tartja a kereszténység tanaival, ezért egy hangsúlyosan katolikus pártot indítanának rá.

https://azonnali.hu/cikk/20191106_a-vatikan-mar-szervezi-a-salvini-ellenes-jobboldalt

Kocsis Máté kész együttműködni az új józsefvárosi vezetéssel

Kocsis Máté, Józsefváros országgyűlési képviselőjeként a kerület érdekét szolgáló ügyekben együtt kíván működni az új vezetéssel - a Fidesz frakcióvezetője, a kerület korábbi polgármestere erről levélben tájékoztatta az önkormányzat új képviselő-testületét annak csütörtöki alakuló ülése alkalmából.

http://www.atv.hu/belfold/20191107-kocsis-mate-kesz-egyuttmukodni-az-uj-jozsefvarosi-vezetessel

Vasoszlopokkal zárja el Szekszárd a romák lakta utcát Videó

Oszlopsor zárná el a romák lakta városrész egyik utcáját Szekszárdon, amire az önkormányzat szerint a forgalom lassítása érdekében van szükség.

atv.hu

http://www.atv.hu/videok/video-20191106-vasoszlopokkal-zarja-el-szekszard-a-romak-lakta-utcat

Horn Gábor: Most jön a neheze, hogy 2022-es ikszeink nem menjenek kárba

Nem temetés, hanem dicséret. Az önkormányzati választás értékelése. Vélemény.

Az ellenzék végigdolgozta, a Fidesz benézte a kampányt. Mi végre örülünk kicsit, jó most kimenni az utcára, az emberek felszabadultak, szellősebb, vidámabb lett az ország, méltó ehhez a káprázatos őszhöz.

Centrális erőtér helyett új valóság munkálódott ki: az ellenzék hosszú és keserves tanulási időszak után képes volt alkalmazkodni a választási rendszerhez, az eredmény pedig arányos lett a társadalom politikai megoszlásával. Nagyjából az ország fele rég torkig van a kormánnyal, az okosan együttműködő összefogás láthatóvá tette mindezt. Itt-ott büntették az inkompetens és koncepciótlan fideszes polgármestereket, de jellemzően a hosszú ideje elfojtott általános harag tört magának utat katartikus erővel. Kellett mindehhez az előválasztás, a helyi jelöltek megfeszített munkája, a kampányt átalvó hatalom és a NER-ről kialakult legvadabb képet is visszaigazoló botrány.

·         Annyi helyen győzött az ellenzék, hogy az eredmény döntetlen körüli lett, és számos jelképerejű győzelem kifejezetten az ellenzék érdeme.

·         Mit csinált jól az ellenzék?

·         Hol rontotta el a Fidesz?

·         A Borkai-botrány és a magánélet, ahogy azt Orbán Viktor gondolja.

·         https://hvg.hu/360/201945_most_jon_aneheze