2019, november 6 - 07:21 Sajtószemle

Munkához látott Karácsony és Budapest vezetése, 10 pontot hirdetett a főpolgármester

percről-percre

https://hvg.hu/itthon/20191105_Munkahoz_lat_Karacsony_es_Budapest_uj_vezetese_kihirdetik_a_klimaveszhelyzetet__ELO

Karácsony Gergely belevágott

A főpolgármester tíz alapértéket nevezett meg:

  • Egyenlőtlenségek mérséklése
  • Nem üzleti vagy pártérdekek mentén dolgoznak, hanem a közösségért.
  • Fellépnek a kilakoltatások ellen
  • Ki kell venni a részüket a klímaváltozás elleni harcban.
  • Zöldterületek növelése.
  • Fenntartható közlekedés.
  • 23 kerületből álló egység, a külső és belső területeknek egyenlő lehetőséget kell biztosítani a fejlődésre.
  • Kulturális sokszínűség.
  • Minden jelentősebb döntés előtt ki kell kérni a városlakók véleményét.

https://mfor.hu/cikkek/makro/karacsony-gergely-belevagott.html

Elfogadták a budapesti antikorrupciós minimumprogramot

Kedden megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a Karácsony Gergely főpolgármester által javasolt, „Ez a Minimum!” nevű antikorrupciós programot, amit az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International dolgozott ki. A csomagot utóbbi jogi igazgatója, Ligeti Miklós mutatta be a közgyűlésen. 

A program többek közt tartalmazza, hogy

https://444.hu/2019/11/05/elfogadtak-a-budapesti-antikorrupcios-minimumprogramot

Karácsony visszarakatta az uniós zászlót, amit Tarlós még 2011-ben tüntetett el a fővárosi közgyűlésből

2011-ben, éppen akkor, amikor Magyarország lett az EU soros elnöke, Tarlós István főpolgármesterként úgy döntött, hogy a Fővárosi Közgyűlés üléseiről eltávolíttatja az uniós zászlót. Az ATV akkori tudósítása szerint Tarlós azt mondta, hogy „egy nemzetnek elég egy lobogó”. Aztán hozzátette, hogy hogy a Városháza kapujában áll egy uniós zászló, akkora, amekkorába egyébként az egész ellenzéki frakciót is be tudná csomagolni.  

https://444.hu/2019/11/05/karacsony-visszarakatta-az-unios-zaszlot-amit-tarlos-meg-2011-ben-tuntetett-el-a-fovarosi-kozgyulesbol

Összedobták a parlamenti büntetést Hadházy Ákosnak, aki még Kocsis Mátét is kioktatta

A táblás akciójáért rá kiszabott 329 ezer forintos büntetés háromszorosa jött össze Hadházy Ákosnak egy gyűjtés keretében.

A politikus most arról számolt be a közösségi oldalán, hogy "több táblányi" pénz jött össze, így "Kövér László jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy a parlament pénzével szórakozva akadályozza a véleménynyilvánítást". A többletet a képviselő arra fogja használni, hogy még több helyre eljuttassa üzenetét oda is, ahol "az agymosó propagandagépezet elrejteni szeretné".

Kocsis Máté fideszes frakcióvezető Hadházy akciója után arról beszélt az RTL Klubnak, hogy szigorítani szeretné az országgyűlési törvényt. Erre most az ellenzéki politikus úgy reagált: sem Franciaországban és sem Belgiumban nincs olyan erős propagandagépezet, mint amilyet a Fidesz kialakított, sehol máshol nem költi a költségvetés 0,25 százalékát "heccpropagandára", és nem épít ki médiabirodalmat. Az általa felmutatott "a lónak a f*szát" felirat pedig a kanyarban sincs azokhoz a rágalmakhoz képest, amelyeket a kormány és médiája zúdított az ellenzékre.

https://hvg.hu/itthon/20191105_parlament_buntetes_hadhazy_akos_tablas_akcio_kover_laszlo

Révész: Baráti? Tűz!

Horváth Csaba esete mutatja, hogy mi a különbség. Az ellenzék számára van határ, és rá lehet kényszeríteni, hogy visszakozzon.

Orbán Viktor nem szeretné, ha visszatérne Budapesten a Demszky-korszak. Nem csodálom. Volt ő már ellenzéki fővárossal együtt élő miniszterelnök, s abba nem a főpolgármester bukott bele, hanem ő. „Egyetlen ciklusban sem volt a fővárosnak akkora hatása az országos politikára, mint ebben. Ezekben az években Budapest volt a jobboldali kormány legerősebb ellensúlya, Budapestbe bukott bele az Orbán-kormány, Budapest adott lehetőséget a hosszú 'balliberális' kormányzás megkezdésére.”

Ezt egy hatalmas méretű, igen súlyos kötetből idéztem. „

Ezt a könyvet természetesen nem Demszky ellenségei írták, hanem azok, akiknek ez a húsz év Budapesten jelentett valamit, s – összességében – nem éppen rosszat. Ők azonban teljes kritikai szabadsággal írták meg a magukét, másképp nem is írták volna, s ezt a kritikai szabadságot – kevés kivétellel – rendesen ki is használták. Nincs az a reprezentatív kiadvány, az a laudációra és önfényezésre hajlamosító alkalom, amely a kritikai készséget és a kritikatűrő képességet kiölné abból az értelmiségi közegből, amelyben Demszky működött.

https://hvg.hu/itthon/20191105_Revesz_Barati_Tuz

Cáfolja az Európai Bizottság a New York Times állításait

Hosszú vita alakult ki az Európai Bizottság szóvivői és az újságírók között a testület hétfői sajtótájékoztatóján a New York Times vasárnap megjelent, magyarul is publikált cikkéről, amelynek szerzői arról írtak: a közép-európai országokban a kormányokhoz közeli oligarchákhoz vándorolnak az EU agrártámogatásai.

·         Az Európai Bizottság zéró toleranciát hirdetett az uniós forrásokat érintő visszaélésekkel kapcsolatban, ezzel kapcsolatban nem csak világos szabályok vannak, de a panaszokat az OLAF és maga a bizottság is vizsgálja. Az Európai Számvevőszék jelentése szerint a visszaélések aránya 2 százalék alatt volt, ami nem számít jelentősnek. A magyar kormány pedig 6,5 millió eurót vissza is fizetett a szabálytalan felhasználás miatt.

·         A források kezelése közösen történik a tagállamokkal, ezért nem tehető mindenért felelőssé a bizottság.

·         A jogállamisághoz köthető kérdéseket kezelheti majd az a rendszer, amelyet a bizottság javasolt, ezt azonban a tagállamoknak is jóvá kell még hagyniuk, illetve az Európai Ügyészség, amely olyan ügyekben is eljárhat majd (persze azokban az országokban, amelyek csatlakoznak hozzá), amelyekben az OLAF nem.

Mina Andreeva, a bizottság szóvivője ezzel cáfolta, hogy a bizottság ne tenne meg mindent az EU-költségvetés megvédéséért. 

https://hvg.hu/gazdasag/20191105_Cafolja_az_Europai_Bizottsag_a_New_York_Times_allitasait

Vádat emeltek Demeter Márta ellen

Hivatali visszaélés miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – közölte a vádhatóság.

vádirat szerint Demeter tavaly szeptemberben országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, hogy a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki – olvasható a közleményben.

Miután az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a politikust, amelynek során nem tett vallomást.

https://hvg.hu/itthon/20191105_vadat_emeltek_demeter_marta_ellen

A melegeknek üzent a német egészségügyi miniszter: Rendben vagytok úgy, ahogy vagytok

Jens Spahn egy törvénytervezetet ismertetett a hét elején, amely korlátozná a melegséget "kigyógyító" terápiákat Németországban.

Jens Spahn, a melegségét nyíltan vállaló szövetségi egészségügyi miniszter azt nyilatkozta az RND-nek, hogy a "homoszexualitás nem betegség, a megszüntetését célzó "állítólagos terápia pedig beteggé tesz, és nem egészségessé", ezért a lehető legszélesebb körben meg kell tiltani. Azt is hozzátette, hogy a

korlátozás "fontos társadalmi jelzés is mindazoknak, akik viaskodnak homoszexualitásukkal", egy üzenet, amellyel a társadalom jelzi, hogy "rendben vagy úgy, ahogy vagy".

https://hvg.hu/elet/20191105_A_melegeknek_uzent_a_nemet_egeszsegugyi_miniszter_Ugy_vagytok_jok_ahogy_vagytok

Orbán Viktor: Igazságot akarunk a következő uniós költségvetésben

MTI MAGYAR NMEZET

Igazságtalan az a javaslat, amelyet a távozó Európai Bizottság készített az Európai Unió következő költségvetéséről, és mi igazságot akarunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Prágában.

A kormányfő részt vesz a Kohézió barátai csúcstalálkozón, amelynek elején a visegrádi országok (V4 – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) miniszterelnökei egyeztetettek.

A V4-es megbeszélést követően Orbán Viktor kiemelte:

az a tervezet, amelyet ma Európa-szerte vitatnak, a most távozó bizottság javaslata, és annak minden hibáját magán hordozza.

A miniszterelnök szerint ahhoz, hogy a költségvetés igazságos legyen, négy dolognak kell változnia: a rebate-ek (visszatérítések) rendszerét meg kell szüntetni, mert ha újraszámolják a rebate-eket is figyelembe véve, hogy melyik tagállam, mennyit fizet be a saját nemzeti össztermékéhez képest, teljesen igazságtalan képet kapunk.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/orban-viktor-igazsagot-akarunk-a-kovetkezo-unios-koltsegvetesben-7463111/

Joggal választottak

Nagy Áron Magyar Nemzet

Két fontos személyi kérdésben döntött tegnap az Országgyűlés, amely kétharmados többséggel alkotmánybíróvá választotta Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) első elnökét és megújította Polt Péter legfőbb ügyész mandátumát.

Az utóbbit nem nagyon kell magyarázni. Az ügyészség váderedményessége kiemelkedő, tartósan 95 százalék feletti úgy, hogy közben a terheltek bűnösségét az esetek több mint nyolcvan százalékában a váddal mindenben egyezően mondja ki a bíróság. És nem, nem azért, mert bólogatójánosok ülnek a pulpituson – a magyarországi bírók ahhoz túlontúl önérzetesek, függetlenek, sőt néha az embernek olyan érzése támad, hogy még önteltek is.

Polt Péter azonban ritkán kap elismerő szavakat. Ő az ellenzéknek meg a „független-objektív” sajtónak is csak a „félázsiai álkeresztény hibridrezsim” bábja, egy „fideszes”. Dacára például annak, hogy sokunk elvárásával szemben a börtönök 2010 után nem teltek meg a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-korszak politikusbűnözőivel. Vagy annak, hogy az ügyészség az OLAF, az unió csalás elleni hivatala által kezdeményezett ügyekben a tagállamok átlagát (36 százalék) lényegesen meghaladó mértékben, 45 százalékában emelt vádat 2012 és 2018 között…

Handó Tündét nem a rendszerváltoztató-rendszermegújító munkásságáért választották az Alkotmánybíróság tagjává, hanem azért, amit eddig kritikusai sem tagadtak el tőle: a kiemelkedő jogelméleti tudásáért. Azért a tudásért, amit valahányszor el fognak vitatni tőle a jövőben, ha döntése, különvéleménye szemben áll majd az ellenzék érdekeivel.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/joggal-valasztottak-7460441/

Soros fél, hogy fizikailag bántalmazzák Magyarországon

Teveli Zoltán Magyar Nemzet

Túl veszélyes lenne – válaszolta a The Guardiannak arra a felvetésére Soros György, hogy ellátogatna-e egy Orbán vezetése alatt álló Magyarországra. Nagyjából ez a legérdekesebb, vagy inkább legszórakoztatóbb része az interjúnak, amely viszonylag sokat foglalkozik Magyarországgal és Orbán Viktorral, természetesen az olyan unalomig ismert balliberális mantrák és hamis hírek mentén, mint a szélsőjobboldali Orbán, a CEU nagy részének elüldözése, az antiszemita Soros-kampány, a maffiaállam stb.

A rendkívül terjedelmes, lényegében szerecsenmosdató írás egy kedélyes, jószívű öregúr képét festi elénk, akinek a szerző még az angol font elleni 1992-es támadását sem tartja már annyira elvetemült cselekedetnek, főleg, hogy Soros azután jelentősen megnövelte jótékonykodó kiadásait. Akkor már volt neki miből…

A kedélyes öregúrnak mindenesetre „nagyhatalmú” ellenségei vannak, derült ki a cikk alcíméből, de az írás során az válik egyértelművé, hogy igazán csak a két „szuperhatalom” vezetője az: Trump és Orbán.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/soros-fel-hogy-fizikailag-bantalmazzak-magyarorszagon-7463225/

Súlyos biztonsági kockázat, mégis a Huaweire bízza a kormány a magyar 5G-t

Hiába figyelmeztetett az EU, Szijjártó bejelentette Sanghajban: a kémkedés gyanújába keveredett kínai óriásvállalat hazánkban zöld utat kapott.

A Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat közreműködésével épül ki Magyarországon az ötödik generációs (5G) hálózat - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sanghajban, a Hungcsiao Nemzetközi Gazdasági Fórumon. Az MTI beszámolója szerint a külügyminiszter úgy védte az erősen megkérdőjelezhető döntést: Magyarország nem tesz különbséget a cégek között nemzetiségi alapon, az egyetlen feltétel, amelyet szab, hogy tartsák be országunk törvényeit és előírásait. Hazánkban a kémkedés gyanújába esett, sok szállal a digitális diktatúrát építő kínai államhoz kötődő vállalat, a Huawei a brit Vodafone-nal és a Deutsche Telekommal együttműködésben tevékenykedik majd.

https://nepszava.hu/3055991_sulyos-biztonsagi-kockazat-megis-a-huaweire-bizza-a-kormany-a-magyar-5g-t

Háttal a kornak - Mit üzen a Nemzeti Vértanú emlékműve?

Az emlékezetpolitika ismét a harmincas évek nehézkes és teátrális emlékművével üzen.

Felállították, eltüntették, eltüntették, ami a helyére került, újra felállították. És biztosan fontos, ha ilyen nagy. Annyi szimbolikus teher van rajta, hogy eleve képtelenség tárgyilagosan állást foglalni vele kapcsolatban: itt minden jobbra/balra forduló állásfoglalás reménytelenül valami manifesztummal ér fel. És persze a politika rövidlátóan ezt akarja, ezt akarja ez a visszaállított szobor is, ami eredetileg alig tíz évet töltött a helyén. De most újra itt van a Nemzeti Vértanúk emlékműve, amit először 1934. március 18-án avattak fel. A Kossuth tér sarkán lévő Vértanúk terén korábban Nagy Imre mártír miniszterelnök szobra állt (23 évig), amit aztán az Országgyűlés Hivatala – mint a kiemelt nemzeti emlékhelyek vagyonkezelője –, deportált a Jászai Mari térre (a valahai Marx – Engels szobor helyére). A Nemzeti Vértanúk emlékműve eredeti helyére került vissza, ahol a hatalmas kőpillér úgy áll a Vécsey utca tengelyében, hogy szinte kitakarja az átlátást a Kossuth és Szabadság tér között. A kőpillér tetején a magasban kőkoporsó, a Parlament irányába Hungária nőalakja néz, a Szabadság tér felőli oldalon izmos férfi birkózik egy sárkányszerű szörnnyel, ami nyilván a vériszapos bolsevizmus lenne. Természetesen a magyarázat most is az, hogy az "1944-es állapotot kellett visszaállítani", de ez is csak addig igaz, amíg közelebb hajolunk a felirathoz – ami természetesen nem az eredeti.

Egy ilyen újrateremtett emlékművel további kérdés az, hogy a hatalmi reprezentáción túl van-e valódi köztéri funkciója? Persze az emlékezetpolitika – de ad árnyékot is, lehet itt leülni? E téren előrelépés, hogy több lett a pad és újabb részt haraptak le az autós zónából a gyalogosok számára – persze a térkő és az óriás kőtömb javára.

https://nepszava.hu/3055877_hattal-a-kornak-mit-uzen-a-nemzeti-vertanu-emlekmuve

A félelem felfalja a rádiókat

December végén elhallgat a Civil Rádió az FM 98-on. Miután nem hosszabbították meg a frekvencia-engedélyét, sokan aggódnak, hogy ez csak a kezdet. Ugyanígy járhat a többi közösségi rádió is.

Ha a média jelenlegi helyzetét vizsgáljuk, a kulcsszó: a félelem. A hatalom tart minden szabad, független hangtól, mert ezek lehetőséget kínálnak olyan vélemények megjelenítésére, amelyek szembe mennek a központi akarattal. Ezt tükrözte a médiatörvény legutóbbi – az idén nyáron – elfogadott módosítása, amely egyszerűen szembemegy az alkotmánnyal és nem illeszkedik a hazai jogrendszerbe sem. A kormánypárti többség azonban – természetesen – megszavazta, mint minden olyan salátatörvényt, amelyet lényegében nem is ismernek. „Magyarországon napjainkban nincs a hagyományos értelemben vett jogalkotás, ami van, az álca és rendeleti kormányzásnak minősíthető” – mondta lapunknak Stock Richárd, aki jogász és nem mellesleg a Klubrádió vezérigazgatója. Vele azért beszélgettünk, mert ők is érintettek lehetnek, amikor a hatalom szűkíteni próbálja az eddigi lehetőségeket. Minthogy ugyanis félnek, a másik oldalról félelemben is tartanak. Aki nem hajlandó beállni a sorba, az számíthat rá, hogy elhallgattathatják.

https://nepszava.hu/3055965_a-felelem-felfalja-a-radiokat

A magyarok féltik a demokráciát, nem hisznek a sajtónak, és nem bíznak a szabad piacban sem

Csak a magyarok 11 százaléka gondolja, hogy az emberek a származásuktól függetlenül olyan életet tudnak élni, amilyet szeretnének, derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amit a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) tett közzé. 

Az online (és fókuszcsoportokkal kiegészített) felmérést a YouGov közvélemény-kutató végezte Bulgáriában, Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Németországban, Romániában és Szlovákiában, összesen 12500 ember megkérdezésével. Arra voltak kíváncsiak, hogyan gondolkoznak az emberek a demokráciáról és a szabadságról harminc évvel a berlini fal leomlása után. 

Demokrácia nincs, de kellene, szabad piac van, de nem kellene 

A Magyarországon végzett felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 58 százaléka aggódik a demokrácia jövője miatt, és máshol is erős ez az érzés: Németországban 52, Bulgáriában 56, Romániában 58, Szlovákiában pedig 61 százalékos.

https://444.hu/2019/11/05/a-magyarok-feltik-a-demokraciat-nem-hisznek-a-sajtonak-es-nem-biznak-a-szabad-piacban-sem

Erdogan-látogatás: még a keresztutcákat is lezárják - itt a lista

Recep Tayyip Erdoğan látogatása miatt november 5-e és november 7-e között megváltozik a forgalmi rend Budapest több kerületében - írja a rendőrség.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/recep-tayyip-erdogan-latogatas-kozlekedes-lezaras-budapest-csutortok.694546.html

Szegényedik a középosztály, egyre kevesebben élnek anyagi biztonságban

Magunk mögött hagytuk a válságot, már évek óta bővül a gazdaság, emiatt egyre látványosabb lett, hogy a fejlődés nem mindenkit érint ugyanolyan mértékben. Sőt, vannak társadalmi csoportok, amelyek egyre rosszabb helyzetbe kerülnek. A megfizethető, biztonságos lakhatás már nemcsak a szegényebbeknek, hanem a középosztály tagjainak is egyre kevésbé számít alapnak. Ezzel egy időben a társadalmi mobilitás lehetőségei beszűkültek, aki szegény családba születik, annak egyre nehezebb kitörnie a szegénységből. Nem a tehetség és a szorgalom vezet sikerre, hanem a családfő iskolázottsága. Az OECD kiadott két jelentést, hogy lássuk, hol mekkora a baj.

https://index.hu/gazdasag/2019/11/05/kozeposztaly_mobilitas_oecd_egyenlotlenseg_jovedelem_vagyon_sajat_sorsanak_a_kovacsa/

 Orbán gratulált Orbannak

„Biztosíthatom, hogy Magyarország Románia új kormányával is kölcsönös tiszteleten alapuló, a két nemzet érdekeit szolgáló együttműködésre készül” - írta Orbán Viktor Ludovic Orbannak, Románia új miniszterelnökének, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt elnökének. 

Orbán gratulciójában azt írta, bízik benne, hogy konstruktív szellemben dolgozhatnak tovább a magyar-román kapcsolatok elmélyítése és egy sikeres, az erős nemzetekre épülő Európai Unió érdekében.

https://444.hu/2019/11/05/orban-gratulalt-orbannak

Érden 1,2 milliárdos hiányt hagyott maga után a fideszes polgármester

Kardos Ernő 

Az érdi polgármesteri hivatalban is megtörtént az őrségváltás. Távozott a vereséget szenvedett fideszes T. Mészáros András, a teljes ellenzék által támogatott Csőzik László pedig átvette a hivatalát. Alig fejeződött be az őrségváltás, máris robbant a politikai bomba. Ugyanis a leköszönő polgármester a Facebookon azt üzente az érdieknek, hogy a város számláján közel 40 milliárdot hagyott, viszont Csőzik a Hírklikknek azt nyilatkozta, hogy a pénz zömét Mészáros Lőrinc költheti el, illetve több mint egymilliárd hiányzik is a számláról. Ugyanis ezerkétszáz millió csak papíron létezik, valójában ennek az összegnek nincs meg a forrása.

https://hirklikk.hu/kozelet/erden-1-2-milliardos-hianyt-hagyott-maga-utan-a-fideszes-polgarmester/356536

Színházak tiltakoznak a szivárványzászlók égetése ellen

Már 40 magyar színész és 5 színház állt ki a szivárványzászló-égetés ellen – olvasható a Budapest Pride.hu-n. A Radnóti, az Örkény és a Katona társulatainak tagjai tiltakoznak az LMBTQ közösség megfélemlítése és a rendőrség nem megfelelő intézkedése ellen, a Trafó és a Hatszín Teátrum pedig szivárványzászlót függesztett ki az épületére.

„Demokráciában nincs helye zászlóégetésnek” címen indult egy petíció is, amit színészek és rendezők írtak alá. „A petíció hangot ad annak, hogy miután több nemzetközi politikus és nagykövetség is elítélte az erőszakos szélsőjobboldaliak október 23-ai zászlóégetését, a magyar kormány azóta is hallgat. Felszólítják Magyarország kormányát, hogy nyilvánosan ítélje el a cselekményt és biztosítsa minden állampolgárát: meg lesznek védve a formációban masírozó, a társadalmat megfélemlíteni kívánó és csoportos bűncselekményeket elkövető radikálisoktól” – olvasható az oldalon.

A kezdeményezést eddig aláírta:

https://magyarnarancs.hu/belpol/tiltakoznak-a-szinhazak-a-szivarvanyos-zaszlok-egetese-ellen-124305

Az innovációs tárca kivenné a kötelező felsőoktatási felvételi elvárások közül a nyelvvizsgát

A politikus a szakmai rendezvényen felidézte: a kormány 2014-ben állt elő azzal a javaslattal, hogy a versenyképességi célok elérése érdekében a felsőoktatásba való felvételnek 2020-tól legyen feltétele egy középfokú nyelvvizsga megléte. Mint mondta, akkor minden felelős partnerrel egyeztettek erről, és egyet is értettek, továbbá azt is hangsúlyozta, hogy öt éve volt mindenkinek felkészülni az új szabályozás alkalmazására.

„Az elmúlt időszakban azonban különböző szervezetek keresték fel a tárcánkat, hogy a kötelező nyelvvizsga ügyében további tárgyalásokat folytassanak velünk. Meghallgatva a fiatalok, a roma szakkollégisták és a nyelvtanárok véleményét, de továbbra is elköteleződve a versenyképes felsőoktatás iránt, a korábbi döntés felülvizsgálatára teszünk javaslatot” – jelentette be a rendezvényen részt vevő pedagógusok előtt Schanda Tamás. Leszögezte: a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. (MTI)

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/az-innovacios-tarca-azt-javasolja-a-kormanynak-hogy-ne-kelljen-a-nyelvvizsga-a-felvetelihez-124304

Ezt jól benézte Bayer, de azért nem hazudtolta meg önmagát

Csúnyán benézhetett valamit Bayer Zsolt kormánypárti véleményúthenger, ugyanis a vasárnapi Bayer showban arról beszélt, hogy „az oxfordi egyetem tanácsa határozatot hozott, miszerint ezentúl az oxfordi egyetem nyilvános rendezvényein tilos lesz tapsolni, ugyanis a taps sérti a süketeket”.

Azonban a Magyar Hangnak feltűnt, hogy a fele sem igaz annak, amit a publicista állít, ugyanis a határozatot egyetemisták egy csoportja hozta, és nem süketek, hanem autisták, szenzoros érzékenységben szenvedők, hallókészülékeket használók miatt döntöttek így, mert belőlük az erős zaj szorongást, pánikrohamot válthat ki. Ráadásul nem betiltották a tapsolást, hanem azt javasolták, hogy inkább jelnyelven nyilvánítsák ki a tetszésüket.

Ettől függetlenül Bayer gúnyolódott egy nagyott a műsorában: begyakoroltatta a tetszésnyilvánítást, kézrázást a közönségével. „Óriási problémák vannak, ha tovább gondoljuk. Mi a szar lesz ezentúl a vakokkal? Akik ugye eddig legalább hallották, hogy taps van” – mondta.

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/csunyan-benezte-bayer-124300

Sárga rózsával tiltakoztak a lúgos orvos alkotmányjogi panasza ellen

Bene azért nyújtott be panaszt, mert jogi képviselete szerint alkotmányellenes a Kúria hivatkozása és ítélete. Kéri, hogy semmisítsék meg az ügyét, és tárgyalják újra azt harmadfokon. A 168 óra azt írta korábban, hogy a beadványozó indoklása szerint Bene Krisztiánt megfosztották az érdemi felülvizsgálat jogától. Benéék szerint a régi törvény nem adott lehetőséget arra, hogy harmadfokon a másodfokú tényállást vizsgálják, ezért csak a büntetés kiszabásáról dönthettek. Viszont épp ekkor lépett érvénybe az új törvény, ami ezt engedte volna már.

A hétfői tüntetésen sárga rózsát, a kapcsolati erőszak elleni küzdelem nemzetközi jelképét dobták a Parlament elé. A demonstráción beszédet mondott Szentesi Éva, Péterfy-Novák Éva és Mérő Vera.

https://24.hu/belfold/2019/11/04/budapest-tuntetes-bene-krisztian-lugos-orvos/

MEGLEPETT, HOGY PÁL TIBOR MUNKÁJÁRA SZÁMÍTANAK, DE AZ ENYÉMRE NEM – BARANYI KRISZTINA AZ AZONNALINAK!

Nem kapott bizottsági helyet Ferencváros ellenzéki polgármestere, de nem búslakodik nagyon: azt mondja, hogy a kerületében éppen elég munkája van, amire koncentrálnia kell. Az mindenesetre meglepte, hogy a ferencvárosi közgyűlésből kiszoruló Pál Tibor munkájára előbb számítanak a fővárosi bizottságokban. A Momentum felajánlását mindenesetre kedvesnek tartja, de nem fog élni vele.

https://azonnali.hu/cikk/20191105_meglepett-hogy-pal-tibor-munkajara-szamitanak-de-az-enyemre-nem-baranyi-krisztina-az-azonnalinak

Gy. Németh Erzsébet reagált a Baranyi-botrányra

“Senki sem kérdőjelezi meg, hogy Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesternek jár bizottsági hely és kell is, hogy ezt megkapja.

A korábbiakban, egy előzetes egyeztetésen, amin Molnár Zsolt, Soproni Tamás, Dorosz Dávid és én vettünk részt, azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Baranyi Krisztina a Fővárosi Közgyűlésben beül majd az egyik frakcióba. Így neki természetesen ettől a frakciótól járt volna bizottsági hely.
Ám, a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén kiderült, hogy Baranyi Krisztina mégsem csatlakozik egyelőre egy frakcióhoz sem.

Ezért nem kapott ma bizottsági helyet. Ez így természetesen nincs rendben, hiszen minden megválasztott képviselőnek jár hely és meg is fogja kapni azt.”

https://varosikurir.hu/gy-nemeth-erzsebet-reagalt-a-baranyi-botranyra/

A magyar jelölttel szemben románt támogat a Momentum

origo

Vasárnap az USR-PLUS kolozsvári kampányrendezvényén Fekete-Győr András, a Momentum elnöke támogatásáról biztosította a súlyos korrupciós botrányba keveredő Dan Barnát (USR). Ezzel csak annyi a probléma, hogy a közelgő román államfőválasztáson Kelemen Hunor (RMDSZ) személyében az erdélyi magyaroknak is van jelöltje. A Momentum egyre jobban hasonlít az SZDSZ-re: az erdélyi magyarok kiakadtak, és egy videóban hívták fel a figyelmet a képtelen lépésre. 

https://www.origo.hu/itthon/20191105-momentum-marko-helyet-barnat-tamogatja.html

Üdítően sokszínű a magyar média

VÁLASZÚT ELŐTT KARÁCSONY GERGELY

KARC FM MAGYAR NEMZET

Meghatározó jelentőségű lesz Budapest új főpolgármesterének következő néhány lépése.

Kultúrember módjára kellene viselkednie Karácsony Gergelynek, Budapest főpolgármesterének Orbán Viktor miniszterelnökkel, akitől meghívást kapott a szerdai kormányülésre. Kérdés, hogy mit szól ehhez támogatóinak az a része, akik rendszeresen vállalhatatlan akciókkal hívják fel magukra a figyelmet, mint például Hadházy Ákos. Számukra nyilván az lenne a szimpatikus, ha Karácsony Gergely ugyanolyan akciókkal válaszolna a miniszterelnök komoly gesztusára, amelyekkel az ellenzék baloldali radikális szárnya szokta felhívni magára a figyelmet – hangzott el Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában.

Az adás most egyébként lényegében a Mandiner körül forgott, hiszen a fő téma a magyar nyomtatott lappiac új tagja, a frissen indult Mandiner hetilap volt. Szóba került még a magyar média örvendetes sokszínűsége is, ahol a különböző tartalmak változatos kavalkádjából választhat az olvasó. A különbség egyébként a németországi sajtóviszonyokkal összehasonlítva szembetűnő, ahol az uralkodó elit világképétől eltérő véleményeket már nagyítóval kell keresni.

https://magyarnemzet.hu/belfold/uditoen-sokszinu-a-magyar-media-7464773/

Gyurcsány polgármestere, Niedermüller Péter nyáron még ‎kizárta a szövetkezést a Jobbikkal, most pozíciókat osztogat nekik

origo

Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere a választási kampányban még arról beszélt, hogy múltja miatt nem lehet együttműködni a Jobbikkal egy olyan kerületben, ahol "a gettó állt, most működnek zsidó szervezetek és zsinagógák". Ehhez képest az általa irányított balliberális többségű képviselő-testület egyik első lépése az volt, hogy egy jobbikos politikust nevezett ki a Városüzemeltetési Bizottság nem képviselő tagjának. Nemcsak a helyi önkormányzatokban, hanem a magyar Országgyűlésben is kibontakozóban van a DK és a Jobbik közötti együttműködés: a jobbikos képviselők nem szavazták meg Varju László mentelmi jogának felfüggesztését a parlament tegnapi ülésén.

https://www.origo.hu/itthon/20191105-niedermuller-peter-jobbik-onkormanyzati-poziciok.html

Pesty László: Sose köpök abba a tányérba, amiből ettem

Nagyinterjú zsidómentésről és villáról, úrfiúságról és székelyszarta magyarról, jelzős és jelzőtlen Fekete Dobozról, maffiáról és frontról, Pintér Sándorról és Torgyán Jóska bácsiról, Tilosról és kerekasztalról, odaveszett barátságról és illanó álomról, gumibotozásról és rövidke párttagságról, enyhén kommunistákról és a bölcs Orbánról, finnről és svédről, Tarlósról és bukó kampányokról, a Fidesz piócáiról és potyautasairól, Gyurcsányról és indulatról, Navracsicsról és Németh Szilárdról, harcról és demokráciáról, betegségről és életről.

https://24.hu/kozelet/2019/11/05/pesty-rendszervaltas30-orban-fidesz/

Fekete-Győr András: Polt Péter, a milliárdos gengszter a rendszerváltás után is kilenc évet kap majd

Hétfőn a fideszes parlamenti kétharmad újabb kilenc évre megválasztotta a legfőbb ügyészi posztra Polt Pétert.

Erre reagálva a Momentum Mozgalom elnöke, Fekete-Győr András azt írta a Facebookon, hogy Polt Péter „a rendszerváltás” után is kilenc évet kap majd.

Az ellenzéki politikus szerint Borkai Zsolt győri polgármester mellett a Fidesz romlottságának másik szimbóluma Polt, aki ahelyett, hogy üldözné a bűnösöket, védi őket.

„És persze maga is egy közülük:

egy milliomos gengszter balatonfüredi luxuslakással, Rákosfalvy Zoltán, Borkai tettestársának szomszédságában"

– írta, hozzáfűzve, Polt Péter „egyike lesz azoknak az embereknek, akiknek börtönbe kell menniük, amikor leváltjuk ezt a rendszert”.

https://168ora.hu/itthon/fekete-gyor-andras-polt-peter-borton-rendszervaltas-gengszter-176820

Somfai Péter: Birka módján tűrjük

Ez nem igaz! – háborodtam fel, amikor a fiatal kolléganő közlésre ajánlotta írását. Arról szólt a cikke, hogy előző este az ismert politikus részegen randalírozott a belvárosban, molesztálta a járókelőket. „Persze hogy nem igaz – védekezett a „szerző” –, de nyár van, nem történik semmi, ezt pedig biztosan sokan elolvassák majd. Az illető meg a pártja sajtófőnöke legfeljebb tiltakozik, napokig lehet görgetni a sztorit.”

Így tanították már tizenöt éve is az egyik magánkézben lévő újságíró-iskolában: „Ha nincs hír, kreálj magadnak!” Felháborodtam, elküldtem a szerkesztőségből a nyári gyakorlatra hozzánk irányított pályakezdőt, aki ma az egyik kormánypárti sajtótermék közismert szerkesztője.

Ma már tudom, naivak voltunk. Múlt századi őskövületek, akik még ragaszkodtak ahhoz, hogy mielőtt szerkesztőként kiadnak egy hírt, információt, több oldalról is járjanak utána, valóban az utolsó szóig igaz-e mindaz, amit az olvasóval közölnek. Nem mértük fel, hogy a hírforrások szaporodásával, a világháló olvasottságának növekedésével szinte követhetetlenné válik a hírfolyam. És belépett a közösségi média is, ahol aztán minden poszt igazságtartalma gyakorlatilag ellenőrizhetetlen. Ma már nem lehet szétválasztani az ocsút a tiszta búzától.

Divatos nevén a fake news, vagy ahogyan egyszerűbb volna nevezni, a kamu vagy álhírek vírusként terjednek a világban. Gyakorlatilag ember legyen a talpán, aki elsőre meg tudja állapítani, van-e valóságtartalma annak, amit olvas. A nagyobbik baj nem is ez, hanem a politika, amely kisajátította magának az álhírgyártás jogát.

https://168ora.hu/velemeny/somfai-peter-birka-modjan-turjuk-176523

Egyenes Beszéd ATV Rónai Egon interjúja

Vona: az lenne a legjobb döntés, ha Jakab Péter lenne a Jobbik új elnöke

Amikor Vona Gábor bejelentette, hogy kilép az általa 12 éven át elnökölt Jobbikból, volt olyan reakció, amely rákérdezett, hogy eddig a Jobbik tagja volt-e. Erről Vona Gábor az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt hétfő este.

http://www.atv.hu/belfold/20191104-vona-az-lenne-a-legjobb-dontes-ha-jakab-peter-lenne-a-jobbik-uj-elnoke

Karácsony Gergely

A műsorvezető Rónai Egon.

atv.hu

 

http://www.atv.hu/videok/video-20191105-karacsony-gergely