2019, május 16 - 07:17 Sajtószemle

Bocsánat, de egy kis önfényzés, így az elején . A Népszavában Sebes György cikke a könyvemről

Nincs szükségük védőbeszédre

Érdekes emberek, lebilincselő történetek. Ezt ajánlja Szegvári Katalin új könyve, amelyben tíz ügyvéddel beszélgetett életéről és pályájáról.

https://nepszava.hu/3036058_nincs-szukseguk-vedobeszedre

Washington szankciókat fontolgat Mészáros Lőrinc ellen, de az elnök vétózhat

Az amerikai kormányzatban előkészületek folynak arra, hogy a Globális Magnyitszkij-törvény alapján szankciókat vessenek ki Mészáros Lőrincre. Mint azt a hétfői Orbán-Trump találkozó is bizonyítja, a Fehér Ház épp igyekszik jó kapcsolatot kialakítani a budapesti vezetéssel, így feltehetően az amerikai elnök nem hagyná jóvá a korrupciógyanú miatt kivetni tervezett szankciókat. Ám ebből is kitűnik, hogy a háttérben egyre nagyobb a nyomás a Fehér Házon, hogy lépjen fel az Orbán-kormány korrupt gyakorlata ellen. Az Átlátszó a Wall Street Journallel közösen dolgozott a cikken.

Az amerikai kormányzaton belül előkészületek folynak arra, hogy a Globális Magnyitszkij-törvény (Global Magnitsky Act) alapján szankcionálják Orbán Viktor barátját, Mészáros Lőrincet, értesült az Átlátszó budapesti és washingtoni forrásokból. A szankciók amerikai beutazási tilalmat és az Egyesült Államokban tartott vagyonelemek befagyasztását jelentenék hazánk leggazdagabb, a Forbes szerint több mint 380 milliárd forintos vagyonnal rendelkező embere számára.

A szankciókat előkészítő kormányzati illetékesek látókörében van még Tiborcz István, a miniszterelnök veje, és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője is.

Az ügyben kerestük Mészáros Lőrincet, Tiborcz Istvánt és Rogán Antalt is, hogy kommentálják értesülésünket, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz tőlük.

https://atlatszo.hu/2019/05/14/washington-szankciokat-fontolgat-meszaros-lorinc-ellen-de-az-elnok-vetozhat/

Az amerikai nagykövet cáfolta, hogy Washington beutazási tilalmat fontolna Mészáros Lőrinc ellen

David Cornstein amerikai nagykövet az ATV Egyenes Beszéd című műsorában cáfolta a Wall Street Journal és az Átlátszó szerdán megjelent közös cikkét, miszerint az amerikai kormányzaton belül arra készülnek, hogy szankcionálják Mészáros Lőrincet.

Budapesti és washingtoni források alapján a lapok azt állították, hogy a szóban forgó szankciók amerikai beutazási tilalmat és az Egyesült Államokban tartott vagyonelemek befagyasztását jelentenék Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozója számára, akinek becsült vagyona majdnem 300 milliárd forint.

Cornstein az Egyenes Beszében kijelentette, hogy nem hallott ilyen szankciókról az említett cikk megjelenéséig, és

az Amerikai Egyesült Államok nem fenyeget embereket szankciókkal.

A nagykövet szerint Amerika vagy kivet, vagy nem vet ki szankciókat, de sosem fenyegetnek ezzel. Cornstein elmondása szerint ha lenne gyanú arra, hogy ilyen szankciók vannak előkészülőben, nem hiszi, hogy sor került volna a Trump-Orbán találkozóra.

https://24.hu/kozelet/2019/05/15/david-cornstein-meszaros-lorinc-szankcio-beutazasi-tilalom/

Ez már a végeleges szakítás? Orbán ajtót mutatott a néppárti bölcsek tanácsának

Találkozót kezdeményeztek az Európai Néppárt „bölcsei”, de a miniszterelnök elhárította a megkeresést – értesült a Népszava megbízható brüsszeli forrásokból.

A belga Herman van Rompuy által vezetett „bölcsek tanácsa” – amelynek tagja Hans-Gert Pöttering német és Wolfgang Schüssel osztrák politikus –, az európai parlamenti választások előtt szeretett volna megbeszélést folytatni a magyar kormányfővel. Budapestről azonban azt a választ kapták, hogy a megadott időpontig nem lesz lehetőségük tárgyalóasztalhoz ülni a miniszterelnökkel. A háromtagú „bölcsek tanácsát” – mint arról többször írtunk – az Európai Néppárt (EPP) márciusi politikai gyűlésén hozták létre, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. A testületnek az lenne a dolga, hogy értékelje a magyar kormánypárt tevékenységét, megfelel-e az a Néppárt hivatalos dokumentumaiban lefektetett demokratikus értékeknek és elveknek. Információink szerint a hivatalosan Értékelő Bizottságnak nevezett grémium egyik tagja még május vége előtt szeretné felkeresni Magyarországot, és nemhivatalos formában tájékozódni a Fidesz-kormány tevékenységéről. A tervbe vett látogatásnak azonban nincs kitűzött időpontja, és bizonytalan, hogy egyáltalán sor kerül-e rá. Az Európai Néppárt brüsszeli székhelyén nem kívánták kommentálni lapunk értesülését. A Fidesz márciusban még nyitott volt a „bölcsek tanácsa” fogadására, az utóbbi hetekben viszont végletekig megromlott a viszony az EPP és Orbán Viktor között. Olyannyira, hogy a kormányfő alkalmatlan csúcsjelöltnek nevezte Manfred Webert, aki tavasszal bejelentette a „bölcsek tanácsa” megalakulását. 

https://nepszava.hu/3035902_ez-mar-a-vegeleges-szakitas-orban-ajtot-mutatott-a-nepparti-bolcsek-tanacsanak

Kövér: A normális homoszexuális nem tartja magát egyenrangúnak

Nemcsak a bevándorlásról, hanem a homoszexuálisok egyenjogúságáról is beszélt Kövér László a szerda esti zuglói fórumán. Azt mondta, hogy a "normális homoszexuálisok" alkalmazkodni próbálnak inkább, nem akarnak egyenrangúságot, és szerinte nincs különbség a pedofilok és az örökbefogadást követelő melegek között. Megtudhattuk azt is, hogy jöhet össze 80%-os Fidesz-többség.

https://index.hu/belfold/2019/05/15/kover_laszlo_forum_normalis_homoszexualisok_pedofilia/

Letiltotta a NER-közeli Mediaworks hirdetési fiókjait a Facebook

Magyar Nemzet oldalán jelent meg a hír, hogy tájékoztatják olvasóikat:

Facebook.com letiltotta a Mediaworks Hungary Zrt. által kiadott lapok és hírportálok hirdetési fiókjait.

Érdeklődésükre, hogy ez miért van így, nem érkezett válasz a Facebooktól. „Az elmúlt hetekben a Facebook terveiről érkezett hírek alapján azonban nyilvánvaló, hogy az amerikai cég döntésének politikai, ideológiai okai vannak” – írják.

Ezért most olyan híreket és tartalmakat sem tudnak kirakni, amiknek semmi köze a (kormányközeli) politikához, receptoldalt és sportszájtot említ a közlemény.

Többmilliós olvasótáborunk azon tagjait, akik az elmúlt években a közösségi oldalon is követni kezdték híreinket, arra biztatjuk, hogy a jövőben ne a Facebookon, hanem kizárólag az eredeti internetes címeken keressék tartalmainkat.

A Mediaworks portfóliójához tartozik többek között a Világgazdaság, a Nemzeti Sport, a megyei lapok és a Szabad Föld, a már említett női lapok és receptújságok mellett.

Korábban a hvg.hu újságírója járt a Facebook irodájában, ahonnan a magyar EP-kampány csalóit próbálják elkapni. Érdemes elolvasni.

https://hvg.hu/itthon/20190515_Letiltotta_a_NERkozeli_Mediaworks_hirdetesi_fiokjait_a_Facebook

Az ólommellények áteresztik a sugárzást, dózismérő nincs – a Péterfy dolgozói az Országos Atomenergia Hivatalhoz fordultak

A botrány egy hónapja kezdődött, amikor a Péterfy kórház kötelezettségének eleget téve, elküldte dolgozóit az időszakos sugárvédelmi tanfolyamra.

A baleseti sebészetben műtét közben meglehetősen gyakran használnak röntgent: ha törött csontvégeket operálnak, vagy az implantátumok megfelelő elhelyezkedését ellenőrizik, meg sok más eset is lehetséges. Ezen a területen a röntgenkészülék tehát alapfelszerelés, pontosan annyira, mint máshol a vérnyomásmérő. Azoknak, akik ilyen helyen dolgoznak, időnként sugárvédelmi képzésen kell részt venniük. Egy ilyen képzés után gondolta néhány traumatológus, hogy a képzésen tanultak szerint átvizsgálnák a munkahelyüket.

Először kipróbálták a legfontosabb védőeszközök, az ólomkötények áteresztőképességét – az eredmény még őket is meglepte. A kötények több helyen berepedezettek, koszlottak, foszlottak voltak, rosszul is tárolták őket, és amikor a röntgenkészülék alá helyezték, kiderült, hogy simán áteresztik a sugárzást.

Ráadásul nemcsak leharcoltak a védőfelszerelések, hanem hiányosak is: nincsen elérhető pajzsmirigyvédő, sugárvédelmi szemüveg vagy kesztyű. Sokan saját pénzen vásárolt sugárvédelmi felszereléssel mennek a műtőbe, beteget ellátni. Ami azt is jelenti, hogy az operálandó beteg számára sincsen megfelelő védőeszköz. Még gyerekeknek sem.

Ilyen előzmények után kezdtek az intézet orvosai mélyebben kutakodni, és kiderítették, hogy a Péterfy Kórház Manninger Jenő Baleseti Központnak a jelen pillanatban nincsen érvényes és jóváhagyott Munkahelyi Sugárvédelmi Szabályzata, a legutóbbi érvényes szabályzat – a dokumentumok alapján – 2017-ben lejárt.

https://rontgen.444.hu/2019/05/15/az-olommellenyek-ateresztik-a-sugarzast-dozismero-nincs-a-peterfy-dolgozoi-az-orszagos-atomenergia-hivatalhoz-fordultak

Jakus Ibolya: Puha ágyúk, kemény csaták

Orbán Fehér Házból posztolt fotója mindenesetre jól illeszkedik a közösségi médiában róla felépített személyi kultuszhoz, aminek diszkrét szocreál báját leginkább Majakovszkij Beszélgetés Lenin elvtárssal című versének szavai fejezik ki. Azzal a különbséggel, hogy Orbán nem a szobánk, hanem a Facebook faláról néz le ránk, a többi szóról szóra stimmel: „Homloka ráncában az emberiség, hatalmas homlok, hatalmas ész.” Magyarország rovatunk összesítése szerint az elmúlt egy évben magáról megosztott videókon többnyire gyűlöletkarmesterként fellépő kormányfő a fotók többségén főleg távoli országokban, külföldi politikusok társaságában szerepel, egyházi méltóságokkal pózol, a képeken látható leggyakoribb díszlet pedig sportlétesítmény. Parlamentről, kormányról, pártokról szó sem esik.

Tiborcz szerencséje, hogy nem a sebész felmenői nyomdokain haladt. Ha ugyanis a 35 milliárdot elosztjuk az Orbán Ráhellel kötött házassága óta eltelt több mint 2 ezer nap 24 órájával, akkor kiderül, hogy minden egyes órában 700 ezer forintot keresett. Épp a százszorosát annak a 7 ezer forintos óradíjnak, amit azok az orvosok kapnak, akiket külsősként szerződtetnek a krónikus munkaerőhiánnyal küzdő kórházak. Utóbbiról a budapesti sürgősségi centrumok hétvégi összeomlása kapcsán szintén Gazdaság rovatunkban írunk.

https://hvg.hu/itthon/201920_puha_agyuk_kemeny_csatak

„Kakukktojást” is vitt Orbán a Fehér Házba

Így értékelte Eörsi Mátyás, hogy Budai Gyula is a delegáció tagja volt.

Bolgár Györgynek szúrt szemet, hogy Budai Gyula is ott volt Orbán Viktor mellett a Donald Trumppaltárgyaló delegációban a Fehér Házban.

Eörsi Mátyás (DK) szerint a miniszteri biztos angolul nem beszél (angol és orosz alapfokúnyelvvizsgája van – a szerk.), és korábbi pályafutása alapján, noha a külső piacok fejlesztéséért felel, a területhez nem ért.

A külpolitikai szakértő kakukktojásnak nevezte a küldöttségben Budai Gyulát, akinek a mostani pozíciójára és amerikai útjára is csak Orbán Viktor tudhatna magyarázatot adni, hiszen neki kellett jóváhagynia a washingtoni tárgyaláson résztvevők névsorát.

Eörsi szerint Budai Gyulát a kormányfő annak ellenére sikeresnek tekinti, hogy egyéniben elvesztette a választást és Sukoró-ügyben a Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon elleni támadása sem volt sikeres.

https://24.hu/kulfold/2019/05/15/kakukktojast-is-vitt-orban-a-feher-hazba/

Trump azt mondta a végén Orbánnak, hogy úgy érzi, mintha ikrek volnának

David Cornstein tavaly nyár óta USA magyarországi nagykövete, és azon dolgozik, hogy rendezze a 2014-re igen hűvössé vált viszonyt Magyarországgal.

Eddigi fáradozásainak legfontosabb eredménye volt a hétfői Trump - Orbán találkozó, aminek második felében ő is ott ült a tárgyalóasztalnál.

Nem sokkal visszatérte után számolt be a 444-nek a Fehér Házban történtekről.

általában beszélgettek a világ dolgairól, és elsősorban nem is a magyar - amerikai együttműködés ügyeiről volt szó?

Sok mindenről volt szó. Beszéltek a bevándorlásról, amit hasonlóan látnak, a határellenőrzésről, és szóba került a fegyvervásárlás, a kereskedelmi kapcsolatok bővítése is, de inkább csak általánosságok szintjén, most nem mentek bele az apró részletekbe. Arról volt szó, hogy ezekben az ügyekben, amelyek mindkét országot érintik, együtt kell működnünk. A legfontosabb az volt, hogy létrejöjjön a kapcsolat, ami alkalmat adhat a folytatásra. 

Trump és Orbán nagyon hasonlóan látják a világot, úgyhogy okkal remélem, hogy a kapcsolatuk nagyon jó irányba fog fejlődni. Biztos vagyok abban, hogy a magyar miniszterelnök testestül-lelkestül a NATO-val és a Nyugattal van, inkább mint bárki mással. Ám ha a helyében volnék, én is figyelnék a világ többi vezető hatalmára is, éppen úgy, ahogy ő teszi.

Azt hiszem, hogy a találkozón nagyon világosan kiderült, hogy milyen ez a két ember, és azt mondta a végén az elnök Orbánnak, hogy "olyan, mintha ikrek volnánk". Azt mondta, hogy "nem mindenki ért egyet velünk, nem mindenki szeret minket, de nézzük meg az eredményeinket". Ilyen az elnökünk, az eredményekre koncentrál. Ha azt értette a kérdésében alkudozás alatt, hogy az eredmények érdeklik, akkor igen, ez érdekli. És ha az elnök azt látja, hogy eredményt tud valakivel elérni, akkor nem azzal foglalkozik, hogy kicsoda-micsoda az illető, hanem az eredmény érdekében jó kapcsolatot alakít ki vele. 

https://444.hu/2019/05/15/trump-azt-mondta-a-vegen-orbannak-hogy-ugy-erzi-mintha-ikrek-volnanak?fbclid=IwAR1nX6LzkTL2lhwyqiYJj9OF_8DqrF63uNWIeGDmwIPrTyDPH_zVIWEs5D0

Toroczkaiék létrehozták a Nemzeti Légiót

Nemzeti Légió elnevezéssel honvédelmi, hagyományőrző szervezetet hozott létre a Mi Hazánk Mozgalom – jelentette be a párt elnöke kedden.

A Nemzeti Légió nem a korábban az MSZP és a Fidesz által aljas módon betiltott és a Jobbik által elárult Magyar Gárda jogutódja, de eszmeiségének és szellemiségének örököse

– fogalmazott Toroczkai László.

Azt mondta, az egyesületi bejegyzés alatt álló szervezet alapvető missziója a honvédelmi alapismeretek oktatása, a katonai hagyományok ápolása, illetve katasztrófahelyzetekben, például árvíz idején az élet- és vagyonvédelem.

Kijelentette, az elmúlt évtizedben nem szűntek meg, sőt súlyosbodtak azok a tényezők, amelyek korábban a Magyar Gárda megalakulásához vezettek. Vagyis az elszánt, magukért tenni akaró magyar embereknek joguk van ahhoz, hogy megszervezzék saját védelmüket – értékelt.

Toroczkai László szerint aktualitást ad a légió létrehozásának, hogy éppen száz éve alakult meg a Nemzeti Hadsereg, amely Horthy Miklós vezetésével „megtisztította az országot a kommunistáktól”.

Csakúgy, mint száz évvel ezelőtt, ma is az anarchia felé halad az ország, hiszen van olyan cigány párt, amelyik cigány tartományt akar leválasztani Magyarországról és olyan település, Törökszentmiklós, ahol cigány klán tartja rettegésben a helybelieket

https://24.hu/belfold/2019/05/14/nemzeti-legio-mi-hazank-mozgalom-toroczkai-laszlo/

Több informátorát is kiadta a kormánylap a Czeglédy-ügy nyomozóinak

A PestiSrácok állításával ellentétben nem csak egyszer fordult elő, hogy kiadták informátorukat a Czeglédy Csaba ellen folytatott nyomozás előrelendítése érdekében, más esetekben is aktívan beavatkoztak a büntetőeljárásba – derül ki a hvg.hu által megszerzett újabb nyomozati iratokból. Megtaláltuk az egyik hatóságnak kiközvetített informátort, aki úgy érzi, felhasználták, ráadásul „politikai vonalra terelték”, amit anonimitást kérve mondott Czeglédy cégéről. A kormányoldali lap munkatársa állítja, hogy az informátorait a hozzájárulásukkal adta át a hatóságoknak, de hiába kértük, ezt nem támasztotta alá.

„Speciális eset volt”, hogy a PestiSrácok munkatársa úgy érezte, újságírói „szerepéből kilépve” tájékoztatnia kell a hatóságokat az információkról – így próbálta magyarázni Huth Gergely a Media1-nek adott interjújában, hogy kollégájuk, Füssy Angéla miért adta ki informátorát az ügyészségnek a Czeglédy-ügyben. Március végén hoztuk nyilvánosságra, hogyan szolgáltatta ki Polt Péternek az újságíró saját forrását, csak hogy előrelendítse a szerinte nem elég hatékony nyomozást. Pár órával cikkünk megjelenése után állította a lap főszerkesztőjeként Huth, hogy ez a PestiSrácok gyakorlatában szó szerint „kivételes” eset.

Csakhogy a PestiSrácok munkatársának eljárása egyáltalán nem volt – ahogyan a kormányoldali lap részéről ezt állították – „kivételes” vagy „speciális”: két további esetet találtunk, amikor Füssy Angéla személyesen, aktívan beavatkozott a Ceglédy és társai ellen költségvetési csalás miatt folyamatban lévő nyomozásba. Ahogy korábbi cikkünket a Polt Péternek személyesen írt beadványára alapoztuk,

A NAV nyomozóinak továbbított „bejelentés kiegészítés” listáján szereplők egyikét sikerült megtalálnunk, ő Czeglédy egyik korábbi cégénél dolgozott, így került kapcsolatba Füssy Angélával, aki leszervezte, hogy a vele mint újságíróval megosztott információkat a hatóság előtt is mondja el. Az ügy politikai jellegére tekintettel nevének elhallgatását kérve elmondta: bár „nem erővel kényszerítették oda”, laikusként nem tudta, meddig terjed pontosan egy újságíró feladatköre, azt hitte, „ez így rendben van”.

Sz. P. maga úgy fogalmaz: azért van a tanúkihallgatáson, „mivel Füssy Angéla oknyomozó újságíró megnevezett engem, mint információval bíró tanút”. Csakhogy életszerűtlen, hogy ezt Sz. akarta volna, mert nemcsak semmi használhatót nem mond a nyomozóknak, de kitart amellett, hogy eleve nem is lehetnek információi az ügyről. Ugyanis soha nem dolgozott a Human Operator Zrt.-nél, illetve más munkaerő-közvetítő cégnél, és egyáltalán nem is ismeri a baloldali politikus-jogászt. Ráadásul több mint tíz éve Ausztriában dolgozik, így „semmilyen érdemi információval nem rendelkezik a Czeglédy-ügyben” – teszi hozzá.

https://hvg.hu/itthon/20190515_Kikozvetitette_mas_informatorait_is_a_PestiSracok_a_nyomozoknak

A németek is azzal támadják Webert, hogy elriasztja Orbánt

Németországban vannak, akik attól tartanak, más európai néppárti tagpártok vagy maga a Fidesz szélsőséges pártok és frakciók ölelésébe menekül az EP-választások után, és jobb lenne a magyar tagpártot az EPP-n belül tartani.

A német CDU testvérpártja, a bajor CSU vezetője, Andreas Dobrindt helyteleníti Manfred Weber európai néppárti csúcsjelölt (maga is CSU-politikus) Orbán-kritikáját, attól fél ugyanis, hogy a bírálatok miatt más néppárti tagpártok inkább átpártolnak a szélsőséges frakciókhoz az EP-választások után – írja az Euractiv. Más, névtelenséget kérő CDU-vezetők is azt mondták az oldalnak, hogy Orbánt a Néppárton belül kéne tartani, hogy nehogy a szélsőséges pártok közé meneküljön.

A Fidesz korábbi Webert támogató hozzáállása május 6-án lett teljesen elutasító, Orbán ekkor mondta ki az osztrák alkancellárral, Heinz-Christian Strachéval folytatott tárgyalása után, hogy Webert alkalmatlannak látja a Bizottság elnöki posztjára. Mégpedig azért, mert Weber korábban azt nyilatkozta, a Fidesz támogató szavazataival inkább nem lenne elnöke az Európai Bizottságnak.

https://hvg.hu/vilag/20190515_Webert_mar_Nemetorszagban_tamadjak_Orbanellenessege_miatt

Minden idők legnagyobb Fidesz-győzelme érik

Az eddig ismertetett felmérések óriási fideszes győzelmet ígérnek a magyarországi EP-választáson. A Fidesz messze a legjobb eredményt érheti el nemzeti szinten az egész EU-ban, de a hazai választások történetében is rekordot dönthet. Először van ugyanis teljesen reális esélye egy pártnak, hogy listás, vagyis teljesen arányos szavazási rendszerben is elvigye a kiosztható mandátumok kétharmadát, mert egyáltalán nem kizárt, hogy a 21 kiosztható mandátumból 14-15-öt a Fidesz-KDNP szerezzen meg. Ez még a 2009-es, 14 mandátumot hozó, szintén óriási győzelemnél is nagyobb siker lenne, mert akkor még eggyel több, 22 képviselője volt Magyarországnak. 

A Fidesz számára fontos érv lesz az elsöprő győzelem, amikor a magyar kormány erősen vitatott intézkedéseit kezdi majd vizsgálni az új Európai Bizottság. 

https://444.hu/2019/05/15/minden-idok-legnagyobb-fidesz-gyozelme-erik

130 millióért igazolhat játékost a román bajnokságból a Puskás Akadémia

A 21 éves Lórándért a Sport szerint 400 ezer eurót, vagyis nagyjából 130 millió forintot fizethet a felcsúti klub. A játékos azt nyilatkozta, a Puskás Akadémiánál kiváló körülmények vannak, és nemsokára sor kerülhet az aláírásra is.

Fülöpöt korábban meghívták a román U21-es válogatottba, de sérülés miatt végül nem csatlakozott a kerethez. A magyarországi lehetőséget úgy fogja fel, hogy ezáltal megszerezheti az állampolgárságot, és talán a magyar válogatottnál is felfigyelnek rá.

Ha Fülöp pályára is lépne a jövőben a román U21-es csapatban, az még nem kizáró tényező, ettől még játszhatna a magyar felnőttválogatottban.

https://rangado.24.hu/magyar_foci/2019/05/15/puskas-akademia-igazolas-fulop-lorand-botosan

Pár órát élt a törvény, újra lehet himnuszt énekelni

Szerdán életbe lépett Szlovákiában az állami jelképekről szóló, lex DAC-nak és himnusztörvénynek is nevezett jogszabály, amely alapján büntethették volna a magyar himnusz éneklését, lejátszását.

Most a Paraméter azt írta, hogy parlament gyorsított eljárásban elfogadta a jelképtörvény módosítását, aminek köszönhetően most már fel sem vetődhet a himnuszok éneklésének büntethetősége.

Az Új Szó szerint a parlament 103 szavazattal szavazta meg a Híd módosító javaslatát.

https://24.hu/kulfold/2019/05/15/par-orat-elt-a-torveny-lehet-himnuszt-enekelni/

Rétvári Bence rokonának 200 milliót érő pályázatából másoltak Móron

Az európai uniós forrásból megvalósuló Családbarát ország projekt célja a családbarát Magyarország megteremtése.

2018 nyarán az egykori kormánylap, az átkeresztelt Magyar Idők ezzel a frappáns megfogalmazással magyarázta el, hogy miért van szükség arra, hogy a kormány országszerte rengeteg Család és Karrierpont alapítását finanszírozza. Számuk a programra biztosított igen jelentős brüsszeli forrásnak köszönhetően 2018 végére 71-re emelkedett.

Családpontok létrehozására cégek és szervezetek pályázhattak elvileg önálló, nősegítő tematikájú projekttervekkel 200 millió forintos keretre az emberi erőforrás uniós alapból. A program központi honlapja szerint összesen 6,1 milliárd forintos volt a tervezett költség.

Az első nyertesek között volt a Nők Civilben Egyesület, amelyet Huczekné Rétvári Mónika vezetett. Huczekné Rétvári Bencének, az Emmi államtitkárának unokatestvére. A szervezete úgy kapcsolódott be a bőségesen finanszírozott programba, hogy addig főleg olyan szabadidős tevékenységek szervezését végezték, mint színházlátogatások, kirándulások, zenés mulatságok és bográcsozások.

Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő szerint azonban Rétvári államtitkár nem az egyetlen fideszes politikus, akinek rokona vagy hozzátartozója menedzselheti az elnyert 200 millió elköltését.

https://24.hu/belfold/2019/05/15/retvari-bence-rokonanak-200-milliot-ero-palyazatabol-masoltak-moron/

Felfüggesztették a kecskeméti Mercedes-gyár építését

A német autóipar rendszerszintű problémái miatt több nagy gyártó is újragondolja terveit, az átmeneti megtorpanás a kecskeméti gyárbővítést is érinti. Az autóipar átalakulása fejfájást okozhat a járműgyártástól krónikusan függő magyar gazdaságnak, rövid távon viszont nem érdemes pánikolni, mert a magyarországi gyártás a legversenyképesebbek között van. A halasztás pedig inkább az óvatosság, mint valami komolyabb baj előjele.

https://index.hu/gazdasag/2019/05/15/daimler_kecskemet_mercedes_leallas_bovites_gyar/

Ellenszél

Sitkei Levente Magyar Nemzet

Ami lényeges, az úgyis rejtve marad, ami pedig cseppet sem fontos, az hamar az újságok címlapjára kerül. Donald Trump úgy kormányozza az Egyesült Államokat, hogy a „mértékadó” sajtó minden nap élveboncolja, immáron három éve, és előrevetíti, hogy úgyse húzza ki a ciklus végéig.

No és persze azt az Orbán Viktort fogadja, akiről hanyag eleganciával azt írják, hogy „szélsőjobboldali”. No meg antiszemita. Ilyen cikkekből van ezer, egymást ismételgető, összekacsintós, minden alapot és ismeretet nélkülöző írás, előre eldöntött ítélettel, miszerint Orbán Viktor diktátor, Trump szintén, és mindkettő süllyedjen el, hadd irányítsa az illetékes országokat az, akit a cikkíró szeret.

New Yorkból meg lehet írni, hogy Magyarországon antiszemita mindenki, főleg Orbán Viktor, de mégis Budapest azon nagyon kevés európai városok egyike, ahol az Élet menete nevű felvonuláson a rendőrök csak nézelődnek, mert nincs kitől védeni a hazai zsidó közösséget, Malmőben pedig páncélfal rejti az ottani zsidó közösségi házat, alig lehet megtalálni, és nincs csengő.

Pedig Stefan Löfven svéd miniszterelnök nem áll antiszemita hírében. Emmanuel Macron francia elnök sem, mégse szokás Párizsban Élet menetét tartani.

A tények viszont alaposan eltorzulnak, mire újságcikkekké varázsolják őket, így a nyugati, liberális szemlélet dicsőségére egyszerűen rá lehet mondani a magyar kormányfőre, hogy antiszemita, a CEU-ra pedig azt, hogy bezárt. Aki akarja, elhiszi, és nagyon kevés amerikai fog utánanézni, vajon működik-e az egyetem.

https://magyarnemzet.hu/ahelyzet/ellenszel-6923408/

Brüsszelnek migránsváró támogatás tetszene

Megyeri Dávid Magyar Nemzet

Bár megdöbbentő fejlemény, hogy a brüsszeli neoszovjet vezetés a magyar babaváró támogatást megpróbálja megnehezíteni, mégis létezhet megoldás a probléma áthidalására. ­

Miért is ne deklarálhatnák a magyarországi fiatalok, akik babaváró támogatásért folyamodnak, hogy ők valójában migránshátterűek, illetve menekültgyökereik vannak? Ebben az esetben Brüsszel és az egész globalista-sorosista csicskacsapat kénytelen lenne meghátrálni, ha egy kicsit is hűek akarnak lenni eddigi álszentül kirekesztő gyakorlatukhoz.

A magyar kormány is átkeresztelhetné a jobb hangzás végett migránsváró támogatássá a liberális füleknek avítt hangzású babaváró támogatást. Esetleg szóba jöhetne még névként a menekültérkeztetési segély is.

Ha netán megkérdőjeleznék a magyar fiatalok, anyák, hölgyek echte menekült, migráns mivoltát a szőrszálhasogató bürokraták, erre az esetre is lenne magától értetődő válaszunk. Hivatkozhatnánk arra a migránsbálványozó elit magasságos színe előtt, hogy mi már akkor bevándorlók voltunk Európában, amikor mások ilyen modern ideológiai fejlettségről még nem is álmodhattak.

In concreto: mi a honfoglalás korában érdemeltük ki a migráns nevezetet, amikor bejöttünk, ha úgy tetszik, bemigráltunk a nyolcszázas évek végén a Kárpát-medencébe.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/brusszelnek-migransvaro-tamogatas-tetszene-6922772/

Szijjártó Péter: Trump és Orbán számos nagy nemzetközi témában hasonló megközelítést alkalmaz – Angol nyelvű videó

MTI Magyar Nemzet

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a világot foglalkoztató számos nagy kérdésben teljesen hasonló megközelítést alkalmaz, ilyen a migráció, a terrorizmus, a hazafias politika és a keresztény közösségek támogatása – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter abban az interjúban, amelyet New Yorkban adott az i24 News nevű izraeli hírcsatornának közép-európai idő szerint kedd éjjel.

A műsorvezetők egyebek mellett a hétfőn Washingtonban tartott amerikai-magyar csúcstalálkozóról kérdezték a magyar diplomácia vezetőjét, aki válaszában emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok Magyarország stratégiai szövetségese, emellett legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unió után és a második legnagyobb befektető is.

A Fehér Házban tartott egyeztetés nagyon fontos volt Magyarország számára, és egyértelműen mutatta a két vezető között működő „kémiát” – emelte ki Szijjártó Péter. A tárgyalás hangvétele barátságos és fesztelen volt, a szűk körű megbeszélés az ilyenkor szokásosnál jóval tovább tartott – hangsúlyozta.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/szijjarto-peter-trump-es-orban-szamos-nagy-nemzetkozi-temaban-hasonlo-megkozelitest-alkalmaz-6926138/

Hírmagyarázók

Pilhál György Magyar Nemzet

Maga Gyurcsány Ferenc siet segítségünkre, hogy helyén kezelhessük a hétfői Trump–Orbán-találkozót. „A világot érteni nem akaró vagy nem tudó veszélyes nacionalisták ölelkeztek össze. A régóta legnépszerűtlenebb amerikai elnök és a politikájával Európában népszerűtlen magyar kormányfő” – írja közösségi oldalán a piros fejű ember. (Ki más is írhatna hitelesebben a népszerűtlenségről, mint a túlbérmálkozott habzóborász.) „Politikusok, akik nem látják a fától az erdőt, azaz a menekültektől a világ megannyi fontos problémáját” – összegzi mondandóját, bár közben azt is elkotyogja: igazából gőze sincs, milyen megállapodások születtek Washingtonban. A demagógia vörös farkincáját is odabiggyeszti a végére: „Ezért kár volt a magyar adófizetők pénzéből Washingtonig utazni.”

Sok kivételes embert mozgatott meg az amerikai–magyar csúcs. Így a hazai ellenzék két magasröptű gondolkodóját is – Márki-Zay Péter és Kész Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelesei a találkozóval egy időben szintén Washingtonba látogattak. Amint arról közösségi oldalaikon olvashatunk, az ottani külügyminisztérium (közelebbről nem nevesített) prominense fogadta őket. A vendégek pedig előadták, hogy milyen szörnyű a helyzet idehaza, mekkora veszélyek leselkednek az országra, és hogy ők mennyire aggódnak a növekvő orosz befolyás miatt. Tárgyalópartnereik állítólag arra voltak kíváncsiak, ha Orbán Viktor aláír velük egy megállapodást, bízhatnak-e abban, hogy be is tartja. Mire a kétségbeejtő Márki-Zay azt válaszolta, ezt nem tudja garantálni. Hozzátette viszont, hogy Orbán nem egyenlő Magyarországgal. Itt vannak például ők…

Ennél is nagyobb baj, hogy hazajönnek.

https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/hirmagyarazok-6924926/

New York Times: Szélsőjobbos transzatlanti találkozó volt ez a zsidókat és a muszlimokat ördögnek festőkormányfővel

Transzatlanti szélsőjobbos találkozó zajlott le tegnap a Fehér Házban, amikor is az elnök fogadta Orbán Viktort, a földkerekség egyik legtekintélyelvűbb politikusát, írja a New York Times. A vendég legutóbb 18 éve járt ott, azóta a demokráciában hívő, középjobbos politikusból erős ember lett. Átírta a választási törvényt, ideértve a körzethatárok megmásítását, átvette a sajtó jó részének ellenőrzését, saját embereivel rakta tele a bíróságokat és ördögként állította be a muzulmánokat, illetve a zsidókat. Ily módon hogy Donald Trump találkozott vele, az fontos jóváhagyást jelent az egész szélsőjobb számára a világban. Egyben beleillik abba, hogy az amerikai elnök autoriter vezetőkkel áll össze, nacionalista, migránsellenes és antidemokratikus nézetek alapján. Az viszont egészen paradox. hogy olyan erők működnek itt együtt a közös ügyért, amelyek amúgy nem sokra tartják a nemzetközi jogot és szervezeteket. Ezen túlmenően az elnök odahaza koppintja a szélsőjobbos taktikát, amikor nem kér az olyan amerikai hagyományokból, mint az erőegyensúly és a jogállam.

https://nepszava.hu/3035962_new-york-times-szelsojobbos-transzatlanti-talalkozo-volt-ez-a-zsidokat-es-a-muszlimokat-ordognek-festokormanyfovel

Thomas Melia: Trump szeret autokratákat ölelgetni, az Orbán-látogatás is illeszkedik ebbe

Orbán Viktor már 2016-ban, az amerikai kampány alatt teljes erőbedobással készült a Donald Trump elnökségére, hiszen Hillary Clinton megválasztása pusztító lehetett volna számára. Nem csoda, hogy ő volt az első európai vezető, aki üdvözölte Trump győzelmét. Ám a nagy világnézeti egytértés ellenére a fehér házi meghívás látványos késéssel futott be Orbánnak. Washingtoni veteránként még láttam Antall Józsefet hivatalos látogatáson a Fehér Házban 1990 októberében. Láttam ugyanitt Horn Gyulát, aki csuklós Ikarussal érkezett a Fehér Házba, mert akkoriban a texasi Houston ezzel az eszközzel gondolta fejleszteni tömegközlekedését. Orbán hosszú ideje első washingtoni látogatásáról az Obama-adminisztráció helyettes külügyi államtitkárát, Thomas O. Meliát kérdeztük.

 

https://vilagterkep.atlatszo.hu/2019/05/15/thomas-melia-trump-szeret-autokratakat-olelgetni-az-orban-latogatas-is-illeszkedik-ebbe/

Orbán új szélsőséges barátja frontális támadást indított a pápa ellen

Egyre inkább elmérgesedik a Vatikán és az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini viszonya. Az egyházfő szerint nagy veszély leselkedik a társadalomra.

Matteo Salvini és a Ferenc pápa eddig sem szívelték egymást. Az olasz belügyminiszter megtestesíti mindazt, ami ellen a katolikus egyházfő felemeli szavát. Nem akar szolidaritást a menekültekkel, hanem még azon hajók ellen is szankciókat vezet be, amelyek humánusan felveszik őket a fedélzetükre. Hogy a pápa mennyire nem kedveli a jobboldali populista Liga elnökét, jelzi, nem is volt hajlandó fogadni őt. Salvini nemrégiben egy pólóban jelent meg, amelyen e szöveg szerepel: „Benedek az én pápám”. A pápa többször figyelmeztetett az idegengyűlölet, a rasszizmus és a populizmus veszélyeire. 2017 márciusában a német Die Zeitnek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a populizmus „a gonosztól való, és az elmúlt évszázad megmutatta, milyen rossz vége lehet”. Egy tavaly szeptemberi konferenciára írt beszédében rámutatott, hogy manapság ismét terjedőben van a félelem, a lenézés vagy a gyűlölet olyan emberek vagy csoportok ellen, amelyeket különbözőnek ítélnek meg etnikai, nemzeti vagy vallási hovatartozásuk alapján, és nem tartanak méltónak arra, hogy teljes mértékben részt vegyenek a társadalom életében.

 

https://nepszava.hu/3035985_orban-uj-szelsoseges-baratja-frontalis-tamadast-inditott-a-papa-ellen

 

Schmidt Mária formában: Németország MEGÖLTE a politikát, Merkel NDK-t csinált az országból

Víziói voltak Orbán történészének.

 "Angela Merkelnek sikerült egy nagy NDK-t csinálnia Németországból" - ezt mondta Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az intézményben rendezett Németkérdés újra? című konferencián szerdán.

A XXI. Század Intézet Helyzet van című programsorozatának részeként rendezett konferencia mottója: Németország túl erős, vagy túl gyenge?

https://magyarnarancs.hu/feketelyuk/schmidt-maria-formaban-nemetorszag-megolte-a-politikat-merkel-ndk-t-csinalt-az-orszagbol-119759

 

Kövér: a nyugatiaknak elzsírosodott az agyuk, fel sem fogják, mi vár rájuk

„Tizenöt fideszes mandátum akár az Európai Néppártban is a balra tolódókkal szemben, a velünk egyetértők javára billentheti a mérleg nyelvét” – jelezte Kövér László kedd esti siófoki fórumán, hogy a Fidesz miben reménykedik a május 26-i EP-választással kapcsolatban.

 

Kovács László annak idején „volt kommunista külügyérként úgy ment át a biztosok uniós szűrőjén, mint melegített kés a vajon, ellenben öt éve Navracsics Tibort alig fogadták el, csak mert fideszes” – állította Kövér László kedden este Siófokon, hogy szerinte „az Európai Bizottságnak nem az elmúlt években ment el az esze, Brüsszellel olyan konstrukciós hiba van, mint a német autókkal.”

Az Országgyűlés elnöke a balatonparti városban a kampány részeként megtartott lakossági fórumon beszélt arról, hogy mire számít május 26-án. S mivel pár évvel ezelőtt még ő volt az első számú megmondófigura a Fideszben, aki nemcsak merész állításokat tesz, de izgalmas összeesküvés-elméletekkel képes előállni - ám mára ebben szinte már mindenki előzi Németh Szilárdtól G. Fodor Gáboron keresztül Kósa Lajosig -, kíváncsiak voltunk, ebben a megváltozott környezetben mit tud még a párt "lelkiismerete" felmutatni.

 

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/a-media-agymosasarol-joletbe-toppedt-elzsirosodott-agyu-nyugat-europaiakrol-beszelt-kover-laszlo-siofokon-119703

 

A washingtoni vizit – új megvilágításban

Ara-Kovács Attila

„Ha Orbán továbbra is kijátszani igyekszik majd a három nagyhatalmat egymás ellen, leginkább Amerikától kell tartania, hisz az mindenképp a szövetségesi rendszeren belül kívánja tartani Magyarországot, másfelől az oroszok és kínaiak sem veszítenek sokat, ha ejtik Orbánt. A miniszterelnök fideszes legitimitása viszont komolyan meggyengülhet, ha bebizonyosodik: teljes kudarc az, ami eddig épült, s az Amerika-ellenes hisztéria legalább annyit ártott az országnak, mint az oroszokkal és kínaiakkal kialakított több, mint baráti viszony.”

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2019/05/15/A-washingtoni-vizit--uj-megvilagitasban

Szijjártó a CNN-en fake newsozott és hazugságozott

Barátságos és nyugodt hangulatú volt Trump és Orbán találkozója, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a CNN-en, hozzátéve, hogy nem lepődtek meg ezen, mert a két vezető hasonlóképp közelíti meg a főbb világgazdasági dilemmákat, úgyhogy várható volt, hogy az illegális migráció, a terror elleni küzdelem és a keresztény közösségek védelme terítékre kerüljön. 

A riporter erre azt kérdezte, hogy miért és kitől kell védeni Európában a keresztény közösségeket, mire Szijjártó azt felelte, hogy ő a világ keresztény közösségeiről beszélt, majd részletesen elmondta a Hungary Helps programot.

A riporter itt azt vetette közbe, hogy amikor Orbán a keresztények védelmét említette, akkor Trump azt felelte, hogy jó munka volt a Fal, a migránsok elleni védelem eszközeként 2015-ben, vagyis mégis Európáról van szó.

Szijjártó elővette a magyarok által már jól ismert mondatokat arról, hogy jogunk van eldönteni, hogy kivel akarunk együtt élni, és átkötött arra, hogy Európa keresztény kontinens, fontos dolog védeni a keresztény örökséget, hitet. Ezt pedig a migráció és a szekularizmus veszélyezteti. Sőt, mondta Szijjártó, a migráció miatt a kontinens nyugati részén antiszemitizmus is kialakult.

 

Szijjártót a műsorvezető szembesítette azzal, hogy több amerikai politikus a találkozó lemondását kérte Trumptól Orbán antiszemitizmusa, Putyin-barátsága, a médiaszabadság elnyomása miatt. Szíjjártó erre: 

EZEK HAZUGSÁGOK. HAZUGSÁGOK AZ ORSZÁG ÉS HAZUGSÁGOK A KORMÁNYFŐ ELLEN.

 

https://index.hu/kulfold/2019/05/15/szijjarto_cnn_trump_orban/

Vastag a boríték? Megnéztük, mennyivel emelkedett Kövér és Áder alatt a dolgozók bére

privátbankár.hu

Tavalyhoz képest valamivel nagyobb létszám és vaskosabb boríték rajzolódik ki a Országgyűlés Hivatalának kereseti statisztikáiból. A vezető beosztású dolgozók bére jobban nőtt, mint a beosztottaké, akik így sem panaszkodhatnak: átlag 400 ezer forint fizetést vihetnek haza havonta. A Köztársasági Elnöki Hivatalnál és az Országgyűlési Őrség alá tartozó rendvédelmi szerveknél dolgozók még ennél is többet keresnek.

https://privatbankar.hu/makro/vastag-a-boritek-megneztuk-mennyivel-emelkedett-kover-es-ader-alatt-a-dolgozok-bere-326129

Közpénzből fizet az MTV egy fideszes ügyvédet, úgy perlik az ellenzéket

Még azzal is egy Fidesz-közeli ügyvédi iroda jár jól, hogy a köztévé MSZP-s, DK-s képviselőket citál bíróság elé.

A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda képviseli a közmédiát az ellenzéki képviselők tavaly decemberi akciója miatt indított perben – tudta meg lapunk. Ez azért érdekes, mert az ügyvédi iroda irodavezetője Sárhegyi Zoltán, aki a Fidesz delegáltja a Nemzeti Választási Bizottságban.
Mint emlékezetes, a múlt év végén ellenzéki országgyűlési képviselők mentek be a köztévé Kunigunda utcai székházába, hogy beszélhessenek a televízió vezetőivel, és beolvashassák ötpontos követelésüket. Ezt nem engedték meg nekik, ezért tiltakozásul az épületben maradtak – Szél Bernadettet, Hadházy Ákost és Varju Lászlót végül a biztonsági őrök dobták ki az épületből. A politikusok akciója miatt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) bírósághoz fordult.
Megkerestük az MTVA-t, és azt kérdeztük: 

·         Nem tartják-e aggályosnak, hogy egy fideszes delegált ügyvédi irodája képviseli a köztévét, amelynek függetlennek kellene lennie?

·         Mennyiért vállalta a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda a pert?

Válaszokat nem kaptunk.

 

https://nepszava.hu/3035760_kozpenzbol-fizet-az-mtv-egy-fideszes-ugyvedet-ugy-perlik-az-ellenzeket

Nagyon úgy fest, Tarlós rafináltan patkányozott egyet Karácsonyékra mutogatva

A főpolgármester a köztévében bangónézott egyet.

 

Zugló is szóba került az M1 szerda reggeli műsorában, a vendég pedig Tarlós István főpolgármester volt.

A téma eredetileg a parkolás volt, ami Tarlós szerint „egy sötét alku eredménye volt“. A főpolgármester szerint ami mai helyzet a Demszky-éra öröksége, és Budapestnek nincs köze ahhoz, hogy milyen a fizető parkolás helyzete a kerületekben.

Szóba került a patkányhelyzet is, amiről Tarlós azt mondta, 2010-ben több volt a patkányészlelés Budapesten, mint most.

Tarlós úgy fogalmazott: „ami a lakosságot illeti, hát nem kell pánikba esni. Az várható, hogy a XIV. kerületben most fognak patkányokat találni októberig. Kétsége ne legyen erről“.

Bár egyértelműen nem mondta ki, ugyanis a főpolgármester kétértelműen fogalmazott, de a logikáját követve nem nagyon lehet másra következtetni ebből, mint hogy az ellenzékre, esetleg Karácsony Gergely polgármesterre, a szocialisták és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltjére utalt. Hiszen októberben lesznek az önkormányzati választások, és ha csak addig találnak ott patkányokat, Tarlós pedig abban reménykedik, hogy a kerületben váltás lesz, akkor nem nagyon lehet másra gondolni... (Frissítés: a cikkünk eredeti címe az volt, hogy "Tarlós lepatkányozta Karácsony Gergelyt", ám belátjuk, a főpolgármester kétértelműen fogalmazott, ezt egyértelműen kijelenteni nem lehet - a szerk.)

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/tarlos-lepatkanyozta-karacsony-gergelyt-119708

 

Karácsonyi megszólalt Tarlós patkányozós megjegyzése után: tételesen mutatja be, miben füllent a főpolgármester

Karácsony Gergely ezt írta ki nemrég a Facebookra: "Volt, aki úgy értette, hogy Tarlós István ma engem „lepatkányozott”. Ha ez kétértelmű is, az viszont egyértelmű tény: nem mondott igazat.

Tarlós folyamatosan félrevezeti a budapestieket. Azt állítja a mai interjújában, hogy „2010-ben magasabb volt a patkányészlelésről szóló bejelentések száma mint most”. Ezt az állítást a főváros saját hivatalos anyaga cáfolja, abban szerepel az alábbi táblázat. Világos belőle, hogy a patkányok elszaporodása akkor történt, amikor összeomlott a fővárosi szemétszállítás, nem mellesleg fideszes korupciógyanús ügyek miatt. Erre a helyzetre választottak ki egy alkalmatlan céget, amely - egyre erősebb gyanú szerint - Tarlósék asszisztálásával nem létező referenciákat hazudott magának. Tarlós tartozik a budapestieknek a tisztasággal, a felelősséggel és az igazmondással is. Októberben behajtjuk az adósságát!"

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/karacsonyi-megszolalt-tarlos-patkanyozos-megjegyzese-utan-tetelesen-mutatja-be-miben-fullent-a-fopolgarmester-119762

 

Melegebb van az északi sarkkörnél, mint Olaszországban

Szokatlanul magas és alacsony hőmérsékletek egyaránt jellemzőek most Európában. A sarkkör környékén 31 fokot mértek, míg Olaszországban 20 fok alatt maradt a hőmérséklet. Mégis mi okozza mindezt?

Nagy hőmérséklet különbségek jellemzik nemcsak hazánk, hanem Európa időjárását is ezekben a napokban. Vasárnap az Ibériai-félsziget délnyugati csücskén már a 35,5 fokot is elérték a maximumok, de ami ettől is szokatlanabb, hogy az oroszországi Kojnas állomáson 31,2 fokot mutatott tegnap a hőmérő. Legmeghökkentőbb, hogy az állomás az északi sarkkörhöz nagyon közel helyezkedik el.

https://www.idokep.hu/hirek/melegebb-van-az-eszaki-sarkkornel-mint-olaszorszagban

A magyar gazdasági növekedés az Unió élvonalában

MH/MTI

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 5,3 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 5,2 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán Budapesten. 

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20190515-jelentosen-nott-a-gdp-az-elso-negyedevben

Van élet, vagy nincs élet?

Gyurcsányné Dobrev Klára éppen ez idő tájt lelte meg magában a politikust, aki alkalmas arra, hogy a végtelenül igazságos unióban hirdethesse az igét. A hazája ellen

Kondor Katalin

Majális idején, de lényegében egész májusban – legalábbis amióta az eszemet tudom – a politikai erőknek mindig nagyon fontos mondanivalójuk van. Ekkor lehet a legnagyobb marhaságokat előadni. Az idősebbeknek ugyebár nem kell mondanom, hogy a hónap első napján a munkát ünnepeljük. Arról persze fogalmam sincs, hogy amikor – például 2010 előtt – igencsak az egeket ostromolta a munkanélküliség, mit ünnepeltünk éppen. Talán a munka hiányát? Nem emlékszem már. Furcsa, de arra jobban emlékszem, hogy családunk fotóarchívuma, amely igen szegényes, őriz egy képet az ötvenes évek elejéről, amikor is édesanyám a nálam három évvel idősebb nővéremet kézen fogva együtt menetel a debreceni városi tanács (anyámnak haláláig egyetlen munkahelye volt) dolgozóival. Nővérem egy zászlócskát lobogtatva boldognak látszik. Én akkoriban nem voltam még sétára, menetelésre alkalmas, így aztán teljesen kimaradt az életemből a majális meg a felvonulás. Ne higgyék el azt a hazugságot, hogy akkoriban, tehát az ötvenes, hatvanas években ez mindenkinek kötelező volt. Sem a szüleim, sem én soha többé nem vonultak, nem vonultunk sehová. A virsliről meg a sörről is jóval később szereztem tudomást.

Ma megint más időket élünk. Jó ideje a politika szereplőinek – naná, hogy elsősorban a szocialistáknak – ismét boldogító ünnepe lett május elseje.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190514-van-elet-vagy-nincs-elet

 

Abszurdból sikertörténet

Új fejezet. Mérföldkő. Új kezdet. Ilyen címekkel találkozhatunk annak kapcsán, hogy majdnem másfél évtized után járhatott újra magyar miniszterelnök a Fehér Házban

Ulicza Tamás Magyar Hírlap

Kicsit olyan ez, mintha egy nagyon hosszú regényt felcsapnánk a közepén, és azt mondanánk, itt az eleje, de a magyar–amerikai kapcsolatok története nem tegnap kezdődött, és nem holnap ér véget.

Legtalálóbb talán egy új fejezetről beszélni, de annak sem kezdete, inkább csúcspontja ez a találkozó. A fejezet nyitósora pedig valahogy úgy szólt: megválasztották Donald Trumpot amerikai elnöknek.

Az Obama-érában méltatlanul elhanyagolták Közép-Európát, és Magyarország különösen nem volt az akkori washingtoni csapat szíve csücske, már csak abból az okból kifolyólag sem, hogy jobboldali kormány vezette (és vezeti). Teljesen mindegy, mi éppen a tiltakozó jegyzék szövege, a Demokrata Párt szemében ennél nagyobb bűn kevés van.

Aztán a politikai szelek megváltoztak, és a Republikánus Párt kerekedett felül. Azt, hogy Trump elnöksége hosszú távon végül pozitív vagy negatív hatású lesz, majd visszatekintve eldöntik az amerikai szavazók, de az bizonyos, hogy a magyar diplomácia szempontjából előnyös volt, és rögtön olvadni kezdett a jég a befagyott magyar–amerikai kapcsolatokon

 

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190515-abszurdbol-sikertortenet

Keményen üzent Theresa May az EU-nak

Theresa May szerint a brit kormány célja továbbra is az, hogy a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után szabadkereskedelmi megállapodásra jusson az Európai Unióval, de nem hajlandó fizetni azért, hogy hozzáférjen az Európai Unió piacához.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/brexit-london-nagy-britannia-theresa-may.684272.html

Szoros a verseny Európában: kezdhetnek aggódni a szocdemek és a Néppárt is

Nem javított az Európai Néppárt, viszont a szociáldemokraták visszaesése miatt valamivel jobb helyzetben várhatja az európai parlamenti választásokat, mint néhány héttel ezelőtt – derült ki a Politico legújabb mandátumbecsléséből.

A ma nyilvánosságra hozott adatok szerint az Európai Néppárt – a britek részvétele mellett – 170 mandátumra számíthat a 751 tagú Európai Parlamentben. Ez ugyan 44 mandátummal kevesebb, mint amivel jelenleg rendelkeznek, de fő riválisaik, a szociáldemokraták még rosszabbul járnának, ha most vasárnap tartanák a választásokat: 144 tagú lenne az S&D-frakció.

A liberális ALDE 105, a Salvini-féle szélsőjobboldali frakció pedig 71 mandátumot szerezne. Őket követnék a konzervatívok és reformerek (62) és a zöldek (56). Már a mandátumbecslésen jól látszik, hogy egyre nagyobb esélye van az eddig ismeretlen, új tömörüléseknek, az új pártok 50 helyre számíthatnának.

https://hvg.hu/vilag/20190515_Nagy_a_verseny_Europaban_de_kezdhetnek_aggodni_a_szocdemek_es_orulni_a_Neppart

Ötszörösen kapja vissza: Vidnyánszky Attila Nemzetije a tao-sztori legnagyobb nyertese

A Válasz Online értesülései szerint épp a kulturális taót eltöröltető Vidnyánszky Attila lesz a rendszer kivezetésének legnagyobb haszonélvezője: a Nemzeti Színház ötszörösét kaphatja vissza annak a pénznek, amelyre taóból jogosult lett volna. Eközben remek játszóhelyek a létükért küzdenek. Politikailag is furcsa az új konstrukció, hiszen a teljes vidék, a határon túliak, de a népművészek és a komolyzenészek sem minősülnek benne nemzetstratégiai fontosságúnak.  A lebonyolítás pedig: kaotikus. Exkluzív háttér a legfrissebb kultúrbotrányról.

https://www.valaszonline.hu/2019/05/15/otszorosen-kapja-vissza-vidnyanszky-attila-nemzetije-a-tao-sztori-legnagyobb-nyertese/

Hasznos hülyék lettünk, és még büszkék is vagyunk rá – a Trump–Orbán-találkozó margójára

válaszonline

A tegnapi washingtoni Trump–Orbán-találkozóért lelkesedők elfelejtik, hogy az amerikai elnök kereskedelmi háborúval fenyegeti Európát. Amerika, Oroszország és Kína is az EU riválisa, Magyarország mégis a nagyhatalmi triászhoz vonzódik saját szövetségi rendszerével szemben. Egyszer miért nem próbáljuk ki végre, milyen is lehet törleszkedési kényszer nélkül képviselni nemzeti érdekeinket?

https://www.valaszonline.hu/2019/05/14/trump-orban-publi/

„Eljutottunk oda, ahonnan elindultunk” – Lányi András a 30 éves rendszerváltozásról és az új pártállamról

válaszonline

Napra pontosan harminc éve bukott meg a bős-nagymarosi vízlépcső terve – ám még az egyik fő ellenző sem emlékszik pontosan arra a napra. Lányi András szerint az ökopolitika esélyei ma Európa-szerte rosszabbak, mint akkoriban, még akkor is, ha milliónyi fiatal tüntet a klímaváltozás ellen. Az író, filozófus, ökopolitikus a Válasz Online-nak elmondja, mit rontottak el a zöld pártok, de azt is, miért békült ki Schiffer Andrással. Azt sem rejti véka alá, miért nem állt be végül Puzsér Róbert mögé, sőt: elsőként gratulál Tarlós Istvánnak, annak közelgő győzelme alkalmából. Interjúnk.

https://www.valaszonline.hu/2019/05/13/lanyi-andras-tarlos-interju/

Ferenc pápa menekült gyerekeket utaztatott a pápamobillal

Ferenc pápa szerdán nyolc menekült kisgyerekkel tett egy kört a pápamobillal a vatikáni Szent Péter téren. A pápa és a gyerekek a nyitott tetejű, fehér pápamobillal járták be a Szent Péter teret, közvetlenül a szokásos szerdai pápai audiencia előtt. Az audienciát követően a gyerekek átadtak a pápának egy nagy piros, szív alakú transzparenst, melyen a „Köszönjük, Ferenc pápa!” felirat olvasható, valamint a gyerekek aláírásai.

A gyerekek nemrégiben érkeztek Olaszországba Líbián és a Földközi-tengeren keresztül, csónakon. 

Alessandro Gisotti, a pápa szóvivője közölte, hogy a gyerekek Szíriából, Nigériából és a Kongói Demokratikus Köztársaságból származnak, és jelenleg egy Róma melletti katolikus menedékhelyen élnek.

Ferenc pápa – aki Argentínába kivándorolt olasz szülők gyereke – hagyományosan a szolidaritás és a menekültek befogadása mellett foglal állást, ugyanakkor beszélt már a bevándorlás észszerű korlátozásáról is.

https://mandiner.hu/cikk/20190515_ferenc_papa_menekult_gyereket_utaztatott_a_papamobillal

A tankerületek szerint „nem időszerű” a tanársztrájk, így megpróbálják megakadályozni

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közben elismerte: a pedagógusok 30 százalékos béremeléséről szóló hír kacsa volt.

Nem tartják időszerűnek a május 29-ére meghirdetett pedagógussztrájkot a tankerületek, ezért nem hajlandóak megállapodni az akciót meghirdető Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) az elégséges szolgáltatásokról – derült ki a PDSZ sajtótájékoztatóján, ahol Szűcs Tamás, a szakszervezet országos választmányának elnöke számolt be a legújabb fejleményekről. A tankerületek szerint azért nincs itt az ideje egy sztrájknak, mert a PDSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között egyeztetések zajlanak. - Ilyen nincs, és mégis van – fogalmazott Szűcs Tamás. Szerinte ez nemcsak a sztrájktörvényt sérti – ami alapján az egyeztetés a sztrájk egyik előfeltétele –, hanem alkotmányjogilag is aggályos. A PDSZ mind a 60 tankerületnek és mind a 43 szakképzési centrumnak megküldte a sztrájk idején biztosított elégséges szolgáltatásokról (gyermekfelügyelet, személy- és vagyonvédelem) szóló megállapodástervezetet, melynek szövegezése szinte teljes egészében megegyezik a márciusi szolidaritási sztrájk esetében Pécsen kötött megállapodással – amiről Szűcs szerint az állami iskolafenntartó, a Klebelsberg Központ elnöke is azt nyilatkozta egy egyeztetésen, hogy teljes mértékben jogszerű.

https://nepszava.hu/3035996_a-tankeruletek-szerint-nem-idoszeru-a-tanarsztrajk-igy-megprobaljak-megakadalyozni

Vitatja az ombudsman beadványát az OBT

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az Országos Bírói Tanács (OBT) is, miután márciusban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének kezdeményezésére az alapvető jogok biztosa indítványozta az Ab-nál az Alaptörvény OBT-re vonatkozó rendelkezéseinek értelmezését. Az Ab-n múlik, befogadja-e az ombudsman indítványát, amelyet az OBT szerint el kellene utasítania.

https://nepszava.hu/3036036_vitatja-az-ombudsman-beadvanyat-az-obt

Három és fél milliárdért vett festményt a magyar állam

Átadták a Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) Liget Budapest projekt keretében elkészült épületét – írja az MTI. Az átadón ott volt Orbán Viktor is, aki bejelentette: a Szépművészeti Múzeum számára a magyar állam megvásárolta Pierre-Auguste Renoir Fekvő női akt című festményét. Az alkotás 12,3 millió dollárba, három és fél milliárd forintba került, és május 24-től lehet majd megnézni.

https://24.hu/kultura/2019/05/14/renoir-festmeny-harom-es-fel-milliard-szepmuveszeti-muzeum-orban-vikto

Suttyomban emelték meg a közmédia vezetőjének a fizetését

Hiába pereltek az adatokért, mire kiadták, már rég elavultak.

Amint lezárult az RTL által indított per, suttyomban megemelték az MTVA vezérigazgatójának fizetését – derül ki a közmédia lapunknak adott válaszából. A tévécsatorna azért perelte az MTVA-t, hogy megtudja, mennyit keresnek a vezetői. A bíróság másfél év pereskedés után, 2017 végén határozott úgy, hogy kötelesek kiadni az adatokat, ám csak az adatigénylés eredeti időpontjáig, ami 2016 októbere volt. Tehát, bár az MTVA tavaly január elején küldte el a csatornának az adatokat, az utolsó információ a 2016-os állapotokra vonatkozott. Az RTL ez alapján számolt be arról, hogy az MTVA-nál a vezérigazgatói bér havi bruttó 2 millió forint.

Mint megtudtuk, valójában már a riport elkészítésekor magasabb volt a fizetés, a bírósági ítélet után nem sokkal ugyanis azt nagy titokban bruttó 2,4 millió forintra emelték. A közmédia hvg.hu-nak adott újabb válaszából kiderült, a fizetést 2018. január elsejétől – tehát a bírósági ítélet után nem sokkal, egyben az adatok elküldése előtt – növelték bruttó 2,4 millió forintra. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2018 októberében kinevezett Papp elődje, a TV2 jelenlegi vezére, Vaszily Miklós már szintén kapta az emelt bért.

Papp Dániel ráadásul a vártnál is jobban járt a pozícióval, mivel előtte még azt a lehetőséget is megnyitották, hogy prémiumot kapjon, ami akár a 12 millió forintot is elérheti.

https://hvg.hu/gazdasag/20190515_Suttyomban_emeltek_meg_a_kozmedia_vezetojenek_a_fizeteset

 

MÁR MEGINT „ELFELEJTETTÉK” MEGHIRDETNI, HOGY ROGÁN ANTAL IS TARTOTT LAKOSSÁGI FÓRUMOT

Úgy dugdossák a Fidesz politikusát, mintha nem is ő lenne a kormánykommunikációért felelős miniszter.

Annak ellenére, hogy Rogán Antal az Orbán-kormány kommunikációs minisztere, még csak meg sem hirdették, hogy tartott lakossági fórumot – vette észre az Azonnali. A Fidesz április végén kezdett országjárásba, és honlapjukon hozzá is férhető, hogy mikor, hol, melyik politikusuk tart fórumot.

A Fidesz előre meghirdetett fórumai között annak ellenére sem látni egyetlen Rogán Antalhoz kötődő eseményt, hogy szinte majdnem minden másik miniszter tartott fórumot az elmúlt három hétben a honlap szerint.

Vagyis fórumozott a Fidesz EP-listáját vezető Trócsányi László igazságügyi miniszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy István agrárminiszter, Palkovics László innovációs miniszter, Szijjártó Péter külügyminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter is, akárcsak Varga Mihály pénzügyminiszter.

 

Ehhez képest azt nem közölték a listán, hogy Rogán Antal Óbudán tart fórumot, pedig ezt Varga Mihállyal tette közösen, ahogy az erről készült fotókról büszkén beszámolt az Óbudai Fidesz Facebook-oldala.

 

A mostani egyébként nem az első eset, hogy inkább nem verik nagy dobra a miniszter fórumát. 

https://azonnali.hu/cikk/20190515_mar-megint-elfelejtettek-meghirdetni-hogy-rogan-antal-is-tartott-lakossagi-forumot

Balavány: Orbán és a kilakoltatott család – nem a válasz a baj

Miközben a szegény emberek utcára kerülnek, a csókosok fillérekért költöznek a Várnegyedbe, az a baj.

A múlt héten egy kilencgyermekes anyuka, mikor megkapta a kilakoltatásról szóló végzést, kétségbeesett levelet küldött a miniszterelnöknek, hogy segítsen. (Azóta a család egy civil adománygyűjtő kezdeményezés hatásáramegmenekült.) A kormányhivatalban „őszinte megértéssel és együttérzéssel”olvasták a nő sorait, és azt felelték:

a vonatkozó kormányrendelet értelmében Miniszterelnök úr valamennyi egyedi, szakmai, szakigazgatási és hatósági kérdésben az illetékes szervek, illetve szakminisztériumok álláspontjára támaszkodik, így az egyéni megkeresések és igények tekintetében elbírálási-, beavatkozási lehetőséggel sajnos nem rendelkezik”.

Mindazáltal a miniszterelnök emberei nem mulasztották el biztosítani a családot, hogy Orbán Viktor kitartást és minden jót kíván nekik.

És ezzel így, önmagában, semmi probléma nincs.

Az tényleg nem működik, de sehol a világon, hogy ha bajban vagyunk, írunk a kormányfőnek, ő meg segít. Ha a szíve szakad meg, akkor sem avatkozhat be egy ilyen ügymenetbe, egyszerűen nincs rá törvényi felhatalmazása. Akik most azon dühöngenek, hogy Orbán ennek a családnak az anya szívszaggató könyörgése dacára sem mentette meg az egzisztenciáját, nincs igazuk. Ha akarta volna, sem tehetné.

Itt a probléma a kontextussal van. A környülállásokkal, amelyekből legalább kettőnek érdemes némi figyelmet szentelni.

Az egyik az, hogy miközben dübörög a kormány a családvédelmi akcióterve, és miközben – pro forma legalábbis – bűnözőnek kiáltják ki a hajléktalanokat, Magyarországon több tízezer csődbe jutott magyar családot lakoltatnak ki évente. Tragikomikus módon olyan nagycsaládokat is, akik eszményképei lehetnének a NER által eszményített és támogatandónak kikiáltott modellnek. 

https://hvg.hu/itthon/20190515_Orban_es_a_kilakoltatott_csalad_nem_a_valasz_a_baj

Az RTL Klub csak úgy hajlandó leadni a Mi Hazánk kampányfilmjét, hogy kisípolják a „cigánybűnözést”

A Mi Hazánk Mozgalom kifogást nyújt be az RTL Klub jogsértése miatt a Nemzeti Választási Bizottsághoz, mert a csatorna nem hajlandó változtatás nélkül leadni a pártnak az európai parlamenti választásra készített kampányfilmjét – közölte a Mi Hazánk elnökhelyettese.

Dúró Dóra elmondása szerint az RTL Klub a „cigánybűnözés” szót kifogásolja, ezért a klipet csak úgy hajlandó sugározni, hogy kisípolja a kifejezést. A Mi Hazánk szerint a csatorna magatartása sérti a médiatörvényt, ezért azt kérik a választási bizottságtól, hogy tiltsa el a további jogsértéstől a csatornát.

https://24.hu/belfold/2019/05/15/az-rtl-csak-ugy-hajlando-leadni-a-mi-hazank-kampanyfilmjet-hogy-kisipoljak-a-ciganybunozest/

Hétfőig adtak határidőt Orbánnak a közszolgák

A kormány nem veszi komolyan a közszolgálati sztrájktárgyalást, pedig az összefogás nagy úr – üzenik a szakszervezetek az Orbán Viktornak küldött utolsó tárgyalási felhívásban.

https://nepszava.hu/3036031_hiaba-az-idohuzas--hetfoig-kapott-orban-hataridot-a-kozszolgaktol