2019, január 9 - 07:39 Sajtószemle

 

A szinkrontolmács coming outol - most megnézheti az Oscar-esélyes magyar rövidfilmet

Egy hétig ingyen és online megtekinthető Tóth Barnabás rövidfilmje, a Susotázs, amely bejutott az Oscar-esélyes alkotások szűkített listájára.

El lehet-e mondani 17 percben egy izgalmas történetet két, sötét szobában ülő szinkrontolmácsról, akik egy hűtőgép-konferencián a háztartási gépek energiahatékonyságáról kénytelenek fordítani? Azt gondolnánk, hogy ennél aligha létezhet unalmasabb történet a világon, de tévednünk kell: Tóth Barnabás író-rendező egy szeretnivaló sztorit kerekített a magyar szinkrontolmácsok, Pál (Göttinger Pál) és András (Takács Géza) köré.

Susotázs című film (a cím egyébként a szinkrontolmácsolásnak a legnehezebb alműfajára utal; ilyenkor a tolmács az ügyfél mellett ülve halkan tolmácsolja a hallottakat, a többiek számára pedig hangosan fordítja az ügyfél hozzászólásait) abból az alaphelyzetből indul ki, hogy Andrással és Pállal tudatják, hogy a cseh hűtőgép-konferencián mindössze egyetlen magyar ül, akinek fordítaniuk kell. Nem tudják persze, hogy a hallgatóság soraiban ki az az egyetlen magyar, de megpróbálnak rájönni

https://hvg.hu/kultura/20190108_A_szinkrontolmacs_coming_outol__most_megnezheti_az_Oscareselyes_magyar_rovidfilmet

Sargentini: Orbán Viktor, így nem bánhatsz saját polgáraiddal

Brüsszelben, az EU székvárosában tartottak kisebb tüntetést a magyar ellenzéki pártok. Demonstrációjukon felszólalt a magyar jogállam leépüléséről jelentést tevő, abban a 7-es cikkely szerinti eljárást kezdeményező Judith Sargentini zöldpárti holland képviselő is. "Büszke holland és büszke amszterdami vagyok. De ez nem rettent el attól, hogy kritizáljam az országomat. Ettől nem kevésbé vagyok holland, hanem méginkább. A kormány bírálata fontos egy demokráciában. A független média nélkülözhetetlen egy demokráciához" - mondta Sargentini.

"Meghatott, amikor láttam a magyarokat karácsony előtt, és ezen a héten is az utcákon gyülekezni, és hogy az ellenzéki pártok is mind ott voltak, fontos az összefogás" - mondta.

Ezután arról beszélt, hogy ugyan a kisebbségek sérelmei, az idegenellenesség is mind súlyos problémák, de szerinte a magyar jogállam védelme leginkább a magyar állampolgárok szabadságjogai miatt fontos."Orbán Viktor, így nem bánhatsz saját polgáraiddal" - mondta, szerinte ugyanis ezt kéne üzennie az EU-nak.Judith Sargentini beszédét többen is élőben közvetítették, például Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője. Én ezt a közvetítést néztem.

https://444.hu/2019/01/08/orban-viktor-igy-nem-banhatsz-sajat-polgaraiddal

A NER visszafogadta Vida Ildikót

Egy nappal azután, hogy tavaly július elején Nyerges Zsolt bejelentette üzlettársa, Simicska Lajos üzleti érdekeltségeinek megvásárlását, a 444 megírta, hogy „Nyergesen át Mészároshoz tart a Simicska-birodalom”. A folyamat egy mezőgazdasági cégnél lezajlott tulajdonosváltással kezdődött meg októberben: ahogy a Direkt36 észrevette, a Mezort Zrt. nevű agrárcég október 25-én került Vörös Józsefhez, az állami cégeket is képviselő, Orbán Viktorral is közös testületben ülő, Mészáros Lőrincnek dolgozó ügyvédhez.

A Válasz friss gyűjtése szerint a folyamat dr. Vörös részvételével már előrehaladott állapotban van: 

„az elmúlt két hónapban 52 egykori Simicska-cég indult el Mészáros Lőrinc irányába; ebből 15 már meg is érkezett hozzá, a többi egyelőre az ügyvédjénél várja sorsa beteljesedését.”

A Fidesz történetének olyan szimbolikus elemei is a felcsúti körhöz kerültek, mint a Radóc utcai iroda, ahol fénykorában Simicska váratta a minisztereket, a Mahir nevű hirdetőoszlop-konszern, valamint a Közgép óriásvállalat 70 százaléka.

Vida mint Simicska megbízható kádere került az adóhatóság élére, és a milliárdos és Orbán viszonyának megromlása miatt kellett távoznia, miután a kitiltási botrány alatt egy ország ismerte meg a nevét. A Válasz felidézi, hogy nyáron még őt is árulóként kezelte a NER, el is kellett hagynia a Nyergeshez került Simicska-cégek vezetését, de aztán novemberben jött a fordulat: dr. Vörös őt nevezte ki a Pro-Ráta, a Pro-Aurum és a Megapolis Media részvénytársaságok, valamint a B-Reklám Kft. élére – ezek azok az anyavállalatok, amelyek leágazásai között találjuk például a Mahirt és a Közgépet.

https://444.hu/2019/01/08/a-ner-visszafogadta-vida-ildikot

„Egy O1G-menüt rendelnék” – ostromolják az Orbán menzáját üzemeltető Gundelt

Zúdul a virtuális népharag a Miniszterelnökség várbeli menzáját üzemeltető Gundel étteremre, miután megírtuk, mennyire olcsón étkezhetnek itt a kormányzat emberei. Mindez azért is tanulságos, mert a kommentekben sorra köszönnek vissza az elmúlt időszak legfontosabb politikai kérdései, így sokan túlórázás miatt akarnak rendelni "a karmelita menüből". És mint hozzáteszik: majd 3 év múlva fizetnek. Más a gyereket fizetné be, de akad, aki egy hajléktalannal térne be egy 300 forintos ebédre.

Mutatjuk, milyen kérdéseket és felvetéseket kapott a nagy múltú étterem a kommentelőktől:

„A gyerekem sulijába szeretnék a karmelita típusú menüajánlatból, náluk drágább és szarabb a kaja.”

„Vidékre szállítanak az O1G-menüből? Munkahelyre kérem, mert sokat túlórázom, 3 év múlva fizetek.”

„Utalványt elfogadnak, akarom mondani, Erzsébet-utalványt, akarom mondani, CEU-s diákigazolványra adnak kedvezményt?”

„Túlóra okán nincs időm főzni. Szeretnék egész hétre rendelni napi 850 forintos menüt. Lehet, hogy pár túlórázó kollégám követi a példámat, sőt haza is akarnak majd vinni. Vagyis jó üzlet leszünk.”

„Délután 2-től 6-ig a lépcső tetején ül egy hajléktalan, aki mélyszegénységben élő gyerekeket támogat. A rajtunk összejött haszonból szíveskedjenek mindennap elé is letenni a 850 forintos menüt.”

„Tódulnak a megrendelések, túlórázhatnak a Gundel szakácsai. Fizetni ráértek 3 év múlva.”

„Én hajlandó vagyok 400-at is fizetni, de ugyanolyan wellness menüt kérek, mint amit a Miniszterelnök úr is fogyaszt, fordított késsel.”

„A csülkös bablityko érdekelne, 300 Ft-ért, lesz a heti menüben? Jó lesz a puritán karmelita menza stílusú felszolgálás is, nem kell a bársonyfotel meg az antik bútor kilátással. Csak szerényen, mint a miniszterelnök.”

„Az ország leggazdagabb embere 300 Ft-ért eszi a krumplifőzeléket, mi miért fizessünk egy fillérrel is többet?”

https://hvg.hu/itthon/20190108_Egy_O1G_menut_rendelnek__ostrom_alatt_az_Orban_menzajat_uzemelteto_Gundel

 

Lehet, hogy ez lesz a banánhéj?

Andor Mihály

 

Ha híre megy, hogy a miniszterelnöki Gundel-menzán fillérekért lehet zabálni, özönleni fog a nép a Várba. A zaftos téma bővebb kifejtése előtt nézzünk meg két étlapot! Az egyik a Karmelita-menza, aminek működtetését épp most nyerte el pályázaton a Gundel, a másik egy közepes árfekvésű budapesti étterem étlapja.

Túl sok magyarázat nem kell hozzá, hogy miért érdemes a Várba vándorolni egy jó kis ebédért. Ott ugyanis már beköszöntött a kommunizmus. Szinte ingyen lehet ebédelni.

Tízezrek… Mit tízezrek! Százezrek, sőt milliók fogják megostromolni a Várat, hogy Orbánnal költhessék el szerény ebédjét. Annyian lesznek, hogy el sem fognak férni a Várban, még talán szegény Orbánt és csapatát is kiszorítják onnan. És akkor hol fog ebédelni szegény Orbán és csapata ilyen olcsón? Ennyiből még a börtönkosztot se lehet kihozni.

De mitől ilyen olcsó a kaja a miniszterelnökségen, ha még otthon se lehetne kihozni 300-ból egy csülkös bablevest, vagy 260-ból egy somlói galuskát? Hát a mi adóforintjainkból, polgártársaim. Nem elég, hogy magas fizetést adunk a méltóságos uraknak, még az ebédjüket is velünk fizettetik meg. Pedig, ha már a fizetésüket nem akarják erre költeni, telne akár a lopott pénzből is, de azt inkább Ibizán költik el.

https://kolozsvaros.com/2019/01/08/lehet-hogy-ez-lesz-a-bananhej/

 

Az egyik legrosszabb éve után szerződött Orbánékkal a Gundel

Nincs éppen könnyű pénzügyi periódusban a magyar gasztronómia legendás étterme, a most egy brit gazdasági érdekeltséghez tartozó Gundel, amelyről hétfőn írta meg a hvg.hu, hogy a Miniszterelnökség pályázatán a legolcsóbb ajánlattal vállalta be, hogy nyomott árszínvonalú munkahelyi menzát nyit Orbán Viktor új irodája mellett a Budai Vár egykori karmelita kolostorában.

Budapest egyik leghíresebb és legdrágább éttermét 1991-ben privatizálták. Láng György és Ronald S. Lauder vette meg a magyar államtól, majd jelentős felújításokat is elvégeztek a városligeti épületen. Tőlük egy hosszú átmeneti időszak után tíz éve vásárolta meg az akkoriban még Sir Bernard Schreier irányítása alatt álló Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Zrt.

https://24.hu/belfold/2019/01/08/az-egyik-legrosszabb-eve-utan-szerzodott-orbanekkal-a-gundel/

 

A Miniszterelnökség reagált a kritikákra: Ez nem étterem, itt kisebb adagokat szolgálnak fel, és az ételkínálat is korlátozott

Szerintük kettős mérce, hogy az ellenzéki képviselők a Karmelitában működő Gundel árképzése miatt tiltakoznak.

„A Karmelitában működő önkiszolgáló menza bérlőjének kiválasztása nyilvános pályáztatás útján valósult meg. Az értékelés legfontosabb szempontja a megajánlott bérleti díj összege volt. A nyertes pályázó havi 2.54 millió forint bérleti díjat ajánlott” – írja friss közleményében a Miniszterelnökség arra reagálva, hogy sokan bírálták a Karmelitában működő, kifejezetten olcsó Gundelt.

A Miniszterelnökség azt írja, hogy az önkiszolgáló menza nem étterem: azt írják, hogy az üzemi konyha kínálatában kisebb adagokat szolgálnak fel és az ételkínálat is korlátozott.

„A Karmelita hivatali étkezője hasonló árképzéssel dolgozik, mint a parlamenti képviselők étkeztetését ellátó Országház Étterem, ahol egy kétfogásos menü ára 780 forint. Kettős mércének tartjuk, hogy az ellenzéki képviselők az országgyűlési menza árképzése ellen, ahol maguk is étkeznek, nem tiltakoznak, a Karmelita épület menzájának árszabását viszont kritikával illetik” – teszik hozzá.

 

https://m.magyarnarancs.hu/belpol/a-miniszterelnokseg-reagalt-a-kritikakra-ez-nem-etterem-itt-kisebb-adagokat-szolgalnak-fel-es-az-etelkinalat-is-korlatozott-116369

 

Ebből nem lesz általános gigasztrájk

A szakszervezeti vezetők egy része azt mondja: jelképes figyelmeztető sztrájk igen sok helyen lehet, de annak, hogy az egész ország leálljon, alig van esélye. A túlóratörvény elleni legutóbbi tüntetésen meghirdetett demonstárciók és sztrájkok részleteinek jártunk utána.

https://hvg.hu/itthon/20190108_tuloratorveny_sztrajk_szakszervezetek

A szombathelyi közgyűlésben összefogott az ellenzék, és leszavazták a túlóratörvény alkalmazását a városi cégekben

Szombathelyen évek óta viszonylag erős az ellenzék, de a kormánypártok vezető szerepe egyértelmű. Fideszes a polgármester és a közgyűlés többsége is - legalább is eddig így tűnt. 

Mára ugyanis rendkívüli közgyűlést hívott össze az ellenzék, hogy Szeged, Salgótarján és Dombóvár után Szombathelyen is megszavazzák a túlóratörvény elutasítását, pontosabban azt, hogy az önkormányzati cégeknél még az „önkéntes vállalással” sem lehet 400 órás túlmunka. 

Ma az történt, hogy a kormánypárti képviselők nem jelentek meg az ülésen, egyedül hagyták a polgármestert az ellenzékkel, Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) és Balassa Péter (Jobbik) viszont megszavazta az előterjesztést,

vagyis váratlanul győzött az ellenzék.

A közgyűlést közvetítő Nyugat.hu szerint a polgármester meg is jegyezte, hogy „új helyzet van Szombathely politikai életében”, aminek rögtön lett egy olyan, a NER-ben már abszurdnak számító következménye, hogy 

a közgyűlés felszólította a térség kormánypárti képviselőjét, Hende Csabát, hogy érje el a túlóratörvény visszavonását.

 

https://444.hu/2019/01/08/a-szombathelyi-kozgyulesben-osszefogott-az-ellenzek-es-leszavaztak-a-tuloratorveny-alkalmazasat-a-varosi-cegekben

Ilyen még nem volt: a Miniszterelnökség várkapitányságot alapított

Átalakította a Miniszterelnökség a budai Várnegyed területén zajló beruházásokat koordináló cégeket és megalapította a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-t.

A Várkapitányság igazgatóságának tagja 2023 végéig Fodor Gergely, akit 2018 nyarán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nevezett ki a budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházások koordinálására. A háromtagú igazgatóság tagja még Koltay András (Koltay Gábor filmrendező fia) és Sepsey Balázs (Sepsey Tamás volt MDF-es képviselő, az ÁSZ egykori főigazgató helyettesének fia).

https://www.napi.hu/ingatlan/buda-var-miniszterelnokseg-varkapitanysag.676330.html

Megkezdődött az országos blokád szervezése, ez a tizenkilenc város már csatlakozott

Immáron 19 olyan városról tudni, ahol jelenleg is zajlik a felkészülés arra az országos tiltakozó akcióra, amelyet Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetségének elnöke hívta fel az elégedetleneket  a január 5-ei budapesti rabszolgatörvény-ellenes nagytüntetésen.

Az Általános sztrájk Facebook-oldal által megadott események alapján az alábbi városokban indult el az országos demonstráció szervezése:

https://merce.hu/2019/01/08/megkezdodott-az-orszagos-blokad-szervezese-ez-a-tizenkilenc-varos-mar-csatlakozott/

Már 140 településről jelezték, hogy részt vesznek az országos demonstráción

https://hvg.hu/itthon/20190108_Mar_140_telepulesrol_jeleztek_hogy_reszt_vesznek_az_orszagos_demonstracion

Így dönthetsz arról, ki legyen Tarlós István kihívója

https://merce.hu/2019/01/08/igy-donthetsz-arrol-ki-legyen-tarlos-istvan-kihivoja/

Átadták a kormánynak sztrájkköveteléseiket a szakszervezetek

A levél átadását követő sajtótájékoztatón Kordás elmondta, három szakszervezeti konföderáció írta alá a követeléseket: a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), illetve a MASZSZ.

„Gyakorlatilag azt tudjuk mondani, hogy ma Magyarország legtöbb szervezett munkavállalói csoportját képviselő szakszervezetek adtak át egy levelet a miniszterelnöknek, amiben azt kértük, hogy a követeléseinkről tárgyalásokat folytassunk.”

– hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. Hozzátette: kedd reggel megkezdték a felkészülést a január 19-ei országos demonstrációk és félpályás útlezárások megszervezésére.

Arra is kitért, hogy szombat több mint háromezren írták alá a 4 pontról szóló petíciót az aHang.hu-n.

https://merce.hu/2019/01/08/atadtak-a-kormanynak-sztrajkkoveteleseiket-a-szakszervezetek/

Egybillió dollár már elmenekült Nagy-Britanniából a brexit miatt

Még nem tudni pontosan, hogy az Egyesült Királyság hogyan fogja elhagyni az Európai Uniót, hogy pontosan mi is történik majd március 29-én, amikor elvileg megtörténik a brexit. Részben valószínűleg emiatt a bizonytalanság miatt viszont menekül a tőke a szigetországból.

https://index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2019/01/08/brexit_bankok_egybilliard_dollar/

Orbán és az ő nagy európai győzelmi álma – A Politico és a hvg.hu összeállítása esélyekről, játszmákról, reményekről és tiltakozásokról

Ön most a POLITICO Európai választások Playbook sorozatának különkiadását olvassa. Ez a cikk a sorozatban bemutatott 15 uniós tagállam közül a magyarországi politikai helyzetet és a május 26-i EP-választást megelőző kampányt mutatja be. Az összeállítást Lili Bayer és Ryan Heath készítette a hvg.hu két munkatársa, Gergely Márton és Gyükeri Mercédesz közreműködésével.

 

https://hvg.hu/itthon/20190108_politico_hvg_hungarian_playbook

A Jobbik szerint értelmetlen a közös lista

Gyurcsány Ferenccel csak a parlamenti lépcsőn közösködnek, az EP-listán biztos nem.

A Jobbik több szempontból is rossz felvetésnek tartja az összellenzéki összefogást az európai parlamenti választásokra. A párt közleményben azt írja, miután ez egy tisztán pártlistás választás, más országban nincs nagyon példa hasonló összefogásra, közös listára. Ezt az ötletet Tóth Bertalan vetette fel a szombati tüntetésen.

A Jobbik decemberben bemutatta már választási programját, szociális néppártként nem léphet választási szövetségre Gyurcsány Ferenccel, akinek elszámoltatását a Fidesz tudatosan szabotálta,

https://hvg.hu/itthon/20190108_A_Jobbik_szerint_ertelmetlen_a_kozos_lista

 

ERŐSEN FOGHÍJAS A VÁDLOTTAK PADJA

A VÖRÖSISZAPPERBEN NEM VÁRHATÓ MEGNYUGTATÓ ÍTÉLET

Szemán László János Magyar Idők

Az ügy jelenlegi állása szerint nyilvánvaló, hogy a közvéleményben – tévesen – vörösiszapperként berögzült jogi procedúra nem zárulhat teljes körű igaz­ságszolgáltatással. A 2010. október 4-én 12 óra 25 perckor történt gátszakadás következtében a Magyar Alumí­niumtermelő Zrt. (Mal) kolontári X-es zagytározójából egymillió köbméter nátronlúg és háromszázezer köbméter víz sodorta magával a vörösiszapot.

A heteken belül másodjára is megszülető elsőfokú ítélet azonban várhatósan ismét felmentő lesz. A vádlottak padjára ültetett tizenöt ember – valamennyien a Mal Zrt. különböző szintű vezetői, illetve munkatársai a vezérigazgatótól a napos gátőrig – az ügyész vádja szerint halált okozó gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt bűnös. A védők és a vádlottak bűncselekmény hiányában felmentést kértek.

Az első elsőfokú eljárásban el is fogadta a bíróság utóbbiak érvelését és felmentette őket. A megismételt eljárásban pedig perdöntő új bizonyíték nem került elő. Így bármi lesz is a január végére várható verdikt, fogadhatunk arra, hogy nem nyugtatja majd meg a közvéleményt ez az ítélet sem. Ellenkezőleg.

 

https://magyaridok.hu/velemeny/erosen-foghijas-a-vadlottak-padja-3814787/

AJÁNLJA MAGÁT

Pilhál György Magyar Idők

Most meg főpolgármester szeretne lenni Karácsony Gergely. Merthogy az még nem volt. (Ez némiképp visszalépés a részéről, hiszen tavaly már miniszterelnöknek készült – csak most nincs szaftosabb trófea.) Érdeklődő, játékos ember (homo ludens) Zugló polgármestere, a Párbeszéd elnöke, szereti a kihívásokat. Valószínűleg ebből fakad, hogy szinte minden baloldali pártot megjárt már. Az SZDSZ-ben kezdte, az LMP-ben folytatta, egy darabig lelkesen támogatta a pislogós Bajnait, aztán hátat fordított az LMP-nek (miközben egy időre kiszállt a politikából, aztán visszaszállt), pár hónapra összeborult az Együtt-felekezettel, majd Botkával, tavaly télen meg együttműködési megállapodást kötött az itt felejtett partizán Balpárttal és az Európai Baloldal–Munkáspárt 2006 nevezetű retro munkásőrszervezettel. Momentán a szocikkal összebútorozva a Párbeszédben kavar.
Karácsony szűkebb pátriájában, Zuglóban pár éve mecset hirdeti Allah dicsőségét – meg azt, hogy a kerületvezető fütyül a saját választóira. 

https://magyaridok.hu/paca/ajanlja-magat-3827801/

„Amikor bejön hozzám egy nő fizetés előtt két héttel, hogy nincs pénze kenyérre, az feldolgozhatatlan”

Egy elvileg jól fizető multinál is tömegével van szüksége segélyre a gyári munkásoknak – mondja egy könnyeivel küzdő szakszervezeti vezető, aki szerint feldolgozhatatlan, hogy egy dolgozó nőnek olykor kenyérre sem futja. Fenyőházi Attila, a Vasas szakszervezet veszprémi tagozatának egyik vezetője videónkban beszél arról, miért tiltakoznak a rabszolgatörvény ellen, miért tesz meg hétről hétre több száz kilométert, miért zárnak le utakat és szerinte miért van szükség országos sztrájkra.

https://24.hu/belfold/2019/01/08/rabszolgatorveny-sztrajk-fenyohazi-attila-video/

Ezt nem vártuk: a CÖF kínál jogsegélyszolgálatot a túlóratörvény miatt

A CÖF-nél jelentheti fel bárki a munkahelyét, ha úgy érzi, hogy igazságtalanok vele.

Van még kreativitás a politikai kommunikációban: a CÖF-CÖKA jogsegélyszolgálatot kínál azoknak, akiknek jogsérelmük keletkezett a túlóratörvény miatt.

Mint írták, azzal nem értenek egyet, hogy bárki is rabszolgatörvénynek hívja az új szabályt, és nem tartják kellően megalapozottnak az ellenzéki véleményeket.

Miután azonban civil közösségünk születése kezdetétől fontosnak érzi részvételét a társadalmi kérdések megoldásában, s a magyar munkavállalók érdekeiért sem pusztán politikai szlogenek szintjén kíván kiállni, a CÖF és a CÖKA jogsegélyszolgálatot hív életre

 

https://hvg.hu/gazdasag/20190108_Ezt_nem_vartuk_a_COF_kinal_jogsegelyszolgalatot_a_tuloratorveny_miatt#rss

 

Szakály: A numerus clausus nem is a zsidók ellen irányult, ezért nem tekinthető a zsidótörvények előfutárának

Szakály Sándor, mint a közpénzből fenntartott VERITAS Történetkutató Intézet igazgatója, azt állította egy interjúban, hogy “a numerus clausus pedig nem is a zsidók ellen irányult, ezért nem tekinthető a zsidótörvények előfutárának”.

A beszélgetés apropója az volt, hogy Nagy Imre szobrát eltávolították a Kossuth térről,

https://varosikurir.hu/szakaly-a-numerus-clausus/

 

„Egyesek politikai vitát akarnak kavarni”

Szakály interjú

Micsoda cirkuszt csaptak József Attila szobra kapcsán, pedig jobb helyre került, mint ahol korábban volt

Magyar Hírlap

A forradalmat nem Nagy Imre vezette, sodródott az eseményekkel, ám amikor választania kellett az eszme és a nemzet között, utóbbi mellett döntött – véli Szakály Sándor

Nem értem, miért azok a „bűnösök”, akik a leromboltat visszaállítják, s miért azok a „hősök”, akik romboltak – mondta lapunknak a Vértanúk tere története, illetve Nagy Imre szobrának áthelyezése kapcsán Szakály Sándor, a VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatója, a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság tagja.

látni kell azt is, hogy az említett korszakban sok minden az 1919-es Tanácsköztársaságra adott természetes reakciókból következett.

– Például a numerus clausus?

– Azzal kapcsolatban is sok a félreértés. Az 1920-as törvény abban az értelemben korlátozta a felsőoktatásba bekerülők számát, hogy az megfeleljen minden magyarországi nemzetiség és népfaj lakossági arányának. Csakhogy a jogszabály nem is vonatkozott valamennyi egyetemre és karra, a szövegben konkrétan nem is szereplő zsidóságba pedig csak az izraelita hitűek, vagyis azok tartoztak bele, akik nem keresztelkedtek ki. Ezt lehet sérelmezni, ám attól ez még nem jogfosztás, hanem – meglátásom szerint – jogkorlátozás, és semmiképp nem helyes zsidótörvénynek nevezni.

– Pedig többek szerint ez a lépés egyenesen a holokauszt előszobája volt.

– Számomra elfogadhatatlan ez az olvasat. 

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/137459/Egyesek_politikai__vitat_akarnak_kavarni

A pápa már megint nem azt mondja a migrációról, mint Orbán Viktor

Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

• Az idén kipukkanhat a jobboldali-populista lufi, de baloldali verziónak még vannak tartalékai 

• Az EU-nak a jólét emelésével kell segítenie a változást sürgető erőket Közép-Európában, ahol már egy új nemzedék üzeni Orbánnak és a többieknek: ebből most már tényleg elég volt! 

• Annak idején, még ellenzékben, a mostani miniszterelnök mutatta meg, miként kell sikerre vinni a hatalom elleni agresszív akciókat 

https://b1.blog.hu/2019/01/08/a_papa_mar_megint_nem_azt_mondja_a_migraciorol_mint_orban_viktor#more14546508

„Az iskolákban és a kórházakban is annyiért lehessen étkezni, mint a Miniszterelnökségen!”

Követeli a DK, miután kiderült, mennyiért ehetnek Orbánék.

A Demokratikus Koalíció (DK) törvénymódosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a kórházakban, iskolákban és óvodákban is ugyanannyiért lehessen étkezni, mint a Miniszterelnökségen – derül ki az MTI tudósításából.

A párt két politikusa, Varju László alelnök és Gréczy Zsolt frakciószóvivő kedden azután tartott sajtótájékoztatót a Miniszterelnökség előtt, hogy a hvg.hu előző nap megírta, az épület menzáját a Gundel Étterem működteti. A cikk megjelenése után a Miniszterelnökség elküldte a portálnak a menza étlapját, amiből kiderült, hogy egy menü 850 forintba kerül.

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/az-iskolakban-es-a-korhazakban-is-annyiert-lehessen-etkezni-mint-a-miniszterelnoksegen-116366

 

Szijjártó Liechtensteinből üzente meg, hogy „az ENSZ migrációs csomagja veszélyt jelent az egész világra”

 

„Az ENSZ globális migrációs csomagja egyértelműen veszélyt jelent az egész világra, hiszen újabb jelentős migrációs hullámok elindulásához fog vezetni” – jelentette ki az MTI-nek telefonon nyilatkozva a Liechtensteinben tárgyaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A politikus szerint a dokumentumban minden benne van, ami ehhez szükséges, és semmi olyan, ami a migráció megállítását segítené elő.

 

https://magyarnarancs.hu/kulpol/szijjarto-liechtensteinbol-uzente-meg-hogy-az-ensz-migracios-csomagja-veszelyt-jelent-az-egesz-vilagra-116363

 

 

Totális bukás szélén az országos "szrtájk"

origo

Az ellenzéki pártok és a Soros György álcivil szervezetei által szervezett demonstrációk bukása után a tervezett országos sztrájk is megbukhat. Bár a kormánnyal szembeni erők továbbra is valótlanságokat terjesztenek a túlóratörvényről, mégsem sikerült növelniük a támogatottságukat. A szakszervezetek többsége sem támogat semmilyen sztrájkot.

A hétvégi tüntetések bukása után az úgynevezett országos „szrtájk” is teljesen besülhet, mivel semmilyen általános támogatottsága nincsen az akciónak. Úgy fest, elbizonytalanodtak a szakszervezetek, és sem a jövő szombati demonstrációkban, sem az országos sztrájk létjogosultságában, illetve annak időpontjában nincs egyetértés. 

 

http://www.origo.hu/itthon/20190108-orszagos-sztrajk-bukas-szakszervezetek-ellenzek.html

 

A főügyészség nyomoz a rendőröket füstgránáttal dobáló Fekete-Győr ellen

ORIGO

Hivatalos személy elleni erőszak miatt felelhet a Momentum nevű viccpárt elnöke, Fekete-Győr András, mivel a néhány héttel ezelőtt megtartott erőszakos jellegű ellenzéki megmozduláson füstgránátot dobott a rendőrökre. Az ügyben már a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vizsgálódik, amely hamarosan dönteni fog arról, megáll-e a gyanú a viccpárt politikusával szemben.

http://www.origo.hu/itthon/20190108-eljarast-inditanak-a-magyar-rendoroket-dobalo-fegyor-ellen.html

 

Nem a képviselőket verők, hanem Fekete-Győr András ellen indulhat eljárás hivatalos személy elleni erőszak miatt

Mindeközben feljelentések sorát tették ellenzéki képviselők, de eddig semmiféle hivatalos tájékoztatás nincs arról, hogy eljárás indult volna, vagy indulna az MTVA Kunigunda utcai székházában dokumentáltan történt, több ellenzéki képviselőt, de elsősorban a DK-s Varju Lászlót ért erőszak kapcsán. December 17-én a rendőrök egyetlen egyszer sem léptek fel a képviselők védelmében a biztonsági emberekkel szemben.

Ellenben példás gyorsasággal jártak el a hatóságok akkor, amikor a földre rántották, majd elvezették és előállították a Momentum alelnökét, Donáth Annát, akit ezután órákon át fogva tartották. Az első rabszolgatörvény elleni tüntetések egyikén Donáthot a Kossuth téren a rendőrök könnygázzal lefújták, a földre teperték, aztán a X. kerületi rendőrkapitányságon előállították egy játékboltban is kapható füstbomba meggyújtása miatt. A politikus nem dobta el, a kezében tartotta csupán a pirotechnikai eszközt.

 

https://168ora.hu/itthon/nem-a-kepviseloket-verok-hanem-fekete-gyor-andras-ellen-indulhat-eljaras-hivatalos-szemely-elleni-eroszak-miatt-161773

 

A DK elítéli az Orbán-kormány „politikai indíttatású antiszemitizmusát”

A Veritas Intézet főigazgatójának, Szakály Sándornak a numerus clausust érintő kijelentései miatt vádolja antiszemitizmussal a kormányt a Gyurcsány-párt.

Szakály Sándor, a kormányzati Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjújában több elfogadhatatlan kijelentést tett a zsidótörvényekkel kapcsolatban. Azt állította, hogy az 1920. évi numerus clausus nem közvetlenül a zsidóság kizárását jelentette a felsőoktatásból, csupán a nemzetiségi lakossági arány betartását tartotta szem előtt. Ez nyilvánvalóan a történeti tények elferdítése. Szakály szerint túlzás zsidótörvényekről beszélni, a numerus clausus nem jogfosztás, hanem jogkorlátozás volt” – írják.

Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az adófizetők által pénzelt VERITAS Intézet főigazgatója ismét megkísérli a magyar társadalomnak a zsidóüldözésben játszott szerepének, és az azért viselt felelősségének relativizálását. A miniszterelnök az antiszemitizmussal kapcsolatban ugyan büszkén emlegeti a zéró toleranciát, de a kormány olyan intézményeket hoz létre és támogat, melyek tagadják a két világháború közötti nyilvánvaló antiszemita törvényeket. A DK megvetéssel utasítja el az Orbán-kormány politikai indíttatású antiszemitizmusát. Szégyenletesnek tartjuk, hogy a kormány kiáll egy nyíltan antiszemita nézeteket hirdető intézmény mellett. Az illetékes minisztert felszólítjuk, hogy határolódjon el a kijelentésektől, azonnali hatállyal mentse fel Szakály Sándort, és vizsgálja felül a Veritas Intézet működését” – zárul a közlemény.

 

 

http://mandiner.hu/cikk/20190108_a_dk_eliteli_az_orban_kormany_politikai_indittatasu_antiszemitizmusat

 

Judith Sargentini is felszólal a magyar ellenzék brüsszeli tüntetésén. Élőben a Mércén!

https://www.facebook.com/magyarinfo/videos/288164298723893/?notif_id=1546963455823614&notif_t=live_video

Az „első” és a „második” hibrid – Az 1990 utáni magyar demokrácia fejlődésének logikája

CSIZMADIA ERVIN 
Méltányosság

Magyarországon nem „tiszta” demokrácia jött létre 1990-ben, hanem egy az intézmények egymáshoz való viszonyát illetően hibrid rendszer. A politika, társadalom, gazdaság és kultúra intézményei nem feltétlen kiegészítették vagy támogatták, hanem olykor gátolták, negligálták egymást. Már a rendszerváltás óta.

Amikor a demokráciáról mint rendszerről gondolkodunk, a demokráciát általában konzisztens elemek összességeként képzeljük el. Magyarország esetében például úgy, hogy az átmenet időszakában létrejött a liberális demokrácia, amely egy ideig, ha döccenőkkel is, jól működött, míg aztán valakik „eltorzították”. Olyannyira, hogy 2010-től egyre kevésbé beszélhetünk demokráciáról, 2014-től pedig ezt már nem is demokráciának hívjuk, hanem hibrid rezsimnek.

Az orbánizmus=hibrid rendszer manapság divatos elmélete azonban aligha ad választ bizonyos alapkérdésekre. Például kezdjük mindjárt a kiindulóponttal:

valóban masszív és konzisztens demokrácia jött létre a rendszerváltáskor?

S ha igen, hogyhogy „leépült”?

http://mandiner.hu/cikk/20190108_csizmadia_ervin_az_elso_es_a_masodik_hibrid_az_1990_utani_magyar_demokracia_fejlodesenek_logikaja

Svájcba repült délelőtt a Honvédség egyik business jetje, de vajon mit keresett ott a futárgépnek titulált magánrepülő?

És hogy jön a képbe Kósa Lajos és édesanyja?

Kedd reggel a kecskeméti katonai repülőtérről a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkezett, majd 8 óra 56 perckor felszállt és Svájcba repült a Magyar Honvédség egyik Dassault Falcon 7X típusú, buisness jetnek minősülő repülőgépe – derült ki a radarbox24.com légiadataiból.

Ezek alapján a magyar légierő lajstromszáma alatt haladó (HUAF504) gép valamennyivel több, mint egy óra repülés után landolt a svájci Altenrhein repülőterén. Mivel a honvédségi repülőgépek repüléseinek célját a Honvédelmi Minisztérium rendszerint katonai, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem árulja el, csak találgatni lehet.

Altenrhein neve ismerős lehet a 2018. márciusában kirobbant botrány kapcsán, amikor kiderült: a fideszes Kósa Lajos elvállalta egy több ezer milliárd forintot érő külföldi örökség vagyonkezelését egy csengeri asszonytól. Ezen felül a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozott egy több, mint 800 millió forint Kósa Lajos édesanyjának való ajándékozásáról szóló hiteles közjegyzői okiratot.

Az okirat szerint a tranzakció megbízója a kisrepülőket üzemeltető neves svájci cég, az Altenrhein Aviation AG egyik részvényese. Ő hatalmazta fel Kósa Lajost a dokumentum szerint, hogy az ajándékozást végrehajtsa.

A svájci cég később közölte: soha nem volt részvényesük Szabó Gáborné, sem semmilyen magánszemély.

Természetesen elképzelhető, hogy a Kósa-ügynek semmi köze a honvédségi buisness jet svájci útjához. Az Altenrhein Aviation AG ugyanis a Dassault Falcon 7X-hez hasonló gépek nagyjavításával, karbantartásával is foglalkozik, amelyre a Magyar Honvédség valószínűleg nincs felkészülve.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként nem ezzel a géppel, hanem a Honvédség másik Dassault Falconjával, a polgári lajstromszámú, de a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő repülőgéppel utazott Brazíliába újévkor.

 

https://168ora.hu/itthon/svajcba-repult-delelott-a-honvedseg-egyik-buisness-jete-vajon-mit-keresett-ott-a-futargepnek-titulalt-maganrepulo-161759

 

MOST TÉNYLEG PONT A VAGDALTAT IRIGYELJÜK ORBÁN VIKTORTÓL?

azonnali.hu

 

A söjtöri ebéd szelleme azóta is velünk él, pedig elég lett volna legalább minimálisan utánanézni annak, mennyire luxi dolog a Gundellel intéztetni egy céges menzát.

Csinálhat itt a Fidesz különbíróságokat, építhetnek stadionokat Bivalybasznádra is akár,

elkölthetik a világ összes pénzét a kitalált ellenségeik ellen uszító plakátokra, azért jó látni, hogy a magyar embert továbbra is az zavarja a legjobban, ha a politikusok esznek.

A hét egyik nagy híre volt, hogy Orbán Viktor nem elég, hogy beköltöztette a budai várba a Miniszterelnökséget, de ez a senkiházi még egy menzát is rakatott oda! 

Amikor kiderült, hogy a menzát a magyar fejekben évtizedek óta a gazdagság megfelelőjeként élő Gundel intézi, két irányt vett a hőbörgés attól függően, hogy megnézték-e az árakat is

Legyünk őszinték: megdöbbentően sok ember tartaná igazságosnak, ha Orbán Viktor úgy általában nem enne, az így megtakarított pénzt pedig lélegeztetőgépekre költenék.

Az viszont sokkal elszomorítóbb, hogy a magyar sajtó jórésze is pont olyan gyorsan nyalta be a luxusétterem kifejezést, mint a világról kevesebbet tudó olvasók, de amikor kiderült, hogy a luxusétterem cateringszolgáltatása nem luxusárakon dolgozik, ügyesen sikerült kiakadni az átlagosnál olcsóbb árakon. Sőt, még meg is kapta a kis mohó jelzőt, aki ráadásul a kést is rosszul fogja, hát beszarás!

https://azonnali.hu/cikk/20190108_most-tenyleg-pont-a-vagdaltat-irigyeljuk-orban-viktortol

AZ ERDÉLYI MAGYARSÁG VEZETŐJÉNEK TETTE VOLNA MEG PÁR ÉVE A FIDESZ OLOSZ GERGELYT, AKIT MOST KÖRÖZNEK

Olosz Gergely rövid politikai karrierje tele van kellemetlen történetekkel, de a Fidesz úgy vélte, pont jó lenne az erdélyi magyarság élére. Korrupció, mutyizás, kalandorság: elmeséljük a nemzetközi körözés alatt álló Olosz rövid történetét.

https://azonnali.hu/cikk/20190108_nehany-eve-meg-az-erdelyi-magyarsag-vezetojenek-tette-volna-meg-a-fidesz-olosz-gergelyt

Mától elektronikusan is beküldhető a kárbejelentés a baleset után

Baka F. Zoltán mfor,hu

Nem lesz több rosszul vagy hiányosan kitöltött bejelentő.

A mai nappal elindul az e-kárbejelentő rendszer, amelynek segítségével az autóbalesetet szenvedett gépjárművezetők mobil eszközeik segítségével tudják megtenni a baleseti kárbejelentést - hangzott el a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) mai tájékoztatóján. A rendszer egységes lesz, mind a 13, kötelező gépjármű-felelősséggel foglalkozó biztosítónál alkamazzák.

https://mfor.hu/cikkek/makro/matol-elektronikusan-is-bekuldheto-a-karbejelentes-a-baleset-utan.html

Minden vidéki fiókját bezárja az NHB Bank

mfor.hu

Ez a bank Szemerey Tamásé, Matocsy György jegybankelnök unokatestvéréé.

A Matolcsy-vezette Magyar Nemzeti Bank december 18-i határozata szerint az NHB-nál átmeneti korlátozó intézkedéseket vezetnek be, így felügyeleti biztost rendeltek ki, 7 millió forintban maximalizálták az egy ügyfél által felvehető betéteket egy hónapos időtávra, illetve megtiltották az új kockázat-vállalást (vagyis az új hitelkihelyezéseket).

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/minden-videki-fiokjat-bezarja-az-nhb-bank.html

Tényleg akkora hülyeség a közös ellenzéki EP-lista MSZP-s ötlete, mint ahogy első blikkre látszik?

2019 első értelmezhető magyar belpolitikai ötlete meghökkentő módon az MSZP-től érkezett, amikor Tóth Bertalan pártelnök a legutóbbi kormányellenes tüntetésen előrántotta a közös ellenzéki EP lista gondolatát :“Teremtsük meg az egységet az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon is! Egy az egy ellen!”. 

Az ötlet értelmezhető ugyan, de első blikkre teljesen, vagyis majdnem teljesen értelmetlennek tűnik az EP-választás rendszere miatt. Az egész ország egyetlen választókerület, csak pártlistákra lehet szavazni, amik közül az 5 százaléknál többet kapók maradnak versenyben, hogy a végén a szavazatok arányában elosszák közöttük a Magyarországnak járó 21 képviselői helyet. Egy tisztán listás rendszerben első látásra semmi értelme összeállni. (Azért nem, mert ilyenkor nincsenek egyéni körzetek helyi jelöltekkel, akiket akát több párt is támogathat: a szavazólapon azok a pártok szerepelnek, amik képesek voltak összeszedni 20 ezer támogató aláírást, az ember pedig kiválaszt egyet, a kedvenc pártlistáját, és beikszeli.)

Az  5 százalékos limit azért megkavarja a dolgot. Ha ugyanis több, várhatóan néhány százalékos párt is akad a mezőnyben, akkor a közös lista révén az ő szavazataik nem vesznek el. Ami olyan helyzetben, amikor egy nagy párt küzd az összes többi induló ellen, fontossá válhat.

Márpedig az aktuális hazai ellenzéki kínálatból az MSZP, a Jobbik és a DK biztosan vagy valószínűleg meg tudná ugrani az 5 százalékos limitet, a Momentum és főleg az LMP viszont már egyáltalán nem tutira, a Párbeszéd és a Liberálisok meg olyan messze vannak mindkettőtől, mint Kövér László a melíroztatástól.

https://444.hu/2019/01/04/egy-telefon-egy-ebed-es-ketszer-is-feje-tetejere-allt-az-amerikai-hadsereg-szir-kuldetese

Ha így takarékoskodik a magyar állam, akkor mi lenne, ha nem spórolna?

g7

Döbbenetes összeget, több mint 50 milliárd forintot költött kommunikációra a magyar állam 2018-ban. Egészen pontosan ekkora ennyi pénz elköltéséről állapodott meg a kormányközeli üzletemberek tulajdonában lévő ügynökségekkel. Ebből bő 40 milliárdot biztosan kifizetnek majd, a maradék 10 milliárd pedig ugyan opciós tétel, de a korábbi tapasztalatok alapján ebből sem marad meg sok.

Mindezt azon a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon (NKOH) keresztül szórták ki, amit spórolási céllal hívtak életre 2015-ben. Az eredeti magyarázat szerint épp azért, hogy visszafogják a korábban esetenként akár 40 milliárdot is megközelítő éves költést. Akkor még arról volt szó, hogy az új szervezettel akár 15 milliárdot is megtakaríthatnak az adófizetők, a hivatal ugyanis 25 milliárdos éves büdzsével működik majd.

https://g7.hu/allam/20190108/ha-igy-takarekoskodik-a-magyar-allam-akkor-mi-lenne-ha-nem-sporolna/

A Miniszterelnökség ráteheti a kezét az önkormányzati építkezésekre is

December 27-én jelent meg egy törvény, ami tovább csökkenti a magyarországi önkormányzatok erejét. Az új szabály szerint ha egy önkormányzat 700 millió forintnál drágább, központi költségvetési pénzt is érintő építkezésbe fog (lehet ez új épület létesítése, vagy egy régebbi felújítása is), akkor az építtetői feladatokat a kormány erre kijelölt ügynökségének kell intéznie. 

Ugyanebben a törvényben a kormány az állami építkezések túlnyomó többségét a Miniszterelnökség alatt működő BMSK (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt). nevű cégre bízta, a törvénynek ez a része már idén hatályba lépett. 

https://444.hu/2019/01/08/a-miniszterelnokseg-rateheti-a-kezet-az-onkormanyzati-epitkezesekre-is

Trump kerítést akar minden áron

A mexikói határon válságosnak mondott helyzetre követel sürgős megoldást az amerikai elnök, miközben a szövetségi kormányzat részben zárva tart.

https://nepszava.hu/3020961_trump-keritest-akar-minden-aron

„A Jobbik a balliberális oldal részévé vált”

Dúró Dóra szerint egy országgyűlési képviselőnek mindig, pláne nyilvános rendezvényeken, meg kell őriznie a méltóságát, de ez a tüntetések élére álló ellenzékieknek nem sikerült

Magyar Hírlap

A balliberális ellenzék számára már minden mindegy, a politika nekik csak egy értékek nélküli hatalomtechnikai játszma – mondta lapunknak Dúró Dóra. A Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, független képviselő hangsúlyozta, pártjuk a konstruktív ellenzéki politikát tartja helyesnek, amely a magyar emberek érdekét szolgálja.

http://magyarhirlap.hu/cikk/137642/A_Jobbik_a_balliberalis_oldal_reszeve_valt

Nagy OttóVarju önerőből

Álláspont. Varju Lászlóról tehát csak annyit, ahhoz, hogy hülyeségeket tegyen, még csak meg sem kell veretnie magát, elég ha önmagát adja

Magyar Hírlap

A kormánnyal szemben kevés szimpátiát tápláló televíziók még hetekkel a nagy ellenzéki padlófogás után is előszeretettel ismételgették azokat a videókat, amelyeket a magukat felelős kormányzásra alkalmasnak gondoló szocialista, dékás, LMP-s és párbeszédes képviselők rögzítettek, mikor megpróbálták bebizonyítani az MTVA-székházban folytatott ripacskodással, hogy tényleg komolyan gondolják, alkalmasnak tartják magukat a felelős kormányzásra. A sok emlékezetes alakítás közül az egyik legkiemelkedőbb Varju Lászlóé, aki nekiesett a biztonsági őröknek, akik lefogták és talpra segítették, miközben a közvetítő kollegina fejhangon sikította, verik a képviselőt. És persze a képernyőn is olvasható volt, hogy megverték, bántalmazták Varju Lászlót.

Most ugorjunk pár napot az időben, és idézzük azt a tegnapi hírt, hogy Németországban megverték Frank Magnitzot, a bevándorlásellenes AfD párt brémai vezetőjét. A hivatalos tájékoztatás szerint a támadásnak politikai motivációja lehetett, a tetteseket még keresi a rendőrség. A brutalitást mindenki elítélte, még a Zöldek frakcióvezetője, Cem Özdemir is, aki úgy fogalmazott, „az erőszaknak semmi helye nincs a politikában, még az AfD ellen sem”. Ezt a mondatot, tekintve decemberi parlamenti és utcai viselkedésüket, megszívlelhetnék balliberálisaink is.

http://magyarhirlap.hu/cikk/137635/Varju_onerobol

Nagy Ervin Az elmebaj tömbje

Az ellenzék, amely az elmúlt években jobban utálta egymást, mint a Fidesz–KDNP-t, egybekelt. Történelmi frigy ez, amely kétségbeesésben, gyűlöletben és bizonyos külföldi érdekeket is felvállalva köttetett

Magyar Hírlap

Sokak mellett jómagam is arra számítottam, hogy a magyar politika kettészakadása, a most már jól látható stílusbéli lezüllése az önkormányzati választásokra alakul ki. Tévedtem. Az egyik oldalon egy erős, céltudatos (nem hibák nélküli) kormányzás, a másikon pedig mindenki más: Gyurcsánytól a szocikon át a Jobbikig. És egy hangos, színes-szagos, erőszakos, teljesen értelmezhetetlen kisebbség. Egy vezető nélküli, felsorolhatatlan számú slepp. Amelynek tagjainak gőze sincs arról, valamilyen fura felelősséget és hatalmat megszerezve sem, hogy mit akarnak (akarnának) az országgal kezdeni. Az egész „elmebajos ellenzék” már most egy tömböt alkot. A DK, az MSZP, az LMP, a Liberálisok, a Momentum, a Jobbik, és mindenféle önjelölt, Soros-pénzből vígan megélő „civilek”.

Habár azon lehet vitázni, hogy az utóbbi és az előbbi mennyire fedi le egymást, azaz a politikai slepp és a „professzionalista” pártpolitika mennyire ér össze, de tény, hogy Magyarország ma „kettőtömbű politikai rendszerré” vált, és az is, hogy egy (nem több!) komoly politikai törésvonal körvonalazódik. A többi, az eddig jellemző incifinci ellenzéki törésvonalak kezdenek elmosódni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/137634/Az_elmebaj_tombje

Egert is eléri a stadionépítési láz: 1,5 milliárdból készül az új sportközpont

Az utóbbi évek sportberuházásainak egyik nagy haszonélvező cége nyerte el a munkát. Az Eger SE tavaly még a megyei osztályban szerepelt.

A munka várhatóan nettó 1,523 milliárd forintba kerül majd. Azért csak várhatóan, mert a Pharos részt vesz a kispesti Bozsik Stadion régóta húzódó építésében is, amely az eredetileg tervezett 5 milliárd helyett 11,7 milliárd forintból épül. 

Az említett összegből egy új edzőközpontot kell létrehozni a régi helyén, ami jelenleg mindössze egy irodából, öltözőblokkból és egy 400 férőhelyes mobil lelátóból, valamint több kiszolgálókonténerből, illetve 2 nagy méretű és 3 kis méretű labdarúgópályából áll. Az ajánlatkérő szerint a jelenlegi épületi infrastruktúra nem tudja kielégíteni a sportpálya ideális használatához szükséges feltételeket, emiatt döntött a rekonstrukció mellett. Elbontják a meglévő épületet és konténereket, és a centerpályától nyugatra eső területen fogják kialakítani az új, 1276 négyzetméteres épületet, amely 272 fő befogadására alkalmas épített lelátóval rendelkezik. Az új épület építése mellett tervben van a teljes sporttelep korszerűsítése is, amely magában foglalja a közművesítést, térvilágítás, a tereprendezést, és parkosítást.

https://nepszava.hu/3021008_egert-is-eleri-a-stadionepitesi-laz-1-5-milliardbol-keszul-az-uj-sportkozpont

Sebes György A hit ereje

Kövér László mindig komolyan gondolja. Akkor is, amikor szigorúan igyekszik megóvni a Házat az ellenség aknamunkájától. Akkor is, amikor kötelet ajánl mindazoknak, akik nem azt vallják, amit ő helyesnek tart. És akkor is, amikor elvi alapon értelmezi a történelmet, egyúttal üdvözítő megoldást kínálva a híveknek. Ez különbözteti meg őt azoktól a megmondóemberektől, akik előírásszerűen felmondják a kijelölt propagandaszólamokat, mert – többek között – arra tartják őket. 

Kövér László mindig meggyőződésből beszél. Ebben hasonlít néhány olyan elődjére, aki még az átkos időkben igyekezett a saját képére formálni a valóságot, egyúttal receptet szolgáltatva a megkívánt viselkedésre is. Mondhatnánk, jól elsajátította ezeket a módszereket, még ha – természetesen - napjainkban ellenkező előjellel alkalmazza is őket, mint az egykori kommunisták. 

Érdemes tehát elgondolkozni azon is, hogy szerinte - miként azt Lentiben kijelentette - a magyar történelmet az építők és a rombolók párharca kíséri végig. Ha valaki rögtön nem értené, az építők azok, akik 2010 óta hatalmon tartják Kövér Lászlót és csapatát.

 

https://nepszava.hu/3020934_a-hit-ereje

Orbán tartja 2019 első Kormányinfóját

Váratlan levelet küldött szerkesztőségünknek Orbán Viktor sajtófőnöke kedden délután, Havasi Bertalanugyanis közölte:

2019 első Kormányinfóját Orbán Viktor miniszterelnök tartja.

Az esemény január 10-én, csütörtökön fél tizenegytől lesz a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében.

Ahogy korábban megírtuk, tavaly a miniszterelnök a nyár folyamán ígéretet tett rá, hogy egy év végi sajtótájékoztató keretében válaszol a tőle egyébként jellemzően elzárt újságírók kérdéseire.

Azonban ebből a sajtótájékoztatóból 2018-ban nem lett semmi, pedig a Magyar Újságírók Országos Szövetsége december közepén jelezte, hogy szívesen megszervezik az eseményt.

https://24.hu/fn/gazdasag/2019/01/08/kormanyinfo-orban-viktor/

Tömegesen mutatják meg a rendőrök az interneten, hogy mennyit keresnek valójában

Pár napja számoltunk be róla, hogy a börtönőrök érdekképviselete, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége nem lett kifejezetten boldog attól, hogy Kontrát Károly január másodikán bejelentette, újabb 5%-al emelkedik az „arra jogosult” rendvédelmi dolgozók fizetése.

Azonban nem csak ők mutatták ki elégedetlenségüket azzal kapcsolatban, hogy hogyan valósult meg a bérfejlesztés, hanem a rendőrök is. A Független Rendőr Szakszervezet január harmadikán közölte a honlapján, hogy az államtitkár bejelentésében elhangzó pozitív csengésű hírekkel szemben ők inkább azt látják, hogy „az állomány 40%-a, mintegy 17 ezer rendőr idén egyetlen forint illetményemelés sem kap”.

Zsaruellátó Facebook oldalára pedig tegnap szinte percenként kerültek fel új fényképek és üzenetek, melyekben rendőrök osztották meg a tényleges fizetésüket, azt, hogy milyen pozícióban vannak és mennyit túlóráztak, illetve személyes történeteiket.

Egy törzsőrmester az alábbi fotót mellékelte, azzal kiegészítve, hogy nyolc éve van szolgálatban, és törzsőrmesterként, 47 órás túlórával kétszázezer forintos fizetést kap.

https://merce.hu/2019/01/08/tomegesen-mutatjak-meg-a-rendorok-az-interneten-hogy-mennyit-keresnek-valojaban/

Puch László: Mészáros Lőrinc értelmes, tehetséges üzletember

részletes tudósítás az eseményről

Az MSZP volt pénztárnoka, jelenleg médiatulajdonos és baloldali kötődésű vállalkozó úgy látja, 2020 körülre vége lett volna a Szabad Földnek, többek között ezzel magyarázta, hogy eladta a lapot Mészáros Lőrincnek. Puch egy keddi beszélgetős este végén nagyon összeveszett Gulyás Márton politikai aktivistával.

A Spinoza Házban ült le egymással Puch László és Rangos Katalin, miközben a nézőtéren politikusok és újságírók hada hallgatta, hogy mit mond a nyilvánosság fényében a lehető legritkábban fürdőző Puch sajtóról, Simicskáról, Mészárosról, MSZP-ről és Fideszről.

Joviális beszélgetés lesz, vagy mégsem – vezette fel az estét Rangos, ugyanis saját véleménye szerint már a kezdés előtt elöntötte az indulat a volt pénztárnokot.

Semmilyen ingerültség nincs bennem – hárított egyből Puch.

https://hvg.hu/itthon/20190108_Puch_Laszlo_Meszaros_Lorinc_ertelmes_tehetseges_uzletember

 

Kóka János bevédte Orbán hiperolcsó Gundel étkezdéjét: ez korábban is így volt

Meglepő helyről kapott védelmet Orbán Viktor és a miniszterelnökség új hiperolcsó étkezdéje, amit a Gundel üzemeltet. Az SZDSZ korábbi elnöke és gazdasági minisztere védte meg a „populista demagógiától” az étkezési közbeszerzést. Kóka szerint

Ami Gundel körül megy, az ugyanolyan rosszízű, populista demagógia, mint ami ellen általában azok emelnek szót, akik most elárasztják az éttermet negatív kommentekkel. A helyzet az, hogy a Gundel évtizedek óta különböző kormányok, közintézmények beszállítója. Ezúttal (is) nyilvános közbeszerzésen nyerte el a megbízást. Ahhoz, hogy nyertes lehessen, oda kellett áraznia, ahol például a parlementi étkezdében, vagy a Fehár Ház (Képviselői Irodaház) menzáján lehet ebédelni. Ezeken a helyeken ma 7-800 forintért lehet ebéd menüt kapni.
Ebben nincs semmi újdonság, korábban is így volt.

Tehát a volt miniszter szerint – aki anno magánhelikopterével (amit piaci cégeinek bevételéből szerzett) került  lapok címlapjára –, ez teljesen természetes, hiszen korábban is így ment, és a parlamentben is olcsó a menü.

https://merce.hu/2019/01/08/koka-janos-bevedte-orban-hiperolcso-gundel-etkezdejet-ez-korabban-is-igy-volt/

Meggyilkolásáig minden nap megírta, hogyan lopják el a hazáját

Több mint tíz évvel az eredeti, angol nyelvű megjelenése után, 2018 végén magyarul is megjelent az egyik legismertebb orosz újságíró, Anna Politkovszkaja utolsó munkája, az Orosz napló. A sokszor egyszerűen csak a legbátrabb újságírónak nevezett Politkovszkaja nem élhette meg könyvének első megjelenését sem, 2006 októberében az otthonául szolgáló moszkvai társasház lépcsőházában meggyilkolták. 

Az Orosz napló a 2003 vége és 2005 augusztusa között keletkezett feljegyzéseket és rövidebb írásokat fogja össze, de a hagyományos naplójelleg csak a könyv felépítésében, a napról napra haladó narratívában jelentkezik, Politkovszkaja ugyanis magáról szinte semmit nem mesél ezen a közel 400 oldalon. Helyette azt írja meg, hogyan betonozta be hatalmát Putyin, és hogyan sorvasztotta el párhuzamosan a demokratikus intézményeket az országban. 

https://444.hu/2019/01/08/meggyilkolasaig-minden-nap-megirta-hogyan-lopjak-el-a-hazajat