2019, január 8 - 07:50 Sajtószemle

Vargáék szkeptikusak Matolcsyék reformjaival szemben

mfor

A Pénzügyminisztérium várakozásai szerint sokkal lassabban hathatnak majd a jegybank versenyképesség javítására irányuló reformjavaslatai, mint azt Matolcsyék elképzelték.

https://mfor.hu/cikkek/makro/vargaek-szkeptikusak-matolcsyek-reformjaival-szemben.html

Luxusétterem fog főzni Orbán Viktorra a Várban

A Gundel kapta megbízást, hogy a Budai Várba költöző Miniszterelnökség menzáját üzemeltesse – tudta meg a hvg.hu. Az exkluzív étterem megerősítette információnkat, de további részletet nem árulnak el, így azt sem, mibe kerül mindez. A zsíros falatnak számító megbízást tenderen nyerték el.

https://hvg.hu/itthon/20190107_Luxusetterem_fog_fozni_Orban_Viktorra_a_Varban

Filléres menzát üzemeltet Orbán hivatalában a diszkont-Gundel

Miután a HVG megírta délután, hogy a nagy múltú, drága, de az utóbbi években nem nagyon jó Gundel étterem nyerte a Várba költözött Miniszterelnökség menzájának és cateringjének pályázatát, a kormányfő hivatala kiadott nekik egy fotót a Karmelita Menza déli étlapjáról.

Ezek szerint gyakorlatilag a főváros legolcsóbb, diszkont menzáját üzemelteti a Várban a filléres Gundel. Például:

Füstölt csülkös bableves: 300 forint

Roston sült csirkemell pikáns brokkolival, sajt alatt sütve: 900 forint

Somlói galuska: 260 forint

Pirított jércés Cézár saláta és rántott pulykamell sült krumplival menüben együtt 850 forint.

https://444.hu/2019/01/07/filleres-menzat-uzemeltet-orban-hivatalaban-a-diszkont-gundel

Élő adásban vallotta be az államtitkár, hogy a kormány politikai alapon dönt a civilek támogatásokról

Igyekszik kiszűrni a neki nem tetsző politikai célokért küzdő civileket az állam civileket tánogató szerve, a NEA, mondta el a Miniszterelnökség államtitkára az Echo Tv-ben. Ezzel ki lett mondva, hogy a kormány nem ad közpénzt a vele szembenálló civileknek.

"Igyekszünk kiszűrni minden olyan szervezetet, amelyről úgy gondoljuk, hogy nem végez valós munkát, hanem alapvetően olyan politikai célokat akar megvalósítani, amikkel nem értünk egyet"

ezt a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince mondta el az Echo Tv-ben arról, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), a "kormány civil arca", a civileket támogató szervezete meghirdeti pályázati felhívását nonprofit szervezeteknek.

A NEA az állam civileket támogató szerve, 6 milliárd forint felett rendelkezik, és húszezer pályázatot vár.

https://hvg.hu/itthon/20190107_Elo_adasban_vallotta_be_az_allamtitkar_hogy_a_kormany_politikai_alapon_dont_a_civilek_tamogatasokrol

Védjegy lehet az O1G szóból, engedély kell majd a használatához

Védjegy oltalmat kértek az O1G rövidítésre, vagyis úgynevezett szóvédjegyként kerülhet hamarosan bejegyzésre – tudta meg a hvg.hu. Ha ez megtörténik, csak a védjegy jogosultjának engedélyével lehet adott területeken használni a kormányellenes mozgalmak jelenleg legfontosabb szimbólumát.

A Simicska Lajos indulatos Orbán-definíciójából kormányellenes politikai szimbólummá vált O1G rövidítésre már folyamatban van a védjegyként való bejegyzés – értesülésünket az eljárás kezdeményezője megerősítette, de kérte, hogy a nevét ne írjuk ki.

Három úgynevezett áruosztályra jelentette be az oltalomba vételt, ez azt jelenti, hogy ha a folyamatban lévő eljárás lezárul, ezeken a területeken – így például ruházati cikkek, sport és kulturális események, vendéglátás vagy szakmai képzés – csak akkor lehet felhasználni az O1G szót, ha vele erről megállapodtak. Ez jelentheti azt, hogy díjat kérhet a védjegyért, de akár ingyen is megengedheti a használatát, viszont kell a beleegyezése.

https://hvg.hu/itthon/20190107_Vedjegykent_levedenek_az_O1Gt_engedely_kell_majd_a_hasznalatahoz

Fiktív kezeléseket számolnak el az egészségügyben, mert nem elég az ellátásra adott pénz

Néha megnézem a NEAK-on a betegéletutamat. Mindig meglepődök, hogy egyetemista koromban, mikor 2-3 évig orvos se látott, milyen eljárásokat számoltak el a nevem alatt

– ezt olvastam nemrég egy Tumblr-bejegyzésben. A listában olyan orvosok szerepeltek, akivel a bejegyzés szerzője sosem találkozott, olyan településeken, ahol soha nem járt. Egy törés kezelését is elszámolták a TAJ száma alatt, pedig soha nem volt eltörve semmije.

A bejegyzésre érkező válaszokból kiderült, nem ő az egyetlen, akivel ez megtörtént, ezen felbuzdulva pedig megnéztem a saját betegéletutamat is. Erre mindenkinek lehetősége van az Ügyfélkapun keresztül, tíz évre visszamenőleg ellenőrizhetjük, hogy melyik orvos milyen kezelést számolt el a nevünkre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél, és mennyi támogatást vett fel érte, vagy épp hol és milyen támogatott gyógyszert váltottak ki a nevünkben, és ki adott hozzá receptet.

https://24.hu/belfold/2019/01/07/taj-egeszsegugy-betegeletut-kezeles/

Orbánékat 42 millióért fényezik Trumpéknak

Újabb lobbistákat fogadtak fel, hogy javítsák a magyar kormány megítélését.

November elején három lobbicéggel (Barnes&Thornburg, Policy Impact Strategic Communications, Munk Policy & Law) szerződött Magyarország washingtoni nagykövetsége – írja az Átlátszó blog. A három szerződés november elejétől január végéig szól. Mindegyik értéke 50 ezer dollár, azaz körülbelül 14 millió forint.

Összesen így mintegy 42 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek, hogy a Fehér Ház, a külügyi tárca és a szenátus felé próbálnak a magyar kormány imázsán javítani.

Egy a washingtoni politikában jártas névtelen forrás szerint a magyar kormány hirtelen lobbirohama nem más, mint kármentés. A három lobbicég felbérlése mögött az állhat, hogy a demokraták átvették a hatalmat a képviselőházban.

https://24.hu/belfold/2019/01/07/orbanekat-42-millioert-fenyezik-trumpeknak/

Nem nagyon találtunk magyar gyerekeket Mészáros Lőrinc eszéki akadémiáján, amit 3 milliárd forinttal támogat a magyar kormány

Pedig a kormány a magyar közösség támogatásával indokolja az évi milliárdos apanázst. Így aztán az akadémia haszna Mészáros Lőrincé lesz

Egy gyors névsorolvasás:

Ez egy horvátországi fociklub, az NK Osijek egyik (a 2006-7-es születésű) utánpótláscsapatának a kerete.  Azé a csapaté, amelynek labdarúgóakadémiájára megint adott az év végén egymilliárd forintot a magyar kormány. Három év alatt ez már a harmadik egymilliárd. 2016-ban ment az első támogatás a magyar kormány jóvoltából Eszékre, éppen azután, hogy Mészáros Lőrinc tulajdonos lett a horvát csapatban.

2010-11-es korosztályban 26 játékos közül egyetlen egy magyar családnév van: Ivor Kiraly. A 2008-9-es korosztályban 37-ből egy Mateo Sabo név ugrott ki. Fiatal kora ellenére fent van a Facebookon, csak horvátul használja, az ismerősei között sincsenek magyarok. A 2006-7-es korosztállyal kezdődött a cikk, a 36 gyerek között nincs magyar családnevű.  

2004-5-ösök között a 36 játékos között van egy Dorian Herceg. A 2002-2003-asoknál 49 játékos között találtunk Niko Hajnalt és egy Toma Sabót. Niko Hajnal nem magyarul facebookozik, ismerősei között sincsenek magyarok. A 2000-2001-es között a 33-as keretben találtunk egy Karlo Išasegit (horvát utánpóltás válogatott) és egy Dino Bognart. Utóbbi facebookos ismerősei között nem látszik, hogy magyarok lennének nagy számban.   

https://444.hu/2019/01/07/nem-nagyon-talaltunk-magyar-gyerekeket-meszaros-lorinc-eszeki-akademiajan-amit-3-milliard-forinttal-tamogat-a-magyar-kormany

Soha ennyi hazaárulózás, gyávázás, diktátorozás nem hangzott még el a magyar parlamentben

December 12-én izzó hangulatú ülést tartott az Országgyűlés. Ekkor fogadta el a Parlament a túlóratörvényt és a független igazságszolgáltatásra nézve aggasztó közigazgatási bíróságokról szóló törvényt is. A szavazást az ellenzék úgy próbálta meg ellehetleníteni, hogy elállta az elnöki pulpitusra vezető lépcsőket, mert értelmezésük szerint csak onnan lehet vezetni az ülést.   

Jöjjön a történtek ismertetése, a lehető legtárgyilagosabban, a jegyzőkönyv alapján, az ellenzéki bekiabálásokkal. 

https://444.hu/2019/01/07/soha-ennyi-hazaarulozas-gyavazas-diktatorozas-nem-hangzott-meg-el-a-magyar-parlamentben

Új királya van a pitiánerségnek: 400 ezer forintot és titoktartási nyilatkozatot követel az MLSZ, hogy kiadja a TAO pénzek adatait, miután elvesztette az erről szóló pert

A Transparency International Magyarország (TI) 2016 nyara óta igyekszik kideríteni, hogy mennyi TAO támogatást kaptak a magyar sportcsapatok, és mire költötték a nekik juttatott, összesen százmilliárdos nagyságrendű közpénzt.

https://444.hu/2019/01/07/uj-bajnoka-van-a-pitianersegnek-400-ezer-forintot-es-titoktartasi-nyilatkozatot-kovetel-az-mlsz-hogy-kiadja-a-tao-penzek-adatait-miutan-elvesztette-az-errol-szolo-pert

A VARJU-KUNSZT

Pilhál György Magyar Idők

 

Tekintve, hogy a hét végén megrendezett évadnyitó ellenzéki színielőadásokból hiányoztak az új elemek, azok publicisztikai méltatásától most eltekintünk. Csak annyi volt az újdonság, hogy Kordás László szakszervezeti vezér bejelentette: öt napot adnak a kormánynak tárgyalóbizottság felállítására, ellenkező esetben sztrájksorozatba kezdenek, és megbénítják az országot. Megnézheti magát „a tőkével alkut kötő” Orbán-kabinet, amiért „az ordas lelkű profitvadászokat választotta”. (Kemény legény a kétmilliós Harley–Davidsonnal közlekedő Kordás Öcsi, akit már a 2012-es éhségmenet szervezői közt is láthattunk – vele együtt menetelt egy másik ismert éhező, a százmilliós Simon Gábor szocialista elnökhelyettes is.)

Elemeznivaló persze így is akadt. Elmélázhattunk például a köztelevízió „A stúdió elleni rohamtól a rohammentőig” burleszk-összeállításán, amely Varju László DK-s karakterszínész videón megörökített hányattatásait tárta elénk.

https://magyaridok.hu/paca/a-varju-kunszt-3824183/

HAMVADÓ CIGARETTAVÉG

Csizmadia László Magyar Idők

 

Az utolsó országgyűlési választások harmadik alkalommal fújtak ébresztőt az álomvilágban élő ellenzéki pártoknak. Az emberek világossá tették, nincs szükségük bukott pártvezérekre, külföldi megmondóemberekre és Soros György marionettbábuira. Nevezettek inkább cirkuszba, mint az államigazgatásba illenek. Az ő sorsuk a hamvadó cigarettavéghez hasonlítható.

Az EU jelenlegi vezetése egy agyonkarcolt bakelitlemez hangján szól. Az intézményrendszer recseg-ropog. Az ott dőzsölő megélhetési politikusok jogtipró módszereiből is elég volt. A migránsok meghívása sok ezer ártatlan ember vízbe fulladását okozta a Földközi-tengeren. Mindez nem történt volna meg, ha a volt nyugat-európai gyarmattartók a közel-keleti és afrikai országok népeit kizsákmányolás helyett inkább szolidaritással gondozták volna. Erre még most is lenne esély.

https://magyaridok.hu/velemeny/hamvado-cigarettaveg-3811757/

VÁROSI LEGENDÁK ÚJRATÖLTVE

IDEOLÓGIAI ELVAKULTSÁG, HOGY A VÁR REKONSTRUKCIÓJÁT KIZÁRÓLAG POLITIKAI SZEMPONTBÓL ÉRTÉKELIK

Pelle János Magyar Idők

 

Míg az újjáépített varsói vár közmegegyezéssel kormányzati központtá válhatott, honnan ered a magyar baloldali értelmiség ellenszenve az iránt, hogy újra a Várból irányítsák az országot?

Ideje szembenézni és leszámolni az ellenzéki politika által felépített városi legendákkal. Az „új királyi rezidenciáról” szóló szóbeszédek, a képtelen vádak elvakultak és ostobák. Arról tanúskodnak, hogy a baloldal, amely a Vár hasznosításáról fél évszázad alatt sem tudott jobb koncepcióval előállni, mint amit Mihályfi Ernő 1957 őszén felvázolt, képtelen a szellemi megújulásra. Régi reflexeinek továbbélését látva tartok tőle, hogy a 2019 őszén esedékes budapesti főpolgármester-választásokra sem lesz képes eredeti elgondolásokat tartalmazó programmal előrukkolni.

https://magyaridok.hu/velemeny/varosi-legendak-ujratoltve-3696719/

Karácsony tiltaná Zuglóban a rabszolgatörvény alkalmazását

Állásfoglalást kényszerítene ki a túlóratörvényről Tarlós Istvánból is Karácsony Gergely, aki magabiztosan készül a főpolgármester-választásra.

Zugló is megtilthatja nemsokára a rabszolgatörvény alkalmazását - Karácsony Gergely a hvg.hu-nak. "A soron következő zuglói képviselő-testületi ülésen én is be fogok terjeszteni egy hasonló javaslatot" - nyilatkozta Botka László kezdeményezése kapcsán, aminek lényege, hogy az önkormányzatok bojkottálják a túlóratörvény alkalmazását.

"És állásfoglalást fogunk kikényszeríteni Tarlósból is, derüljön ki, ő kinek az oldalán áll: a »gazdái« vagy a budapestiek oldalán"

- tette hozzá Karácsony. Szerinte az önkormányzati intézményeknél az is általános, hogy a vezetők a túlórapénzek kifizetése helyett azokat a bértartalékba rakják, hogy aztán ők oszthassák el. Ezért Karácsony szeretné azt is, "ha olyan iránymutatást is adnánk az intézményvezetőknek, hogy a túlórát ki kell fizetni", mégpedig túlórapénzként, és nem más jogcímen.

https://nepszava.hu/3020829_karacsony-tiltana-zugloban-a-rabszolgatorveny-alkalmazasat

Hargitai Miklós Keresztények, sírjatok!

Az Orbán-kormány 2010 óta mintegy 560 milliárd forintot költött vallási célokra. Hajmeresztően nagy összeg – de csak addig, amíg mellé nem tesszük a sportcélú állami kiadásokat. Ugyanezen idő alatt 1850 milliárd, vagyis az előző bő háromszorosa ment közpénzből a sportra, főként Orbán Viktor kedvenc időtöltésére, a focira. 

Rétvári Bence, a KDNP által delegált államtitkár tavaly októberben büszkén jelentette be – a pártmédia pedig lelkendezve számolt be róla - azokban a napokban, amikor megkezdték a hajléktalanok kiszorítását a közterekről: „a kormány kilenc milliárd forintot költ hajléktalanellátásra”. Kilenc milliárd forint egy teljes szezonban – ennél a 2018-as évben havonta több jutott a sportnak. 

Az egyházak betegeket, időseket és szegényeket gondoznak, iskolákat és tanodákat üzemeltetnek, vagyis állami feladatokat vállalnak át, megindokolható a támogatásuk. A sporttámogatások fő célcsoportjának számító labdarúgóklubok viszont nem csinálnak semmi mást, csak fociznak, fordulónként átlagosan néhány ezer néző szórakoztatására. Ha csak ez az egyetlen számpár létezne – 560 milliárd az egyházaknak vs. 1850 milliárd a profi sportnak –, akkor is sírnia kellene minden becsületes keresztény embernek, amikor elhangzik az az állítás, hogy az Orbán-kabinet „keresztény kormány”. 

De van más is. Rétvári Bence, a KDNP által delegált államtitkár tavaly októberben büszkén jelentette be – a pártmédia pedig lelkendezve számolt be róla - azokban a napokban, amikor megkezdték a hajléktalanok kiszorítását a közterekről: „a kormány kilenc milliárd forintot költ hajléktalanellátásra”. Kilenc milliárd forint egy teljes szezonban – ennél a 2018-as évben havonta több jutott a sportnak. 

 

https://nepszava.hu/3020821_keresztenyek-sirjatok

 

Köztéri kamerák előtt zajlik többfrontos O1G-háború Debrecenben

A kitaposott hó az új graffiti. Debrecenben gondosan tanulmányozták, hol vannak a  webkamerák, aztán elindították a nagy téli háborút. 

https://444.hu/2019/01/07/kozteri-kamerak-elott-zajlik-tobbfrontos-o1g-haboru-debrecenben

HA KELL, AZ ÖRDÖG ÖREGANYJÁVAL IS EGYÜTTMŰKÖDÜNK! GYÖNGYÖSI MÁRTON AZ AZONNALINAK

Küld-e még a Jobbik hanukai üdvözletet a zsidó szervezeteknek? Milyen érzés volt Gyurcsány Ferenccel együtt tüntetni, és ha a Jobbik változott, változhatott-e a DK is? Melyik európai parlamenti frakcióhoz csatlakozna a Jobbik, ha egyszer egyik sem akarja beengedni? Biztosan jó ötlet volt-e Kelet-Ukrajnába látogatni pár éve? Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője az Azonnalinak adott nagyinterjújában erről is beszél.

https://azonnali.hu/cikk/20190107_gyongyosi-marton-ha-kell-az-ordog-oreganyjaval-is-egyuttmukodunk

Sosem látott számok: kiderült, mennyien dolgoznak minimálbérért Magyarországon

Véget vetünk a hosszú ideje tartó számháborúnak, és bemutatjuk, hogy hivatalosan hány magyar dolgozik minimálbérért! A Portfolio birtokába került, a Pénzügyminisztérium által készített anyagból kiderült, hogy a hazai vállalati szektorban a munkavállalók több mint 42%-a a minimálbért vagy a garantált bérminimumot kapja. Ágazatok közül kiemelkedik a mezőgazdaság, az építőipar, a vendéglátás, a szociális ellátás, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység. Ezeket a szektorokat mélyen "beszippantotta" a feketegazdaság. Ami a területi különbségeket illeti, a keleti országrészben sokkal többen dolgoznak minimálbérért, mint a nyugati megyékben vagy Budapesten. A termelékenységi adatokat tekintve pedig nem meglepő, hogy a magyar tulajdonú cégeknél a dolgozók közel fele, míg a külföldieknél a munkavállalók negyede dolgozik a legkisebb bérekért. 

https://www.portfolio.hu/gazdasag/sosem-latott-szamok-kiderult-mennyien-dolgoznak-minimalberert-magyarorszagon.1.309419.html

Véletlenül beolvasták az 5 pontot a köztévé Híradójában

Hosszú küzdelmet folytatott az elmúlt hetekben a közmédia, hogy semmiképp se kerüljön adásba az ellenzéki pártok 5 pontos követelése. De egy lejárató anyagban tegnap este ennek vége szakadt.

A 444 vette észre, hogy abban az anyagban, ami arról szól, hogy a HVG interjújában Fekete-Győr András nem tudta elsőre elmondani az ellenzéki pártok 5 pontját, végül a bemondó a HVG interjújának szövegében elmondja mind az 5 pontot.

Ennyibe került volna eddig is beolvasni.

https://merce.hu/2019/01/07/veletlenul-beolvastak-az-5-pontot-a-kozteve-hiradojaban/

A NER-testvér hamarosan mindent lát

Több tízmilliárdból építik ki a Belügyminisztérium központi figyelőrendszerét, amely alkalmas lesz arra, hogy a hatóságok másodpercek alatt kiderítsék egy-egy keresett személyről vagy járműről, hogy éppen benne van-e  valamelyik kamerájának látóterében, illetve merre járt korábban.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság bírálatából tudható, hogy a projektben 35 ezer kamera képfolyamainak folyamatos gyűjtése valósulna meg a Kormányzati Adatközpontban. A 25 ezer terrabájtnyi megfigyelési adat folyamatos kezelése 50 milliárd forint közpénz elköltését jelentené.

A 24.hu által kérdezett szakértők szerint a Szitakötő projekt ennél jóval többe kerülhet, mivel a megfelelő minőségű kamerák beszerzési költsége önmagában megközelítheti a 40 milliárd forintot. Ehhez jön a hardver és a szoftver költsége és majd az üzemeltetés.

https://magyarnarancs.hu/belpol/a-nagy-testver-hamarosan-mindent-lat-116326

Nem tudta eldönteni az ügyészség, hogy van-e korrupció a CÖF 500 millióért forgatott filmje ügyében

A kormány házi „civiljei“, a Civil Összefogás Fórum mögött álló Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány több mint félmilliárd forintot kapott az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. Az Átlátszó közadatigényléséből kiderült, hogy pontosan 508 milliót kapott a CÖF-CÖKA az állami cégtől.

Vágó Gábor még ősszel tett feljelentést az ügyben. Vágót ma berendelték a Gyorskocsi utcába, az ügyészség ugyanis nem tudta eldönteni, hogy van-e korrupció az ügyben, ezért feljelentés-kiegészítést rendelt el.

Vágó Gábor ma be is ment a Gyorskocsi utcába ezt megtenni. Vágó szerint a beengedő rendőr az átvizsgáláskor azzal fogadta, hogy nem kell félni, mert ez nem a Kádár-rendszer, hanem ez demokrácia. A díszletek mást sugalltak. A Gyorskocsi utca dohos omladozó falai inkább 1957-es korszellemet idézték, mintsem a 21. századot. A kihallgató szobában is csupán egy számítógép jelezte azt, hogy nem a Kádár-korban vagyunk – írta fb-posztjában Vágó.

 

"A kihallgatást azzal kezdtük, hogy megkérdeztem, mi végre vagyunk itt, hiszen több feljelentést tettem már korrupciós ügyekben, és mindet elutasították, most akkor eljátsszuk, hogy jogállamban élünk? Kedves hivatalos válasz után, miszerint az ügyészség nem tudott dönteni a nyomozás elindítása ügyében, belevágtunk az érdemi dolgokba."

 

https://magyarnarancs.hu/belpol/nem-tudta-eldonteni-az-ugyeszseg-hogy-van-e-korrupcio-a-cof-500-millioert-forgatott-filmje-ugyeben-116333

 

Megszilárdult a NER: régóta nem született olyan kevés jogszabály, mint 2018-ban

 

Négy éve nem született olyan kevés jogszabály – törvény, kormányrendelet, miniszteri rendelet stb. – mint 2018. január 1. és december 31. között – derült ki a Wolters Kluwer Jogtárának adataiból. A statisztika szerint tavaly mindössze 849 új jogszabály született, ami további, jelentős csökkenést jelent az előző évekhez, így a 2017-es 1192, a 2016-os 1235 vagy a 2015-ös, kereken 1300 jogszabályt eredményező évhez képest.

Az elemzés szerint jóllehet a választási évek alapvető jellemzője, hogy ilyenkor a szokásos mértékhez képest eleve kevesebb jogszabály kerül kihirdetésre, de ez a számadat még ebben a kontextusban is kiemelkedően alacsonynak minősül. A 2014-es választási évben 1030, a 2010-es választási évben 1142, a 2006-osban pedig 1119 jogszabályt hirdetett ki a jogalkotó.

https://168ora.hu/itthon/megszilardult-a-ner-regota-nem-szuletett-olyan-keves-jogszabaly-mint-2018-ban-161697

 

Mindenki országos sztrájkot akar, de van rá bármi esély?

inkább várható, hogy a 19-ére beharangozott országos demonstrációhullámot nem követi országos sztrájk, legalábbis törvényes keretek között nem. Egy ilyen megszervezése ugyanis gyakorlatilag lehetetlen, de mindenképpen rengeteg időt vesz igénybe. 

A szakszervezetek már az eredetileg 1989-ben elfogadott sztrájktörvény 2010-es módosításakor erősen kongatták a vészharangot, és nem ok nélkül, a módosítás ugyanis jelentősen korlátozza a munkavállalók és a szakszervezetek jogait a sztrájkhoz. (Nem véletlenül szerepel a követelések között a megváltoztatása.) A mostani helyzetben például erősen kérdésessé tesz a munkabeszüntetést az, hogy a törvény szerint csak gazdasági és szociális érdekek biztosítására lehet sztrájkot szervezni, politikai célokért nem. Külön kérdés, hogy sztrájk útján követelhet-e bármit a kormánytól olyan, akinek nem az állam a munkáltatója.

A Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának 2013-as állásfoglalása alapján igen, mert eszerint 

ha a sztrájkkövetelésben érintett munkáltató nem határozható meg, a kormány öt napon belül kijelöli az egyeztető eljárásban résztvevő képviselőjét.

Ezt várják most a szakszervezetek, erre utal az „öt napos ultimátumot kapott a kormány” miután kedden átadják a követeléseket a kormány képviselőjének.  

Ettől függetlenül több nehezítő körülmény van, például a 2010-es módosítás egyik újítása, az együttműködési kötelezettség.

 

https://168ora.hu/itthon/mindenki-orszagos-sztrajkot-akar-de-van-ra-barmi-esely-161671

 

Deutsch Tamás: Végre megvalósul Soros dédelgetett álma

Tőről metszett bevándorláspártiak alkotják a magyar ellenzéket – fogalmazott lapunknak az EP-képviselő

Magyar Hírlap

Közösségi oldalán kommentálta Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője, hogy az ellenzék egységes listával indulna neki a tavaszi EP-választásoknak.

„Teremtsük meg az egységet az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon is! Egy az egy ellen!” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője a szombati ellenzéki tüntetésen, ami nyilvánvalóvá tette, hogy az ellenzéki pártok egy közös, bevándorláspárti listába tömörülve vágnak neki a májusi európai parlamenti választásnak. 

Ezt kommentálta Facebook-bejegyzésében Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője, monvdán, hogy "a Gyurcsány-Jobbik-Szél-Hadházy-MSZP-LMP-Momentum-Párbeszéd és a többi, és a többi összeborulással végre megvalósul Soros György régóta dédelgetett álma", nevezetese, hogy "közös a bevándorláspárti tábor, közös a bevándorláspárti zászló, közös a bevándorláspárti lista". 

Deutsch Tamás szerint a közös jelmondat a következő lehetne: "Hajrá, Soros-terv, hajrá, ellenzék!", listavezetőnek pedig Judith Sargentinit javasolja az ellenzéknek.

 

http://magyarhirlap.hu/cikk/137497/Deutsch_Tamas_Vegre_megvalosul_Soros_dedelgetett_alma

Őry MariannSargentini, a megmentő

Álláspont. Vannak emberek Magyarországon, akik számára Judith Sargentini reménysugár, sőt hős

Magyar Hírlap

Nehéz azonosulni ezzel a lelkiállapottal, de attól még így van, és ezt a szomorú valóságot egyébként ő maga is reklámozza a saját Facebook-oldalán. A „Köszönjük, Sargentini!” táblát tartó idős tüntetőket ábrázoló borítóképe alapján a holland képviselőasszony elég érzéketlen ember. Kétlem, hogy fejlett és némileg váratlan önirónia vezette volna, inkább arról lehet szó, hogy nem érezte, milyen szomorú és groteszk az a kép. Miért is érezte volna, hiszen a nyugati, liberális világmegmentő képviselők rendületlenül lenézik a kelet–közép-európai tagállamokat. Világképükben erre kétféle ember lakik, a mucsai náci és a mucsai nácitól megmentendő, aranyos kis ellenzéki, akit úgy mutogatnak, mint celebek a menhelyi kiskutyákat. Márpedig szomorú és groteszk, hogy egyes magyar ellenzékiek elhitetik a választóikkal, hogy érdemes reménysugárként, megmentőként tekinteni egy magyar ügyekben nyilvánvalóan fogalmatlan brüsszeli politikusra. A gyurcsányista Niedermüller Péter és társai persze joggal tekinthetnek eredményként a Sargentini-jelentésre, hiszen többévnyi hisztijük van benne, többévnyi lobbizás, panaszkodás és hazaárulás. Ha már ők maguk képtelenek arra, hogy fordítsanak a dolgok menetén, hát megpróbálnak kiharcolni egy külföldi beavatkozást.

http://magyarhirlap.hu/cikk/137550/Sargentini_a_megmento

Karlendítős iszogatás, posztolt Szálasi-induló – vannak még érdekességek a Mi Hazánk Ifjainak háza táján

Egy vállaltan hungarista tag nemrégiben kikerült a Toroczkai-féle párt ifjainak vezetői közül, de úgy tűnik, így is vannak még közülük.

 

Egy az atv.hu birtokába került felvételen Walter baráti társaságban mosolyog, miközben az asztaltársaság több tagja náci karlendítéssel néz a kamerába. A képet szombaton nyilvánosságra hozó veszpresszo.hu portál szerint a felvétel csütörtökön készült a Mi Hazánk Ifjainak veszprémi találkozóján (hogy több volt puszta baráti találkozónál, arról a résztvevők mögött a falra kiragasztott pártlogós matricák is árulkodnak).

 

http://www.atv.hu/belfold/20190106-karlenditos-tarsasaggal-iszogat-a-mi-hazank-ifjusagi-fonoke

 

Mátyás Győző: Hírünk a világban

átom már, megint lesz alkalom jól lehülyézni egy tekintélyes lapot, ezúttal a Washington Postot. Persze nincs ebben semmi új, a mi felette bölcs kormányerőink − legkivált a nemzetközi kommunikációra szakosodott státuszférfiak −, ezen a téren igazán progresszív hagyományt igyekeznek meghonosítani, mondhatni in statu nascendi.

Hogy csak a legutóbbi idők gyöngyszemeiből szemezgessünk: még egy hónapja sincs, s a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára a Washington Postot például egyenesen lekommunistázta, míg úgy másfél hete a The New York Times-ról lényeglátóan megállapította: „Az elmúlt nyolc évben már megszokott módon újra szánalmas ostobaságokat harsog a New York Times Magyarországgal és a miniszterelnökkel kapcsolatban”. De hát szinte nincs olyan jelentős világlap a Guardiantól a Financial Times-ig, a Politicotól a Der Spiegelig, a Le Monde-tól a Frankfurter Allgemeine Zeitungig, a Neue Zürcher Zeitungtól a Le Figaroig, amelyet már el ne küldtek volna a loncsos brutymegbe, pedig hát jócskán akadnak köztük konzervatív orgánumok (persze, ahogy azt arrafelé értik).

A mi világló elméink természetesen az intenzív hülyézés közben le szokták szögezni, hogy szó sincs itt „tekintélyes világlapokról”, ezek csupán Soros üzenőfüzetei, vagy éppen „Magyarország-ellenes véleménybuborékok” (a Washington Post kovács-desikerült-zoltáni definíciója), amelyeket elvakít az Orbánfóbia lila ködének hályoga. Na mármost ez a pazar intellektuális vonalvezetés nagyjából kvadrál a „KARESZ HÜJE GYÖNGYI HÜJE csak én vagyok okos énnekem a segembe is felyem van” weöres sándor-i alapvetésével. Végigtekintve a kormányerők intellektuálisan felette délceg szortimentjén, mi ezt kétség nélkül elhisszük, csak azt nem értjük, hogy akkor mi végre ez az állandó toporzék.  Ha ezek a lapok ennyire jelentéktelenek és Manhattan-alsón kívül a kutya se figyel rájuk, akkor mire ez az ismétlődő mutatvány, ahogy a kormányizék vörösre idegelt taréjjal üvöltik, hogy minden, amit ezek itten írnak, az a rágalomáriától bűzlő hazugságáradat mocsarában pácolt féknyúzcsimborasszó.

 

https://168ora.hu/velemeny/matyas-gyozo-hirunk-a-vilagban-161652

A bankszféra spionjait keresi az MNB? – névtelen feljelentésre fel!

Szorongjon a kedves munkavállaló .....

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján olyan felületet hozott létre, amelyen a magyarországi pénzügyi intézmények vezető tisztségviselői és munkavállalói – akár anonim módon – írásban bejelenthetik, ha jogsértést észleltek saját szervezetüknél.

Az teljességgel érthető, hogy ki kell szűrni a szabálytalanságot elkövetőket,

de a névtelenség kihangsúlyozásával azoknak is megjöhet a kedve a jelentgetéshez, akik csupán megorrolnak munkatársukra, felettesükre. Ilyen esetben hiába derül ki végül a megvádoltról, hogy ártatlan, a billog mindenképpen rajta marad.

Nem zörög a haraszt….

népi mondásunk erősen él a magyar köztudatban. Arról se feledkezzünk meg, hogy a jelenlegi speciális helyzetben Magyarországon a feljelentések további sorsát nagyban befolyásolja, hogy ki teszi meg és főleg kit vádolnak.

https://varosikurir.hu/a-bankszfera-spionjait-keresi-az-mnb-nevtelen-feljelentesre-fel/

Kiakadtak a rendőrök a fizetésemelésről áradozó BM-államtitkár miatt

A saját fizetésükről szóló banki tájékoztatókkal árnyalják Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának nagyon rózsaszínűre sikerült év eleji béremelési bejelentését a rendőrök. Kontrát Károly szerint 2015 óta átlagosan 50 százalékkal emelkedett a hivatásos rendőrök bére. A rendőrök szerint viszont sokan most is csupán 120-150 ezer forintot keresnek havonta.

Zsaruellátó nevű Facebook-csoport hétfőn közzétette több olyan banki sms másolatát, amelyet – név nélkül, de sok esetben a fizetést folyósító kapitányság megjelölésével – rendőrök küldtek be saját decemberi fizetésükről.

A banki tájékoztatók tanúsága szerint az állomány tagjai között még mindig rengetegen lehetnek olyanok, akiknek 120-150 ezer forintos juttatással kell beérni a hónap végén. A kézhez kapott összegek egyáltalán nem mutatnak olyan jól, mint ahogy azt Kontrát Károly sugallta.

A valós fizetéseket tartalmazó Facebook-posztokból kitűnt, hogy a 120-130 ezer forint közötti bérek számítanak a legalacsonyabbnak. Volt, aki azt kommentelte 171 ezres béréhez, hogy az

Járőrvezetői fizu. És ebben van ünnepi pótlék is, ami “megdobta”

 

https://24.hu/belfold/2019/01/07/rendorseg-rendorok-fizetes-zsaruellato-belugyminisztrerium-beremeles

A hajléktalanokat kiszorító rendelet bevezetése óta 50-nél is többen fagytak halálra

Többen fűtetlen otthonukban, vagy kórházba szállítás közben haltak meg.

Magyarországon ötvenkilencen fagytak halálra szeptember hideg napjai és január 2. között a Magyar Szociális Fórum adatai alapján. A szervezet szerint a hajléktalantörvény október 15-i életbe lépése óta 52-en hűltek ki végzetesen. A fagyhalál áldozatainak többsége fűtetlen otthonában halt meg, vagy kórházba szállítása közben, illetve beszállítása után, mert már nem tudtak rajta segíteni.

https://nepszava.hu/3020717_mar-59-en-fagytak-halalra-a-szeptemberi-hideg-napok-ota

Patkányirtóként sem tudott elhelyezkedni, mert kirakta a profilképére az O1G-emblémát

jó hangulatú állásinterjún vett részt - maga a cégtulajdonos beszélgetett el vele - ami azzal zárult, hogy hősünk minden szempontból megfelel, és ma, vagyis hétfőn már munkába is állhat.

A hétvégén azonban megcsörrent a telefonja. A leendő főnöke, a cégtulajdonos kereste. A nyitómondatok után A. már sejtette, hogy mi következik, ezért felvételre állította a telefonját, így alant te is meghallgathatod, hogy milyen következményekkel jár 2019-ben Magyarországon, ha valaki felvállalja a politikai véleményét.

Amikor ugyanis bekapcsolódunk a beszélgetésbe, a cégtulajdonos éppen azt mondja, hogy

 Jeleztem, hogy lenne egy új kolléga, és akkor megnézték a Facebook-profilodat és oda meg ki van téve ez az Orbán Egy Geci-embléma és mondták, hogy szó sem lehet róla, hogy veled dolgozzak együtt.”

 

https://444.hu/2019/01/07/patkanyirtokent-sem-tudott-elhelyezkedni-mert-kirakta-a-profilkepere-az-o1g-emblemat

Karácsony Gergely máris munkát ajánlott az O1G-embléma miatt elutasított álláskeresőnek

Karácsony azt írta, bár a patkányirtás fővárosi, és nem kerületi feladat, de a Zuglói Polgármesteri Hivatal folyamatosan keres elkötelezett kollegákat, és őket nem érdekli, hogy ki kormánypárti, vagy ki ellenzéki.

"Kérem a történetben szereplő urat, hogy jutassa el hozzánk az életrajzát, hátha van valami munkalehetőség" - írta a főpolgármesteri ellenzéki előválasztásra is bejelentkezett politikus.

 

https://hvg.hu/itthon/20190107_Karacsony_Gergely_munkat_ajanlott_az_O1G_miatt_elutasitott_allaskeresonek

Új törvénnyel fékeznék meg a tüntetéseket Franciaországban

Nyilvántartásba vennék a rendbontókat, akik utána nem vehetnének részt megmozdulásokon.

Az új szabályozást a futballhuligánok elleni törvénykezés mintájára kívánja a kormány megalkotni: a tüntetéseken rendzavarást kezdeményezőket nyilvántartásba vennék és eltiltanák a további megmozdulásokon való részvételtől.

A miniszterelnök elmondta: a sárgamellényes megmozdulás november 17-i kezdete óta 5600 rendbontót állítottak elő, aki közül eddig ezer embert ítéltek el a bíróságokon.

 

https://hvg.hu/vilag/20190107_Uj_torvennyel_fekeznek_meg_a_tunteteseket_Franciaorszagban

 

A Momentum politikusa felállt és kisétált az Echo TV stúdiójából

Hajnal Miklós azt mondta, legközelebb akkor hívja őt a csatorna, ha Mészáros Lőrinc vagyonosodásáról kérdezik.

A beszélgetés elején a politikus biztosította a műsorvezetőt, nem vetkőzni és matricázni jött (emlékezetes, Fekete-Győr András Momentum-elnök mellett nemrég O1G-matricát villantott mellen egy tüntető lány), ellenben úgy fogalmazott, meglepte az Echo TV és a többi “hazugsággyár” viselkedése, hogy azzal vádolták őket, pénzügyileg nem tiszták.

Ezért Hajnal bevitte a tételes kampányelszámolást a műsorvezetőnek, amit állítása szerint hónapokkal ezelőtt elküldött a párt azt az Állami Számvevőszéknek is.

Hajnal szerint inkább Mészáros Lőrinc gazdagodásáról kellene beszélni, távozása előtt azt mondta, legközelebb akkor hívja az Echo TV vendégnek, ha erről kérdezik őt.

Ez volt a valóságszünet, most következnek újra a hazug kérdések – mondta Hajnal, majd kisétált.

 

https://hvg.hu/itthon/20190107_A_Momentum_politikusa_felallt_es_kisetalt_az_Echo_TV_studiojabol

5 forintot küld Orbánnak a Kétfarkú, és ezen 75 forintot bukik a Fidesz

Mint arról korábban beszámoltunkOrbán Viktor miniszterelnök január elején levélben keresi meg azokat a Fidesz támogatókat, akik erre korábban felhatalmazást adtak.

A leveleket már elkezdték kézbesíteni, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig úgy látja, a most kiküldött sok sárga csekk komoly lehetőségeket rejt magában.

Indoklás:

Ha ugyanis 5 forintot küldtök a kormánypártnak, akkor azon végső soron 75 forintot buknak, ugyanis őket terheli a sárga csekk 80 forintos költsége.

 

https://24.hu/belfold/2019/01/07/orban-viktor-level-penz-ketfarku-kutya-part-5-forint/