2019, május 14 - 08:23 Sajtószemle

„Montgomery a vár neve” – díszpolgárává avatta Arany Jánost a walesi település

A walesi Montgomery díszpolgárává avatták Arany Jánost. A Walesi bárdok kétszáz éve született költőjének Eric Fairbrother, a balladában megörökített település polgármestere adományozta 2017-ben a posztumusz címet a Budapesten tartott ünnepi rendezvényen.

https://mult-kor.hu/montgomery-a-var-neve-diszpolgarava-avatta-arany-janost-a-walesi-telepules

Alig húsz percet kapott Orbán Trumptól

A 16 perces közös sajtótájékoztatón egy-két percig volt szó az amerikai-magyar kapcsolatokról.

A közös sajtótájékoztató 16 percig tartott, ebből összesen nagyjából két percet beszéltek az amerikai-magyar viszonyról. Trump kapott kérdést Kínával, az amerikai belpolitikával kapcsolatban, de még egy Afrikában eltűnt amerikai állampolgárról is, akit Franciaország segítségével találtak meg. A végén már Donald Trump próbálta rávenni az újságírókat, hogy kérdezzenek Orbántól is, de hiába, a magyar miniszterelnökhöz egyetlen kérdést sem intéztek.

A tájékoztató után következett a plenáris megbeszélésre, amin magyar oldalról többek között részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kumin Ferenc európai és amerikai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, valamint Budai Gyula miniszteri biztos, míg Trump mellett ott volt Mike Pence amerikai alelnök, és John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó is. 

 

https://nepszava.hu/3035820_alig-husz-percet-kapott-orban-trumptol

Trump Orbánnak: Jó munkát végzett

A magyar miniszterelnököt magyar idő szerint este nyolc órakor a Fehér Házban várta Donald Trump. A találkozót körülbelül 45 percesre tervezték, mi pedig ebben a cikkben igyekszünk minél gyorsabban minél több információt közölni róla.

https://hvg.hu/itthon/20190513_A_pillanat_amire_Orban_Viktor_ket_es_fel_eve_vart

Donald Trump: Orbán Viktor nagyszerű munkát végzett

origo

Donald Trump munkalátogatáson fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt hétfő délután (magyar idő szerint hétfő este) Az amerikai elnök azt mondta: Orbán Viktor nagyszerű munkát végzett és egész Európában tisztelik. Kiemelte, azt is, hogy Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország büszke arra, hogy fontos ügyekben, például az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni harcban közösen lép fel az Egyesült Államokkal.

https://www.origo.hu/nagyvilag/20190513-donald-trump-orban-viktor-jo-munkat-vegez-az-orszag-biztonsaganak-megorzeseben.html

Trump: Orbán kicsit olyan, mint én

Trump azt mondta, mikor a magyar demokrácia leépítéséről kérdezték, hogy Orbánt sokan szeretik.

https://444.hu/2019/05/13/orban-megerkezett-a-feher-hazba

A Fidesz megmutatta, hogyan kell tökéletesen lecsapni a Trump–Orbán-találkozót

Egy óra sem telt el a magyar miniszterelnök és az amerikai elnök sajtónyilatkozata után, a Fidesz Facebook-oldala máris tökéletesen komponált képpel jelentkezett.

„Orbán Viktor jó munkát végzett, biztonságban tartotta az országát - mondta Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke az Orbán Viktorral tartott közös sajtótájékoztatóján Washingtonban” – szerepel a montázson, melynek minden bizonnyal jó hasznát veszik majd az EP-választások kampányhajrájában.

Mit is mondhatnánk erre? Ilyen gyorsan még nekünk sem sikerült lejegyzetelnünk a teljes megbeszélés szövegét.

https://hvg.hu/itthon/20190513_A_Fidesz_megmutatta_hogyan_kell_tokeletesen_lecsapni_a_TrumpOrban_talalkozot

Amerikai Népszava

AMERIKÁBAN ELHŰLTEK ORBÁN “HOMOGÉN” NEMZETÁLLAMÁTÓL

rbán washingtoni látogatása arra volt jó, hogy még nagyobb publicitást kapott a világsajtóban az antiszemitizmusra és idegengyűlöletre épülő magyarországi szélsőjobboldali kormányzás. Orbánt úgy fogadta az amerikai média, mint egy szélsőjobboldali vezért, és a CNN kiemelte, hogy Trump egy ilyen embert fogadott, akit a korábbi elnökök következetesen elutasítottak és elkerültek. Trump egy ilyen embert nevezett “highly respected” személyiségnek, ráadásul “egész Európában”, ami Trump hazugságainak egyik legnagyobbika. Orbán Európában még a saját pártcsaládjában is elutasított ember.

A New York Times azt írta Orbánról, hogy leépítette a demokratikus intézményeket, magyar etnikai homogenitásra törekszik, országa Amerika ellenfeleihez, Oroszországhoz és Kínához közeledett, gyengítette az amerikai befolyást a térségben. Úgy értékelték Orbán fogadását a Fehér Házban, mint Trump elnökségének egyik preferenciáját, hogy aláássa a liberális demokratikus világrendet. A CNN riporterei Trump szavait, miszerint Orbán “jó munkát végzett”, mert “megvédte Magyarországot a bevándorlástól”, azzal a nemzetközi jelentéssel szembesítették, hogy ez gyakorlatilag “a menekültek és a bevándorlók jogainak szisztematikus megsértését jelenti”.

A CNN műsorában szörnyűlködve idézték Orbán gondolatait az etnikai és kulturális homogenitásról, miszerint Orbán nem akarja, hogy “a mi bőrszínünk, a mi hagyományaink, a mi nemzeti kultúránk keveredjen mások bőrszínével, hagyományaival és kultúrájával”. A stúdióban ülők elhűltek a szöveg hallatán, nem kaptak levegőt ezektől a szavaktól, és a műsorvezető azt mondta kivörösödve, hogy “egy ilyen ember mellett ül az amerikai elnök”. Még Kim Dzsongun esetében sem beszéltek ilyen megvetéssel egy ország vezetőjéről, mint Orbánról.

https://nepszava.us/amerikaban-elhultek-orban-homogen-nemzetallamatol

Márki-Zay az orosz kémbank és a növekvő orosz befolyás miatt aggódott Washingtonban

A hétfői Trump-Orbán találkozó előtt sor került egy másik találkozóra is: a Mindenki Magyarországa Mozgalom két elnökségi tagját, Márki-Zay Pétert és Kész Zoltánt fogadták Washingtonban az amerikai kormány külügyi képviselői, áll a mozgalom közösségi oldalán

https://index.hu/kulfold/2019/05/13/marki-zay_es_kesz_zoltan_washingtonban/

Rendszeresen egyeztet Habonnyal az amerikai nagykövet

Rendszeresen tárgyal David B. Cornstein amerikai nagykövet Habony Árpáddal, Orbán Viktor nem hivatalos stratégiai főtanácsadójával – tudtuk meg több forrásból.

A hazai kommunikációs területről, így a most zajló uniós és önkormányzati kampányból is hátrébb vonták Habony Árpádot, akinek neve így a külföldi, szlovén és Észak-Macedón orbánista sajtó kiépítése kapcsán került elő, illetve nemrégiben V4 néven hírügynökséget alapított. Informátoraink szerint ugyanakkor diplomáciai berkekben nyílt titok, hogy a nem hivatalos főtanácsadón keresztül zajlik az egyeztetés a budapesti amerikai nagykövetség és Orbán Viktor között. A nagykövetség eddig nem kommentálta a hírt, így arra sem válaszoltak, hogy Cornstein kapott-e a Fehér Háztól vagy az amerikai külügytől hivatalos felhatalmazást arra, hogy Habonnyal tárgyalhasson. Bár az Orbán-kormány hivatalosan mindig tagadta, hogy Habony a miniszterelnök tanácsadója lenne, a karrierjét még restaurátorként kezdő, majd politikai kommunikációs pályára átnyergelő, fideszes médiabirodalmat kiépített kampánytanácsadó - „spin doctor” - számos esetben tűnt fel közvetítőként a különféle tárgyalófelek és Orbán között. Így korábban az Index nyomozta ki, hogy Habony közvetített Orbán és Tarlós István között, de forrásaink szerint a főtanácsadó neve más ügyekben is felbukkant tárgyaló félként, ahol kifejezetten Orbán felhatalmazásával járt el.

https://nepszava.hu/3035790_rendszeresen-egyeztet-habonnyal-az-amerikai-nagykovet

Így folyik tovább a közpénz Mészáros Lőrinctől az Orbán családhoz

Direkt36

Orbán Viktor évek óta csak szerény megtakarításokról számol be a vagyonnyilatkozataiban. Eközben Mészáros Lőrinc, egykori gázszerelő és a miniszterelnök barátja, az ország, sőt a világ egyik leggazdagabb emberévé vált 381,3 milliárd forintra becsült vagyonával.

A Direkt36 azonban feltárta, hogy Orbán családja több esetben is Mészáros Lőrinc cégein keresztül jutott közpénzhez. Ebben a videóban elmeséljük a részleteket:

https://444.hu/2019/05/13/igy-folyik-tovabb-a-kozpenz-meszaros-lorinctol-az-orban-csaladhoz

Ezermilliárd forint gyűlt össze a NER-milliárdosoknál tíz év alatt

Elképesztő vagyont gyűjtöttek olyan üzletemberek, akik tíz éve még a százas lista közelében sem voltak. Összevetettük 2009 és 2019 leggazdagabbjait.

A milliárdosok közé az elmúlt évtizedben betört üzletemberek többségének a Fidesz-rezsimmel együtt emelkedett a csillaga. Ellenkező irány nem is igen lehetséges, ahogy a korábban baloldali kapcsolatairól ismert Leisztinger Tamás (2009-ben 69, ma 91 milliárd gazdája) – miután átadta szállodái és agrárérdekeltségei nagyobb részét Mészáros Lőrincnek – mondta a Magyar Narancsnak:

Olyan nincs, hogy valaki a regnáló hatalom ellen legyen, ezt mindannyian megtanultuk az elmúlt 20 évben. Naivitás, hogy lehet itt vitézkedni. Dehogy lehet.

A nemzeti együttműködésnek persze más-más fokozatát képviselik, ezúttal csak azokat vettük számba a leltár elkészítésénél, akik a tudatosan szőtt nemzeti tőkés céghálóhoz közvetlenül kötődnek, és/vagy állami megrendelések, esetleg állami hitelek segítették a nevük mellett sorakozó milliárdok felhalmozását.

A közel két tucat újsütetű top százas mogul vagyonát összeadva pedig durván 990 milliárd forint kerekedett ki, vagyis alsó hangon ennyit hozott a Fidesz-érában felfutott üzletembereknek az elmúlt tíz év.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/05/13/milliardosok-ner

Stadionra, sportcsarnokra, csúszdaparkra tellett, de az iskola udvarának térkövezésére a szülőktől kértek pénzt Kisvárdán

Térkőjegyeket bocsátott ki a kisvárdai Vári Emil Általános Iskola, hogy le tudják burkolni az intézmény udvarát. Ezer, ötezer és tízezer forintos címletekben lehetett megváltani a hozzájárulást a „tanulói környezet szebbé tételéhez”, elvileg önkéntes alapon. - Tudja, hogy megy ez az „önkéntes” dolog egy iskolában? Ott a névsor az osztályfőnöknél, a szülők meg be vannak rezelve, hogy ha nem adnak legalább tízezer forintot, akkor szúrós szemmel néznek majd a gyerekre. Van, aki erőn felül is beruház, csak hogy lépést tartson a többi szülővel, meg hát ezer forintot adni amúgy is ciki, így mindenki igyekszik többet adni. Csak azt nem értem, hogy egy állami fenntartású iskolában miért a szülőktől kell összetarhálni a pénzt? Miért nem futja a befizetett adónkból arra, hogy a gyerekeink normális körülmények között tanuljanak – panaszolta egy édesapa, aki megkereste lapunkat a történettel.

https://nepszava.hu/3035652_stadionorszag-szulok-fizetik-az-iskolai-terkovet-elvileg-onkentes-alapon

Kásler szerint a tízparancsolat a világ legtökéletesebb törvénykönyve és etikai kódexe, meg az új nemzeti egészségprogram is Videó

Ismét gondolatébresztő értelmezéseket osztott meg a tízparancsolatról az emberi erőforrások minisztere a napokban. Vasárnap az Istenhegyi Szent László Plébánia új óvodájának alapkőletételén Kásler Miklós kijelentette:

"a tízparancsolat a világ legtökéletesebb törvénykönyve és etikai kódexe, mert aki betartja, soha nem ütközik a törvénnyel, és megtalálja helyét a családjában, valamint az emberek között."

Csütörökön pedig a farmosi lakossági fórumon árulta el, hogy a nemrég bemutatott nemzeti egészségügyi stratégia, amit új egészségkultúrának neveztek,

"ugyanazt jelenit, mint a tízparancsolatnak a betartása."

https://444.hu/2019/05/13/kasler-szerint-a-tizparancsolat-a-vilag-legtokeletesebb-torvenykonyve-es-etikai-kodexe-meg-az-uj-nemzeti-egeszsegprogram-is

Pártbemutatkozóra hívták, valódi híradót mondott a Momentum elnökségi tagja a köztévén videó

"Önökhöz, kedves nézőink és hallgatóink, nem minden fontos hír jut el," kezdte a Momentum Mozgalom elnökségi tagja az M1-en és a Kossuth rádióban is sugárzott választási programbemutatkozóját hétfő reggel. 

"Ezért most megtesszük azt, ami az itt dolgozók számára nem megengedett és hátralévő négy és fél percben bemutatunk egy valódi híradót. Nézzük mi maradt ki az elmúlt egy hétből!" 

- folytatta Hajnal Miklós. 

https://444.hu/2019/05/13/partbemutatkozora-hivtak-valodi-hiradot-mondott-a-momentum-elnoksegi-tagja-a-kozteven

Üzenik Handó Tündének: a becsület nem eladó

Elfogadhatatlan, hogy Handó Tünde, vagy bárki, aki ezen politikai felelősséggel rendelkező pozícióban van és lesz majd a jövőben, kontroll nélkül működjön – állítják az Országos Bírói Tanács vezetői. Fatalin Judit elnök és Vadász Viktor szóvivő részletesen számol be arról, hogyan jutottak el odáig, hogy kimondják: az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke törvénytelen gyakorlata miatt méltatlanná vált posztjára. Szerintük éppen az Alaptörvényből fakadó kötelességüknek tettek eleget, amikor kezdeményezték Handó Tünde leváltását az Országgyűlésnél.

Handó Tünde szerint önöknek kizárólag az a céljuk, hogy zavart keltsenek a bíróságok körül. Mi a céljuk?

Vadász Viktor: Semmiképpen sem az, hogy zavart keltsünk. Az Országos Bírói Tanács (OBT) feladata, hogy felügyelje az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének tevékenységét, és amennyiben törvénysértést észlel, jelzéssel éljen. Észleltünk törvénysértést, amit többször is jeleztünk, mostanra pedig – a törvényből következően – tovább kellett lépnünk, mert az OBH elnöke nem változtatott törvénysértő gyakorlatán, nem reagál a jelzéseinkre és megtagadta az együttműködést.

Eközben az OBH elnöke az OBT-t tartja illegitimnek, emiatt alkotmánybírósági vizsgálat is folyamatban van.

Fatalin Judit: Ezt elsősorban Handó Tünde állítja, miközben egyértelmű: az OBH elnökének akkor is be kell tartania a törvényeket, ha nem tartja legitimnek az OBT-t. A megállapításaink tényeken alapulnak, ellenőrizhetőek. Mi legitimnek tartjuk magunkat, ahogyan ezzel a Kúria elnöke is egyetértett. Sőt, Trócsányi László igazságügyi miniszter több nyilatkozatában is hangot adott ennek, és már decemberben egyértelművé tette: amíg az Alkotmánybíróság nem mondja ki az OBT működésképtelenségét, a megválasztott testület működését törvényesnek kell tekinteni.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/13/fatalin_judit_vadasz_viktor_parosinterju_hando_tunde_obh_elnok_obt/

 

Kell-e félniük Brüsszeltől a magyar anyáknak? – így működik a kormányzati médiahekk

Szombat óta uralja a kormányközeli sajtót a hír, hogy az Európai Bizottság megtámadta a júliustól induló babaváró támogatást. Az ő nyelvükön mindez azt jelenti, hogy a magyar családokat támadják, a menekülteket segítik, a terrorizmust pedig finanszírozzák. Utánanéztünk, miként működik a propagandagépezet. A lényeg – ahogy eddig is – az üzenet egyszerűsége.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20190513_Kelle_felniuk_Brusszeltol_a_magyar_anyaknak__avagy_igy_mukodik_a_kormanyzati_mediahekk

 

Összeomlott a budapesti sürgősségi ellátás: egyetlen kórház tudott csak súlyos sérültet fogadni a hétvégén

Veszélyben volt a budapesti sürgősségi ellátás biztonsága a hétvégén, írja a Népszava. A lap beszámolója szerint miután a Honvédkórház lemondta ügyeletét a teljes hétvégére, a négy fővárosi sürgősségi centrumból még kettő jelezte, hogy nem fogad beteget. A Dél-Pesti Centrum kórház Merényi úton működő traumatológiája szombaton közölte, hogy megteltek, nem sokkal később a Szent János kórház is felfüggesztette a sérültek fogadását. 

Vasárnap így csak a Péterfy baleseti intézete maradt az egyetlen ellátó. 

https://444.hu/2019/05/13/osszeomlott-a-budapesti-surgossegi-ellatas-egyetlen-korhaz-tudott-csak-sulyos-serultet-fogadni-a-hetvegen

Reagált a Fidesz a sürgősségi ellátás összeomlására: Gyurcsány

a Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatót tartott, ahol Molnár Csaba ügyvezető alelnök arról beszélt, hogy 2008-hoz képest ma már az albán és a macedón egészségügy is körözi a magyart. Szerinte úgynevezett európai egészségügyi minimumot kellene bevezetni, annak érdekében, hogy az EU állampolgárai egyforma ellátásban részesüljenek. Molnár odáig ment, hogy az Orbán-kormány szándékosan teszi tönkre a magyar egészségügyet, mert üzleti érdekeik a magánegészségügyhöz fűződnek. 

A Fidesz erre reagálva már kora délután közleményt adott ki, amiben elmondták, hogy 

Gyurcsány. A kilenc éve kormányzó nagyobbik kormánypárt szerint ha Gyurcsányékon múlna, akkor tényleg válság lenne a szektorban, hiszen kormányzásuk alatt mindig csak elvettek az egészségügytől. A bevándorláspárti, kórházellenes DK-val szemben „a kormány 2010 óta pótolta a kiszivattyúzott pénzeket, 

stabilizálta a kórházak működését, építi, felújítja és fejleszti a kórházakat”. „Ha a DK-n és a többi bevándorláspártin múlik, akkor az egészségügy is tényleg válságba kerülne, mert az európai baloldal legalizálni akarja a bevándorlást, amelynek az is a része, hogy egészségügyi ellátást akarnak biztosítani migránsok millióinak” - zárja közleményét a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség.

https://444.hu/2019/05/13/reagalt-a-fidesz-a-surgossegi-ellatas-osszeomlasara-gyurcsany

Szájernek elege van a politikából, de továbbcsinálja

Ahogy Gulyás Gergelyből miniszter lett, úgy dolgozik tovább Szájer József is az Európai Parlamentben. A fideszes EP-képviselő a mandinernek adott interjújában fenntartotta októberi kijelentését, hogy elege van az uniós politizálásból, de nem tud menekülni a feladattól. 

"A Fideszben azt megtanultuk, hogy a saját vágyainkat gyakran alá kell rendelnünk a közös érdekének. Fájó szívvel elfogadtam, mert meggyőztek a kollégák, hogy vállaljak még egy bizonyos időszakot,"

tette hozzá. Szerinte tapasztalata segíthet abban, hogy "a Fidesz a választás után megtalálja azt a helyet, ahol a legjobban tudja érvényesíteni Magyarország nemzeti érdekeit. Ebben tudok sokat segíteni a tapasztalatommal."

https://444.hu/2019/05/13/szajernek-elege-van-a-politikabol-de-tovabbcsinalja

Toroczkai: Mindenképpen megtartjuk a demonstrációnkat Törökszentmiklóson

Miután a rendőrség nem engedélyezte a Mi Hazánk Mozgalom május 21-re tervezett, felvonulással egybekötött törökszentmiklósi megmozdulását, Toroczkai László pártelnök Facebook-oldalán jelentette be hétfőn, hogy azt

mindenképpen megtartják.

A kérelem elutasítását bíróságon támadta meg a párt. A rendőrség a gyülekezési törvény 13. és 14. bekezdésére hivatkozva tiltotta meg a felvonulást, miután a párt nem akart elállni a demonstráció meneteléses részétől, statikus tüntetést engedélyezett volna a hatóság.

https://444.hu/2019/05/13/toroczkai-mindenkeppen-megtartjuk-a-demonstracionkat-torokszentmikloson

Papi pedofília árnya vetül a lengyel EP-kampányra

Egy film titkos felvételeken rögzíti, amint az elkövetőket szembesítik az áldozatokkal.

Egy közösségi finanszírozásból készült, kétórás dokumentumfilm tartja lázban Lengyelországot szombat óta. A Ne mondd el senkinek című filmet egy nap alatt több mint 3,5 millióan látták, nincs ennél most forróbb téma az országban, írja a 444.hu. Tomasz Sekielski, és testvére, Marek Sekielski filmje az egyházi pedofilügyekkel foglalkozik, és egy fontos lépéssel tovább megy a hasonló témájú műveknél. Nemcsak bemutatják az áldozatok történetét, de rejtett kamerás felvételeken megmutatják azt is, ahogy felkeresik bántalmazójukat, és megkérdezik, miért tették ezt velük. 

https://nepszava.hu/3035726_papi-pedofilia-arnya-vetul-a-lengyel-ep-kampanyra

Karácsony Baranyi Krisztinát küldi kivizsgálni a zuglói parkolási szerződéseket

Több javaslatcsomagról szavaztak ma a zuglói képviselők azon a rendkívüli ülésen, amelyet a parkolási botrány miatt hívtak össze. Az egyik szerint egy testületet állítottak fel, amelybe minden helyi frakció (az LMP, a Mi Hazánk, a Civilzugló Egyesület, a Fidesz-KDNP és az MSZP-Összefogás), valamint a polgármester, Karácsony Gergely is delegálhat majd egy tagot.

Mérce információ szerint Karácsony a ferencvárosi parkolási ügyek felderítésében fontos szerepet vivő korábbi együttes, jelenleg független ferencvárosi képviselőt, Baranyi Krisztinát delegálja.

A javaslatcsomagban, amelyet a Fidesz és a Párbeszéd szavazataival, a többiek tartózkodása mellett fogadtak el, a testület felszólította Karácsonyt, hogy azonnali hatállyal mondja fel a botrányos parkolási szerződéseket. Ezzel azonban két probléma van:

egyrészt a „botrányos” nem jogi kategória, így nem egyértelmű, hogy a testület mely szerződések felmondását kéri. Másrészt a sajtóban is megjelent parkolási szerződés június 9-én jár le, tehát 24 nap múlva amúgy is érvényét vesztené.

A javaslatcsomaggal szemben leszavazták viszont a Fidesz előterjesztését, amely fővárosi hatáskörben, Tarlós István vezetésével vizsgálta volna a Tarlós kihívója, Karácsony Gergely vezette Zugló parkolási ügyét.

https://merce.hu/2019/05/13/karacsony-baranyi-krisztinaval-vizsgaltatna-a-zugloi-parkolasi-szerzodeseket/

Hazaárulás és orosz térnyerés Gyurcsányék idején

DEMETER ERVIN: A KÉMÜGY EGYÉRTELMŰ HAZAÁRULÁS

Magyar Nemzet

Hazaárulás és a lehető legnagyobb orosz térnyerés — fogalmazott lapunknak nyilatkozva Demeter Ervin egykori titokminiszter, aki a Gyurcsány-kormány kémügyének nemrég nyilvánosságra hozott iratai alapján értékelte a történteket. Az ügy lényege, hogy Gyurcsányék bolgárnak álcázott orosz titkosszolgálati szakembereket juttattak be az elhárítás épületébe, akik átvilágították a hazai tiszti állomány egy részét. A vizsgálat hazánk nemzetközi és nemzetbiztonsági érdekeit is veszélyeztette. Mindezek fényében különösen visszatetsző, hogy most a baloldal túlzott oroszbarátsággal vádolja az Orbán-kormányt.

 Nagyon röviden azt tudom mondani, hazaárulás történt – fogalmazott Demeter Ervin. Az egykori fideszes titokminiszter kijelentette, a szóban forgó ügyet megelőzően a történelemben még nem fordult elő hasonló botrányos eset. Hangsúlyozta, egy-egy művelet erejéig a szövetséges társszervekkel szokás együttműködni, nem pedig az ellenérdekelt féllel. Abban, hogy ez a szocialista kormányzás idején mégis megtörténhetett, szerinte egyértelműen a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító minisztert és a beosztottjaként dolgozó főigazgatót terheli a felelősség.

Demeter Ervin azon közbevetésünkre, miszerint az orosz titkosszolgálat munkatársait valami oknál fogva bolgár fedésben, a hátsó ajtón juttatták be az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal épületébe, közölte, ez a körülmény világosan jelzi, hogy Szilvásy György és Galambos Lajos még a hivatásos állomány előtt is eltitkolta a látogatók valódi kilétét, vagyis a két vezető mindenkit becsapott.

– Az pedig, hogy a Gyurcsány-kormány idején mekkora volt hazánkban az orosz térnyerés, mára mindenki számára tökéletesen nyilvánvalóvá válhatott. Annál ugyanis nem létezik nagyobb befolyás, mint hogy egy ellenérdekelt titkosszolgálat szakemberei bejuthatnak egy másik ország legvédettebb objektumába, ahol tálcán szolgálják fel nekik a nemzetbiztonsági érdekeket súlyosan veszélyeztető információkat – tette hozzá.

https://magyarnemzet.hu/belfold/orosz-ternyeres-gyurcsanyek-idejen-6917189/

A történelem újra visszavág

A SZÉLSŐSÉGEKKEL VALÓ IJESZTGETÉS OLYAN RÉGÓTA TART, HOGY SOKAN A SAJÁT SZEMÜKNEK SEM HISZNEK

Bencsik Gábor Magyar Nemzet

Egy politikus kétféle módon tévedhet a közvélemény-kutatásokkal kapcsolatban: ha túlságosan hisz nekik vagy ha egyáltalán nem hisz nekik. Hiszen a politikában mindig előfordulhatnak meglepetések, viszont nemigen fordulnak elő csodák. Nagyjából látszik már, hogy mi lesz az eredménye az európai uniós választásoknak: a magukat középpártokként meghatározó pártok meggyengülnek, a tőlük jobbra vagy balra állók megerősödnek. Meglepetésekben azonban bőven lehet részünk.

Már maga a középpárt-szélső párt ellentét is hamis alapokon nyugszik, a felosztást az Európai Néppárt és a szociáldemokraták jelenlegi vezető politikusai konstruálták, hogy a két csoport együtt megtarthassa a többséget, és a kihívókat a szélsőséges minősítéssel hiteltelenítsék. A politika szavakkal folytatott háború, és be kell látnunk, hogy a baloldal veszélyes arzenált halmozott fel, a „populista” és a „szélsőjobboldali” minősítésekre a jobboldalnak még nincs megfelelő ellenszere, a „liberális”-sal szemben pedig az „illiberális” olykor még kétélű fegyver, használóját védekezésre, magyarázkodásra kényszerítheti.

A szavakat ma még nagyobbrészt a baloldal uralja – a kérdés, hogy a lelkeket is uralja-e még?

A tévedés kockázata nélkül kimondhatjuk ugyanis, hogy az unió lakóinak többsége ugyanazokat az értékeket vallja magáénak, amelyeket a jobboldali pártok, különösen ami a nemzet, a család és a keresztény kultúra védelmét illeti. De vajon meri-e szavazatával is kifejezni ezt? Hiszen a szavak fegyverével évtizedek óta ostromolják, hamis képet festve azokról a politikusokról, akik veszik a bátorságot, és nyíltan vállalják a meggyőződésüket.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-tortenelem-ujra-visszavag-6911837/

Az MSZP kommunista kapcsolatai Kínával

Fricz Tamás Magyar Nemzet

Nagy nehezen kiderült, hogy a már biztosan nem kommunista Magyar Szocialista Párt elnöke, Tóth Bertalan a Kínai Kommunista Párt meghívására elvtársi találkozóra utazott Pekingbe. Ennyit arról, hogy az MSZP mennyire posztkommunista vagy mennyire megújult párt.

A párt elnökét egyébként az Egy övezet, egy út nevű transzregionális együttműködési program részeként megszervezett külpolitikai és gazdasági konferenciára hívták meg, amelyen a házigazdák mellett 16 közép- és kelet-európai ország vett részt. Meghívást kapott a csúcstalálkozóra, sőt a díszvacsorára is, amelyen a meghívott országok vezetői vettek részt.

Az MSZP persze titkolni próbálta a meghívás és a részvétel tényét, legalább két okból.

Egyfelől mert az európai parlamenti választások előtt néhány nappal bizonyára kínos lenne nekik az európai baloldal előtt, hogy régi kommunista kapcsolataikat ápolgatják a kínai testvérpárttal. Ez mégiscsak ciki lenne, hiszen manapság nap mint nap harsognak valamit az európai értékekről, amelyekkel nehezen összeegyeztethetők a kínai kapcsolatok.

Másfelől a szocialisták folyamatosan támadják a kormányt, amiért Kínával egyre szorosabb gazdasági együttműködési formákat épít ki, s ehhez képest ellentmondásosnak látszik, hogy ugyanazokkal a kínai vezetőkkel találkoznak, akikkel a kormány is.

https://magyarnemzet.hu/belfold/az-mszp-kommunista-kapcsolatai-kinaval-6919349/

Timmermans-féle hazugságok Magyarországról

Nagy Árpád Magyar Nemzet

Balliberális zombimédia.

Miről is számolnának be szívesebben a balliberális médiumok, mint arról, hogy Manfred Weber és Frans Timmermans vitáján negatív színben tüntették fel a magyarországi helyzetet.

Imígyen a szocialisták nagyágyújának érvekkel alátámaszthatatlan gondolatsora, amellyel a német közszolgálati csatorna nézőit igyekezett félrevezetni:

Magyarországról „elüldöztek egy egyetemet”, és az úgynevezett Stop Soros törvény révén „szörnyű dolgokat művelnek”, nyomás alá helyezik a civil társadalmat, „szabad sajtó pedig szinte nincs is már” az országban.

Nézzük, mennyi hazugság fér el egyetlen Timmermans-féle mondatban.

– Olyannyira „elüldözött” egyetem a CEU, hogy továbbra is Magyarországon működik.

– A „nyomás alá” helyezett civilek, a mintegy hatvanezer (!) civil szervezet köszöni szépen, jól van, hagyományt ápol, rendezvényeket szervez, összefog nemes ügyekért, védi a természetet, támogatja a sportot stb. (Persze Soros néhány kitartott szervezete nem hullajt örömkönnyeket…)

– A nem létező „szabad sajtó” pedig beszámol erről a kijelentésről (is), csak rá kell keresni az interneten.

De egy igen kis töredéke a médiának (a Magyar Nemzet most) szerencsére arról is hírt ad, hogy ebben az egy mondatban igazság egy sem, hazugság viszont három is rejtezik. 

https://magyarnemzet.hu/belfold/timmermans-fele-hazugsagok-magyarorszagrol-6919274/

Völner: Az igazságszolgáltatás függetlenségét támadja az ellenzék

MH/MTI A Nemzeti Választási Bizottság Czeglédy Csaba ügyében politikai döntést hozott, az Országos Bírói Tanács pedig egy februári ügy miatt csak a kampányban kezdeményezte az Országos Bírósági Hivatal elnökének elmozdítását - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára hétfőn, újságíróknak. 

Mint mondta, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) múlt héten nem tett eleget a Szegedi Törvényszék kérésének, és nem függesztette fel a hatmilliárd forintos áfacsalással vádolt Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-listájának jelöltje mentelmi jogát, aki ellen ezért meg kellett szüntetni az eljárást.

Völner Pál hangsúlyozta: az NVB döntését az tette lehetővé, hogy a testületben többségbe kerültek az ellenzéki delegáltak és politikai alapon hoztak döntést. Felhívta a figyelmet arra: korábban az NVB-nek és az Országgyűlésnek is az volt a gyakorlata, hogy a köztörvényes bűncselekmények gyanúsítottjainak, vádlottjainak a mentelmi jogát felfüggesztette.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190513-volner-az-igazsagszolgaltatas-fuggetlenseget-tamadja-az-ellenzek

 

Rendkívüli nyár az orosz tél birodalmában

Az északi szélesség 64,8 fokánál rekord meleget mértek

A Kelet-európai-síkságon örvénylő ciklon előoldalán tartós délies áramlás alakult ki, így szokatlanul északra is kifejezetten meleg levegő áramlott vasárnap. Ennek eredményeképpen az Ural környékén még az Északi-sarkkörhöz közel is 30 fok fölé emelkedett a hét utolsó napján a hőmérséklet. A májusi forróság a következő két napban is kitarthat még a térségben. 

Olyannyira, hogy 31 °C fokot mértek az oroszországi Koynas településen, amely az Arhangelszki régióban található, egy köpésnyire a sarkvidéktől. Mindeközben május elején nálunk havazott itt meg itt.

http://www.ma.hu/idojaras/329623/Rendkivuli_nyar_az_orosz_tel_birodalmaban

Timmermans, a balfék

Néhány európai politikus súlyos választási lázban ég. Ez némiképp magyarázatot adhat valószerűtlen cselekedeteikre

Dippold Pál Magyar Hírlap

Frans Timmermans, az európai szocialisták csúcsjelöltje szombaton Magyarországra jön, és mint az általa erősen patronált Ujhelyi István szocialista EP-képviselőjelölt bejelentette, televíziós vitát akar folytatni az Euronews kamerái előtt Orbán Viktorral. A balliberális médiumok mindegyikét beterítette ez a hír.

Ujhelyi és patrónusa az utóbbi néhány évben sokszor megsértette Magyarországot, a magyar embereket és a magyar miniszterelnököt. Volt itt nácizás, diktátorozás, fasisztázás, korrupciózás, patkányozás és a legfőbb, értelmezhetetlen vádjuk, miszerint itt nincs jogállamiság. A magyar kormány minden erejével a fékek és az ellensúlyok megszüntetésére törekszik – állítják. Talán ez a legnagyobb tévedésük Timmermanséknak, hiszen annyi Ujhelyihez hasonló balfék van itt nálunk meg Európa-szerte, hogy az csoda.

Az európai szocialista csúcsjelölt (miféle csúcs ez?…), aki annyit azért megérdemel, hogy megismerjük teljes nevét: Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans, holland ember. Nem igazán érthető, hogy az európai szocialisták csúcsaként miért kellene vitáznia neki a magyar miniszterelnökkel. Az őt az EP-be juttató párt, a Holland Munkáspárt a maga nyolc százalékával törpepárt, azaz semmilyen mesterkedéssel nem mérhető a Fidesz ötvenkettő-hatvankettő százalékos támogatottságához. Nincsenek egy súlycsoportban.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190513-timmermans-a-balfek

 

“A Fenyő-ügy árnyéka mindig kísértett” – Gyárfás Tamás a büntetőügyéről

Ha csak annyi bizonyítéka van a nyomozóknak a Fenyő János médiacézár 1998-as kivégzésére felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamás ellen, amennyi eddig a sajtóba kiszivárgott, egyelőre nem dőlhetnek hátra. Azonban, például az Index remek sorozatában, olvasva a gyilkosság-szervezőnek gyanított Portik Tamás és Gyárfás különös, évődő hangulatú beszélgetéseit, van mit kérdezni Gyárfástól. Mi most meg is tettük.

Összefoglalva:

·         Gyárfás szerint majdnem mindenről Kovács Lajos nyugalmazott rendőr ezredes tehet,

·         amiről mégsem, az azért történt úgy ahogy, mert Gyárfás félt (Portiktól és a zsarolóktól),

·         Fenyőt pedig már csak azért sem ölette meg, mert fő vitájuk a Nap TV üzemeltetésén a gyilkosságot megelőzően rendeződött.

·         A rendőrség szerint ezzel szemben Gyárfás bízta meg Portikot, aki ezt a munkát is Jozef Rohac-csal végeztette el.

·          

Következetesen állítja, hogy a hatóságok rossz nyomon járnak, nem Ön a felbujtó. Akkor maga szerint ki?

Van elgondolásom, de nem lenne illendő, ha nevesíteném. Ez most nem egy személyes beszélgetés közöttünk. Én senkit sem akarok támadni. Csak magamat védem.

https://blog.atlatszo.hu/2019/05/a-fenyo-ugy-arnyeka-mindig-kisertett-gyarfas-tamas-a-buntetougyerol/

„Bocs, nem merlek felvenni, neked már ott a bélyeg a homlokodon” – újságírólét a NER-en kívül

Lezárult a 2016-os „hamisított Orbán-interjú” ügyben indult munkaügyi per, amelyben két székesfehérvári lapszerkesztő kért kártérítést. 2018. november végén jogerősen nyertek ugyan, ám hátra volt még az alperes Mediaworks 60 napos lehetősége, hogy felülvizsgálatért a Kúriához forduljon. Nem tették meg. Az interjúhamisítás miatt büntetőper is indult. A megvádolt sajtómunkatárs kollégája volt e cikk egyik szereplője, Gidai Judit – ő akkoriban a magas rangú politikai vezetőkkel készített cikkekért is felelős központi szerkesztőként dolgozott. Ahogy volt kollégái legtöbbje, ma ő sincs  már a médiavállalatnál.

Mint az Átlátszó is megírta, a másodfokú ítélettel 2018 novemberében jogerőssé vált, hogy a Fejér Megyei Hírlap két volt szerkesztője, Hajnal Csilla és Klecska Ernő nem követett el hanyagságot és hitelrontást, amint azt az alperes Mediaworks Hungary Zrt. állította, miután kipattant az Orbán Viktor-interjú meghamisítása körüli botrány.

Ismert előzmény, hogy 2016 decemberében a szokásos miniszterelnöki karácsonyi nagyinterjú utólagos betoldásokkal és megváltoztatott mondatokkal jelent meg.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/bocs-nem-merlek-felvenni-neked-mar-ott-a-belyeg-a-homlokodon-ujsagirolet-a-ner-en-kivul/

Jávor Benedek: Teljes félreértés, hogy Orbán bárminek is az élére áll

A Fidesz jelenlegi szinten tartását már sikernek élné meg a Párbeszéd EP-listavezetője, Jávor Benedek, aki a negyedik helyet kapta az MSZP–Párbeszéd közös listáján. Az előtte álló Szanyi Tibor szocialista EP-képviselőnek megcsinálja a helyet, kérdés, ő maga bejut-e. Listavezetői interjúsorozatunk első része.

https://hvg.hu/itthon/20190513_Javor_Teljes_felreertes_hogy_Orban_barminek_is_az_elere_all

Az Orbán-kormány megszüntette az orosz függőséget

ORIGO

2010-ben két óriási konfliktus várt a frissen hivatalba lépett Orbán-kormányra. Egyrészt kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc és bizalmasai beengedték a magyar titkosszolgálatba az orosz kémeket, másrészt az osztrák OMV, az oroszok mondhatni strómanjaként 25 százaléknyi tulajdonrészt szerzett a MOL-ban. A magyar diplomácia felismerte, hogy a gyurcsányi szervilis külpolitikával szemben szuverén országként kiegyensúlyozott, egyenlő viszonyokon alapuló kapcsolatot kell kialakítani mind a nyugati nagyhatalmakkal, mind Oroszországgal. A történelem megtanította: ha hidegháború alakul ki Oroszország és Európa között, abból mindig Közép-Európa jön ki rosszul. Az Orbán-kormány külpolitikája mára vitathatatlanul sikertörténetté vált. És ennek a külpolitikának egyik csúcspontja a mai Trump-Orbán találkozó.

https://www.origo.hu/itthon/20190510-magyar-orosz-kapcsolatok.html

Így hazudik a balliberális sajtó a megyei lapokról

ORIGO

A baloldali álobjektív, álfüggetlen HVG pár napja arról fantáziált, hogy folyamatosan esik a megyei lapok olvasottsága. Pauska Zsolt, a Mediaworks tartalomfejlesztési igazgatója kijózanító választ adott a lapnak, és az álhírt átvevő többi balliberális, ellenzéki propagandaoldalnak a mai publicisztikájában.

https://www.origo.hu/itthon/20190513-pauska-zsolt-peldanyszamok-es-hazugsagok.html

Pénzhamisítás miatt beidézte a kétfarkú elnökségét a NAV

Kovács szerint valószínűleg azokról a Soros-pénzekről van szó, amiket tízezrével osztogattak az elmúlt hónapokban, többek között ajánlóívek aláírásáért is. Mint mondta, mielőtt elkezdték az akciót, megkérdeztek egy ügyvédet, aki azt mondta, lehet, hogy valaki feljelenti őket, de megnyerik a pert, mert teljesen máshogy néznek ki a kétfarkús bankók, mint az eredeti pénzjegyek.

Az MKKP álbankjegyei vastag, műnyomó papírra készültek és olyan ellenzékiek vannak rajta, akik az utóbbi időkben felbosszantották a Fideszt. Az 500 forintoson Nagy Blanka, az ezresen Gulyás Márton, a kétezresen Varjú László, az ötezresen Sargentini, a tízezresen Soros György, míg a húszezresen Jean-Claude Junkcer szerepel.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/13/mkkp_penzhamisitas_nav_soros/

 

3,6 milliárdért fejlesztett láthatatlan okosmérést egy rejtélyes állami cég

g7

 

Van egy állami cég, ami elköltött 3,7 milliárd forint állami támogatást, de úgy, hogy semmit nem lehet tudni arról, hogy ennek mi lett az eredménye. Egy dolog látszik biztosan, hogy az állami áramcéghez, az MVM-hez tartozó KOM Központi Okos Mérés nevű cég csak a működésre elköltött legalább 700 millió forintot, miközben az átlagfizetés 679 ezer forint volt.

Pedig egyébként jó hírnek kellene lennie, hogy a magyar állam támogatja az okosmérőket, és ezek fejlesztésébe kezd. Ráadásul ez semmiben nem kerül nekünk, hiszen az Európai Unió 3,6 milliárd forinttal támogatja a célt.

Csakhogy a 2017-ben indult program elvileg 2018 őszére be is fejeződött, de azóta sem látszik eredmény. Hiába kerestük a KOM Zrt.-t e-mailben és telefonon, illetve az anyavállalat MVM-et is, nem voltak hajlandók semmit elárulni arról, hogy mi is lett a projekt eredménye. A KOM Zrt. honlapján lévő a legfrissebb információk alapján csak annyit tudhatunk a projektről, hogy 2016-ban elkezdődött, majd szintén 2016-ban kiadtak két sajtóközleményt.

Pedig a cégnek egyrészt azért kellene információkat adnia, mert állami tulajdonú vállalatként közérdekű adat is lenne, hogy mire és mit költenek, milyen eredményekkel. Másrészt az EU jóváhagyásával, külföldi támogatásból zajlott le a projekt.

https://g7.hu/kozelet/20190513/36-milliardert-fejlesztett-lathatatlan-okosmerest-egy-rejtelyes-allami-ceg/

 

Már a cégbíróság sem érti, hogy mi zajlik a TV2-nél

g7

Hiánypótlásra szólította fel a cégbíróság a TV2 Zrt.-t egy korábbi beadványa miatt. Önmagában ebben még semmi érdekes nem lenne, viszonylag gyakran előfordul, hogy a cégek, illetve a nevükben eljáró ügyvédek valamit elfelejtenek. Ezúttal azonban kifejezetten érdekes kérdést fogalmazott meg a bíróság. A hivatal egyik problémája ugyanis az volt, hogy Magyarország árbevétel alapján immár legnagyobb kereskedelmi tévéjének nem igazán átláthatóak a tulajdonosi viszonyai.

 

 hiánypótló végzésben egészen pontosan úgy fogalmaztak, hogy

„a cégjegyzéki adatok szerint a társaságnak egy részvényese van, a csatolt okiratok ezzel ellentétes tartalmúak. Az ellentmondás feloldandó.”

Mindez azért érdekes, mert az új tulajdonos nem most tűnt fel a médiavállalkozásnál, hanem hónapokkal ezelőtt, néhány nappal Andy Vajna halála után. Március végén írtuk meg, hogy a céges iratok szerint január 24-ig a kereskedelmi tévé egyetlen részvényese a néhai filmügyi biztos érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co Zrt. volt, az aznap tartott közgyűlés után azonban a médiavállalkozás alapszabályába bekerült tulajdonosként egy Máltára bejegyzett offshore cég is.

https://g7.hu/vallalat/20190513/mar-a-cegbirosag-sem-erti-hogy-mi-zajlik-a-tv2-nel/

Orbán-Trump: nagy a külföldi sajtóvisszhang, de jórészt barátságtalan

A jó magyar-orosz és magyar-kínai kapcsolatok miatt a Fehér Ház szakértői óvják Donald Trumpot, hogy túlságosan barátságosan tárgyaljon Orbán Viktorral, akiről egyébként jó véleménye van. Az amerikai elnök izgatottan készül kettejük találkozójára - imád ugyanis külföldi vezetőket vendégül látni a Fehér Házban.

America First találkozik Hungary Firsttel - ezzel a címmel harangozza be a Politico Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját. A magyar vezető személyében Európa legelszántabb bevándorlásellenes politikusa látogat a Fehér Házba, ám nem világos, mennyire lesz barátságos a fogadtatása - foglalják össze a lényeget a hírportál írásának szerzői. A más sajtóorgánumokban megjelent véleménycikkek szerzőihez képest nagyon finoman fogalmaznak.

A Politico szerint a magyar kormányfő Trump megválasztásakor úgy látta, ezzel mintegy a világpolitika központjából kaphat támogatást bevándorlásellenes politikájához, hiszen az új elnök nem kis részben azzal az ígérettel nyerte meg az elnökválasztást, hogy azt ígérte: ha hatalomra kerül, akkor kormánya falat emel a bevándorlók feltartóztatására az USA mexikói határán. Orbán az EU-s vezetők közül elsőként biztosította támogatásáról Trumpot még a kampány idején, 2016-ban, ám erős lobbizása ellenére nem tudta elérni, hogy meghívják a Fehér Házba.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/orban-viktor-talalkozo-washington-donald-trump-sajtovisszhang-feher-haz.684064.html

Indulhat a falusi csok: megjelent a kormányrendelet

Július 1-jén indul a program, csaknem 2500 településen vehetik fel a támogatást a gyerekes családok.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ingatlan-tamogatas-csalad-falusi-csok-kormanyrendelet.684086.html

Végre indul az újabb kormányzati tájékoztató kampány

A családvédelmi akciótervvel nemcsak plakátokon, hanem 30 másodperces kisfilmeken is találkozhatunk.

https://hvg.hu/kkv/20190513_Vegre_indul_az_ujabb_kormanyzati_tajekoztato_kampany

MTA: Több pénz kell az egészségügyre, de azt értelmesen kell elkölteni

Amikor éppen arról szólnak a hírek, hogy Budapest 4 sürgősségi központja közül a hétvégén három nem tudott fogadni soksérüléses betegeket, a kormány pedig hónapok óta hadakozik Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetiért, elsőre érdekesnek tűnt, hogy az MTA az egészségügy helyzetéről készített állásfoglalást. Az aktuális egészségpolitika iránt érdeklődőknek azonban feltehetően csalódást okozott a jelentés bemutatója. Külön hangsúlyozták, hogy "az állásfoglalás nem tér ki a hazai egészségügy aktuális anomáliáinak taglalására, és tudományos igényű elemzésként nem tekintendő programajánlatnak sem."

Az ugyanakkor kiderült, hogy a kormány és az Akadémia között nem szűnt meg teljesen a párbeszéd. Mint a jelentést ismertető Kosztolányi György akadémikus elmondta: állásfoglalásukat elküldték az Emberi Erőforrások Minisztériumának, ahol az egészségügyi államtitkár pozitívnak értékelte a dokumentum egyes megállapításait.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/13/mta_egeszsegugy_kosztolanyi_gyorgy/

 

Magáncélok, közérdekek – Orbán a Fehér Házba

Ara-Kovács Attila

„Magyarország és a magyar lakosság érdekei nem, hogy nincsenek összhangban Orbán céljaival, de e célok egyenesen szembe mennek a magyar érdekekkel. Donald Trump céljai pedig – a jelszavak dacára – nincsenek összhangban Amerika érdekeivel. A mostani találkozó jellegét és jelentőségét csak ez az egy szempont határozza meg, így történelmi jelentősége nincs, de annál fájdalmasabbak lehetnek majdani történelmi következményei.”

 

https://arakovacs.wixsite.com/jegyzet/single-post/2019/05/13/Magancelok-kozerdekek--Orban-a-Feher-Hazban

Putyin csatlósaként? Orbán és a magyar revansizmus

Privátbankár.hu

Az EBESz parlamenti közgyűléséhez rendelt lengyel küldöttség vezetője a múlt héten belső információkra hivatkozva gyakorlatilag megerősítette 2014-es helyzetértékelésünket. Térségünk újra a hatalmi rivalizálás és megkérdőjelezett határok terepe lett. A lengyelek nem akarnak beszállni Orbán játszmájába. Káncz Csaba jegyzete.

https://privatbankar.hu/makro/putyin-csatlosakent-orban-es-a-magyar-revansizmus-325730

MIÉRT NEM A KÉZILABDA MIATT ZÁRJUK LE A KÖRUTAT? HÁT AZÉRT, MERT AZ NEM ÉRDEKEL MINKET!

A Győri ETO női kézilabdacsapatának fantasztikus sikerét már megint a focistáinkkal hozzák párhuzamba. Számokkal igazoljuk, hogy nem csak Orbán Viktor fejében a foci az elsőszámú sportág Magyarországon, és hogy a vízilabda – legyünk benne bármilyen sikeresek – tulajdonképpen alig érdekel valakit.

https://azonnali.hu/cikk/20190513_miert-nem-a-kezilabda-miatt-zarjuk-le-a-korutat-hat-azert-mert-az-nem-erdekel-minket

VATIKÁNI BÍBOROS KAPCSOLTA VISSZA AZ ÁRAMOT A HAJLÉKTALANOKNAK

Több száz hajléktalan – köztük gyerekek – élnek abban a haszonálaton kívüli, állami tulajdonú házban, ahol visszakapcsolta az áramot a vatikáni bíboros.

A „kétségbeesés gesztusának” nevezte egy vatikáni bíboros, Konrad Krajewski, hogy visszakapcsolta az áramot egy római hajléktalanok által elfoglalt házban szombat este annak ellenére, hogy a rendőrség elzárta a főkapcsolót – írja a Guardian. Az állami tulajdonú, egyébként használaton kívüli épületben, amit elfoglaltak a ajléktalanok, körülbelül 450-en élnek, köztük 100 gyerek, és május 6-a óta voltak világítás és meleg víz nélkül.

 

Konrad Krajewski bíboros teljes mértékben tudatában volt annak, hogy amit tesz, lehetnek jogi következményei, de meggyőződése volt, hogy szükséges ezt megtennie a családok érdkeében – kommentálta az ügyet egy vatikáni forrás.

 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter pedig úgy nyilatkozott:

 

reméli, hogy az egyházi segítség a megkésett villanyszámla kifizetésére is terjed, amelynek összege egyyébként háromszázezer euró (vagyis 97 millió forint). 

https://azonnali.hu/cikk/20190513_vatikani-biboros-kapcsolta-vissza-az-aramot-a-hajlektalanoknak

Jöhet a nemzetközi elfogatóparancs Gruevszki ellen

Szkopjei sajtójelentések szerint Észak-Macedónia belügyminisztere, Oliver Szpaszovki hétfőn közölte: országa hatóságai minden szükséges dokumentumot átadtak a nemzetközi rendőri szervezetnek.

Az észak-macedón kormány szerint Nikola Gruevszki felelős azért, hogy jobboldali tüntetők megrohamozták a szkopjei parlamentet 2017. április 27-én. A volt kormányfőt "az alkotmányos rend terrorfenyegetésével" gyanúsítják. Az észak-macedón belügyminiszter szerint az Interpol vizsgálja az eset körülményeit.

https://hvg.hu/vilag/20190513_nikola_gruevszki_nemzetkozi_elfogatoparancs_eszak_macedonia_interpol

Az NVB szerint jogsértő volt Völner államtitkár levele a Czeglédy-ügyben

Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára az NVB tagjaihoz írt levelével támadta a bizottság vonatkozó döntését.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Czeglédy-ügyben az NVB tagjaihoz írott levelével.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton írt levelet Rádi Péternek, az NVB elnökének, és ebben azt írta, a tárca "mély megdöbbenéssel" értesült arról, hogy az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjelöltjének a mentelmi jogát. Völner Pál azt írta, Magyarországon még nem volt példa arra, hogy köztörvényes bűncselekmény gyanúja esetén ne függesszék fel a mentelmi jogot. Az államtitkár felszólította az ellenzéki pártokat, hogy a törvények adta lehetőségekkel ne éljenek vissza, ne akadályozzák a bíróságokat a munkájukban. Az államtitkár levele miatt Czeglédy Csaba nyújtott be kifogást az NVB-hez. Az NVB 9:7 arányban meghozott döntésében megállapította,

https://hvg.hu/itthon/20190513_Az_NVB_szerint_jogserto_volt_Volner_allamtitkar_levele_a_Czegledyugyben

Újabb 410 milliót kap a láthatatlan Magyarságkutató

410 millió forintot adott a Palkovics László minisztériuma alá tartozó NKFIH Káslerék Magyarságkutató intézetének különféle kutatásokra. A nem utolsó sorban a magyar őstörténet megújítására létrehozott kormányzati kutatóintézet többek között a Kárpát-medence népességének archeogenetikai vizsgálatára, a magyar etnogenezis molekuláris antropológiai kutatására és a késő avar korra kapott jelentősebb összeget. A Kásler Miklós EMMI-miniszter által személyesen is patronált magyarságkutatások jelentős vitákat váltottak ki korábban a régészek, történészek, genetikusok között, különösen, hogy Kásler tudománytalan következtetéseket vont leaz eredményekből, azt állítva, hogy az adatok a finnugor származást cáfolják.

https://index.hu/techtud/2019/05/08/ujabb_410_milliot_kap_a_lathatatlan_magyarsagkutato_intezet/

Jóval kevesebb pénz érkezhet Brüsszelből a következő hat évben

Negyedével kevesebb uniós forrást kaphat Magyarország 2021-2027 között, mint a jelenlegi pénzügyi ciklusban, a földalapú támogatás pedig 15 ezer forinttal mérséklődne hektáronként. A kormány túlzónak tartja a csökkentést.

https://nepszava.hu/3035789_joval-kevesebb-penz-erkezhet-brusszelbol-a-kovetkezo-hat-evben