2019, május 15 - 08:03 Sajtószemle

Szalay Krisztina és a civilek mentették meg a kilencgyerekes családot, amelynek Orbán Viktor csak minden jót és kitartást tudott kívánni

Több mint 11 millió forint gyűlt össze a kilencgyerekes zsámboki családnak, amelyet a kilakoltatás veszélye fenyeget. Jelenleg úgy tűnik, megoldódik a lakhatásuk - mondta a Klubrádióban Szalay Krisztina színésznő, aki gyűjtést indított a család javára.

Április 30-án lejárt a téli hónapokra hozott kilakoltatási moratórium, ezért közel kerültek ahhoz, hogy otthon nélkül maradjanak, és a gyámügy elvegye nyolc gyereküket – a kilencedik nyáron lesz 19 éves. 

Az anya korábban Orbán Viktortól is megpróbált segítséget kérni, a miniszterelnök kabinetirodája azonban azt üzente vissza, hogy Orbán további minden jót és kitartást kíván nekik.

Végül Szalay Krisztina segített. Gyűjtést indított, amelynek köszönhetően 11,2 millió forint gyűlt össze néhány nap alatt. Úgy néz ki, hogy a család ebből már a tud venni egy házat Zsámbokon és ki tudja vásárolni az adósságát is. Ezért a színésznő leállította a gyűjtést. 

https://168ora.hu/itthon/szalay-krisztina-es-a-civilek-mentettek-meg-a-kilencgyerekes-csaladot-amelynek-orban-viktor-csak-minden-jot-es-kitartast-tudott-kivanni

A kormány szerint Brüsszel igenis támadja, Brüsszel szerint épp hogy védi a babaváró hitelt

Újabb forduló ment le a Brüsszel és a kormány közötti vitában a babaváró hitelről. A kormány közreadta az egyeztetések kivonatát és kitart amellett, hogy az Európai Bizottság kukacoskodik. Brüsszel viszont állítja, épp azért egyeztet, hogy később ne legyen baj a rendszerből.

A közzétett dokumentumok szerint az Európai Bizottság jelezte: nem szeretne jogbiztonságot adó hivatalos határozatot hozni a kérdésben – arra idő hiányában nincs is mód július 1-jéig –, de a 80 százalékos kamattámogatás és kezesség (és a költségtérítések alátámasztása) esetén hajlandó lenne úgynevezett comfort lettert (megerősítő levelet) kiadni. Ebben jelezné, hogy a rendelkezésére álló információk alapján úgy véli, az intézkedés nem tartalmaz állami támogatást.

https://hvg.hu/gazdasag/20190514_babavaro_hitel_brusszel_europai_bizottsag

Kövér szerint az agymosó média miatt érdekli az embereket a klímaváltozás

Az MTI tudósítása szerint Kövér László házelnök Siófokon tartott fórumot, ahol arról beszélt, hogy az EP-választáson az emberek azt döntik el, hogy olyan európai vezetést választanak-e, amelyik fontosnak tartja a kereszténység európai alapjainak megtartását,  "vagy olyat, amelyik egyfajta tömeges ember- és kultúracserében látja a kontinens jövőjét."

Kövér úgy látja, hogy Európa-szerte a bevándorlást és a terrorveszélyt tartják a legfontosabb kérdésnek,

DE A FŐÁRAMÚ, BRÜSSZELT IS URALÓ POLITIKUSOK ÓRIÁSI ERŐFESZÍTÉSEKET TESZNEK AZÉRT, HOGY EHELYETT A JOGÁLLAMISÁG, A KELET-EURÓPAI ORSZÁGOK HÁLÁTLANSÁGA VAGY A KLÍMAVÁLTOZÁS LEGYEN A VÁLASZTÁS TÉTJE.

https://index.hu/belfold/2019/05/14/kover_laszlo_agymosas_media_klimavaltozas/

Kiderült, mi az a téma, ami kihozza sodrából Orbánt

Hosszú cikket közölt az Atlanticban Bernard-Henri Lévy az Orbán Viktorral való áprilisi, budapesti találkozójáról „Hogyan fedezte fel egy militáns antitotalitárius az ultranacionalizmust” címmel. A francia liberális filozófus, aktivista, író rendszeresen és keményen kritizálja Orbánt, ebben az írásban sem kíméli a magyar miniszterelnököt, miközben részletezi, miről beszélgetett vele két és fél órán át a karmelita kolostorban április elején, harminc évvel azután, hogy először találkozott vele.

Az egyes szám első személyben megírt Atlantic-szövegben Lévy felidézi, hogy amikor először találkozott Orbán Viktorral, a politikus a szovjet hatalom legígéretesebb ellenzéki alakjaként tűnt ki kortársai közül, aki oxfordi Soros-ösztöndíjasként pompás tanulmányt írt a lengyel Szolidaritásról, ami az első szabad szakszervezet volt a vasfüggöny mögött.

„ÉS MÁRA, ÁPRILIS TIZEDIKÉRE, A KÖZBEESŐ HARMINC ÉV ALATT ÁTALAKULT: EGY NYUGALMAZOTT BIRKÓZÓ FIZIKUMÁVAL MEGÁLDOTT KÖVÉRKÉS KÉNYÚR, IZMOK NÉLKÜLI VLAGYIMIR PUTYIN, EGYFAJTA SZOMORÚSÁGGAL ÉS KOMORSÁGGAL A TEKINTETÉBEN”

– írja Orbánról a hétfőn megjelent szövegben.

A cikkben részletezett beszélgetésben egyebek mellett szó volt:

·         Lévy részéről az illiberalizmus kritikájáról, Orbán részéről annak csodálatáról;

·         arról, hogy Orbán Viktor miért sértődött meg Iványi Gáborra, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkészére;

·         hogy miért imádja Horthy Miklóst;

·         hogy miért nem kedveli Marine Le Pen francia szélsőjobboldali politikust, és miért kedveli Matteo Salvinit;

·         a 2015-ös európai migrációs helyzetről, amit Orbán migránsáradatnak és -cunaminak nevezett a beszélgetésben;

·         hogy Silvio Berlusconi miként lopta be magát Orbán szívébe azzal, hogy a kilencvenes években egyszer elhívta egy focimeccsre;

·         hogy Erdoğan török elnökkel miként érintették meg egymás derekát;

·         és hogyan kérdezett rá Orbán Lévytől arra, hogy van manapság Soros György.

 

Lévy felsorolta neki a kormányzat szerinte antidemokratikus húzásait: a szabad sajtó megtépázását, a CEU kiebrudalását Magyarországról, a hajléktalan emberek kriminalizálását, a politikailag elkötelezett bírókat. Orbán Lévy szerint erre „közbevetés nélkül figyel, az arckifejezése meggyötört és szomorkás. Egyetlen kivételt Iványi Gábor említése jelent.” Erre a magyar miniszterelnök közbevágott:

·         Jól ismerem Iványit, két gyerekemet is ő keresztelte meg. ... De fasisztának nevezett, és ezt soha nem tudtam megbocsátani neki.

·         (Iványi Gábor a 24.hu-nak azt mondta, nem fasisztázta le Orbánt, azt viszont mondta, hogy az az irány, amit a miniszterelnök vett, a fasizmus iránya.)

 

https://index.hu/belfold/2019/05/14/bernard-henri_levy_orban_viktor/

 

A Kúria szerint semmi baj nincs azzal, hogy híradóban kampányolt a köztévé a Fidesznek

Az ítélet szerint nincs probléma, mivel a köztévén az eredeti hangsáv helyett a bemondó szájából hangzott el a fideszes reklámfilm üzenete.

 

A Fidesz frissen elkészült brüsszelező-migránsozó kisfilmjének bemutatása tette ki május 4-én az M4-en a Ferencváros-Újpest bajnoki meccs szünetébe ékelt egyperces híradó felét. A híradónak álcázott kampánymiatt a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult az MSZP.

Az NVB pedig megállapította, hogy a műsorszám tartalmát tekintve politikai reklámnak minősül, amiben a Fidesz az EP-választásra támogatókat kíván szerezni.

Az NVB a panasznak helyt adva 745 ezer forintra bírságolta meg a köztévét, és eltiltotta azt a további törvénysértésektől. Az MTVA ezután felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordult, kérve a határozat megváltoztatását és a kifogások elutasítását, és - mint a 444.hu írja - sikerrel is járt.A Kúria kedden döntést igazat adott az MTVA-nak, az NVB határozatát megváltoztatta és a híradóval szembeni kifogásokat teljes egészében elutasította

https://nepszava.hu/3035911_a-kuria-szerint-semmi-baj-nincs-azzal-hogy-hiradoban-kampanyolt-a-kozteve-a-fidesznek  

 

Palkovics eltökélt: júniusban már tárgyalja a parlament az MTA átalakítását

Megkérdeztük Palkovics László innovációs minisztert, hogy a kormány tárgyalja-e az Akadémia átalakítását - a kutatóintézetek kiszervezését célzó javaslatokat, melyek nagy politikai vihart váltottak ki - és azokat beterjesztik-e az Országgyűlésnek a tavaszi ülésszakban.

Palkovics László munkatársunk kérdésére azt mondta: május 27-ig lehet beterjeszteni az Országgyűlésnek a szükséges törvénymódosításokat, és azokat júniusban már tárgyalni fogja a parlament. Mint mondta, nemcsak a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvényt kell módosítani, hanem   a tudományos kutatásról fejlesztésről és innovációról szóló 2014-es törvényt is, mert létre kell hozni az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot. Ezen kívül még néhány másik törvényt is módosítanak majd, köztük a költségvetést is - mondta a miniszter munkatársunk kérdésére.

Palkovics László a május 27-ei határidővel nyilván arra utalt, hogy a kormány Kövér László házelnöknek megküldött tavaszi jogalkotási programja szerint májusban kell benyújtani a kutatási, fejlesztési és innovációs törvény átalakításáról az ITM-nek a javaslatot, a törvénymódosítások elfogadási határidejét pedig “júniusban” határozza meg a menetrend.

http://www.atv.hu/belfold/20190514-palkovics-eltokelt-juniusban-mar-targyalja-a-parlament-az-mta-atalakitasat/

Orbán világosfejű vezetőnek tartja Trumpot

Nos, hát ez is megvolt” - értékelte a magyar miniszterelnök, hogy 18 év után újra meghívták a Fehér Házba. Bár korábban Bill Clinton és George W. Bush fogadta, de Orbán Viktor úgy látja, hogy Donald Trump „egy másfajta vezető, ez egy  erős vezető, ez egy világosfejű vezető, ez egy célratörő ember, aki pontosan tudja, hogy mit akar. Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett, és az volt a célja, hogy jó együttműködés jöjjön létre”.

 

A találkozó előtt Trump Orbánról azt mondta, hogy kicsit olyan, mint ő, azaz ellentmondásos, megosztó figura, de biztonságban tartott az országát.

 

https://444.hu/2019/05/14/orban-vilagosfeju-vezetonek-tartja-trumpot

 

Brüsszel után New York az új ellenség

Az lenne a helyes, ha New Yorkból és Brüsszelből nem helyeznének nyomást Magyarországra sikertelen modellek végrehajtása érdekében, ugyanis míg Európában kudarcot vallottak a migrációra épülő próbálkozások, a magyar modell nemzetközi sikertörténet lett - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Bizottságának (ECOSOC) ülésén.

Európában az elmúlt években kudarcot vallottak a migrációra épülő gazdaságpolitikai és társadalompolitikai stratégiák - hangoztatta a miniszter. Ezek ugyanis párhuzamos társadalmak kialakulásához, ezen keresztül társadalmi feszültségek és biztonsági kockázatok kialakulásához vezettek, a remélt gazdasági eredményt pedig nem érték el, a nyugat-európai országok munkaerőpiaci kihívásaira sem bizonyult helyes válasznak a migráció.

Ezzel szemben Magyarországon az elmúlt években olyan gazdasági növekedést sikerült elérni, amely lehetővé tette a családok nagyarányú támogatását, és a kormány ezzel is világossá tette, hogy a bevándorlás helyett a családok támogatásában látja a helyes választ az Európát és ezen belül Közép-Európát kétségtelenül érő népesedési és munkaerőpiaci kihívásokra - emelte ki Szijjártó. A kormány ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy Brüsszelből vagy New Yorkból nyomást helyezzenek Magyarországra - szögezte le Szijjártó az ENSZ bizottságában.

https://magyarnarancs.hu/belpol/brusszel-utan-new-york-az-uj-ellenseg-119696

 

Hova tűnt 10 ezer beteg a várólistákról?

 Székely Sarolta mfor.hu

Két hónap leforgása alatt a várólistákon szereplő páciensek száma közel harmadával csökkent. Bár a folyamat első ránézésre kedvező, a háttérben főként az új szabályok életbe lépése játszik szerepet, melynek másik következményeként az előjegyzési listán szereplők száma ugrott meg.

https://mfor.hu/cikkek/makro/hova-tunt-10-ezer-beteg-a-varolistakrol-.html

Meztelenül kikötözött rabok Márianosztrán?

Hangszigetelt zárkákban meztelenül kikötözött, maguk alá piszkító rabok, egészségkárosító edények, meghamisított jelentések – börtönös cikkünk második részében egy, a büntetését jelenleg is töltő elítélt beszélt a benti állapotokról. Ezt már a BVOP sem hagyhatta szó nélkül.

https://magyarhang.org/belfold/2019/05/14/meztelenul-kikotozott-rabok-marianosztran/

Matolcsy mindkét fia előre látta, baj lesz rokonuk bankjával

Már arra is felkaphatta a fejét az ember, amikor kiderült, hogy Matolcsy György jegybankelnök üzleti életben aktívabb fiának, Matolcsy Ádámnak az érdekeltsége, a Balaton Bútor Kft. éppen két héttel az előtt nyitott számlát a Gránit Banknál, hogy a Magyar Nemzeti Bank fellépett az NHB Bankkal szemben, ahol addig a számláját vezette a cég. Így aztán Matolcsy Ádám vállalkozása átvihette akár az összes pénzét a Gránithoz, kimenekítve az NHB Bankból. Pár napra rá – hivatalosan is – megroggyant az NHB, a jegybank december közepén 7 millió forintban korlátozta az egy bankszámláról felvehető összeget, és felügyeleti biztosokat rendelt ki.

Idén márciusban véget ért a haláltusa: az NHB Bank bedőlt, végelszámolásba fordult a folyamat, az ügyfeleket a betétbiztosítási alap fogja kártalanítani, de csak 32 millió forint erejéig. Valószínűsíthető, hogy ha Matolcsy Ádám cége nem érezte volna meg időben, hogy lehúzza a rolót az NHB, akkor a milliárdos forgalmú vállalkozás hatalmas összeggel ragadhatott volna bent.

Most pedig rábukkantunk arra, hogy Matolcsy másik fiának, Matolcsy Máténak is működött a hatodik érzéke.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/05/14/matolcsy-nhb-bank

Márki-Zay: Azt kérdezték Washingtonban, megbízhatnak-e Orbánban

Tárgyalópartnereink arra voltak kíváncsiak, ha Orbán Viktor aláír velük egy megállapodást, bízhatnak-e abban, hogy azt be is tartja  – mondta lapunknak Márki-Zay Péter, akit Kész Zoltánnal, a Mindenki Magyarországa Mozgalom másik elnökségi tagjával együtt fogadták Washingtonban hétfőn az amerikai külügy képviselői és szakértői.  Úgy tudják, hogy a magyar és az amerikai fél tárgyalására olyan megállapodás-tervezet készült, amely Orbánt elnavigálná az oroszok öleléséből.

A megbeszélésen a két ellenzéki politikus aggodalmát fejezte ki a Magyarországon növekvő orosz befolyás miatt. Márki-Zay Péter arra is emlékeztetett, hogy Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal, és van alternatívája a jelenlegi kormánynak. Arról is beszélt, hogy szorosabb EU partnerségre kell törekedni és jó kapcsolatra az USA-val.

– Még ha reménytelennek is tűnik: a teljes ellenzéki összefogásé a jövő. Ezt bizonyította a hódmezővásárhelyi választás is – mondta lapunknak a politikus.  

Márki-Zay Péter arra kérte tárgyalópartnereit, hogy az Egyesült Államok – ahogy a múltban többször is megtette  - segítse az ellenzék munkáját, hozzájárulhatna a nem kormánypárti vezetésű városokban a beruházások növeléséhez, de a szabad sajtót is támogathatná. – Elmondtuk nekik, hogy

a Szabad Európa Rádió magyar adását újraindíthatnák.

Ők meghallgattak minket, mindent feljegyeztek. A legfelsőbb szinten születhet végső döntés – teszi hozzá. Kérdésünkre, hogy mi volt a tárgyalásuk célja, úgy válaszol, hogy

az amerikai fél csak tájékozódni akart,

de a külügyesek kérdéseiből lehetett érezni az aggodalmukat az Oroszországhoz és Kínához való közeledésünk miatt, és az érdekelte őket, hogy Magyarország mennyire lojális a nyugati világgal szemben. Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a kongresszus részéről a republikánusok és a demokraták is levelet írtak Trumpnak, amelyben komoly aggodalmukat fejezték ki a magyar demokrácia helyzete miatt.

https://168ora.hu/kulfold/az-amerikaiak-megkerdeztek-marki-zay-petertol-hogy-bizhatnak-e-orban-viktorban-168093

Nyelvvizsga-bizonyítványt küldtek a diákok Orbán Viktornak

2014. december 18-án módosította a kormány a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendeletet, amelyben többek közt az egyetemi felvételi kötelező feltételévé tették a legalább középfokú nyelvvizsga megszerzését.

A Hallgatói Szakszervezet mutatott rá, hogy a módosítás értelmében a 2014-ben regnáló kormány több tagja sem tudta volna megugrani a maguk által felállított lécet, ugyanis egyáltalán nem, vagy csak alapfokú nyelvvizsgájuk van.

Ezzel kapcsolatban azt írták:

„A Hallgatói Szakszervezet ezért — egyrészt, hogy kifejezze sajnálatát, mivel ezek a honatyák 2020. január 1-től már nem tudnak egyetemi képzésre jelentkezni; másrészt, hogy rámutasson arra az álságos gyakorlatra, melynek során a kormánytagok olyan feltételeket szabnak a középiskolások számára, amiknek ők sem felelnek meg — saját készítésű, névre szóló nyelvvizsga bizonyítványt küldött a 2014-es kormány tagjainak.”

A következők számára állítottak ki így bizonyítványt:

  • Fazekas Sándor
  • Hende Csaba
  • Kósa Lajos
  • Orbán Viktor
  • Semjén Zsolt
  • Seszták Miklós
  • Varga Mihály”

A Hallgatói Szakszervezet álláspontja szerint a rendelet „felháborító”. Épp ezért nem csak bizonyítványt küldtek a fideszes politikusoknak, de beszélgetést is szerveznek a tarthatatlan helyzetről, május 15-én, szerdán, 18 órakor.

https://merce.hu/2019/05/14/nyelvvizsga-bizonyitvanyt-kuldtek-a-diakok-orban-viktornak/

Trump és az oroszok – az elnök ellentámadásba megy át

William Barr amerikai igazságügy-miniszter egy tapasztalt szövetségi bíróval kivizsgáltatja, mennyire volt szabályos a Donald Trump amerikai elnök állítólagos orosz kapcsolatai után kutató eljárás. A connecticuti John Durham feladata az lesz, hogy megállapítsa, a Robert Mueller vezette vizsgálócsoport tagjai, illetve a Trump kampányát nyomon követő állami szervek minden esetben törvényesen jártak-e el.

BBC emlékeztet arra, hogy Trump már régóta követelte egy ilyen eljárás megindítását, s korábban is több alkalommal „boszorkányüldözésnek” nevezte a Mueller-vizsgálatot. Barr ellenfelei éppen ezért most úgy vélik, hogy a miniszter inkább Trump, mintsem az amerikai igazságszolgáltatás érdekeit szem előtt tartva döntött.

Durhamnak azt kell kivizsgálnia, hogy az amerikai kormányzati szervek törvényesen jártak-e el, amikor a 2016-os elnökválasztási kampány idején hírszerzési adatokat gyűjtöttek. Trump és támogatói korábban gyakran vádolták azzal az FBI-t és az igaságügy-minisztériumot, hogy törvénytelen eszközökkel követték figyelemmel a republikánus elnökjelölt kampányát.

https://hvg.hu/vilag/20190514_Trump_es_az_oroszok__az_elnok_ellentamadasba_megy_at

Sorra szűnnek meg a praxisok, 1300 háziorvos látja el az összes gyermeket Magyarországon

Magyarország ország összes kiskorúját mindössze 1300 házi gyermekorvos látja el – mondta az InfoRádiónaka Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Póta György szerint miközben elvileg Budapest még a szerencsésebb városok között van, a problémák már itt is megjelentek.

Most már Budapest egyes kerületeiben is egyre inkább szűnnek meg a praxisok – fogalmazott, hozzátéve: a kollégák megbetegszenek, megöregednek, nem bírják már tovább. A házi gyermekorvosok átlagéletkora már így is 60 felett jár.

https://168ora.hu/itthon/sorra-szunnek-meg-a-praxisok-1300-haziorvos-latja-el-az-osszes-gyermeket-magyarorszagon-168103

A fideszesek fele helyeselné, ha nem az Orbán-kormány osztaná szét az EU-s pénzt

Egészségügyre és oktatásra költené az EU-s támogatásokat a magyarok többsége. Ez derült ki a Medián felméréséből, amelynek legérdekesebb eredménye: a fideszes szavazók fele helyeselné, ha nem a magyar kormány, hanem egy EU-s intézmény osztaná szét ezeket a támogatásokat.

Az idei EP-választási kampány slágertémái a migránsozás és a patkányozás voltak, de azért ezúttal is felmerült időnként, hogy az Európai Unióból érkező pénzeket hogyan kellene, lehetne elkölteni. A Medián március végén, április elején készített egy kutatást a témában a Momentum megbízásából arról, hogy mire költenék a magyarok az EU-támogatásokat, illetve hogy kinek kellene felügyelnie a pénzek szétosztását.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/14/median_kutatas_eu-penzek_elosztasa/

 

Orbánról szólt a vita a francia EP-jelöltek között is

Franciaország két meghatározó európai parlamenti jelöltje nyilvános vitát tartott hétfőn, és az egyik fő vitatéma nem más volt, mint maga Orbán Viktor, írja a Politico.  Az EP-választások hajrájához közeledve Orbán személye meghatározó kérdéssé vált, Weber és Timmermans vitájaután most a Macron-párti Nathalie Loiseau és a hagyományos jobboldalt képviselő François-Xavier Bellamy vitatta meg, hogy mit is kéne kezdeni a magyar miniszterelnökkel.

 

https://index.hu/kulfold/ep/2019/05/13/franciaorszag_ep_valasztas_europai_parlament_orban_salvini_macron/

 

A múltunk, a magyarságunk a jövőben is kötelez bennünket

Bencze Izabella Magyar Nemzet

llyés Gyula azt állítja, hogy magyarnak lenni nem származás, hanem vállalás dolga. Mélyen egyetértek minden betűjével és eszmeiségével. Mert elég-e az, ha csak anyakönyvi bejegyzés a magyarságunk?

Nem, nem elég. Az állampolgárság valóban származás dolga, de az az érzés, amely mindennél erősebben köt egy adott földrajzi helyhez, kultúrához, létformához, nyelvhez, a sokszor elrabolt szabadságunkhoz, küzdelmeinkhez, történelmünk minden pillanatához, őseink önfeláldozásához, az az érzés nem az anyakönyvi bejegyzéssel keletkezik. Hogy azt az érzést, kötődést örökké és visszavonhatatlanul magunkévá tegyük, vállalni kell ma olyan nem igazán divatos, lenézett, elítélt elveket, mint a valódi értékek, a rend, az egymásért tevés, a kitartás, az ősök, a nemzeti trikolór tisztelete.

Vállalni kell, hogy alaptörvényünk Isten nevével, a Himnusz soraival kezdődik, és a „Legyen béke, szabadság és egyetértés!” felkiáltással végződik. Vállalni kell, amit alaptörvényünk is: a kereszténységet vagy a férfi és nő kötelékén alapuló család szentségét. Vállalni kell a Szent Koronát, tagadni a magyar állampolgárok ellen a nemzetiszocializmus és a kommunizmus diktatúrája alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését és elutasítani az 1949-es kommunista alkotmányt. S ha vállaljuk magyarságunkat, akkor tudjuk, hogy mi a teendő egy másik napon, május 26-án.

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-multunk-a-magyarsagunk-a-jovoben-is-kotelez-bennunket-6907982/

Gyurcsány dirigál az ellenzéknek

A JOBBIK ÖSSZEOMLÁSA PÉLDÁTLAN A RENDSZERVÁLTÁST KÖVETŐ MAGYAR POLITIKATÖRTÉNETBEN

Deák Dániel Magyar Nemzet

Néhány nappal az európai parlamenti (EP-) választás előtt az ellenzéki pártok feladták annak a reményét, hogy utolérjék a kormánypártokat, így nem maradt számukra más, mint hogy leszámoljanak egymással. Így mára a feledés homályába veszett a télen még nagy erővel hangoztatott összefogás és nagy ellenzéki együttműködés, visszatértünk a már jól ismert civakodáshoz. Nem is tehettek volna mást, hiszen az ellenzéki összefogás taszította a választókat, a decemberi és januári közös megmozdulásokat követően nem növekedett a támogatottságuk, csupán az így is erősen megkopott karakterüket és identitásukat oldották tovább.

Ebben az öldöklő küzdelemben a legerősebbnek Gyurcsány Ferenc pártja mutatkozik, amely a jelek szerint sikerre viheti azt a törekvését, hogy a 26-i választáson a legerősebb ellenzéki párttá váljon. Mindennek a tudatos előkészítése zajlott a Demokratikus Koalícióban, háttérbe tolták az egyik legnépszerűtlenebb hazai politikusnak számító Gyurcsány Ferencet, és helyette a plakátokra a listavezető feleségét tették.

Kialakítottak egy világos programot, amelynek a fő üzenete a birodalmi Európa, az úgynevezett Európai Egyesült Államok létrehozása, illetve a már jól ismert bevándorláspárti elképzelések bevezetése. Ezzel a kampánnyal a DK sikeresen meg tudja szólítani az arra vevő, pár százezres balliberális szavazótábort, ráadásul a Bangóné-botrány óta padlón lévő szocialisták maradék támogatói közül is sokakat átcsábíthatnak.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/gyurcsany-dirigal-az-ellenzeknek-6904457/

Klein: A civilizációnk alapját támadja a Soros-hálózat

MN

Kárpáti András Magyar Nemzet

– Újságíróként és zsidóként is személyes inzultusnak tekintem azokat a kijelentéseket, amelyek szerint antiszemita megnyilvánulás lenne Soros Györgyöt bírálni. Ráadásul Soros maga több antiszemita szervezetet támogat, és egyebek mellett az Izraelt élesen támadó Boycott Movementnek is az egyik alapítója – jelentette ki Aaron Klein amerikai újságíró (képünkön) a XXI. Század Intézet Helyzet van elnevezésű programsorozatának Épül a Washington–Budapest–Jeruzsálem-tengely? című tegnapi konferenciáján, amelynek a Terror Háza Múzeum adott helyet.

Az amerikai Breitbart hírportál közel-keleti irodavezetője – aki elmondása szerint behatóan kutatta a tőzsdespekuláns alapítványbirodalmának a tevékenységét – annak a veszélyére hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetállami identitások megszüntetését hirdető Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) gyakorlatilag a nyugati civilizáció alapját kezdik ki. – A nacionalizmust pedig valamiféle szélsőséges eszmének állítja be a fősodratú nemzetközi liberális média, ám erről szó sincs. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ez az eszme a nemzeti öntudatot és a büszkeséget, valamint az országok és a határok védelmét jelenti – húzta alá Aaron Klein.

https://magyarnemzet.hu/kulfold/klein-a-civilizacionk-alapjat-tamadja-a-soros-halozat-6921365/

Századvég: A magyar miniszterelnök meghatározó vezető Európában

MH/MTI

A magyar és az amerikai elnök találkozója azt jelzi, Orbán Viktor meghatározó vezető az Európai Unióban - mondta Halkó Petra, a Századvég nemzetközi elemzője kedd reggel.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190514-szazadveg-a-magyar-miniszterelnok-meghatarozo-vezeto-europaban

Különbség

Szögezzük le az elején: bármennyire is szeretné elhitetni a baloldal LMP-stől, jobbikostól, de főleg DK-stól az egyre halványabb szocialistákkal együtt, hogy a Fidesz az unión kívül képzeli el a jövőt, ez nem igaz

Nagy Ottó Magyar Hírlap

Persze az EU-n kívül is van élet, a kormány(párt) azonban uniópárti. Ezért hangsúlyozta tegnap Schanda Tamás európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár – megismételve a hivatalos álláspontot –, hogy nagy csalódás volt Magyarország számra az Európai Bizottság következő, 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó költségvetési javaslata, amelyet egy éve tett közzé a testület, és amely ellen azóta tiltakozunk minden fórumon.

Schanda Tamás tegnap beszélt arról is, hiányzik az unió jövőképe és stratégiája, az EU jelenleg éppen a kifutó szériát képviselő irányítása nem tudja, mi is legyen. Persze Junckernek könnyű, ő november elsején nulla óra nulla perckor akkor is távozik, ha bentmaradáspárti brit ejtőernyősök potyognak is az égből. És a kifutó széria többi tagjának is mindegy, nekünk azonban nem. Fontos különbség az unió távozó vezetése és miközöttünk, hogy nekünk vannak terveink, stratégiánk és versenyképességi programunk, továbbá célunk is, hogy 2030-ig az unió öt legsikeresebb országa közé kerüljünk. Ezért fontos, hogy a Morgan Stanley elemzői tegnap megállapították: gazdaságunk a vártnál ellenállóbb az euróövezet lassulásával szemben. És ez az ellenállás nem véletlen, gondoljunk a tavalyi kimagasló GDP-eredményünkre és az idei előrejelzésekre, amelyeket folyamatosan javítgatnak a szkeptikusok.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190514-kulonbseg

Mészáros Lőrincék 3,25 milliárdért vezethetik el a szennyvizet négy településen

A Mészáros és Mészáros Kft. és az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft. konzorciuma 3,25 milliárd forintos EU-s közbeszerzést nyert el, hogy Mezőtárkányban, Egerfarmoson, Egerlövőben és Mezőszemerén elvezesse, kezelje és tisztítsa a szennyvizet.

A tájékoztatás szerint az agglomeráció települései most csatornázatlanok, és nincs szennyvíztisztító telepük sem. A beruházás célja Mezőtárkány, Mezőszemere, Egerfarmos és Egerlövő települések csatornahálózatának kiépítése, valamint az összegyűjtött szennyvíz tisztítása a tervezett közös szennyvíztisztító telepen.

A többi ajánlattevő kicsivel magasabb árat szabott:

https://444.hu/2019/05/14/meszaros-lorincek-325-milliardert-vezethetik-el-a-szennyvizet-negy-telepulesen

Az idén eddig csaknem tízmilliárdot fordított a projektcég az új atomerőműre

Márciusban lehívtunk az orosz hitelből

Világgazdaság

Március közepén 9,66 milliárd forintot fizetett ki a Paks II. Zrt. az orosz fővállalkozónak a készülő atomerőmű számláira. Ebből 7,8 milliárd forintot az orosz állami hitelből fedezett a magyar állam – tudta meg a Világgazdaság.

Márciusban fizetett a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. az orosz fővállalkozónak, a Roszatomnak a paksi 5-ös és 6-os blokkok tervezésével kapcsolatban benyújtott számlák után.

A Magyar Államkincstár adatai szerint az első negyedév végére rendezték az első idei számlákat, összesen 9,66 milliárd forint értékben

– ezt a Világgazdaság kérdésére az ügyhöz közeli forrásból meg is erősítették.

Erre az évre eredetileg 106,1 milliárd forintnyi költségvetési kiadást terveztek a két új paksi blokk építésére a költségvetési törvényben, ám mivel mintegy kétéves csúszásban van az erőmű tervezése, könnyen lehet, hogy nem kerül sor ekkora kifizetésre. Sőt már az is tudható, hogy az éves keretet időközben 104,2 milliárd forintra csökkentették.

https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/marciusban-lehivtunk-az-orosz-hitelbol-2-1509538

Karácsony Gergelynek ilyen szövetségesek mellett nincs szüksége ellenségekre

A Fidesz és Tarlós István szándékai szerint továbbra is egyetlen kerület parkolási botrányára, a zuglóira szorítkozik a közfigyelem. Miközben az erzsébetvárosiferencvárosiújbudaióbudai vagy a józsefvárosi parkolás sötét ügyeiről alig esik szó. Ezt a kommunikációs csatát is a kormányzópárt nyeri

A kerületi parkolási rendszerek átláthatatlanságát jól demonstrálja, hogy hiába vizsgálja hónapok óta a főpolgármester, a sajtó, az ellenzék és a kormánypárt is a zuglói parkolás számait, még a mai vitában is egyszerre hangzott el, hogy komoly vesztesége van a kerületnek és az is hogy szép nyeresége van. 

Ennyire tiszták és átláthatók a budapesti parkolás számai. Próbálna meg akármelyik magyar vállalkozás így elszámolni a NAV felé.

https://444.hu/2019/05/13/karacsony-gergelynek-ilyen-szovetsegesek-mellett-nincs-szuksege-ellensegekre

Beosztottja nőgyógyászati adatai között kutakodott az orvos

Beosztottjának és családjának betegadataiban kutakodhatott a Szegedi Tudományegyetem egyik intézetvezetője, tudta meg az RTL Klub Híradója. Az egyetemi klinikán dolgozó nő főnöke egy beszélgetés során árulta el magát: kiderült, pontosan tudja, hol és mikor járt orvosnál.

A főnöke nem is tudhatta volna, hogy nőgyógyásznál volt a feleségem, nem mondta senkinek - mesélte az RTL Klubnak a férfi. "Az orvos megnézte a feleségem nőgyógyászati listáját, a fiamnak a gyerekklinikán való bentlétét, nekem az ortopédiai műtétemet."

A család számon kérte az orvost, de ő tagadta a kutakodást. Ezt követően az egyetemhez fordultak, majd két hónap múlva kapták meg a lekérések listáját. Az érzékeny adatokhoz szigorúan csak a beteget kezelő orvosok férhetnek hozzá, de a listán rajta volt, hogy a nő főnöke megnézte, hol és mikor voltak orvosnál. Feljelentést tettek, a rendőrség nyomoz.

Az RTL Klub információi szerint az orvos tavaly november óta már nem intézetvezető, megkeresésükre a Szegedi Tudományegyetem azt válaszolta, hogy az esetről értesítették az adatvédelmi hatóságot és a rendőrségi nyomozás eredményétől függ az orvos sorsa. Azt ígérik, felülvizsgálják a kórház informatikai rendszerét, hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyen.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/12/szegedi_tudomanyegyetem_orvos_beteg_adatok

 

Megadta a kegyelemdöfést a kormány a céges üdültetésnek

Egyre nehezebben tudnak vállalati nyaralókban pihenni az alkalmazottak, tíz év alatt ugyanis 48 ezerről 11 ezerre csökkent a férőhelyek száma. Az adószabályok miatt piaci árat kellene fizetni, ez viszont nem éri meg a munkavállalóknak.

 

A rendszerváltás nemcsak a szakszervezeti üdültetést vitte zuhanórepülésbe, a bajba került vállalatok is sorra szabadultak meg nagy értékű üdülőiktől, nem egyszer így próbáltak talpon maradni. A legutolsó ismert adat szerint 2018-ban már csak 343 céges pihenőhelyet tartott nyilván a KSH, ezekben összesen 11 620 férőhely volt. Az utóbbi két évben több mint háromszáz férőhely szűnt meg, de ha tíz évet megyünk vissza az időben, akkor már azzal szembesülünk, hogy bár még nőtt is a 2007-es állapothoz képest az üdülők száma, de a befogadható létszám durván zuhant az akkori 48 ezerhez képest. A vállalatok tehát főként a nagy ingatlanoktól szabadultak meg. A kegyelemdöfést tavaly adta meg a kormány a céges üdülőknek, amikor a béren kívüli juttatási csomag nagy részének, benne a saját dolgozó saját szálláson való üdültetésének lehetőségét is kivette 2019-től a kedvezményesen adózó körből.

 

https://nepszava.hu/megadta-a-kegyelemdofest-a-kormany-a-ceges-udultetesnek

 

A kérdés nem az, hogy szükség van-e európai integrációra, hanem hogy milyen Európai Uniót akarunk

Nem látható, hogy az Európai Ügyészség milyen hozzáadott értéket jelentene a jelenlegi igazságügyi együttműködéshez képest - állítja Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti listavezetője.

Mintha csak a bevándorlás kérdése létezne, a Fidesz szinte kizárólag erről beszél a kampányban. Nincsenek is más fontos témák? Az európai parlamenti választás legfontosabb tétje, hogy Európa maradjon-e az európaiaké. Érthető, hogy a Fidesz kampányában erre a kérdésre koncentrál, de szinte mindegyik tagállamban meghatározó szerepet játszik a migrációval kapcsolatos politikai vita. Amikor az európai nemzetek identitását, függetlenségét és szuverenitását védjük, ezt nem Európa ellenében, hanem Európáért tesszük. Az Unió eredeti négy alapszabadsága – az áruk szabad áramlása, a tőke szabad áramlása, a szolgáltatások szabadsága és a személyek szabad mozgása - olyan alapvető érték, amelyet meg kell őriznünk, ez a térségünk számára különösen fontos. Fontosnak tartom a schengeni vívmányokat is, ahogy egyetemi tanárként üdvözlöm, hogy hallgatóim az Erasmus ösztöndíjak jóvoltából külföldön tanulhatnak.  Mennyire számít az országnak, hogy melyik frakcióba ülnek majd be a Fidesz képviselői? A Fidesz az Európai Néppárt tagja, és az Európai Néppárt tagjaként méreti meg magát az európai parlamenti választáson. A nemzeti érdek az, hogy a Fidesz azt a politikát, amelynek képviseletére választóitól felhatalmazást kapott a lehető leghatékonyabban tudja megjeleníteni. A választási eredmény ismeretében lesz a Fidesz abban a helyzetben, hogy ezzel kapcsolatban a különböző lehetőségeket mérlegelje.

https://nepszava.hu/a-kerdes-nem-az-hogy-szukseg-van-e-europai-integraciora-hanem-hogy-milyen-europai-uniot-akarunk

Európában erősítenek a liberálisok

Emmanuel Macron francia elnök pártja az ALDE frakciójához csatlakozik a jövő hét végén esedékes európai parlamenti választást követően. A harmadik legnagyobb frakció jöhet létre.

https://nepszava.hu/europaban-erositenek-a-liberalisok

Hargitai Miklós Mi így szoktunk győzni

A magyar miniszterelnök – az egyetlen az európai kormányfők közül, aki még sosem adta jelét, hogy értené, mi történik éppen a klímával, a Földdel, az élettel – Nagyszebenben is győzött. Igaz, ha egy értékrend nélküli politikus a saját rövid távú céljai érdekében föláldozza az országa lakosságának hosszú távú érdekeit, arra jobb lenne valami más szót használni; mondjuk azt, hogy érvényesítette az akaratát. Arra viszont tökéletesen alkalmas az eset, hogy megnézzük közelről, hogyan is születnek, és mennyit érnek az Orbán-féle diadalok.

https://nepszava.hu/mi-igy-szoktunk-gyozni

Habony Árpádot és Lánczi Tamást is látták Washingtonban

A Mindeni Magyarország Mozgalom képviseletében az amerikai külüggyel tárgyalt Washingtonban Márky-Zay Péter és Kész Zoltán, miután megpillantották az utcán a nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadót és a Századvég munkatársát. Kész Zoltán a Facebook-oldalán azt írta, hogy odamentek Habonyékhoz köszönni, sőt „egy kézfogás volt egy kísérővel, de Habony kiadta a parancsot, hogy indulás.“

Tegnap írtuk meg a Népszava értesülése alapján, hogy Habony rendszeresen tárgyal David B. Cornstein amerikai nagykövettel, és nyílt titok, hogy Habonyon keresztül zajlik az egyeztetés a nagykövetség és Orbán között.

A lap forrásai azt feltételezik, hogy a Fehér Ház hatalmazta fel Cornsteint arra, hogy Habonnyal tartsa a kapcsolatot, az amerikai külügy ellenkezésével nem törődve.

Orbán Viktor egyébként korábban az Index kérdésére azt állította, hogy Habonnyal „semmilyen hivatalos természetű kapcsolatban nem áll“, és „ilyen nevű ember semmilyen állami kifizetési listán nem szerepel, szerződésben nem állunk vele.“

Orbán nagy pillanatáról, vagyis találkozásáról Trumppal, itt írtunk hosszabban.

 

https://magyarnarancs.hu/kulpol/habony-arpadot-es-lanczi-tamast-is-lattak-washingtonban-119686

Egymilliárdért tervezik az új, budapesti kézilabda-arénát

Kocsis Máté a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke korábban azt közölte, Európa legnagyobb kézilabda-arénáját építik meg. Az összköltséget pedig 10-15 milliárdra becsülte.

Kocsis Máté fideszes politikus, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke a szervezet decemberi rendkívüli ülésen azt mondta, a budapesti épület Európa legnagyobb kézilabda-arénája lesz, itt rendeznék az  Eb-döntőt is.

A kormányrendelet szerint a Népligetnél építik meg a kéziarénát, a buszpályaudvar mögötti területen, a Gyáli út és az Üllői út között.

https://magyarnarancs.hu/sport/egymilliardert-tervezik-az-uj-budapesti-kezilabda-arenat-119684

Az önkormányzat biztonsági szolgálata 10 percen belül leszedte az épületről az uniós zászlót

"A XVIII. kerületi önkormányzat épületén már jó ideje nem volt kinn az Európai uniós zászló. A Mindenki Magyarországa Mozgalom vasárnap reggel kitette. A biztonsági őrség ekkor sűrű telefonálgatásba kezdett, s a zsászlót 10 percen belül leszedték" - tudatta Kassai Dániel független helyi önkormányzati képviselő az ittlakunk.hu-val. 

"Magyarország nemrég ünnepelte, hogy 15 éve az Európai Unió tagja. Ráadásul a kerületi önkormányzat rendelete is kimondja, hogy az 'európai zászlót kötelesek állandó jelleggel kitűzni a nemzeti zászlóval együtt' az önkormányzat épületére" - tette hozzá Kassai. 

Kerestük az üggyel kapcsolatban Ughy Attila polgármestert, akit nem lehetett elérni és Dr. Molnár Ildikó jegyzőt, akinek a titkárságáról azt üzenték, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben és sajtóosztályuk útján értesítenek a további fejleményekről.

https://18.kerulet.ittlakunk.hu/helyi-politika/190513/az-onkormanyzat-biztonsagi-szolgalata-10-percen-belul-leszedte-az-epuletrol-az

Vásárhelyi Márta 
A Fidesz sorra gyilkolja le verbálisan az ellenfeleit

Az elmúlt években, ha szóvá tettük, hogy a számolatlanul és ellenőrizetlenül ideérkező EU-s támogatásokkal valójában részben az Unió tartja hatalomban az Orbán kormányt, akkor minden alkalommal fensőbbségesen és gőgösen ki lettünk oktatva, hogy a maffiakormányt csak a magyar nép tudja eltávolítani a hatalomból, ez nem Európa, hanem a magyar társadalom ügye. Ami persze nem így van, mivel többek között éppen az Unitól érkező támogatások lenyúlásával tudott a kormány olyan elképesztő hatalom- és vagyon koncentrációt megvalósítani, amivel szemben az ellenzék és civil társadalom teljesen eszköztelen.

Különösen mivel a független civilektől időközben minden külföldi forrást is megvontak, most éppen a Norvég Alap működését lehetetlenítik el, és lemondanak 60 milliárd forint támogatásról azért, hogy ebből 6 milliárd ne jusson a független civileknek.

És az EU-ból érkező támogatásokat felhasználva építette fel a kormány a Harmadik Birodalmat is megszégyenítő propaganda gyárát is, amely ma már a médiapiac 90 százalékát lefedi.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-fidesz-sorra-gyilkolja-le-verbalisan-az-ellenfeleit/350299

TESZNEK-E BÁRMIT A PÁRTOK, HOGY SENKINEK SE KELLJEN ÓLOMMAL SZENNYEZETT CSAPVIZET INNIA?

Mit csináljon az, akinek magas ólomtartalmú víz folyik otthon a csapjából? Kinek a felelőssége az ivóvíz minőségének javítása, és vajon mi a baj az alföldi ivóvízzel? Az Azonnali körbekérdezte a pártokat.

https://azonnali.hu/cikk/20190513_tesznek-e-barmit-a-partok-hogy-senkinek-se-kelljen-olommal-szennyezett-csapvizet-innia

Szintet lépett a csődhullám, már a dolgozóknak kell befizetni

Az egyik legnagyobb kínai befektetési cég, amelyet a kínai JP Morganként is emlegetnek, odáig jutott, hogy saját munkavállalóitól kér kölcsön a csőd elkerülése érdekében. Kínában egyre rosszabb a helyzet csődfronton, egyre nagyobb összegeket nem tudnak visszafizetni a vállalatok.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/csod-kina-dolgozo-befizetes.684091.html

Rossz hírt kapott Orbán Viktor

Egy sportközgazdász szerint egyfajta kasztrendszert hozhat létre az UEFA az európai labdarúgásban. A magyar csapatok ebben a futottak még kategóriájába kerülhetnek, ahonnan nem vezet új felfelé - a fociszerető magyar emberek lemondhatnak arról, hogy lesz még itt világszintű labdarúgás.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/rossz-hirt-kapott-orban-viktor.684142.html

Divat lett budapesti patkánnyal fotózkodni, most Karafiáth Orsolya pózolt egy csinos döggel

Egyelőre csak egy kis hógolyót indított el a lejtőn a hétfőn délelőtt az Egér úton talált döglött patkánnyal pózoló Kardos-Horváth János popzenész, de lehet, hogy lavina lesz belőle. Az utóbbi hetek magyar politikai közbeszédét a patkányok tematizálták, amikből már annyi van a fővárosban, hogy néhány órával Kardos-Horváth után Karafiáth Orsolya író-költő küldött magáról döggel feszítős budapesti fotót. Karafiáth a Nagydiófa utcában botlott bele az egykori rágcsálóba:

https://444.hu/2019/05/13/divat-lett-budapesti-patkannyal-fotozkodni-most-karafiath-orsolya-pozolt-egy-csinos-doggel

Patkányok miatt ürült ki egy óvodai csoport Zuglóban

Segítséget kért egy zuglói óvodavezető a jegyzőtől, ugyanis az egyik intézményében patkányok tűntek fel, a fővárosi patkánycég viszont a méreg kihelyezése után nem vállalta a fertőtlenítést és az ürülék eltávolítását – derült ki egy Indexhez eljutó levélből. A zuglói önkormányzat azt írta, hogy két zuglói óvodában is patkányok feltűnését jelentették, ezért javasolta Karácsony Gergely a külön patkányirtást Zuglóban.

https://index.hu/belfold/2019/05/14/zuglo_ovoda_patkany_maszkot_javasoltak_az_ovonoknek/?_ga=2.135767666.2100029299.1557046776-280840560.1447769945

Magyar bevándorlóknak is nyomják a bevándorlóellenes kormánypropagandát Ausztráliában

A Nyugat-Ausztráliában élő magyaroknak szóló havi értesítő májusi számának ingyenes verziójában megjelent egy egész oldalas tájékoztató arról, hogy hogyan tudnak szavazni az ausztráliai magyarok a 2019-es európai parlamenti választáson, hívta fel a figyelmünket egy olvasó. 

Ebben még nem lenne semmi meglepő, hiszen ez elvileg azt segíti, hogy aki Ausztrália ezen részén akar szavazni levélben, az ismerje a technikai részleteket: hol kell regisztrálni, hogyan kell szavazni, és így tovább. 

Csakhogy a teljesen általános tájékoztató szövegbe valahogy belekerült az alábbi bekezdés is, ami nemcsak szavazásra buzdít, de összefoglalja azt is, hogy mi a Fidesz–KDNP álláspontja a választásokról és Európa jövőjéről:

Mindenki szavazata fontos, mert az EP-választások fogják meghatározni, hogy milyen irányt követ Európa a következő négy évben. A liberális-demokrata irányt követő ellenzéki pártok általában támogatják egy „Európai Egyesült Államok” kialakítását, melyet a nemzetállamok gyengítésével és a helyi lakosság bevándorlás útján történő felhígításával próbálják elérni. A FIDESZ-KDNP kormány párt viszont nem bevándorlással, hanem a magyar családok gyermekvállalási támogatásával kívánja elérni a lakosságcsökkenési problémákat. A különböző pártok részletes programjáról a www.választás.hu, illetve az adott pártok honlapjáról szerezhet további információt. Szerk. 

Ausztráliában élő olvasónk felháborodott ezen, hiszen úgy érezte: a fenti bekezdéssel a Perthi Magyar Értesítőt kiadó Nyugat-ausztráliai Magyar Egyesület – amely megítélése szerint „rendkívül jó kapcsolatot ápol a nagykövetséggel” – nyíltan kampányol a Fidesz–KDNP mellett. Ráadásul nevetségesnek tartotta azt, hogy az újság

bevándorlásellenes propagandát nyom egy bevándorlókból formált egyesületnek.

 

https://index.hu/kulfold/2019/05/14/ausztralia_ep-valasztas_kormany_propaganda_konzul/

 

Az az átkozott testbeszéd! – Videón, ahogy a Fehér Házban látták…..

Videós összefoglalót közölt Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök hétfői találkozójáról a Fehér Ház hivatalos Twitter-oldala. A felvétel érdekessége, hogy kicsit más szemszögből láthatók rajta a tanácskozó felek, illetve a videót maga az elnök, Trump is megosztotta.

Ami a közösségi média részét illeti: kommentek százai sorakoznak alatta, és nem kevés negatív hozzászólás is van köztük. Többen a maguk részéről úgy értékelték a dolgot, hogy szerintük csak két diktátor összefutott egymással.

https://varosikurir.hu/az-az-atkozott-testbeszed-videon-ahogy-a-feher-hazban-lattak/

Rendkívüli: Ismét Simicska!

Három tényezőre vezethető vissza Simicska Lajos vagyonvesztése és annak a trendje Szakonyi Péter szerint. A 100 leggazdagabb című, a múlt héten megjelent kiadvány kiadója, s egyben szerkesztője szerint teljes egészében megmagyarázható a folyamat. Minimális agrárérdekeltsége megmaradt ugyan, ám ha van egy csepp esze, akkor külföldre viszi a megmaradt vagyonát, „de ez csak tépelődés a részemről” – mondta felvetésünkre.

A kívülállók, a gazdasághoz kevésbé konyítók számára első látásra furcsának tűnhet, hogy Simicska Lajos vagyona csak évekkel a G-nap után zuhant be a korábbi harmadára. A Száz leggazdagabb című – 2002 óta évente megjelenő – kiadvány adatai szerint Simicska pont abban az évben került be a 100-as klubba – s rögtön 73 milliárd forintos vagyonnal –, amikor a nevezetes G-nap után összeveszett Orbánnal.

A rákövetkező évben még gyarapodott is – 6 milliárddal – a vagyona, majd elkezdett zsugorodni, 2017-ben 80, majd 2018-ban 77 milliárdra. És itt jött a nagy zuhanás: 2018-ról 2019-re kereken 50 milliárdot veszített az egykori Orbán-harcostárs.

HOGY TÖRTÉNHETETT AZ, HOGY A G-NAP UTÁN IS NŐTT A VAGYONA, ILLETVE ALIG-ALIG CSÖKKENT A RÁKÖVETKEZŐ ÉVEKBEN DACÁRA ANNAK, HOGY A JÓ ZSÍROS ÜZLETET JELENTŐ ÁLLAMI KÖZBESZERZÉST MÁR EGYET SEM TUDOTT ELVINNI SIMICSKA? MERT BÁR EGY-KÉT ÉVIG MÉG KITARTHAT A KORÁBBAN ELNYERT TENDEREK KIVITELEZÉSE, S TERMELŐDIK OSZTALÉKALAPOT IS KÉPZŐ NYERESÉG, DE EZ AZÉRT IDŐVEL KI KELL FUSSON ”

– vetettük fel Szakonyi Péternek, aki ezt három elemmel magyarázza.

https://olkt.hu/rendkivuli-ismet-simicska/

Jólétet várunk, a migrációtól féltjük Európát

A magyarok nemcsak a tizenöt évvel ezelőtti csatlakozáskor várták azt, hogy jobban fognak élni az Európai Unióban, de továbbra is ebben reménykednek – derül ki abból a reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Závecz Research készített április második felében a 24.hu megbízásából.

A megkérdezettek a következő öt évben is leginkább azt várják az EU-tagságtól, hogy annak köszönhetően növekszik majd a jólét (26 százalék) és fejlődni fog a gazdaság (18 százalék), és valamivel kevesebben, 14 százaléknyian válaszolták azt, hogy a migráció megállítását és a határok védelmét szeretnék elsősorban.

Ebben minden bizonnyal szerepe van a kormány bevándorlásellenes kampányának, de azt sem lehet mondani, hogy a Fidesz-kritikus hangok nem jutnak el a választókhoz. A megkérdezettek 10 százaléka ugyanis inkább abban reménykedik, hogy az Európai Unió kontrollt fog gyakorolni a magyar kormány felett.

Mit vár a következő 5 évben Magyarország EU-tagságától? grafikon

https://24.hu/kozelet/2019/05/14/europai-unio-unios-tagsag-kozvelemeny-kutatas-migracio-jolet/

Orbán: Egy nép identitása a kultúrában tükröződik

Ha veszély fenyegeti a kultúránkat, akkor kigyullad a fejünkben egy vörös fény – jelentette ki a magyar kormányfő.

Egy nép és egy civilizáció identitása leginkább a kultúrában tükröződik és összpontosul – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán.

„Büszkék vagyunk Európa több ezer éves görög, római, zsidó és keresztény örökségére, és büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok ezer esztendőn keresztül gazdagították ezt az örökséget” – hangsúlyozta, majd kiemelte: amikor azt érezni, hogy ezt a kultúrát veszély fenyegeti, „azonnal kigyullad egy vörös fény a fejünkben, és azonnal akcióba is lépünk”.

A magyarokkal nem fordulhat elő, hogy a saját nagyvárosaikban etnikai és kulturális értelemben kisebbségbe kerüljenek, mert amikor úgy érzik, kihívás éri a kulturális identitásukat, megszólal a „vészcsengő” – fogalmazott a kormányfő.

 

A miniszterelnök a közelgő európai parlamenti (EP-) választásról is ejtett néhány szót, úgy fogalmazva, hogy a magyaroknak kultúrájuk megőrzése a tét. Szavai szerint ma Európát olyan emberek vezetik, akik „nagy hívei a kulturális önfeladásnak”, akik „nem bánják, ha a kontinensünk kulturálisan feladja magát”, hiányzik a gondolkodásukból az a dimenzió, amely ahhoz szükséges, hogy Európa meg tudja védeni kulturális identitását.

Márpedig a magyaroknak semmi sem fontosabb annál – mondta –, minthogy „azok maradjunk, akik voltunk”„Ezért olyan képviselőket akarunk küldeni az EP-be, akik nem pártérdekeket, egyik vagy másik pártcsaládot, hanem Magyarország nemzeti érdekeit képviselik majd ott, és ebben a kultúrának kiemelt, döntő szerepe lesz” – jelentette ki Orbán Viktor.

 

https://mandiner.hu/cikk/20190514_orban_egy_nep_identitasa_a_kulturaban_tukrozodik

 

TGM: Európa ellenségei a Fehér Házban

Sokan megpróbálják lekicsinyelni Orbán Viktor diplomáciai sikerét, hasonló hangok hallatszanak Nyugat-Európából is. Ez súlyos tévedés

Orbán washingtoni látogatása egyben Trump győzelme, a vesztesek pedig Trump kormányzaton belüli ellenfelei.

Vesztesek továbbá a magyar honpolgárok, akik majd kifizetik azokat a méregdrága és fölösleges amerikai szuperfegyvereket, amelyekkel Orbán viszonozza a megtiszteltetést.

De ezek viszonylag mellékes ügyek ahhoz képest, hogy miért volt fontos Trumpnak (és nemzetbiztonsági főtanácsadójának, a szélső konzervatív és háborúpárti John Boltonnak) Orbán Viktor meghívása.

Donald Trump egyik legfontosabb világpolitikai tulajdonsága, hogy ő az Európai Unió (és az ENSZ, valamint minden nemzetközi szervezet és egyezmény) nyílt ellensége, amivel túllépett az 1945 utáni status quoalapelvein, s amivel teljesen megváltoztatta a nemzetközi helyzetet.

status quo egyik fő vonása volt, hogy – a szovjet tömb, az ún. szocialista tábor féken tartása mellett – az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kívülről biztosította Európát a fasizmus újjáéledése ellen, és a különféle veszedelmekkel szemben úgy-ahogy megtartotta a piaci kapitalizmus, a parlamentarizmus, a hatalmi ágak elválasztása stb. keretei között Nyugat-Európát.

Nagy-Britannia hátat fordított Európának (Trump élénk támogatásával, akinek a kedvenc angol politikusa a Brexit-fanatikus Nigel Farage), az Egyesült Államok az egész 1945 utáni nemzetközi konstrukció fölrobbantásán dolgozik (sikerrel). Európában a fasisztoid szélsőjobboldal áttörésével szemben nincsenek többé külső garanciák.

A szélsőjobboldali áttörés Európában (politikailag és ideológiailag) már megtörtént – először a második világháború óta! –, az 1989-ban bekövetkezett fordulatot (Kelet-Európa látszólagosnak bizonyult csatlakozását a liberális világrendhez) visszavonta a történelem.

https://hvg.hu/velemeny/20190514_tgm_trump_orban_europa_ellenzek

Balog Zoltán: "A nyugat-európai elitnek kell egy ellenségkép, amelytől meg lehet menteni Európát"

Balog egy olyan konferencián vett részt, amelyen az erős, autoriter vezetőkről volt szó, és elhangzott, Trump, Orbán vagy Putyin nem erős, és nem is vezető.

Az ellenségképen alapuló politizálásról, az erős vezető mítoszáról rendezett konferencián vett részt Balog Zoltán volt Emmi-miniszter. A Körber Alapítvány (Körber Stiftung) Fenyegetést jelent-e az erős vezetés a demokráciára – személyiség, hatalom és populizmus történelmi kontextusban című pódiumbeszélgetésén Balog úgy vélte, a balliberális szellemi elit a tekintélyelvű, autoriter kormányzással és a nemzetállam visszatérésével riogat, így leplezné tanácstalanságát.

Balog szerint Orbánt többször, demokratikusan választották újra, nem értelmezhető rá az autoriterség, miközben. Magyarország megerősödött 2010 óta.

https://hvg.hu/itthon/20190514_Balog_Zoltan_A_nyugateuropai_elitnek_kell_egy_ellensegkep_amelytol_meg_lehet_menteni_Europat

Garancsi cége hagyta, hogy engedély nélkül plakátoljon felületeire a Fidesz, de a DK-nak pénzért sem engedte

A közelmúltban marasztalta el a Pest Megyei Választási Bizottság (PMVB) az Orbán Viktorral kötélbarátságot ápoló Garancsi István cégét, az ESMA-t, mert nem biztosított egyforma megjelenési lehetőséget a különböző politikai pártoknak. Az ország egyik legtöbb plakáthellyel rendelkező cége van megállapodásban a különböző áramszolgáltatókkal, hogy azok oszlopain hirdetéseket helyezhessen el.

Az ESMA oszlopain jelentek meg és hetekre kint maradtak a Fidesz kampányplakátjai, noha azokat engedély nélkül helyezték ki - írja a 24.hu. Mikor az ESMA visszautasította a DK igényét a plakátolásra, arra hivatkozott, hogy a Fidesz plakátjaihoz sem járult hozzá. Erről mondta ki a PMVB, hogy

márpedig a Fidesz plakátjairól nagyon is jól tudott a cég, mégsem távolították el azokat.

Az elsőfokú döntést támadta meg a cég, amiről másodfokon a Nemzeti Választási Bizottság határozott. Mivel a cég amiatt nem vonható felelősségre, hogy engedélyezte volna az egyik, illetve megtagadta volna a másik párttól a reklám lehetőségét, ezért arra kötelezték az ESMA-t, hogy az egyenlőség jegyében más pártoknak is lehetővé kell tegye a plakátolást.

 

https://168ora.hu/itthon/garancsi-cege-hagyta-hogy-engedely-nelkul-plakatoljon-feluleteire-a-fidesz-168137

Egy elejtett megjegyzésből kiderült: mégis az alkalmatlan laktanyába költöztetik az Országos Széchényi Könyvtárt

Egy sajtótájékoztatón Tüske László főigazgató mintegy mellékesen megjegyezte, tényleg a Kilián-laktanyába megy az Országos Széchényi Könyvtár.

A Budavári Palota F épületéből az Üllői úti Kilián-laktanyában kialakított új könyvtárba költözik át az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), valamint folyamatban van egy archivális raktár tervezése is Piliscsabán – jelentette be a közintézmények adatbázisait összekötő névtér rendszerről szóló sajtótájékoztatón az intézmény főigazgatója, Tüske László az MTI tudósítása szerint. 

Lapunk úgy tudja: a könyvtár vezetése korábban alkalmatlannak tartotta a Kilián-laktanyát a nemzeti könyvtár otthonának. Évekkel korábban az Iparművészeti Múzeum bővítését is ennek az épületnek a bevonásával kívánták megoldani, de az Iparművészeti vezetése nem támogatta az elképzelést. Az OSZK dolgozóit hivatalosan nem tájékoztatták a költözésről, egyébként terv szerint a könyvtár nyolcadik emeletén most nyáron építenének ki egy új digitalizáló központot.

Úgy tudjuk, az intézmény költöztetésére kormány-előterjesztés készült az Emberi Erőforrások Minisztériumánál.

https://nepszava.hu/3035900_egy-elejtett-megjegyzesbol-kiderult-megis-az-alkalmatlan-laktanyaba-koltoztetik-az-orszagos-szechenyi-konyvtart

Bayer szerint úgy szerették a gyerekek Orbánt, “majd szétszedték” a Székelyföldi Jégkorong Akadémián

A hétfői Sajtóklub című műsorban Bayer Zsolt ’50-es éveket idéző stílusban elemezte a látottakat. Azt mondta:

„Na látjátok, ez az, amit a magyarországi libsik és a balosok a büdös életbe’ nem fognak egyfelől megérteni, másfelől átélni, és ők ennyivel szegényebbek lesznek életük végéig.”

Halkan jegyezzük meg, hogy nem fordulhat elő, hogy a magyar miniszterelnököt őrző-védői kitegyék annak az atrocitásnak, hogy előre nem egyeztetett gyerekhorda rontson rá. Mi lesz, ha esetleg egy-egy kritikai érzékkel, vagy kíváncsisággal megáldott “példány” még kérdezni próbál tőle, uram bocsá’ vitázna vele?

https://varosikurir.hu/bayer-szerint-ugy-szerettek-a-gyerekek-orbant-majd-szetszedtek-a-szekelyfoldi-jegkorong-akademian/