2019, május 13 - 07:59 Sajtószemle

Habonyék paparazzót küldtek Manfred Weberre

Bár Orbán Viktor csak május 6-án kezdte el kóstolgatni Manfred Webert, a Habony Árpád-féle hírügynökség a jelek szerint már április végén paparazzófotót készített a néppárti politikus németországi házánál.

Habony Árpád Londonban bejegyzett hírügynökségére, a V4NA-ra hivatkozva közöl Manfred Webert támadó anyagot az Origo.hu.

A cikkben olyan V4NA-forrású paparazzófotót is közölnek, amely a felirat szerint az Európai Néppárt frakcióvezetőjének németországi, wildenbergi családi házánál készült, a cikk szerint április 30-án éjjel 22:30-kor, amikor a politikus éppen hazatér. A fotó egyébként annyira szemcsés, hogy nem lehet meggyőződni róla, ki szerepel a képen.

Ha azonban a fotók valódiak, az azt jelenti, hogy a fotók hat nappal azelőtt készültek, hogy Orbán Viktor látványosan nekitámadt Manfred Webernek, alkalmatlannak nevezve őt arra, hogy az Európai Bizottság leendő vezetője legyen.

Manfred Weber ezt megelőzően a Néppárt frakcióvezetőjeként megszavazta azt a Fidesz néppárti tagságának felfüggesztését.

https://hvg.hu/itthon/20190512_manfred_weber_haza

Orbán és Trump milliárd dolláros fegyverüzletre készül, de ennek magyar civilek láthatják kárát

direkt36

Nemcsak a magyar kormány és az Egyesült Államok kapcsolatában ígérkezik áttörésnek, de a magyar haderő szempontjából is jelentős változásokat hozhat Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök május 13-i washingtoni találkozója – értesült a Direkt36 több amerikai és magyar diplomáciai forrásból. Információink szerint az elmúlt hónapokban nagyértékű, egymilliárd dolláros fegyverbeszerzésekről és közös energetikai projektekről folytak tárgyalások a magyar és az amerikai kormány között, melyek egy része már a hétfői találkozó után nyilvánossá válhat.

Ezekről az üzletekről David Cornstein budapesti nagykövet árult el részleteket egy pár héttel ezelőtti szűk körű előadáson, amelyet az amerikai republikánus képviselők Magyarországon tartózkodó munkatársainak tartott. A beszélgetés tartalmát több forrás is megerősítette.

Cornstein két fontosabb megállapodást említett az amerikai képviselők munkatársainak. A nagykövet azt állította, hogy Magyarország hamarosan jelentősen csökkentheti függését az orosz gázbehozataltól. Cornstein szerint ugyanis jól haladnak a tárgyalások arról, hogy Magyarország gázt vásároljon az amerikai ExxonMobil nevű cég romániai tengeri gázmezőiről, illetve a horvátországi krki tengeri terminálból is venni fogunk amerikai cseppfolyósított palagázt.

A források szerint Cornstein a gázüzleteken felül azzal is büszkélkedett, hogy a magyar kormány csillagászati árú fegyverüzletekre is készül. A nagykövet azt állította, hogy egy egymilliárd dolláros (közel 290 milliárd forint) nagyságrendű üzletet terveznek hamarosan bejelenteni, amelyet a repülőgépeket gyártó Lockheed Martin nevű céggel kötne Magyarország. Cornstein szerint azonban egy másik céggel is tárgyalások folynak egy szintén egymilliárd dollár körüli védelmi beszerzésről. A nagykövet nem nevezte meg a másik céget, de két, a magyar-amerikai védelmi beszerzésekről információval rendelkező forrásunk szerint a rakétagyártó Raytheonra utalt.

A Direkt36 információi szerint Cornstein nem csak a küszöbön álló üzletekről beszélt az amerikai képviselők kollégáinak, de személyes benyomásait is megosztotta velük. Többek közt azt fejtegette, hogy zsidóként úgy látja, Magyarországon nincsen antiszemitizmus. Orbánnal való kapcsolatát nagyon jónak értékelte. A saját nagyköveti időszaka alatt elért pozitív eredményeket sorolta, ami szerinte a Trump-éra pragmatikus, „tranzakcionális” megközelítésébe illeszkedik. Cornstein szerint bár Orbán „a markában tartja a kormányzatot, a parlamentet és a bírákat” is, de egy „nagyszerű pasas”, sőt, „nem is miniszterelnök, hanem államférfi”.

https://www.direkt36.hu/orban-es-trump-milliard-dollaros-fegyveruzletre-keszul-de-ennek-magyar-civilek-lathatjak-karat/

Kamuhírrel riogat a kormány

A Magyar Nemzet a szombati címlapját és egy államtitkár a hétvégéjét is feláldozta arra, hogy elhitesse: ha csúszik az új, elvileg gyermekvállalást ösztönző program, az azért lesz, mert a brüsszeli bürokraták megtámadták azt. Csakhogy a brüsszeli bürokratáknak fogalmuk sincs, miről van szó, hiszen a kormány ugyan kérte, egyelőre mégsem indult semmiféle vizsgálat a babaváró támogatás ügyében.

Azzal a címlappal jelentkezett a Magyar Nemzet szombaton, hogy „Az Európai bizottság megtámadta az új magyar babaváró támogatást”. Megkérdeztük a Bizottságot, hogy milyen kifogásuk van az alig néhány hete elfogadott magyar törvényekkel szemben, mikor indítottak vizsgálatot és milyen kifogást jeleztek a magyar kormánynak. Miután az uniós végrehajtó és ellenőrző testületek magyarországi képviseletén még csak előzetes vizsgálatról sem hallottak ebben a tárgyban, a Bizottság brüsszeli szóvivőihez fordultunk kérdéseinkkel.

 

https://index.hu/belfold/2019/05/11/europai_bizottsag_babavaro_tamogatas_tamadas_vizsgalat/

Brüsszel közleményt adott ki, hogy hazudik a magyar kormány

Az Európai Bizottság szerint homlokegyenest mást kommunikál a Fidesz, mint ami valójában igaz a babaváró hitelprogrammal kapcsolatban.

Téves az értesülés, miszerint az Európai Bizottság megtámadta volna az úgynevezett babaváró hitelprogramot. Ezzel szemben a magyar hatóságok maguk kezdeményeztek egyeztetést az Európai Bizottsággal a hitelprogram kapcsán. A Bizottság a mai napig nem adott ki semmilyen hivatalos állásfoglalást a programról, és vizsgálatot sem indított ez ügyben – reagált hivatalos közleményében az Európai Bizottság.

Hozzátették: az állami támogatásra alkalmazandó EU-szabályok egyébként nem vonatkoznak a magánszemélyeknek adott támogatásokra, és nem kérdőjelezik meg „a magyar kormány örvendetes családpolitikai céljait”, hanem az uniós versenypolitika részeként a gazdasági szereplők közötti verseny torzulását hivatottak meggátolni.

https://hvg.hu/gazdasag/20190512_Brusszel_kozlemenyt_adott_ki_hogy_hazudik_a_magyar_kormany#utm

Kovács Zoltán szerint Soros György és szervezetei állnak az Orbánt kritizáló washingtoni szenátorok mögött

Teljesen nyilvánvaló, hogy olyan amerikai képviselők véleményéről van szó, akik kampányát valamilyen formában Soros György, illetve szervezetei finanszírozták," reagált a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár az RTL Klub Híradójának arra, hogy négy szenátor levélben szólította fel Donald Trump amerikai elnököt, hogy Orbán Viktort hétfői látogatásán kérje számon a magyar demokrácia leépítését. Kovács Zoltán arra a kérdésre, hogy

"az nem elképzelhető, hogy ez a négy képviselő vette a fáradságot és utánanézett, Soros Györgytől, és szervezeteitől függetlenül gondolja azt, amit gondol?" 

az RTL-nek azt válaszolta:

"én attól tartok, hogy itt egyértelműen egy bevándorláspárti megnyilatkozásról van szó."

https://444.hu/2019/05/11/kovacs-zoltan-szerint-soros-gyorgy-es-szervezetei-allnak-az-orbant-kritizalo-washingtoni-szenatorok-mogott

Fogcsikorgatva, de kénytelen volt leadni a köztévé a fideszes korrupcióról szóló reklámot videó

Ami Hadházy Ákosnak nem sikerült, azt a Momentum megoldotta: a Duna TV nézői a kormányzati visszaélésekről szóló kisfilmet láthattak.

Bár többször is lepattant Hadházy Ákos a közszolgálati médiáról a Európai Ügyészséghez történő csatlakozást népszerűsítő reklámfilmjével, most mégis muszáj leadnia a közmédiának a reklámot.

Dobos Menyhért a közmédia egyik vezetője korábban kategorikusan kijelentette, hogy nem fogják leadni a reklámot, mivel az szerinte „médiajogi értelemben nem tartalmaz konkrét közérdekű információra vonatkozó tájékoztatást, tartalmát tekintve a nézőre kíván politikai kérdésben – többek között a kormányzat bírálatával – hatást gyakorolni.”

Most mégis le kell hogy menjen a reklám a Duna TV-n, ugyanis a Momentum élve a jogával, hogy közmédiában politikai reklámokat jelentessen meg, saját kampányfilm helyett a vitatott reklámot adatja le. 

 

Az első reklám péntek este került adásba, a 37 másodperces kisfilm rögtön belecsap a lecsóba, a közmédia lógója után a következő szöveget hallhatják a nézők:

"AZ ELMÚLT 15 ÉVBEN NAPI 2 MILLIÁRD FORINTOT KAPTUNK AZ UNIÓTÓL. EZEKNEK A PÉNZEKNEK A JELENTŐS RÉSZÉT AZONBAN NEM AZ ORSZÁG JAVÁRA, HANEM A FIDESZES ZSEBEK KITÖMÉSÉRE FORDÍTOTTÁK."

 

https://index.hu/belfold/2019/05/11/muszaj_leadnia_a_kozmedianak_a_fideszes_korrupciorol_szolo_reklamot/

Németh Szilárd büszke a csepeliekre, akik tudják, hogy a migráció sokkal fontosabb probléma a klímaváltozásnál

Mert a klímaváltozáson lehet változtatni, de a migráción, ha egyszer megtörténik, soha többet.

csepeliek értik a problémát - írta Németh Szilárd Facebook-posztja leírásaként. A Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára (aki amúgy 2014-ben és 2018-ban is elbukott a választáson Csepelen Szabó Szabolccsal szemben) az Azonnali videóját osztotta meg, amiben pártja lakossági fórumának résztvevőit kérdezik arról, hogy mi a fontosabb: a klímaváltozás vagy a migráció. A fórum résztvevői szerint természetesen a migráció. Hogy miért? Néhány a válaszok közül:

A klímaváltozáson lehet változtatni, de a migráción, ha egyszer megtörténik, soha többet.

Egészségügyi szempontból nyilván a klímaváltozás a fontos, de ez még egy kicsit lazább, elodázhatóbb. Viszont a migráció mostani probléma, ezt most kell megoldani.

Most a migráció, hogy ne jöjjennek ide az ame... a muzulmánok vagy nem tudom kik, az arabok.

A migráció sokkal fontosabb, mert a klímaváltozás ellen lehet védekezni. Ha meleg van, akkor nem öltözik föl annyira.

Magyarok vagyunk és keresztények, nem adjuk az országunkat másoknak. A klímaváltozás is fontos, de gondolom, a környezetvédők már dolgoznak ellene.

https://nepszava.hu/3035583_nemeth-szilard-buszke-a-csepeliekre-akik-tudjak-hogy-a-migracio-sokkal-fontosabb-problema-a-klimavaltozasnal

Kiss-Rigó püspök szerint nem jó dolog az alacsony IQ-val rendelkező politikusokra szavazni

„Aki ilyen kontraszelektált, alacsony IQ-val rendelkező politikusokban látja a jövőt, az válasszon ilyeneket. Jó étvágyat hozzá! (..) De azok, akik másképpen gondolkoznak, azt is tudják, hogy mi a helyzet...” – mondta Georg Spöttle és Bakondi György jelenlétében a kormány kedvenc püspöke a SzegedMa: Háború Európáért – Konferencia a migrációról című rendezvényen. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök lényegében felmondta a kormánykommunikáció témába vágó paneljeit a fideszes rendezvényen. A Szegedma élő közvetítéséből ilyen mondatokat lehetett kihámozni: 

„Az a helyzet mindenképpen, hogy rajtunk is múlik, és ezért fontos, hogy értelmesen gondolkodjunk. Ezért fontos, hogy ez a konferencia megszerveződött.”

https://444.hu/2019/05/11/a-fideszes-szeged-csanadi-puspok-az-ep-valasztasrol-akik-nem-az-alacsony-iq-val-rendelkezo-politikusokra-szavaznanak-azok-nagyon-jol-tudjak-hogy-mi-a-helyzet

És akkor a nem közszereplő Tiborcz István bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé

Csányi Sándor előzi Mészáros Lőrincet a leggazdagabbak között; Orbán Viktor és Donald Trump találkozójára vár a magyar gazdaságpolitika is; veszélybe került az EU csúcsjelölti rendszere. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

https://hvg.hu/gazdasag/20190512_Es_akkor_a_nem_kozszereplo_Tiborcz_Istvan_bekerult_a_100_leggazdagabb_magyar_koze

Bakondi György: Egyre több európai lakos Orbán Viktor politikáját és tevékenységét csodálja!

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója úgy véli, az európai embereket foglalkoztató legnagyobb kérdés a migráció, ezért az európai parlamenti (EP-) választáson Európa fontos döntést hoz.

Bakondi György az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában azt mondta, a bevándorláspárti erők legalizálni szeretnék a migrációt migránsvízummal, névtelen bankkártyákkal és állandó migrációs útvonalak nyitásával.

A május 26-ig választáson az európai polgárok arról dönthetnek, hogy ezt az “elhibázott” migrációs politikát szeretnék folytatni vagy változtatni akarnak rajta.

A téves döntés visszafordíthatatlan változásokat hozhat Európa jövőjében – emelte ki.

Hozzátette,

Kelet-Európában az a kérdés, hogy megvédhetőek-e az országok, Nyugat-Európában viszont az, hogyan lehet együtt élni a migrációval, ott ugyanis a lakosság 10-20 százaléka muszlim.

https://olkt.hu/bakondi-gyorgy-egyre-tobb-europai-lakos-orban-viktor-politikajat-es-tevekenyseget-csodalja/

Mészáros egészségbiztosítását árulja a Nemzeti Közmű, hiszen az állami rossz

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó CIG Pannónia biztosításaival házal a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Plusz Zrt. A fogyasztókat telefonon keresik meg és például az állami egészségügy hiányosságaival érvelnek a privát egészségbiztosítás megvásárlása mellett. A biztosító elégedett, hiszen az ügyfélkör óriási, pénzügyi kockázat pedig nincsen.

Március elején az NKM Földgázszolgáltató Zrt. nevében érdeklődtek olvasónknál telefonon, hogy a későbbiekben a cég keresheti-e bizonyos ajánlatokkal. Igent mondott, arra gondolt, hogy ezek az ajánlatok a közműszolgáltatáshoz kapcsolódnak majd és talán spórolhat így. Április végén már egy konkrét ajánlattal keresték: a Nemzeti Közművek képviseletében egy magán-egészségbiztosítási konstrukciót ajánlottak figyelmébe.

Arról beszélt a hölgy, hogy az állami egészségügyben milyen sokat, akár hónapokat kell várni CT- vagy MR-vizsgálatra, de ezzel a biztosítással napok alatt sorra kerülök a privát szolgáltatóknál. Azt is mondta, hogy a csomagban többek között diagnosztika és egy telefonos ügyfélszolgálat van, ahol megmondják például, hol van a legközelebb ügyeletes orvos. De azt nem mondta, melyik biztosítóról van szó

– elevenítette fel a második beszélgetést olvasónk, aki e-mailben szeretett volna pontosabb tájékoztatást kérni. Az NKM munkatársa viszont azt állította, erre nincs mód, a cég honlapján, az ajánlatok között kell megnézni, miről van szó.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/05/11/meszaros-egeszsegbiztositasat-arulja-a-nemzeti-kozmu-hiszen-az-allami-rossz

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál védetne le három sportrendezvényt Rogán Cecília

A jelek szerint a miniszterfeleség egyelőre csak a FitBalance és a Nemzeti Futóverseny márkanevet birtokolja, azt viszont igyekszik kizárólagossá tenni.

Rogán-Gaál Cecília Ágnes nevén április 24-én három védjegybejelentés is érkezett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalába. A FitBalance Kids, a FitBalance Gasztrofesztivál és az N Nemzeti Futóverseny nevet, illetve az utóbbi esetében a logót is kizárólagosan szeretné birtokolni az üzletasszony.

A név levédetésénél sem cég szerepel tulajdonosként, hanem Rogán Antal miniszter feleségének a neve. A márka azonban a jelek szerint egyre sikeresebb, ami nemcsak a Digital Minds sokszorozódó bevételein látszik, hanem a támogatói körön is: az állami Szerencsejáték Zrt.-től és MVM-csoporttól kezdve az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül az immár egyre inkább Mészáros Lőrinchez kötődő TV2-csoportig.

A dotációt tehát formálisan a Digital Minds kapja, a márkanév viszont Rogán Cecíliáé.

https://hvg.hu/gazdasag/20190510_Sajat_neven_vedetne_le_rendezvenyeket_Rogan_Cecilia

Sára Botond akár ki is tiltaná a hajléktalanellátással és az ételosztással foglalkozó szervezeteket Józsefvárosból

A kirobbanó sikerú, 2017-es konzultáció után Józsefváros vezetése újra felméri a nyolcadik kerület lakóinak igényeit. A Sára Botond polgármestere aláírásával ellátott levél szerint azért van erre újra szükség, mert Józsefváros azóta épült-szépült, és a főváros egyik meghatározó kerülete lett. Viszont ahhoz, hogy ez a fejlődés ne álljon meg, szükségessé vált egy újabb egyeztetés a lakossággal, hogy a polgármester és az önkormányzat többi munkatársa megtudja, melyek azok a problémák, melyeket a kerület lakói a legégetőbbnek tartanak. Hogy a kérdőív kitöltője ne zavarodjon össze, segítenek témákat ajánlani, mintegy megtippelve, a helyiek szerint milyen ügyekben lenne szükség azonnali lépésekre.

 

mekkora terhelést jelentenek a környezetükre nézve tevékenységükkel a hajléktalan-ellátással foglalkozó, és ételosztó tevékenységet folytató szervezetek? 

Mint írják, „ezzel akár közegészségügyi veszélyhelyzetet okozhatnak”, így elvárható, hogy nagyobb mértékben vegyenek részt a probléma kezelésében. 

„Ha ezt nem teszik, nem működhetnek belvárosi környezetben”. 

https://444.hu/2019/05/11/sara-botond-akar-ki-is-tiltana-a-hajlektalanellatassal-es-az-etelosztassal-foglalkozo-szervezeteket-a-jozsefvarosbol

Ragaszkodnak a politikai pedofíliához: Orbán ezúttal árva gyerekekkel fényképezkedett Erdélyben

A miniszterelnök nem áll le a gyermeklapogatással, most a Csíkszentsimonban barátkozott Böjte Csaba otthonának lakóival. Ott volt az RMDSZ elnöke is ám ő csak a biodíszlet szerepét kapta.

https://nepszava.hu/3035578_ragaszkodnak-a-politikai-pedofiliahoz-orban-ezuttal-arva-gyerekekkel-fenykepezkedett-erdelyben

Nyomdai alkalmazott szivárogtatta ki a töriérettségi tételeit

A rendőrség azonosította és kihallgatta azt a 40 éves férfit, akitől a gyanú szerint a szerdai történelem érettségit megelőzően kiszivárogtak az esszéfeladatok.

A készenléti rendőrség azonosították, és pénteken gyanúsítottként hallgatták ki azt a 40 éves nyomdai alkalmazottat, aki a gyanú szerint kiszivárogtatta a szerdai történelem érettségi írásbeli esszéfeladatait - közölte a police.hu.

A férfi elismerte a szivárogtatást, amelynek hivatalos elnevezése: korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés vétsége.

A rendőrség azt közölte, hogy az eljárás a bizonyítékok teljes körű összegyűjtése érdekében folyamatban van, ezért az eljárás jelen szakaszában további tájékoztatást nem ad.

https://hvg.hu/itthon/20190511_Nyomdai_alkalmazott_szivarogtatta_ki_a_torierettsegi_teteleit_a_rendorseg_szerint

Kulcsár István: Legendák és tévhitek

Tíz esetből legalább kilencben úgy írnak Horthy Miklósról, mint ellentengernagyról. Nos, ő valóban volt ellentengernagy is, ugyanúgy, ahogyan minden százados előzőleg főhadnagyi rangban szolgál. Csakhogy Horthy utolsó, legmagasabb rendfokozata ennél eggyel magasabb – altengernagy – volt. Talán azért ragadt meg az emberek fejében az ellentengernagy (a korabeli pesti vicc szerint dafkeseegross...), mert az ugye, milyen viccesen hangzik. Holott ez a rendfokozat a vitorlás flották korából származik, amikor az egymás nyomdokán haladó hadihajók sorát a tengernagy hajója vezette, és az ellentengernagyé zárta. Horthy Miklósnak egyébként az előnevét is gyakran írják helytelenül, nem egyszer még 21. századi rajongói is, így: Nagybányay. Holott a nemesi előneveket kivétel nélkül mindig kis kezdőbetűvel írjuk, és az utolsó betűjük közönséges pontos „i”.

De sokan emlegetik tévesen egy hazánkat később kormányzó nagyfőnök nevét is. Rákosi Mátyásra gondolok, aki a meglehetően elterjedt tévhit szerint Roth Mátyásként, sőt Manóként látta meg a napvilágot. Ezt még a rendszerváltás utáni parlament egy képviselője is terjesztette. Nos, a valódi Roth Mátyás jeles 1848-as honvédorvos volt, míg bölcs vezérünket (bár nem tudom, mi ennek a jelentősége) Rosenfeldnek anyakönyvezték, méghozzá Mátyásnak. Manó (kis kezdőbetűvel) legfeljebb testi valójában volt. Viszont makacsul ennek az úriembernek/elvtársnak tulajdonítják azt a korabeli jelszót, miszerint „Lánynak szülni dicsőség, asszonynak szülni kötelesség”. Vagy az 50-es évek embertelen abortusztilalmi időszakának egészségügyi miniszterétől, Ratkó Annától származtatják ezt a bölcsességet. Pedig éppen az ellenkezője igaz. Az ál-puritán ’50-s években leányfejjel szülni csaknem ugyanolyan botrányosnak számított, mint húsz vagy negyven évvel korábban. Ha a megesett nő történetesen párttag volt, erkölcstelen magatartás címén akár még a pártból is kizárták. Lánynak szülni a náci Németországban volt dicsőség, a jelszó is onnan ered.

 

https://nepszava.hu/3034713_kulcsar-istvan-legendak-es-tevhitek

 

"Mert szuverén volt, egyiküktől sem volt idegen"

Kérem, ne nézzék meg az alábbi idézet szerzőjének nevét, hanem előbb olvassák el és próbálják kitalálni, ki írhatta. Nekem nem sikerült. Annyit elárulhatok, hogy egy rendszerváltozás utáni parlamenti párt elnöke az illető.
„Egy végtelen nagy lelkifurdalás, egy marcangoló, megsemmisítő lelkifurdalás szervezi ezt az antológiát. S ugyanez késztette e sorok íróját is erre a - konfesszióra. Mert ez a néhány lapnyi írás nem képes úgy magára húzni a Bibótól is eltanult tárgyilagos előadásmód takaróját, s nem képes és nem is akarja ennek a szép, új magyar kiegyezésnek - amelynek egyébként részese, haszonélvezője, fizetett fenegyereke - a nyakába varrni ezt az ügyet; egyszóval nem képes úgy illegni-billegni, hogy ki ne tessék: ez csupán egy vallomástétel. Zokogó, önmarcangoló, a szégyentől a föld alá süllyedni vágyó, istentelen könnyelműsége, a Bibó-felejtése miatt Prométheusz sorsát magára kívánó vallomástétel. S miközben a szerző írása sorsán töpreng, s eljátszik a gondolattal, hogy vajon eljut-e szélesebb nyilvánosság elé a vallomás, ahogy bizony megérdemelné, hogy ország-világ lássa szégyenét, avagy csupán magánsirám, titkos szégyenkezés marad, pironkodás és megszégyenülés olyanok között, akik maguk is hasonlóképpen éreznek, ezenközben a szerző csak két szót motyog maga elé eszelős, elkínzott tekintettel, egy kibírhatatlan feszültség kisülése utáni bambaságban: szégyen, gyalázat.”

https://nepszava.hu/3035475_mert-szuveren-volt-egyikuktol-sem-volt-idegen

Szujó: Három éve tart az F1 leépítése a köztévénél

A Forma–1 mellől 18, a közmédiától pedig 2012 után távozó Szujó Zoltán az Indexnek beszélt a távozása okairól, illetve az ahhoz vezető folyamatról.

Instagramon jelentette be, hogy elhagyja az F1 világát.

Szombaton kora délután, váratlanul jelezte Szujó Zoltán Instagramon, hogy 18 év után távozik a Forma–1 mellől, már a Spanyol Nagydíj harmadik szabadedzését, és később az időmérőjét sem ő közvetítette Wéber Gábor mellett. A váratlan bejelentés után még nem kívánt nyilatkozni, később viszont telefonon elmondta távozása okait:

A legfontosabbal kezdem, határozottan nem politikai, hanem emberi és szakmai okok vezettek az M4 Sporttól való távozásomhoz.

Szujó és állandó közvetítőtársa, Wéber Gábor eredetileg a helyszínről közvetítette volna a hétvégi Spanyol Nagydíjat, ám a pénteki szabadedzések alatt fellépő hanghiba miatt a vezetőség arra kérte őt és Wébert, az adás biztonsága érdekében repüljenek vissza Budapestre, és a stúdióból közvetítsék a szombati és vasárnapi eseményeket. Ezt meg is tették, ám szombat délelőtt Szujó érezte, a történtek miatt nincs közvetítésre alkalmas idegállapotban, ami miatt helyettesítését kérte a vezérigazgatótól és a főszerkesztőtől. Válaszul azt kapta, hogy megoldják, és már vasárnap sem kell bemennie, illetve hozzátették, hogy ezt a viselkedést nem tűrik el. Szujó ekkor adta be felmondását, amit el is fogadott az MTVA. Bár ezt is furcsa módon, az időmérő edzés előtti felvezetőműsorból tudta meg, amikor Mérei Andrea „szolgálati közleményként” beolvasta, hogy az MTVA megköszönte Szujó munkáját.

 

https://index.hu/kultur/media/2019/05/11/szujo_zoltan_tavozasanak_oka_az_m4_sporttol_szakmai_emberi_okok/

Egy év alatt négymilliárdnyi közbeszerzést nyert a panellakásba bejelentett cég

Agyonnyerte magát a tankerületek uniós pályázatain a kelet-magyarországi közbeszerzések „nehézfiúja”, a hajdúböszörményi székhelyű Tömb 2002 Kft. Két hajdú-bihari és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei tankerület iskolafelújításokra kiírt tenderein mintegy 650 millió forintnyi megbízást kaptak 2018-ban. Ez azonban csak töredéke a mára 236 embernek munkát adó vállalkozás tavaly behúzott megrendeléseinek. Számításaink szerint a cég tavaly összesen 29 tenderen több mint négymilliárd forintnyi megrendelést kapott. A megbízók jellemzően fideszes önkormányzatok, vagy állami fenntartású, a kormányhoz lojális vezetők által irányított intézmények. Vetélytársai gyakran ugyanazok a cégek, de nekik csak ritkán terem babér.

A Tömb nem a stadion-, a vasút- vagy az autópálya-építési tenderekre utazik. A cég 2002-ben kis takarító betéti társaságként kezdte működését, mára azonban lényegében minden olyan tevékenységben jeleskedik, amire uniós vagy állami pénzt osztanak: a takarítás és karbantartás mellett energetikai felújításokra, kisebb-nagyobb építési beruházásokra kiírt közbeszerzéseken is hasítanak. Ám hiába a tavaly 4 milliárdnál nagyobb árbevétel, a Tömb mer kicsi maradni: a Török Imre és felesége tulajdonában álló cég máig egy hajdúböszörményi panellakásba van bejegyezve, aminek kaputelefonján Mező Barna neve szerepel, aki a földhivatali irat szerint tulajdonosa is a lakásnak. A Magyar Narancs írta meg 2012-ben, hogy Török Imre az ő sógora

https://magyarhang.org/belfold/2019/05/12/egy-ev-alatt-negymilliardnyi-kozbeszerzest-nyert-a-panellakasba-bejelentett-ceg/

Hirtelen NER-közelbe került a volt MDF-székház, felbukkant a magyar McDonald's-tulaj

Megfosztotta az állam az egykori MDF-székházat a műemléki védettségtől, és egy megnyert perből is kilépett, így aztán egy semleges cég után NER-közeli ingatlanfejlesztőkhöz került a milliárdokat érő Bem téri ingatlan. Itt azonban nincs vége a történetnek: ezen az üzleten ugyanis Budapest világörökségi besorolása is bukhat.

https://hvg.hu/kkv/20190512_volt_mdf_szekhaz_radetzky_laktanya

Ez aztán a következetesség: rálicitált Botka „júdáspénzére” a szegedi Fidesz

Tízezer forint helyett tizenháromezer ötszáz forintot adnának a szegedi időseknek és az iskolakezdőknek a szegedi fideszesek. Május elsején még visszautasították, hogy a szegedi polgármester a vállalkozások adóztatásának átdolgozása helyett ígérget, most azt mondják, hogy ők többet adnának.

Bírálta a szegedi Fidesz Botka Lászlót, miután az május elsején bejelentette, hogy tízezer forintot adnak majd a nyugdíjasoknak és az iskolakezdőknek.

Azt kifogásolták, hogy a szocialista polgármester a vállalkozókat sújtja az adókkal, velük fizetteti meg a „lustaságot”, és ebből a pénzből osztogat. Bartha László, a Tisza koalíció jelöltje pedig júdáspénznek nevezte a juttatást.

Most azt nyilatkozták a Szegedma helyi portálnak, hogy a tízezer forint helyett 13 500 forint támogatásra fognak javaslatot tenni a közgyűlésen, amelyen végül majd szavazni kell Botka bejelentéséről.

 

https://hvg.hu/gazdasag/20190511_Raigert_Botka_Laszlo_ajandekara_a_helyi_Fidesz_Szegeden#

 

Kiegyezésről volt szó, ehelyett csúnyán eldurvult az amerikai-kínai háború

Május elején még arról volt szó, lassan megegyezik tavaly január óta folyó kereskedelmi háborúja lezárásáról az Egyesült Államok és Kína, és kötnek egy szerződést a gazdasági viszonyaik rendezéséről. Ehelyett a Donald Trump amerikai elnök csütörtökön súlyos gazdasági büntetőintézkedéseket jelentett be Kínával szemben, miután állítása szerint Peking felmondta egy csomó korábbi ígéretét. Az egyre kiszámíthatatlanabb huzavona folytatódik, a mélyebb érdekellentéteket pedig még egy kereskedelmi paktum sem oldaná meg. Amivel mindenki rosszul jár.

https://index.hu/gazdasag/2019/05/12/donald_trump_hszi_csin-ping_amerikai_kinai_kereskedelmi_haboru_vilaggazdasag_vam_buntetovam/

Dömötör Csaba: Irányváltást kell kikényszeríteni Brüsszelben

MTI

A családtámogatási programot ért támadás még egy ok arra, hogy májusban irányváltást kényszerítsünk ki Brüsszelben – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Magyar rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban.

https://magyarnemzet.hu/belfold/domotor-csaba-iranyvaltast-kell-kikenyszeriteni-brusszelben-6916385/

A Jobbik kétharmados arányban számolja fel önmagát

Apáti Bence  Magyar Nemzet

Az indokoltnál kevesebb szó esett idáig a Závech Reserach legutóbbi közvélemény-kutatásáról. A keveset taglalt kutatás adatai azt mutatják, hogy történelme legnagyobb bukása előtt áll a Kálmán Olga–Simicska Lajos–Vona Gábor alkotta triumvirátus által néppártosított, elcukisodott Jobbik. Ami persze nem nagy meglepetés. Sőt! A legkevésbé sem az. Az igazi meglepetés inkább az, hogy mi a búbánatos fittyfenétől volt ilyen sokáig 18-20 százalékon az identitását és lelkét teljesen fel- és eladó Jobbik.

Ez az igazi talány, de miután erről se nekem, se a közvetlen környezetemben lévőknek nincs logikusnak tűnő magyarázatuk, maradjunk inkább a könnyebben elemezhető népszerűségvesztésnél. A Jobbikot tehát jelenleg hat százalékon mérik. Ami a tavalyi, áprilisi választási eredményt figyelembe véve azt jelenti, hogy a Jobbik szavazóinak bő kétharmadát elvesztette. Kicsivel több, mint egy év alatt. Ez olyan döbbenetes mértékű népszerűség-csökkenés, amire talán még nem is volt példa a rendszerváltás óta.

A komplett baloldali-balliberális sajtó szélsőségesen független-objektív újságírói egytől egyig elkeseredésüknek adtak hangot amiatt, hogy a trágárság eluralta a közbeszédet. És hogy az utcán csúnyákat kiabálnak a haladó européer, nyugatos reformer miniszterelnökre. A demokraták demokratájára. Ez a magatartás váltotta ki a dühödt dacot.

Azt a dühödt dacot, amely a radikálisokat a Jobbikba vagy a Jobbik közelébe terelte.

Ma persze ugyanők – a balliberális értelmiség levitézlett újságírói – dühtől és gyűlölettől eltorzult arccal, vicsorogva, vörös fejjel skandálják, hogy bajszos sz…r, és hogy Orbán egy g…ci, s közben örömtől kipirult arccal drukkolnak a pár száz fős, füstbombákat, üvegeket és köveket hajigáló, rendőrökkel lökdösődő csőcseléknek.

„A hangos kisebbségnek.” Percről percre tudósításokban biztatják az olvasóikat a „rezsim” megdöntésére. 

 

https://magyarnemzet.hu/velemeny/a-jobbik-ketharmados-aranyban-szamolja-fel-onmagat-6911813/

Ne aggódjunk a hírünk miatt!

A FELEMELKEDŐ KÖZÉP-EURÓPA A GYENGÉLKEDŐ NYUGATOT SAJÁT MAGA ELLENÉBEN IS MEGVÉDI

Boross Péter Magyar Nemzet

Milyen a hírünk a világban? Sok külföldi körben egyáltalán nem kedvező, de ez a mi esetünkben régóta megszokott állapot, nincsen benne semmi újdonság. Engem inkább az tud bosszantani, ha ezen az örökölt adottságon elkezdünk aggódni. Természetesen nem arról van szó, hogy maga a kérdésfelvetés ne lenne legitim, érthető, jó szándékú, hiszen senkinek sem lehet öröm, ha rossz hírét keltik.

Ám tisztában kell lennünk azzal, hogy ha számunkra mindig, egész történelmünk folyamán az lett volna a fontos, hogy vajon miként vélekednek rólunk mások a nagyvilágban, és ehhez igyekeztünk volna igazítani a tetteinket, cselekedeteinket, akkor egyszerűen már nem is lennénk, nem létezne sem az ország, sem a magyarság.

Mindig mentegetőzésre kényszerítettek

Ha végignézünk több mint ezer év eseménysorán, históriáján, mindig arra akartak kényszeríteni bennünket a honfoglaláskortól a mai migránsjárásos, bevándorlóküldéses, kvótaerőltetéses időkig, hogy mentegetőzzünk valami miatt és szálljunk magunkba, aztán revideál­juk az álláspontunkat.

 

Ne higgyük el, hogy ha megszólaltatnak egy franciát vagy németet, aki bírál bennünket, az az egész nemzetének a véleménye. Szó sincs róla.

Éppen a másokra gyakorolt vonzerőnk miatt vagyunk útjában azoknak a globalista erőknek, amelyek teljes zűrzavart akarnak kelteni a saját tekintélyelvűségükön kívül minden hierarchia, rend felbomlasztásával, hogy aztán a mesterséges káoszban, fölfordulásban semmi se veszélyeztesse a nemzetállamok felszámolását.

https://magyarnemzet.hu/velemeny/ne-aggodjunk-a-hirunk-miatt-6904889/

Európa válságát is jelzi a közel-keleti keresztények üldöztetése

MTI Magyar Nemzet

A közel-keleti keresztények üldöztetése Európa erkölcsi és szellemi válságát is jelzi, hiszen a kontinens nem csupán tehetetlen, de nem is érzi úgy, hogy cselekednie kéne – mondta a Migrációkutató Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

https://magyarnemzet.hu/belfold/europa-valsagat-is-jelzi-a-kozel-keleti-keresztenyek-uldoztetese-6916478/

A Fidesz a legsikeresebb párt a közösségi médiában is

ORIGO

Egy hónap alatt sem tudta egyik ellenzéki párt még csak megközelíteni sem a Fidesz aktivitást a közösségi médiában a kampány kezdete óta. A kormánypárt az összes interakció több mint felét tudhatja magáénak - derül ki a Médianéző Központ felméréséből.

Már csak két hét van hátra az európai parlamenti választásig, ezért egyre beszédesebb és fontosabb, hogy az egyes politikai pártok mennyire tudják megszólítani saját követőiket.

https://www.origo.hu/itthon/20190512-a-fidesz-62-szazalekkal-vezet-a-facebookon-a-medianezo-kozpont-felmerese-szerint.html

A Fidesz megnevezte, kik falaztak Gyurcsány Ferenc egykori ügyvédjének

origo

Példátlan, hogy az ellenzék a köztörvényes bűncselekménnyel vádolt Czeglédy Csaba oldalára állt a bírósággal szemben - mondta Halász János, a Fidesz frakciószóvivője szombati sajtótájékoztatóján Debrecenben.

Ismert, a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki delegáltjai nem szavazták meg a 6,3 milliárdos áfacsalással gyanúsított Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését. Korábban a Fidesz felszólította a pártokat, mondassák le az érintett politikusaikat. A nagyobbik kormánypárt azt mondta, ha ezt nem teszik meg, abban az esetben nyilvánosságra hozzák,kik falaztak ahhoz, hogy Czeglédy Csabával szemben ne folytatódjon a büntetőeljárás.Mivel ez nem történt meg, Halász János szombati sajtótájékoztatóján megnevezte az NVB ellenzéki tagjait. 

Elmondása szerint

·         a Demokratikus Koalícióból (DK) Avarkeszi Dezső,

·         a Jobbikból Borbély Andrea,

·         a Lehet Más a Politikából (LMP) Bodolai László,

·         a Párbeszédből Fazekas Tamás,

·         a Momentumból G. Szabó Dániel,

·         a Magyar Kétfarkú Kutyapártból Gönczi Gergely,

·         a Mi Hazánk Mozgalomból pedig Csáki Marianna

állt egy köztörvényes bűnöző oldalára a bírósággal szemben.

https://www.origo.hu/itthon/20190511-halasz-janos-sajtotajekoztato-czegledy-csaba.html

 

ÉLET ÉS IRODALOM

Kovács Zoltán

Félárú

Amikor a törvényhozás bármelyik szakaszában kormányközeli szakértő kijelenti, hogy „ne ítélkezzünk előre, lássuk, hogyan működik majd a jogszabály”, úgy érzem, mintha éppen letartóztatnának. A jogalkotás, főleg, ha törvényről, vagyis a jogi hierarchia legmagasabb szintjén lévő jogszabályról van szó, mégiscsak az állam működésének ünnepélyes pillanata kellene, hogy legyen, de nálunk nem az. Nálunk, Magyarországon ez az aktus a kormányzati erőszakoskodás legbiztosabb mutatója. Jelenti elsősorban azt, hogy már megint kimaradt a jogszabály előkészítő szakasza, az előzetes hatásvizsgálat, a jogszabálytervezetek véleményeztetése, egyeztetése az Európai Unió intézményeivel és szükség esetén tagállamaival. Megint nem vonták be az érdekelteket, nem tárgyaltak senkivel, csak arra készülnek, hogy valami jogi fércmunkát keresztülverjenek a parlamenten. Viszont a hazai törvényalkotás egyetlen biztos és stabil eleme a kihirdetés. Ez nagyon megy! Előfordul, hogy a képviselők még el sem engedték a szavazógombot, az aláírandó dokumentum már a különlegesen szuverén és fürge államelnök asztalán fekszik, a másnapi Magyar Közlöny pedig haladéktalanul hozza a törvényhozás legújabb produktumát.

Így volt ez a médiatörvénnyel – akkor L. Simon László államtitkár bölcselkedett, hogy várjuk meg, miként működik majd a jogszabály, de ezt magyarázta Palkovics miniszter az akadémiai átalakítással, Trócsányi miniszter a közigazgatási bíráskodással kapcsolatban. „Várjuk meg, hogyan működik” – mintha az esetleges jó működéssel az épp szóban forgó törvény megalkotásának összes korábbi jogszerűtlensége azonnal megszűnne, mégpedig visszamenőleg. Egy frászt! – természetesen.

Legújabban azt kéne megvárni, hogyan működik majd a sajtókamaráról szóló törvény, amit épp most akar a kormányzat nyélbe ütni.

De van egy javaslatom, mivel lehetne sokat tenni kormányszinten a magyar sajtóért: a legtöbbet azzal, ha Orbán és politikai pereputtya Mészárossal kezdve kedvenc kamarai lobbistájáig bezárólag kivonulna a médiából, ahol amúgy sincs semmi keresnivalója. Ha kérdésük van, forduljanak a kormánypárti sajtót tömörítő médiaholding (KESMA) egykori igazgatójához, Varga Istvánhoz. Ő majd megmondja, milyen lapot kellene csinálni.

https://www.es.hu/cikk/2019-05-10/kovacs-zoltan/felaru.html

Sebes György: Múltidéző

Hogy kinek mi jelenti a sikert, az természetesen szubjektív megítélés dolga. Ne vonjuk tehát azonnal kétségbe a napjainkban közszolgálatinak már aligha nevezhető M1 hírcsatorna jelentését, miszerint „óriási siker az új M3.hu”. Vagyis az, hogy a Magyar Televízió egykori felvételeit május elseje óta már nem nézhetjük a saját tévékészülékünkön. Helyette viszont megtaláljuk az interneten. Már akinek van. További óriási vívmány, hogy adott időkeretben bárki szabadon választhat a kínálatból. Ami azt jelenti, hogy megnézheti az online-műsorban kijelölt időpontban, de akár előtte két és utána még nyolc órával is. Hatalmas eredménynek állítják be azt is, hogy mindez ingyenes, mintha korábban a műsorért fizetni kellett volna. Az a gyanúnk, hogy „a közmédia klasszikus tartalmait biztosító felülete” mostantól egy jelentős réteg számára elérhetetlenné vált. Pedig a tévé archívumából készült válogatások nemcsak valódi szórakozást jelentettek sokaknak, hanem gyakran fel is idézték az indulás valóban hősi korszakát, amire sokan gondolnak vissza érthető nosztalgiával ma is.

https://nepszava.hu/3035482_sebes-gyorgy-multidezo

Nem engedélyezi a rendőrség Toroczkaiék erődemonstrációját

Vasárnap megtiltotta a rendőrség a Mi Hazánk párt Törökszentmiklósra, május 21-re tervezett, felvonulással egybekötött demonstrációját. A szélsőjobboldali párt szombaton jelentette be a rendezvényt a rendőrségnek, melynek célját úgy határozták meg, hogy az „Tiltakozás a bűnözés ellen.”

Ahogy arról mi is beszámoltunk nemrég, a Magyar Nemzet adott róla hírt, hogy június elsején Szegeden új Magyar Gárdát alapít a Jobbik korábbi alelnöke, a Mi Hazánk jelenlegi elnöke, Toroczkai László.

A párt azonban eszerint már most vasárnapra is szervezett felvonulást, az EP-választások előtti héten Törökszentmiklóson akartak akciózni a „cigánybűnőzés” ellen.

A törökszentmiklósi akciót a Mi Hazánk szerint egy videó váltotta ki, amin egy cigány állampolgár őrjöng, aki két embert is ok nélkül megvert, a második eset után le is tartóztatták. Hogy egy ember tette miatt miért kell egy egész etnikumot megbélyegezni, arról a Mi Hazánk nem nyilatkozott.

https://merce.hu/2019/05/12/nem-engedelyezi-a-rendorseg-toroczkaiek-erodemonstraciojat/

A Facebook lecsapott a Salvini-közeli fake news oldalakra

Álhírterjesztő, dezinformáló olasz profilokat kapcsolt le a Facebook, több közülük a kormányzó pártokat támogatja.

Huszonhárom olasz profilt kapcsolt le a Facebook, ezeknek összesen 2,4 millió követőjük van, és több mint a felük a kormánypártokhoz köthető, legalábbis őket támogatja - írja a Corriere.it.

A letiltott oldalak álhíreket terjesztettek, vagy migránsellenes, antiszemita, vagy oltásellenes tartalmakat. A Corriere azt írja, hogy az egyik civil szervezet, az Avaaz vizsgálódása nyomán hozta meg döntését a Facebook. (Ha valaki kíváncsi a lelőtt oldalak listájára, itt böngészheti át őket.)

A Facebook szóvivője azt mondta, egy sor hamis fiókot bezártak: olyanokat, amelyek a cég hitelességre vonatkozó szabályzatát szegték meg, és olyanokat is, amelyek tévinformációkat terjesztettek.

https://hvg.hu/tudomany/20190512_A_Salvinikozeli_fake_news_oldalakat_elkezdte_leepiteni_a_Facebook