2019, november 7 - 07:47 Sajtószemle

Történelemhamisítás a Parlamentben

A Tormay Cecile Társaság titokban szervez közönséget egy kis Horthy tisztára mosáshoz. De ez a legkevesebb a történetben.

„adjátok is tovább, de kizárólag általatok ismert, megbízható címekre” – írja a levélíró, többek között a „Tormay Cecile Kör” képviselője. És, hogy miért csak megbízható, ismerős címekre szabad továbbküldeni egy tudományos(nak látszó) konferenciára szóló meghívót, még ha azt demonstrative a parlament üléstermében rendezik is? A magyarázat szerint, mert

„ Az ellenérdekek komoly aknamunkát fejtenek ki, hogy bebizonyítsák, nincs erre a témára érdeklődő, mert szerintük nem is bizonyított. Ne hagyjuk annyiban! „

Miről is van szó. Tudományos értekezlet, vagy politikai demonstráció?

Jelentős részben a történelemhamisításban, illetve a történelmi bűnök tisztára mosásában érdekelt, nagyrészt orbánista szervezetek, személyek részvételével „Embermentők sorsa a diktatúrában A Koszorús akció 75-ik évfordulója tiszteletére” szervezik az akciót.

Ez az a konferencia, amit pár héttel ezelőtt még lefújtak. Akkor a házelnök védnökségével tartották volna meg, most az ismétlésre már csak Hende Csaba volt honvédelmi miniszter jutott.

De miért ez a nagy politikai izgalom egy történelmi vitával kapcsolatban?

A magyar jobboldali, illetve az orbáni emlékezetpolitika régóta szeretné bebizonyítani, hogy a magyarországi zsidók meggyilkolásához a ”magyaroknak” nincs köze, minden a németek bűne.

https://b1.blog.hu/2019/11/06/tortenelemhamisitas_a_parlamentben

Orbán nem rúgja fel a Budapest-paktumot, Karácsonynak sem fájnak már a stadionok

A kézilabda-Eb-re tervezett sportcsarnok legalábbis felépül. A főpolgármester és a miniszterelnök partnerként tárgyalt, de a BKV finanszírozásában nagyon nem értettek egyet.

https://nepszava.hu/3056142_orban-nem-rugja-fel-a-budapest-paktumot-karacsonynak-sem-fajnak-mar-a-stadionok

Karácsony: Sok munkánk van, és valószínűleg sok vitánk lesz a kormánnyal

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestereként először vett részt kormányülésen szerda reggel, ahol Orbán Viktorral is beszélt. Korábban még Tarlós kötötte azt a megállapodást, ami a kormány és a budapesti vezetés intézményes együttműködését lehetővé tette, ez volt az alapja a mostani találkozónak is. Karácsony, aki a Városháza átvételére még biciklivel érkezett, ezúttal a tömegközlekedést választotta, busszal ment a Várba.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón a főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt foglalta össze, miről volt szó az ülésen. 

https://index.hu/belfold/2019/11/06/karacsony_gergely_orban_viktor_busz_kormanyules/

„Felmérték egymást a felek” – ez történt zárt ajtók mögött az első Orbán–Karácsony-találkozón

Döntések ugyan nem születtek, de elkezdtek kirajzolódni a tárgyalási pozíciók. Az atlétika vb körül foroghatnak az események a közeljövőben. Mindkét oldalnak vannak adui, de a kasszakulcs Orbánnál van.

Mivel konkrét előterjesztések nem voltak az asztalon, ezért érdemi döntések nem is születhettek. Tapogatóztak, felmérték egymást a felek

– mondta egy Karácsony Gergelyhez közeli forrásunk a szerdai kormányülésről, ahol először ült egy asztalhoz az új főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányülésen – ahová Karácsony egyedül ülhetett be – döntések valóban nem születtek, de történtek érdekes dolgok, ugyanis már látszik, hogy melyik oldalnak mik a prioritásai a jelenleg.

A jövőben nem kormányüléseken dőlnek el a budapesti dolgok

Háttérben is azt mondták forrásaink, amiről Karácsony nyilatkozott az ülés után: a kormány azt a stratégiát választotta, hogy konstruktív partnerként kezeli a főváros ellenzéki vezetését, de ettől függetlenül nem lesz zökkenőmentes az együttműködés.

https://24.hu/belfold/2019/11/06/karacsony-gergely-orban-viktor-kormanyules-targyalas-budapest/

Lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt

A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt, Győr polgármestere. A politikus ezt a győriekhez írt szerdai nyílt levelében jelentette be, amelyet eljuttatott az MTI-hez is. A korábbi tornász olimpikon Facebook-oldala szerdán elérhetetlenné vált.

Heuréka!

– felelte a hírre Gulyás Gergely, a Fidesz Miniszterelnökséget vezető minisztere a Karácsony Gergely főpolgármesterrel közös szerda délelőtti sajtótájékoztatón, amikor egy újságíró megkérdezte tőle, mit szól Borkai lemondásához.

A Győrplusz.hu oldalán elolvasható Borkai Zsolt nyílt levelének teljes szövege, amelynek ezek a legfontosabb állításai:

·         A gruppenszexet nem tagadja, de a szexvideókat közlő bloggal kapcsolatban azt írja: „a rágalmak egy kivétellel egy hamis blogon megjelenő hazug információk sokasága”.

·         Véleménye szerint ez egy gondosan kitalált, profin előkészített csapda volt, amitől valakik (akiket nem nevez meg) vélhetően komoly politikai vagy anyagi előnyöket reméltek.

·         Sosem drogozott, nem volt korrupt, nem lopott, és nem is csalt.

·         Az elmúlt időszakban nemcsak ő, hanem családtagjai is céltáblává váltak. Ennek a jövőben nem szeretné kitenni őket.

 

https://index.hu/belfold/2019/11/06/lemond_borkai_zsolt_polgarmester_gyor/

 

Az „Ördög ügyvédje” üzent a távozó Borkainak: Megpróbálod eltüntetni a lopásaid nyomait

„Borkai, szégyent hoztál mind a családodra, mind a győriekre, hogy eddig nem mondtál le.

Ismerlek, tudom, hogy csak azért vetted fel a polgármesteri mandátumodat erre a kis időre, hogy megpróbáld eltüntetni a lopásaid nyomait.

Azt is tudom, soha nem mondanál le, ha erre a Fidesz vezetői nem kényszerítenének” – írja többek között a bejegyzését, amivel azzal zár, hogy:

Borkai, az elkövetkező napokban ne hozz döntést, ne vegyél tollat a kezedbe, ne írj alá semmit a lemondásodon kívül!

 

https://hvg.hu/itthon/20191106_Az_Ordog_ugyvedje_uzent_a_tavozo_Borkainak_Megprobald_eltuntetni_a_lopasaid_nyomait

Az ÁSZ nem vizsgálja meg a győri önkormányzat korrupciógyanús ügyeit

z Állami Számvevőszék többször is ellenőrizte a győri önkormányzatot, és az ellenőrzések megállapításait bárki megnézheti a szervezet honlapján.

- ezt a burkolt "NEM" választ juttatta el a költségvetési szerveket ellenőrző szervezet szerda délután az MTI-n keresztül Barkóczi Balázsnak, a Demokratikus Koalíció szóvivőjének

Az ÁSZ közleményében saját elnökének szavait idézte; Domokos László, volt fideszes képviselő az Országgyűlés plenáris ülésén, az ÁSZ 2018-as szakmai tevékenységéről szóló vitában azt mondta

az Állami Számvevőszék az elmúlt években több alkalommal ellenőrizte a győri önkormányzatot, illetve annak gazdasági társaságait

https://index.hu/belfold/2019/11/06/borkai_zsolt_korrupciogyanu_allami_szamvevoszek/

 

Ideiglenes városvezetőt szeretne az ellenzék Győr élére

"Nyilván Borkai Zsolt végre megértette, azt, amit Győrben mindenki: nem lehet a város polgármestere" - így kommentálta Borkai lemondását az Indexnek korábbi kihívója, Glázer Tímea. A DK-s politikus szerint Borkai még a lemondásban is tisztességtelenül járt el, mert már a kampányban le kellett volna mondania. Glázer szerint azért várta meg Borkai a közgyűlést, mert még meg akarják választani a város fideszes alpolgármestereit.

 

https://index.hu/belfold/2019/11/06/glazer_borkai_gyor/

 

A Gyurcsány-kormány miniszterei is beültek a fővárosi cégekbe

Ismert liberális és baloldali politikusok jutottak pozícióhoz a fővárosi cégekben, többek között megválasztották Draskovics Tibor volt pénzügyminisztert a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósági tagjának, írja a Népszava. Draskovics Tibor a lap megkeresésére csak annyit mondott, hogy „az ellenzéki összefogás pártjai keresték meg, és ő örömmel mondott igent”, de „jelenleg még nincs abban a helyzetben, hogy ennél többet mondjon”. Helyet kapott mellette a BKK igazgatóságában Körömi Attila volt Jobbik-, majd Fidesz-képviselő is, aki legutóbb már Pécsen indult az önkormányzati választásokon egy újabb párt, a Momentum képviseletében.

A közlekedési cég felügyelőbizottságába bekerült Czeglédy Gergő óbudai egyéni képviselő, MSZP-s politikus, aki a Direkt36 nyomozása szerint üzleti kapcsolatban állt a Fidesszel. A Budapesti Közlekedési Zrt. felügyelőbizottságába bekerült Katona Tamás, aki korábban a Pénzügyminisztérium államtitkára volt, valamint a Központi Statisztikai Hivatal elnöke 1995 és 1998 között, majd 2014 szeptemberétől 2016 júliusáig az MSZP pártigazgatója.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatótanácsába beválasztották Tordai Csaba alkotmányjogászt, a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormányok államtitkárát és Kolber Istvánt, aki a Gyurcsány-kormány fejlesztési minisztere volt. A fővárosi vagyonkezelőben Bodnár Zoltán felügyelőbizottsági tag lett, ő a Fodor Gábor vezetésével elindult Magyar Liberális Párt 2014-es főpolgármester-jelöltje volt, majd a 2018-as országyűlési választokat megelőzően többször nyilvánosan beszélt arról, hogy ne Botka László szegedi polgármester legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje. 

 

https://index.hu/gazdasag/2019/11/05/a_gyurcsany-kormany_miniszterei_is_beultek_a_fovarosi_cegekbe/

 

Varga Mihály kiállt az euró mellett - erős üzenetet küldve a jegybankelnöknek

Baka F. Zoltán mfor.hu

A Versenyképességi Tanács mai ülésén eldöntötték, hogy több nyugdíjat kell utalni a bankszámlákra.

Az unió egyik legígéretesebb, de befejezetlen kezdeményezésének nevezte az eurót mai tájékoztatóján kérdésünkre Varga Mihály pénzügyminiszter. Emlékezetes, hogy Matolcsy György jegybankelnök pár napja egy erősen kritikus cikket publikált az eurózónáról, lényegében reménytelen vállalkozásnak beállítva a közös pénzen alapuló monetáris rendszert, amely a tagjai legtöbbjének nem járt előnnyel.

 

https://mfor.hu/cikkek/makro/varga-mihaly-kiallt-az-euro-mellett--eros-uzenetet-kuldve-a-jegybankelnoknek.html

 

Nyilvánosságra kell hozni, hogy hol jelentek meg tömegével új szavazók a választás előtt

Ki kell adnia a Belügyminisztériumnak a Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital által igényelt lakcím-nyilvántartási adatokat, miután a TASZ pert nyert a BM ellen. Így kiderülhet, hogy történtek-e visszaélésszerű lakcímbejelentések a tavalyi országgyűlési választás előtt.

https://hvg.hu/itthon/20191106_Nyilvanossagra_kell_hozni_hogy_hol_jelentek_meg_tomegevel_uj_szavazok_a_valasztas_elott

 

Medián: A választók szerint nem Borkai miatt veszített a Fidesz

Hiába jelentette be szerdán Borkai Zsolt, hogy lemond a polgármesterségről, a győri városvezető botránya az önkormányzati választás egyik legfőbb kampánytémája volt. A Medián most azt vizsgálta, hogy mennyire befolyásolta a választókat az ügy: a kutatás szerint aktivizálta őket.

 

https://hvg.hu/360/20191106_Borkai_felmeres_Median

 

Egyre többen mondják Brüsszelben, hogy Várhelyi Olivér mégsem bővítési biztos lesz

Várhelyi sokszor jelezte Brüsszelben, hogy a magyar diplomácia mást akar, mint a többség

Információink szerint a háttérben Ursula Von Der Leyen és a magyar miniszterelnök között már hetek óta folyik az egyeztetés arról, hogy Várhelyinek esetleg szerepet kellene cserélnie a leendő román biztossal. Erre azért lenne szükség, mert sok kifogás érkezett az EP-ből, és egyes európai kormányok részéről is, hogy nem lenne szerencsés éppen a magyar biztosnak külpolitikai feladatot adni, amikor a magyar kormány az elmúlt években számos alkalommal jelezte, hogy a többségitől eltérő az álláspontja diplomáciai ügyekben. 

Előfordult, hogy a magyar kormány szerződéseket vétózott meg az EU és EU-n kívüli országok között, és továbbra is problémás a magyar - ukrán viszony az ottani kisebbségpolitika miatt, miközben a török - magyar kapcsolat jóval barátságosabb, mint a legtöbb tagállam viszonya az ankarai kormánnyal. Várhelyi volt az elmúlt években az, aki a magyar kormány brüsszeli képviselőjeként a különutas magyar álláspontot rendre megfogalmazta, így személyében is e politika megtestesítőjét látják.

https://444.hu/2019/11/06/egyre-tobben-mondjak-brusszelben-hogy-varhelyi-oliver-megsem-bovitesi-biztos-lesz

 

Magyar vita a Financial Timesban, Dobozi István szerint Matolcsy téved

Dobozi szerint Matolcsy félrediagnosztizálta a problémát, amikor okként "a közös állam" és a közös európai pénzügyminisztérium hiányát jelölte meg. "Ezek egyike se feltétele annak, hogy egy közös valutaövezet elfogadhatóan jól működjön" - írta.

Ő két másik tényezőben látja az euro kudarcának okát.

https://444.hu/2019/11/06/magyar-vita-a-financial-timesban-dobozi-istvan-szerint-matolcsy-teved

 

Delbos-Corfield: December után elsikkadhat a magyar jogállamiság ügye

Delbos-Corfield azt mondta, a Tanács soros elnökségét betöltő finn kormány szándékai szerint decemberben még egy meghallgatást tartanak a magyar jogállamiságról. Az EP szeretné, hogy pár felkészült EP-képviselő is ott legyen az ülésen, mert a szeptemberi meghallgatáson az EU-s tagállami kormányok képviselői nem ismerték eléggé a magyar ügyeket, így nem tudtak vitába szállni Vargával és a kormány két másik küldöttével, amikor azok tagadták a Sargentini-jelentés állításait.

A lengyel jogállamiság védelmében is folyik a 7. cikk szerinti eljárás, de azon ott lehetnek az Európai Bizottság szakértői, mert ott a Bizottság kezdeményezte el az eljárást. A magyar jogállamisági ügyben a szabályok nem tiltják és nem kötelezik a Tanácsot az EP-képviselők megszólaltatására.

https://444.hu/2019/11/05/delbos-corfield-december-utan-elsikkadhat-a-magyar-ugy

 

Cimborák

Pilhál György Magyar Nemzet

Nemrég összegyűjtöttem Fekete-Győr András legerősebb szózatait: „Végre kell hajtanunk a bevándorlókkal kapcsolatos EU-döntéseket. Ne ijedjünk meg néhány száz jámbor vendégtől!” „Miniszterelnökként csak akkor fogok találkozni Putyinnal, ha kivonta csapatait Ukrajnából.” „A Momentum fogja Magyarországot átvezetni a XXI. századba.” Stb.

Vasárnap tovább gazdagodott a gyűjteményem. Most meg ezt találta mondani a tápos emberke: „Szerintem az a normális, ha két ország, amelynek sokszor közösek az érdekei, nem a gyűlöletet gerjeszti, hanem karöltve küzd magáért és a másikért.” Egy kolozsvári kampánygyűlésen hangzott el a bölcsesség, kevély honfitársunk ekképp biztosította támogatásáról az USR államfőjelöltjét, a súlyos korrupciós botrányba keveredett Dan Barnát.

Csak szólok: az államfőválasztáson Kelemen Hunor személyében magyar jelölt is indul…

Sok kommentár nem kell a hírhez. Hősünk itthon is szembe megy a magyar érdekekkel, miért ne ezt tenné Romániában? Madarat tolláról, momentumost eszmetársáról. A párt hozza magát, nincs itt semmi látnivaló. Csak ne lennének megsértődve, amikor hazaáruló stigmát kapnak. Hisz, ne szépítsük, azok.

 

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/cimborak-7465403/

 

A kamara határolódjon el Hadházy Ákostól!

Dr. Horváth Béla Magyar Nemzet

Nyílt levél a Magyar Állatorvosi Kamarának

 

Most a magyar politikai életben és a parlamentben az állatorvos-társadalmat Hadházy Ákos kollégánk képviseli eléggé el nem elítélhető módon. Hadházy kolléga élharcosa a magyar politikai közélet és közbeszéd lezüllesztésének. Méltatlan az előzőekben ismertetett elődökhöz és méltatlan a magyar állatorvos-társadalom képviseletére. Ezért elődeink, alma materünk, az állatorvos-társadalom többségének és állatorvos felmenőimnek nevében felszólítom a kamarát, hogy határolódjon el nyilvánosan Had­házy kolléga napi rendszerességű politikai ámokfutásától, és indítson vizsgálatot, hogy botrányos viselkedése megfelel-e a kamara etikai szabályzatában foglaltaknak. Úgy gondolom, Hadházy Ákos viselkedése az etikai szabályzat kritériumainak semmilyen értelemben nem felel meg.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-kamara-hatarolodjon-el-hadhazy-akostol-7430171/

Csalás miatt elítélt vállalkozó cégétől venne parkolóautomatákat Horváth Csaba

Az új zuglói polgármester újabb érdekes javaslattal állt elő: a 80 ezer rendbeli csalás miatt büntetett Kupper András cégével kötne szerződést. Horváth Csaba ugyanakkor állítja, nem volt más lehetősége.

 

A Népszava megkérdezte az ügyről Horváth Csabát, aki azt mondta, 

nem volt mozgástere, hiszen már áprilisban a parkolózónák bővítéséről döntött az akkor még Karácsony vezette testület. Horváthnak pedig állítólag jelezte elődje, hogy ebben az ügyben hamar döntést kell hozni.

https://nepszava.hu/3056122_csalas-miatt-elitelt-vallalkozo-cegetol-venne-parkoloautomatakat-horvath-csaba

Zugló elsőként csatlakozna az egységes fővárosi parkolási rendszerhez

Zugló a budapesti önkormányzatok közül elsőként akar csatlakozni az egységes fővárosi parkolási rendszerhez – jelentette ki Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) polgármester szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A jogszabályok nem egységesek, pedig fontos lenne egy ilyen rendszer. Azt mondta, hogy eddig ahányféle kerület, annyiféle megoldás működött.

Horváth Csaba felidézte, hogy Zuglóban tavaly novemberben döntöttek közbeszerzés elindításáról új parkolási övezetekbe tervezett parkolóautomaták ügyében. Idén márciusban a Közbeszerzési Hatóság megvizsgálta a meghívásos közbeszerzés ajánlattevőjét, és jóváhagyta az eljárást.

Áprilisban a képviselő-testület elnapolta a döntést. Júniusban a cég bejelentette, hogy december 31-éig tartja az árat. A képviselő-testület csütörtökön tűzi napirendre a döntést. A polgármester közölte, hogy egy automata a korábbiakhoz hasonlóan mintegy 2 millió forintba kerülne, míg az üzemeltetés ára 69-ről 40 ezerre csökkenne.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/11/06/zuglo-parkolas-fovaros-horvath-csaba/

 

Szupererő

Egyszer majd kérni fogunk magától valamit, mondta Pelikánnak Virág elvtárs, miután az egyszerű gátőrt egyik vezető állásból a másikba helyezték

Rab Irén Magyar Hírlap

Az új budapesti főpolgármester mestertervét nem odahaza, hanem a lengyel Gazetában tette közzé. Azt indítványozza, hogy az európai uniós pénzek közvetlenül az fővárosoknál landoljanak, így függetlenek legyenek a jelenlegi nemzeti konzervatív vagy populista kormányok jóindulatától. Mert például Magyarországon a jobboldali, populista miniszterelnök már a választások előtt is azzal fenyegetőzött, hogy ellenzéki győzelem esetén elzárná a pénzcsapokat, de ezt már a jól értesült német Die Weltben olvastam. Azt viszont Orbán Viktortól hallottam, hogy a nemzet fővárosa továbbra is számíthat a kormány együttműködésére. Aki fel akarja bontani a szerződéseket, az pont maga az újsütetű, magát hol liberálisnak, hol zöldnek mondó főpolgármester.

Karácsony számíthat V4-es kollégáira, hiszen egy brancsból valók.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20191106-szuperero

 

Tisztogatás kezdődött a hivatalokban

SZINTE LEHETETLEN BEBIZONYÍTANI, HA AZ ELBOCSÁTÁS HÁTTERÉBEN POLITIKAI OKOK VANNAK

Nagy Kristóf Magyar Nemzet

Hiába védik szigorú szabályok a közalkalmazottakat és a köztisztviselőket, mégis egyre több, ellenzék által átvett önkormányzat dolgozójától válnak meg politikai okokból — tudta meg a Magyar Nemzet. A lapunknak név nélkül nyilatkozó érdekképviseletek szerint mindez hiába törvénytelen, nem sokat tehet a pórul járt munkavállaló. A közintézmények vezetői a leginkább érintettek.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/tisztogatas-kezdodott-a-hivatalokban-7465313/

Ez itt a kérdés: miért lehetetlenítette el a baloldali pártokat az MSZP?

ORIGO

1989-ben jelentős változások zajlottak a magyar politikai élet baloldalán. A demokratizálódás útján elinduló Magyarországon Kádár János pártjából, a Magyar Szocialista Munkáspártból két új párt alakult: a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és az ideológiai folytonosságot képviselő Magyar Munkáspárt, amely nevében is idézi elődjét. Eközben a Szociáldemokrata Párt is újjáalakult. Hogyan lehetetlenítette el az állampártból átalakult Magyar Szocialista Párt ezt a két baloldali riválisát? Az M5 egy sorozatban dolgozza fel a rendszerváltás, most Petrasovits Anna, az egykori szociáldemokrata párt és Thürmer Gyula, a Munkáspárt (jelenleg is) elnöke volt a vendég. Ez itt a kérdés, ez volt a kérdés az M5 november 4-i adásában.

https://www.origo.hu/itthon/20191105-rendszervaltas-ez-itt-a-kerdes-mszp-munkaspart-mszdp.html

 

A kutyának sem kell az állami egyentankönyv

Egyre kevesebb a magánkiadvány, de az iskolák erősen ragaszkodnak a még megmaradtakhoz, továbbra is kerülik a sokat bírált, kiváltságos állami köteteket.

 

https://nepszava.hu/3056053_a-kutyanak-sem-kell-az-allami-egyentankonyv

 

Hajdú Miklós Szép új világ

Nem, nem Huxley örökbecsű remekéről van szó, hanem „korunk látnoka”, Matolcsy György újabb látomásáról. Az utóbbi időben az MNB elnöke gondoskodik arról, hogy hetenként új, meghökkentő állításokkal sokkolja a nagyérdeműt. Legutóbb a Financial Times november 3-i számában megjelent cikkben részletezi, miért volt történelmi hiba az euró bevezetése, egyszersmind azt szorgalmazza, hogy mielőbb jöjjön létre olyan kilépési mechanizmus, amely lehetővé teszi, hogy az euró-övezet tagjai elhagyhassák a „süllyedő hajót”. 

https://nepszava.hu/3056113_szep-uj-vilag

 

Mindenki mindenki ellen - Összecsapott az öt nagy párt vezetője Spanyolországban

A nyolcnapos spanyol kampány csúcseseménye a listavezetők hétfő esti televíziós vitája volt, de ebből is az tükröződött, hogy ez a voksolás sem oldja fel a politikai patthelyzetet.

 

A politikai válságot tovább mélyítheti a katalán kérdés is, az október elején, a katalán függetlenségpárti politikusok elítélése miatt kiújul és erőszakossá vált barcelonai tüntetések is ezt erősítik. A nagy spanyol pártok mégis, amint a vita is mutatta, a további szigorításokban, a létező katalán autonómia megnyirbálásában, a rendfenntartó szervek segítségével képzelik el a megoldást. A jobboldal a katalán függetlenségi mozgalom erősödését is Sanchez kormánya bűneként emlegeti, aminek nyomán már a miniszterelnök is a büntetőtörvénykönyvbe foglalná a függetlenségi referendum tilalmát, bár ő és a radikális baloldali Iglesias még mindig a párbeszéd szükségességét hangsúlyozta. A szélsőjobbos Abascal viszont Quim Torra katalán elnök letartóztatását követelte, a Néppárt vezetője kormányfőként kivenné a regionális katalán kormányzat kezéből a régió biztonsági felügyeletét, a liberális Ciudadanos vezér pedig felfüggesztené az autonómiát.

 

https://nepszava.hu/3056084_mindenki-mindenki-ellen-osszecsapott-az-ot-nagy-part-vezetoje-spanyolorszagban

 

HOGY KERÜL VISSZA A KATALÁN SZELLEM A PALACKBA?

A spanyol állam tizenkilencedik századi megoldásokat keres a katalán függetlenség szintén anakronisztikus kérdésére. De lehet egyáltalán megnyugtató megoldás?

https://azonnali.hu/cikk/20191106_hogy-kerul-vissza-a-katalan-szellem-a-palackba

 

Tamás Gáspár Miklós: Miért fontos, hogy mi történik a kurdokkal?

Egy nagyszerű nép tragédiája mindannyiunk figyelmét meg kellene ragadja. Amikor Hitlert arról kérdezték követői, hogy nem fogja-e az utókort borzalommal eltölteni, amit a nácik a zsidókkal tettek, Hitler azt válaszolta, senki nem emlékszik, hogyan gyilkolták meg 1915-ben az örményeket. Igaza volt, alig emlékszik valaki az örmény népirtásra (másfél millió halott), és a világ tele van Holokauszt-tagadókkal, nem beszélve azokról, akik be kívánnák végezni.

A kurdoknak – ahogy akkoriban az örményeknek és a zsidóknak – nincs államuk. Szétszórva élnek Törökországban, Irakban, Iránban, Szíriában és más országokban, ahol elkülönülő, autonóm kisebbséget alkotnak, saját komplex politikával és kultúrával, de anélkül a legcsekélyebb védelem nélkül, amelyet még a legszörnyűbb államok is biztosítanak a területükön élőknek.

Bátran védekeznek ellenségek sorával szemben, de a nemzetközi jog számukra nem biztosít jogokat, ahogyan az örményeknek és a zsidóknak sem biztosított. A következményeket ismerjük.

https://merce.hu/2019/11/06/tamas-gaspar-miklos-miert-fontos-hogy-mi-tortenik-a-kurdokkal/

 

A magyarok többsége fél nyíltan bírálni a kormányt és aggódik a demokrácia miatt

Harminc évvel a berlini fal leomlása után a közép- és kelet-európai népek a békés forradalmakkal elért eredményeiket, a demokráciát féltik — ez derül ki a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) által hét országban (Németország, Magyarország, Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Lengyelország) készített közvéleménykutatásból a Süddeutsche Zeitung cikke szerint.

Eszerint Németországban a megkérdezettek 52 százaléka, Magyarországon és Romániában pedig 58 százaléka úgy gondolja, hogy a demokrácia veszélyben van.

Bulgáriában ez az arány 56 százalék, míg a szlovákok a legpesszimistábbak, nálunk 61 százalék aggódik a demokrácia megőrzése miatt.

A felmérés szerint az egykori keleti blokk országai erős fenntartásokkal kezelik a 30 évvel ezelőtti fordulat eredményeinek fenntarthatóságát. Bulgáriában az emberek 74 százaléka gondolja úgy, hogy a jogállamiság veszélyben van. Szlovákiában a megkérdezettek 70, Romániában a 68 százaléka adott hangot ebbéli aggodalmának. Lengyelországban és Magyarországon ez az arány 64, illetve 59 százalék. A lap kiemeli, hogy mindkét ország ellen eljárás folyik a jogállamisági keretek megsértése miatt. A 7-es cikkely élesítéséről bővebben itt olvashat.

https://24.hu/belfold/2019/11/04/demokracia-felmeres/

 

A New York Times, az ORF és a Reuters is az orgiabotrányos Borkai lemondásáról ír

Az osztrák DerStandard például Borkai, a botrányos magyar polgármester lemond címmel közölt hírt, amelyben kitérnek rá, hogy nemrégiben szexuális tartalmú képek és videó jelent meg az akkor még a kormánypárt tagjaként politizáló olimpikonról, amelyet egy anonim blogger hozott nyilvánosságra. Ausztria közszolgálati műsorszolgáltatója, az ORF is hírül adta Borkai lépését, a Kronen Zeitungnál pedig jelenleg ez a vezető hír:

 

A New York Times azt emelte ki, hogy Borkai annak ellenére mondott le polgármesteri címéről, hogy a botrányt kirobbantó orgiavideója után újraválasztották Győr városvezetőjévé.

Borkai visszalépéséről hírt adott a Reuters hírügynökség is, ők inkább Borkai sportmúltjára és arra hegyezték ki hírüket, hogy a szexvideó után Győr polgármestere kilépett a Fideszből. Borkai nyílt leveléről beszámolt a Yahoo News is.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/11/06/borkai-lemond-vilagsajto/

 

Az oroszok elkészítenék az alternatív Wikipédiát

Vlagyimir Putyin azt szeretné, ha elkészülne a Wikipédia orosz, „megbízhatóbb” verziója – írja a The Guardian. Az orosz elnök egy, a nyelv jövőjéről szóló, a Kremlben megrendezett találkozón fejtette ki véleményét egy egyetemi tanár Wikipédiával kapcsolatos panaszára reagálva. Putyin szerint

a Wikipediát az új Nagy Orosz Enciklopédia elektronikus verziójával kéne helyettesíteni.

https://24.hu/tech/2019/11/06/oroszorszag-wikipedia-putyin/

 

Szólt, hogy a NAV-osok dézsmálják a bűnjelraktárt, kirúgták

Héttonnányi dohánytermék eltűnése miatt tett feljelentést még januárban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik pénzügyőre, aki állítja: a NAV bűnügyi raktárát rendszeresen és szervezetten dézsmálják. Az ügyben nyomozás folyik. A pénzügyőr a belső elhárítással is megosztotta az információt, ám nemrég egy nemzetbiztonsági átvilágítás eredményére hivatkozva őt távolították el a testülettől.

 

https://index.hu/belfold/2019/11/06/nav_raktaros_feljelentesek/

 

Hadat üzent a nepotizmusnak az Orban-kormány Romániában

Az új miniszterelnök már több befolyásos politikus gyerekét felmentette a minisztériumokból.

 

Hadat üzent a nepotizmusnak, és meg akarja tisztítani az államapparátust a "pártfogoltaktól" Ludovic Orban, a hétfőn hivatalba lépett új román kormány miniszterelnöke.

Orban szerdán, az első hivatalos kormányülés elején leszögezte: ezentúl kizárólag hozzáértő, feddhetetlen és a polgárok szolgálata iránt elkötelezett tisztségviselőket akar látni a kormányhivatalokban, amelyeket szerinte megtöltöttek "ingyenélő" rokonaikkal az eddig kormányon lévő szociáldemokraták (PSD).

https://magyarnarancs.hu/kulpol/hadat-uzent-a-nepotizmusnak-az-orban-kormany-romaniaban-124359

 

Fegyelmi jár, ha kényes kérdést tesz fel a bíró?

Fegyelmi eljárást kezdeményeztek a Pesti Központi Kerületi Bíróság bírája ellen, amiért az Európai Bírósághoz fordult – értesült a hvg.hu. A Fővárosi Törvényszék elnöke szerint Vasvári Csaba a nem releváns kérdései feltételével megsértette a bírói hivatás tekintélyét. Varga Judit igazságügyi miniszer viszont már barátkozik az OBT-vel.

Handó Tünde "szelleme" azonban még a Markó utca környékén van – bírósági forrásaink legalábbis ennek tudják be azt az ugyancsak mai hírt, miszerint fegyelmi eljárást kezdeményezett a PKKB egyik bírája, az OBT egyik tagja ellen a Fővárosi Törvényszék Handó által megbízott elnöke, Tatár Kis Péter ellen. Az ok: Vasvári Csaba több olyan kérdést is intézett az Európai Unió Bíróságához, amelyekről utóbb a Kúria kimondta, hogy nem relevánsak és törvénysértők.

 

https://hvg.hu/itthon/20191106_Fegyelmi_jar_ha_kenyes_kerdest_tesz_fel_a_biro

 

Ellenzéki előválasztást kezdeményez Győrben a Momentum

A Momentum előválasztást javasol Győrben! Budapest és Ferencváros esetében bebizonyosodott, hogy az előválasztás működik. Erősíti a részvételiséget és a demokráciát, hiszen a város/kerület lakói dönthették el, hogy ki legyen mindannyiunk közös jelöltje a Fidesz ellen. Érdemi programalkotást és vitákat hozott, amitől az utóbbi 9 évben meglehetősen elszoktunk.

 

Felpörgette az ellenzéki politikusokat is, hiszen a verseny és a kampányműködés jó hatással van mindenki teljesítményére. Tematizálta a médiát, végre a víziók és a jövő tervezése uralta a hírműsorokat és az online/offline sajtót. Lehetőséget adott, hogy új, friss arcokat is megismerjenek a választók.

– írja Kerpel-Fronius Gábor, Budapest momentumos főpolgármester-helyettese a Facebookon.

 

https://24.hu/belfold/2019/11/06/a-momentum-elovalasztast-akar-gyorben/

 

Az Európai Parlament alapjogi bizottságában mondtuk el, mi a helyzet a magyar médiával

2019. november 6-án kora délután az Európai Parlament alapjogi bizottságának meghívására Brüsszelben beszéltem a magyar média helyzetéről. Ez az angol nyelven tartott előadásom szerkesztett magyar változata. Az angol nyelvű szöveg és a felszólalás videója elérhető lesz a LIBE bizottság oldalán.

Hölgyeim és uraim, tisztelt bizottsági tagok: Erdélyi Péternek hívnak és a 444.hu egyik újságírója és szerkesztője vagyok. Ez egy elsősorban közélettel foglalkozó magyar portál, körülbelül napi 400 ezer látogatónk van, és az elmúlt években több díjat is kaptunk oknyomozó cikkeinkért.

Hadd mutassak egy képet a képviselői irodaház földszintjéről, és az ott létrehozott körülbelül 10 négyzetméter körüli karámról. 

Ez egy új fejlesztés. Néhány hete jelentette be a házelnök, hogy ez lesz az újságírók számára kijelölt hely. A parlamentben is létrehoztak egy hasonló területet. Mostantól lényegében csak innen lehet kérdéseket feltenni a képviselőknek.

A parlamenten kívüli kérdezősködésnek is megvannak a maga nehézségei. Tasó László fideszes országgyűlési képviselő zaklatás miatt tett feljelentést, amikor újságírók a szülővárosában kezdtek el kérdezősködni a vagyonnyilatkozatával kapcsolatban. Egy német stábot Felcsúton igazoltattak a rendőrök, amikor Orbán Viktor falujáról akartak forgatni, meg is motozták őket. A 444 első drónját is ott foglalták le.

itt a teljes beszéd

 

https://444.hu/2019/11/06/az-europai-parlament-alapjogi-bizottsagaban-mondtuk-el-mi-a-helyzet-a-magyar-mediaval

 

Olaszországban bevezetik a kötelező klímaoktatást

A jövőben az olasz iskolákban minden évfolyamon tanítani fogják a klímaváltozást és a fenntarthatóságot, jelentette be kedden Lorenzo Fioramonti oktatási miniszter, aki szerint ezzel Olaszország a környezetoktatás élvonalába kerül majd a világban.

 

https://444.hu/2019/11/06/olaszorszagban-bevezetik-a-kotelezo-klimaoktatast

 

Gulyás Gergely valami nagyon furcsát mondott Borkaival kapcsolatban

Lendvai Ildikó | 

Nahát, nahát... Freud itt jár köztünk. Ma a kancelláriaminiszter arra a kérdésre, hogy mit szól Borkai lemondásához, egyetlen szóval felelt: "Heuréka!"

Nem feltételezem, hogy egy keresztény kormány második embere nem tudja a különbséget a "Halleluja!" (Hála Istennek, dicsőitsétek Istent) és a "Heuréka" (Megtaláltam!) között.

Előbbit akarhatta mondani, de nem véletlen, hogy az utóbbi jött a szájára. Valamit nagyon meg kellett találni, mielőtt Borkainak végre megparancsolták a lemondást. Kellett az a pár nap ilyen-olyan papírok, bűnjelek megtalálására és eltüntetésére a polgármesteri irodából. Olyanokéra, amelyek már nemcsak Borkai és a kishalak üzelmeire utalnak. Mostanra végre megtalálták, a munka elvégeztetett, az iroda steril. Borkai, a mór elvégezte kötelességét, a mór mehet.

https://hirklikk.hu/kozelet/gulyas-gergely-valami-nagyon-furcsat-mondott-borkaival-kapcsolatban/356596

 

Áttörés előtt Európa - beadhatják a derekukat a németek

Áttörést hozhat a német pénzügyminiszter kezdeményezése, miszerint teljessé kell tenni az eurózóna bankunióját és létre kell hozni a közös betétbiztosítási rendszert. A terv egyelőre nem a berlini kormány javaslata és a pénzügyér kemény feltételekhez kötné a reformot.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/eurozona-bankunio-kozos-betetbiztositasi-rendszer.694616.html

 

Kétkulacsos játszmák folynak az 5G körül

Király Béla mfor

Mindenki igyekszik saját pecsenyéjét sütögetni a távközlési piacon, miközben igyekszik legalább kommunikációs szinten megfelelni az olykor egymásnak is ellentmondó elvárásoknak. Az 5G technológia bevezetése kapcsán legalábbis ezt tükrözik a politika és a gazdasági szereplők megnyilvánulásai.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/ketkulacsos-jatszmak-folynak-az-5g-korul.html

 

Tényleg megkaphatja a Fidesz jelöltje a bővítési európai biztosi portfóliót

 

Megkaphatja a szomszédsági- és bővítési portfóliót a fideszes Várhelyi Olivér, miután Ursula von der Leyen EB-elnök a román jelöltnek inkább a közlekedési tárcát szánja, írja Facebook-bejegyzésében Dobrev Klára, az EP egyik, DK-s alelnöke.

Dobrev Klára

4 órája · 

 

Minden korábbi hír ellenére, Várhelyi Olivér kapta a bővítési portfóliót.

Az Európai Parlamentnek még jóvá kell hagyni a döntést. Kíváncsian várom az EP szakbizottsági meghallgatását.

A meghallgatáson határozottan el kell határolódnia Orbán szavaitól, különben nehéz dolga lesz.

 

https://merce.hu/2019/11/06/megkapta-a-fidesz-jeloltje-a-bovitesi-europai-biztosi-protfoliot/